Šta je novo?

Periferni uređaji OPET :( :( - koji ruter ???

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

sasa022

Znamenit
Učlanjen(a)
14.11.2004
Poena
1,045
Iako postoji tema , drugar moli za hitan odgovor

zamolio bih ljude koji prate da mi ukratko odgovore

Xiaomi AC1200 EU DVB4330GL ( cena oko 2500 )

ili

Cudy WR1300 AC1200 ( cena oko 3000 )

Deli se konekcija 1000/500M - dve kuce u istom dvoristu

U kuci gde bi stajao novi ruter je DVR i PS5 - to mora na LAN
i 5-6 Wi-Fi uredjaja - svi na 5GHz

Pa za 3-3.5k se već kupuju WiFi 6 ruteri.
Naravno, stiže @alex303 da kaže da je smeće 😂 , što verovatno i jeste za njegove standarde ali pretpostavljam da će biti ok za drugara, ili Xiaomi AX1500.

Poslednja izmena:
Iako postoji tema , drugar moli za hitan odgovor
pre ćeš dobiti odgovor u toj temi
U kuci gde bi stajao novi ruter je DVR i PS5 - to mora na LAN
što znači minimum 3 LAN porta, stoga iz priče ispada predloženi Xiaomi. barem 3 porta treba za svaki slučaj, možda se pokvari neki ili se javi potreba da se još jedan uređaj trajno ili privremeno priključi

Vazno je da je WAN port gigabitni !!! - da ruter moze da "ispali" preko 100M.
Dzabe mu izlazi 4x100M LAN + 150-860M WiFi kada je ulaz 100M

Hvala svima - bice Xiaomi AC1200 kao najjeftinija varijanta koja odradjuje posao

Nije bitno samo da je WAN 1Gbps već i još ponešto. Mislim da je promašaj kupiti wifi 5 umesto 6 za tako malu razliku u ceni ali ok, njegov izbor. Ruter se kupuje tako da ima dosta brzinskog "lufta" između WAN-a i WiFi-ja. Nisam baš siguran da će taj bacati blizu 1Gbps u nekim standardnim uslovima ali možda i grešim.

Nema to mnogo veze sa da li će telefon povući od jednom 100Mbs.
Nakačiće neko laptop na wifi i prebacivati ili povlačiti fajl sa nekog network share-a. Ili će smart tv nakačen preko wifi, probati da pusti neki film sa NAS-a...recimo.

U tim slučajevima, ako su uređaji kojima se pristupa van tog rutera, onda se ide preko te jadne WAN konekcije od 100Mbs...

Ili, imaš 10-20 uređaja raznih nakačenih na taj wifi ruter(telefoni, komp/laptop, kamere, tablet, tv...)žično i bežično, i onda ako ih ima 10 nakačenih u isto vreme, njihov pristup netu je max 100/10=10Mbs ako svi u isto vreme nešto surfuju, ako imaš 20 uređaja na ruteru, onda 5Mbs. Opet jadno...

Ja sam pazario 5 komada za 4000 pre godinu dana, nabavio mi je drugar koji drži radnju tehničke robe u Smederevu.
4 su u radu 2 u stanu, 2 u kući jedan uzet za rezervu.
Mogu da pitam po kojoj ceni može da nabavi sada ako si zainteresovan.
Crvena danas nije ništa ispari posle 2 koraka u prodavnici, mala je to razlika u ceni, a dobijaš WiFi6 i gigabitne portove.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno