Šta je novo?

Opet o Bartonu...

Pioneerko

Slavan
Učlanjen(a)
15.12.2005
Poena
320
Pozdrav svima,
ovo je moj prvi post, iako forum pratim vec duze vreme, tek sad sam reshio da se uchlanim...
Prvo sam bio u dilemi da li da postavljam pitanja, jer na skoro sva vec postoje odgovori... 🙂 Proveo sam poslednjih par dana u istrazivanju i proucavanju foruma, e sad moram da pitam. 😀
Dakle, radi se o oc-u Bartona 2500+
ostale komponente:
cool: box
mb: ASUS A7V600-X
ram: 512DDR 333 Kingston
nap: nisam siguran, pishe EC Model 300X1, 300W...
Rachunar mi savrsheno radi od marta 2004.
Temperature su:
SiSoft Sandra: cpu:38-9C mb:43-4C idle
BIOS: cpu:44-6C mb:40ak idle
- neko laze...
Napominjem da su ove temp. sa otvorenom stranicom kucishta. Kada je zatvorim temp. skochi za 15ak C... Strashno. Znachi treba mi bolja ventilacija.
Danas sam u BIOS-u promenio vrednosti na 11x200, 1.7V, memoriju na 166.
Win se uchitao, ali Prime95 je odmah pukao.
Onda sam stavio 11x200, 1.75V, memoriju na auto.
Win se uchitao, naravno prepoznat je kao 3200+, izdrzao je dosta Prime-a, ali je na kraju ipak izbacio erore... Posle nekih 15min. torture-a.
Sad sam sve vratio na default i bacio sam se u razmishljanje.
Problem moze biti:
napajanje
memorija koja je na 333, samim tim radi asinhrono
ili sam ja prilikom podeshavanja propustio neku sitnicu... :wall:
Sto se temp. tiche nije bilo nikakve znachajne razlike. Da li da josh povecam voltazu? Da li da nabavim memoriju na 400mhz, pa da sa njom probam?

Eto, ako nije problem dajte neke predloge...

Hvala svima u napred

pre ce biti da ti napajanje pravi problem, nije li 300W malo za tog bartona uz kompaniju? 🙂 taj kingston bi trebao da moze na ddr400 bez problema, mozda bi samo trebao da mu opustis tajminge za memoriju (kako su podeseni?)

inace kako ti uspeva da ti barton bude tako hladan sa box kulerom? ja se mucim da zadrzim svoj [email protected] na samo 1.575V ispod 50C kad ne radi nista (trenutno je 55 a samo kucam i nista vise). imam whisper rock 3

Recji cju samo ovo, apsolutni sam pochetnik shto se tiche o/c procesora... Znachi ovo mi je prvi put, pa nisam siguran da bash shvatam to za memoriju... Gde da vidim kako su podesheni tajminzi?

Shto se hladnocje tiche napomenuh da je to sa otvorenim kucjishtem... A i pitanje je koliko su ti rezultati validni... Sandra kaze jedno, bios drugo...
Znachi da probam ram da stavim na 200, opustim tajminge (hmmmm, a kako? prepostavljam u biosu, ali nisam 100% siguran da sam do sada zapazio tako neshto)...
Napajanje ne znam da li je dovoljno, imao sam recimo u jednom trenutku i audigy i cd rezach i josh 256 rama i tv tuner... Nisam siguran kako da procenim da li je dovoljno, ali tvrdim da mi sve savrsheno shljaka skoro 2god.

p.s.: nasao sam na asusovom sajtu noviji bios (moj je 1000 a novi je 1009), jel ima smisla da ga flashujem? Nisam to nikada radio, ali nije problem, ako treba...

Poslednja izmena:
Ja sam svoju plocu A7V133 fleshovao preko ASUS Update (sigurno si dobio uz plocu) - pet minuta posla, i normalno mi je fleshovao. Samo spusti klok na default vrednosti, da slucejno ne pukne u tih 15-20 sec.

Mozda je problem u tome sto na KT600 chipsetu ne moze da se zakljuca frekvencija PCI/AGP magistrale pa raste sa FSB-om....

Zvekni voltazu na 1.8 slobodno, meni taj barton radi vec 2 godine na voltazi od 1.8 na 60 C tako da opusteno. To bi trebalo da ti resi problem 🙂

ok, probacju sa 1.8v ... ajd josh da mi neko objasni ovo sa tajminzima za memoriju...

evo, uradih to... radi mi komp. za sad 1h, sve ok, sandra kaze temp. cpu 40 , plocha 54... memoriju sam setovao na 400 (iako je 333)... znaci sve ok, ali u prime je na large testu izdrzao svega pola sata, i onda izbacio 1 eror... znachi opet ne valja? sad sam mu dao small test, stigao je do test3 560000 lukas, nja nja nja... i josh radi... mislim da cje tako i ostati... ne znam shta sad?
a ti mem. tajminzi, jel to mozda ovo: u biosu>chip configuration:
sdram conf. by spd.
cas latency 2.5t
ras to cas 3t
ras precharge 4t
active..... 9t

da li da ostane tako?
ajd, molim vas, iskusniji, javite se... 🙂

evo sad sa se vratio kucji i zatekao prime95, sa erorom... znachi posle 2h i 15min. je pukao na small testu. 1eror, 0warnings. ako ima neko raspolozen za pomocj, sta sad? da ne koristim rachunar u ovakvom stanju, napominjem da je u obichnom radu perf. stabilan... trenutno je upaljen oko 6h. instalirao sam asus pc probe, koji kaze da mi je temp. procesora 44, a ploche 37...

please help

Nasao si deo za tajminge u BIOS-u, sada samo sa by SPD prebaci na manual i polako, za po 0.5 dizi vrednosti (sto su vece to je sporije tj to je verovatnoca veca da ce ti raditi stabilno masina i onda jos mozes i da povecas malo i napon na memoriji sa 2.6V povecaj na 2.7 ili cak i na 2.8 i to bi trebalo da ti resi problem.
Inace, ja sam se mucio ko som sa slicnim problemom i cimao dugo,dugo vremena zbog memorije, sad u masini imam 2x512DDR400 i to PQI(shit) a masina sa bartonom 2.5 mi radi na 3.2 opusteno bez ikakvih problema, tako da ako ovo ne upali samo zameni memoriju i sve ce da ti radi bez problema...

ok, shvatio sam... mislim da ipak postoji 1 problem: nisam nashao opciju za povecanje voltaze memorije 🙁 , a i vrednosti za tajminge, ako se dobro secam mogu da povecavam za 1 (ne 0.5) nadam se da to nije problem.
btw, sad sam flashovao bios, i ponovo radim prime, a 3d mark mi je prosao bez problema...

jok, opet loshe... latency sam povecao na 3-4-4-9, i dobio sam za nijansu bolje rezultate... u primeu blend test 11min. ne znam shta josh da pokusham? voltazu na 1.85? jel ima mozda neka caka da povecam memoriji volt. na ovoj plochi?

Probaj da stavis neko bolje hladjenje. Meni je pomoglo da dostignem 200fsb stabilno(svi testovi,prime95,s&m,occt).Preporucio bih ti da testiras sa S&M testom ali samo onaj Cpu pa kasnije i memoriju.Stavis load 100% i normal za pocetak.Traje krace od prime95 a pronalazi greske bolje od Prime95.
Evo vidi rezultate sa box hladjenjem i sa Jet7+.
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=89987

hvala na brzom odgovoru,
proucio sam tu temu josh pre par dana, apsolutno mi je jasno o chemu prichash. ali koliko sam shvatio tebi temp. i nisu bile bash ok... znachi kod mene je sluchaj sa boxom mnogo bolji... u full loadu u primeu ide max 49.
hocjes da kazesh da iako mi nije temp. previsoka, bolji cooler moze da doprinese na nekim drugim poljima?
sad cju da skinem taj s&m, pa da probam...

p.s.: meni i dalje to malo smrdi na memoriju, sutra, ako bude sve po planu drugar donosi svojih 512ddr400, pa cju da probam...

najnoviji update:
pokrenuo s&m, za cpu short, sve passed osim cpu-fpu, tu je failed...
onda sam radio posebno za memoriju i 2x mi je zamrzao mashinu u prvih 15sec. drugog testa...
dakle jel ne valja ram??

Suicide_samurai je napisao(la):
pre ce biti da ti napajanje pravi problem, nije li 300W malo za tog bartona uz kompaniju?

Pa nemoguće da mu toliko varira napon za CPU da ne može da izdrži OC FSB na 200Mhz sa 1.8V, ako i varira sa JNC-om npr. nije (samo) do napajanja to je sigurno!
Drugo, nije to nF2 ploča, pa bio i ABIT, ne vrdi - "srce" ploče je VIA KT600. 😉
@ Pioneerko:
Ostaje ti da poslušaš ExR-a, investiraj u neki CPU cooler koji će ti služiti i kada odlučiš sa radiš upgrade (na S754 npr.)
Mada, pametnije bi bilo da promeniš ploču, svaka nF2 će raditi na 200Mhz za FSB bio proizvođač Shuttle, Soltek ili ABIT, DFI, EPOX. 😉

Poslednja izmena:
SuperStarr je napisao(la):
@ Pioneerko:
Ostaje ti da poslušaš ExR-a, investiraj u neki CPU cooler koji će ti služiti i kada odlučiš sa radiš upgrade (na S754 npr.)
izgleda da cju ovo morati pod hitno da uradim...

Mada, pametnije bi bilo da promeniš ploču, svaka nF2 će raditi na 200Mhz za FSB bio proizvođač Shuttle, Soltek ili ABIT, DFI, EPOX. 😉
hehe, pa naravno, i da dokupim josh 512mb rama, itd... znam da bi bilo bolje, ali nisam sad u situaciji za bilo kakav upgrade... imacju to u vidu, kad bude bilo kesha...

@all: nego ljudi, jel imate josh neke predloge za trenutnu situaciju? jel ima josh nekih skrivenih tips&tricks?
ajmo, ajde :banana:

Evo ja bih ti jeftino prodao ASUS A7N8X v2.0 (nForce 2 Ultra400). Meni je sa njom Athlon XP (T-bred B) 2000+ radio godinu i nesto dana na 2600+. O da ploca je u garanciji, full pakovanje itd.

BigJoe je napisao(la):
Evo ja bih ti jeftino prodao ASUS A7N8X v2.0 (nForce 2 Ultra400). Meni je sa njom Athlon XP (T-bred B) 2000+ radio godinu i nesto dana na 2600+. O da ploca je u garanciji, full pakovanje itd.

koliko? jel bi ona trebalo da bude bolja? koliko mogu za ovu moju da dobijem? pa, mozda bi smo i mogli da trgujemo, ja sam iz ns-a...

35 evrica, trebalo bi da bude bolja ipak je to nForce2 ultra400, vidi nisam siguran koliko mozes da dobijes...

cena je ok. nadam se da ne zuris preterano sa prodajom... recimo od ponedeljka cju da zovem neke firme sto otkupljuju komponente, da ovu moju utopim, ok?

sad malo ontopic: probao sam danas sa drugom memorijom kingston 2x512ddr400, isti sluchaj... ne moze da prodje cpu (fpu) i mem. test u s&m-u... probacju neko bolje napajanje da nabavim za test.

...Drugo, nije to nF2 ploča, pa bio i ABIT, ne vrdi - "srce" ploče je VIA KT600. 😉..
@ Pioneerko:

nema to veze sto je KT600, video sam i skoro prodao (nije bila moja) jednu MSI KT6V (KT600 chipset) koja je radila na 220FSb stabilno sa bartonom 2600+

sto se tice nF2, evo i druge krajnosti - moja nF2 nece preko 190FSB - objasni to ako mozes 🙂

o plocama: meni je na Abit KX7-333 (via 133) radio barton na 200 mhz stabilno bez dizanja napona a ja magare prodam tu plocu i kupim Abit NF7-S v2.0 i sada nece do duse napon mi skace za 0.07 do 0.1v razlike od biosa (na dole). Ako ti puca mem test sa s&m onda mi nije jasno sta vam nije jasno??? Memorija problem broj 1 a kada nabavis memoriju koja ce ti raditi preko 200 mhz tada gledaj na proc. Evo kod mene memorija sa 2.7v radi na 230 a proc ni pod razno sa 2v!(resetuje se cim startijem cpu test). Ti probaj da pozajmis neki ddr400 mem i testiraj pa ako je do toga, javi mi se ja imam CORSAIR XMS 2x256 mb cl2 DDR400, prodacu ti povoljno.

Poz!

Poslednja izmena:
poz,
pa upravo sam to i napisao. pozajmio sam neku brand memoriju ddr400, i opet je pukao sm, to mi nije jasno...

:trust: nisam skontao da si vec pisao o tome... :bottle: Neznam sta da ti kazem, bez obzira na procesor memorija bi morala da radi na 400mhz. :crash:
u svakom slucaju nevezano za ovaj problem, za oc ti je potrebno bolje napajanje i ima smisla sto je i exr! naveo za hladenje. Za procesor nemoj da brines, i najlosiji primerak bartona 2500+ mora da radi stabilno na 3200+ uz podizanje napona.

Poz! :wave:

1. reshio sam da u ponedeljak kupim novi cooler za cpu. whisper rock 4 mi je zapao za oko. na ovom forumu sam zatekao u glavnom pozitivne kritike. ne planiram nikakav poseban oc. ne znam samo jel ga mogu nacju u ns-u. ako ga eventualno ne nadjem, koja bi bila alternativa do 10ak e?

2. mozda je prob. sto ne nemam opciju za podizanje voltaze memorije? jako mi je to chudno.

3. napajanje mi je neko od 300w, da pozajmim od nekog neko kvalitetnije (jache) pa da probam?

Ako mozes da nadjes polovan Jet7 ili Jet7+ bilo bi mnogo bolje resenje nego Whisper R4.Trebalo bi da cena bude oko 10e.
Ako ti je memorija ddr400 onda bi trebalo da radi bez dizanja voltaze.
Mislim da ti je napajanje najveca boljka.

znachi da zaokruzimo celu pricu:

sa tvojim napajanjem i memorijom puca prime, setovanja za memoriju si menjao - nije pomoglo.
memoriju si menjao - nije pomoglo.
podizao si napon na cpu - nije pomoglo.

imas napajanje 300W (ako ga nisi skupo platio, onda je kinesko) - probaj da investiras u bolje napajanje i to ne neko sto kosta 20-ak evra vec minimum neki DTK 350-400W. To ti je minimum, ako mozes kupi i nesto jace - tipa LC Gold power 550W ili CoolerMaster 360W i da budes miran. Ploca mozda pravi problem sa stabilnoscu, mada bi (posto je u pitanju KT600) bez problema trebala da radi na 200(400)FSB-u.

vrednosti temperature koje ti ploca prijavljuje tesko da su tacne, ako koristis box kuler kao sto si napisao. najbolje da pipnes kuler dok je cpu pod nekim opterecenjem duze vremena i vidis je li vruc.

znaci ja bih prvo investirao u bolje napajanje pa bih posle gledao kako se ponasa i sta dalje..

Suicide_samurai je napisao(la):
znachi da zaokruzimo celu pricu:

sa tvojim napajanjem i memorijom puca prime, setovanja za memoriju si menjao - nije pomoglo.
memoriju si menjao - nije pomoglo.
podizao si napon na cpu - nije pomoglo.

imas napajanje 300W (ako ga nisi skupo platio, onda je kinesko) - probaj da investiras u bolje napajanje i to ne neko sto kosta 20-ak evra vec minimum neki DTK 350-400W. To ti je minimum, ako mozes kupi i nesto jace - tipa LC Gold power 550W ili CoolerMaster 360W i da budes miran. Ploca mozda pravi problem sa stabilnoscu, mada bi (posto je u pitanju KT600) bez problema trebala da radi na 200(400)FSB-u.

vrednosti temperature koje ti ploca prijavljuje tesko da su tacne, ako koristis box kuler kao sto si napisao. najbolje da pipnes kuler dok je cpu pod nekim opterecenjem duze vremena i vidis je li vruc.

znaci ja bih prvo investirao u bolje napajanje pa bih posle gledao kako se ponasa i sta dalje..

e, hvala ti majstore, tachno ovakav odgovor sam trazio! 🙂
kupicju napajanje, pa cju onda da vidim shta i kako...

inache, konstantno pipkam hladnjak na procesoru i na plochi... recimo kada mi program prikaze za proc. 37C , ja ga pipnem ijeeeedva da osetim neku toplinu, shto bi ukazalo na to da je senzor prilichno precizan...

Nazad
Vrh Dno