Šta je novo?

opet oko napajanja...

lazy_panther

Čuven
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
604
Trenutno imam Chieftecovo napajanje od 360w (hpc-360-202), kupljeno u kompletu sa kucistem (Chieftec WA-01BD), i par problema sa istim. Naime, graficka (Sapphire 9800pro 256Mb Zalman passive) mi je spalila dve grane napajanja, i to na istu foru (prilikom restarta Windows-a, spaljena je skroz desna rupica na onom plasticnom delu sto se zabada u hdd ili graficku...), te sam se odlucio za upgrade i odluka je pala na neki Enermax od 480w (ili jace, jer planiram upgrade na a64). Ne znam jos uvek koji model (ako imate preporuku - please post it), i ne bih zeleo da mi se ponovi ista stvar kao sa Chieftecom (iako mu svaka cast, hazard se zadrzao na napajanju, pretpostavljam da je moglo da bude gore?), te bih bio vrlo happy ako bi neko objasnio sta se na koju granu stavlja, kako da razlikujem grane napajanja, itd... Od potrosaca imam graficku (gore navedenu), 2 sata wd 80gb u raid 0, jedan wd 200gb, i dvd-rw, u stvari, evo sve:

case: Chieftec WA-01BD
power: Chieftec hpc-360-202
mboard: Abit NF7-S v2.0
cpu: AMD Barton 2500+ (box)
mem: 2x256Mb DDR333 Kingston HyperX
graph: Sapphire Radeon 9800pro 256Mb Zalman passive cooler
hdd: 2x80Gb SATA Western Digital (raid 0), 200Gb Western Digital
dvd-rw: Sony DW-D22A
fdd: 3.5" Alps
sound: Creative Live! 5.1
tv: Pinnacle PCTV Pro
modem: Lucent Agere 56k
lan: Realtek (on board)
monitor: Samsung 959nf
speakers: Altec Lansing 621
keyboard: Logitech Y-ST39
mouse: Logitech MX-310
switch: Planet SW-801 8-port 100Mbit
joystick: Saitek Cyborg 3D Force
flash: Seitec 1Gb

Unapred hvala! :)

Poslednja izmena:
napajanje

Nema potrebe da bacas 100+ evrica na Enermax... za znacajno manje para (45-50e) mozes da nadjes LC Power Super Silent 6550 V2.0 sa 12cm ili cak 14cm ventilatorom (Giant varijanta, malko skuplja, oko 65e), 550W. Dosta ljudi sa ovog foruma mogu da posvedoce o kvalitetu ovog napajanja.

Pogledaj thread za detalje oko varijanti koje su u prodaji:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=73809&highlight=6550

Vidi takodje i http://www.lc-power.com

Poslednja izmena:
Ja bih "bacio" tih 80 evrica za Enermax,ustvari najbolje ti je da uzmes vagu sa sobom kad budes kupovao pa izmeris i koje je teze to kupi i ne boli te glava

Simptom samospaljivanja mi je nepoznat za HPC360-202. Jeste da radi pod punim opterecenjem, ali bih posumnjao i na Sapphire-a

kao sto rekoh, bio sam vise nego zadovoljan trenutnim chiftecovim napajanjem hpc-360-202, jer mi je terao i jacu konfiguraciju od ove, plus mislim da mi je spasao komp od vece havarije, i definitivno mislim da je u pitanju sapphire taj koji je napravio kurslus... sto se tice bacanja para na enermax - nije mi problem, uvek sam isao (glupom) logikom da bacim malo vise para za nesto 'kvalitetnije', i time kupim neku prividnu sigurnost... samo je pitanje koji model enermaxa, min 480w, pitam vas za tu preporuku...
hvala za linkove, deluje mi kao best buy... samo sto ja nikad u zivotu nisam uzeo best buy... :)
e, da, glavno pitanje - da li ima veze na koju granu sta stavljam, npr, raid na jednu, treci hdd npr. sa dvdrw-om, graficka sama... koje kombinacije su najsigurnije i na koju granu sta ide? (ako to ima ikakve veze...)

Poslednja izmena:
Eh znas kako,ako mislis da ti daje prividnu sigurnost,uzmi onda slobodno nesto jeftinije.
Uvek preporucim ovde ono sto bih sebi ugradio u masinu.Ali ti odlucujes.Ono sto se zaista najkvalitetnije moze naci kod nas to je Enermax.Da li to vredi toliko para,zavisi koliko ti je stalo do te masine i koliko imas para za to...
480W ti je previse ipak ako hoces da stavis na ovu konfu gore navedenu,smanji mnogo,mnogo
Jos nesto...ako se odlucis na Enermax,u dve prodavnice za koje znam da ga prodaju,razlika u ceni je do jedno 20-30 evrica na svaki model,pa i tu otvori oci,ne bih da ih pominjem...
Izbor je ipak na tebi..

ma uzecu enermax, posto planiram da uzmem i Kandalf kuciste... (a posle i jacu konfiguraciju). "by and forget", sto bi se reklo...
sta bi sa ovim, da li neko moze da mi odgovorini na ovo pitanje:

"e, da, glavno pitanje - da li ima veze na koju granu sta stavljam, npr, raid na jednu, treci hdd npr. sa dvdrw-om, graficka sama... koje kombinacije su najsigurnije i na koju granu sta ide? (ako to ima ikakve veze...)"

a jesi li siguran da ti valjaju konektori
desilo mi se da je lik stavio dodatnu osmicu i spojio na granu koju je stavio posle na radeta i da je zbog toga jednom prilikom uopste nije hteo da mu se upali komp...prijavljivao mui je da nema napajnje na 9800pro...cacne malo konektore i on proradi....na kraju se ispostavilo da nije imao dobar kontakt i da je varnicilo na spojevima
al mu nisu crkavale grane

pa pazi, na onom konektoru imas 4 rupice, a meni je skroz desna crna, deluje spaljeno, dok su ostale 3 zlatkaste... sad, ne znam da li je samo konektor crkao, ili cela grana, ali kad te konektore stavim u hdd ili dvd-rw, oni ne rade, zato sam pretpostavio da je cela grana otisla... bem li ga, necu da se cimam, kad je vec riknulo, uzecu novo... sta je crklo, vise me i ne interesuje, bitno mi je sledece -

kako da povezem 2 sata hdd-a u raidu, hdd, dvd-rw i radeona na grane... da li postoji neko pravilo pri povezivanju, ili mogu da stavim npr hdd i radeona na jednu granu, bez bojazni da ce da nesto rikne?

Ja se trudim uvek da mi grane budu jednako opterecene.
Taj radeon ti vuce izamedju 55w i 68w struje stim sto dobija 42w iz AGP slota.
Svaki HDD ti je otprilike po 25w dvdrw takodje 25w a svaki dodatni ventilator oko 2-3w i
flopy 5w.
Ne znam koliko ces imati grana na novom napajanju ali ako su 2 recimo ovako
1.grana 2hdd-raid + dvdrw
2.grana 1hdd+radeon+flopy+vent
Mada bi mogao da pogledas koliko ampera ti vuce svaki uredjaj pa po tome da vidis koliko ti dozvoljava napajanje na svakoj grani.

Poslednja izmena:
Pa nije losse da se "odvoji" posebna grana za Radeona. A ostali potrossacci su taman "kako treba". Dozvolite da su i konstruktori (bar "boljih" napajanja-kao Chieftec 360W) malo razmisljali o optereccenju "grana" za napajanje. Ipak je to napajanje za PC .

Poz.

ok, hvala vam na odgovorima! :)
uzecu ovo enermaxovo napajanje: EG485AX-VHB. jel ono ok? mislim, da li postoji neki bolji enermaxov model od 480w?

Nazad
Vrh Dno