Šta je novo?

Opet hapsenje! I treba...

• Začetnik teme Deleted member 2563
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 2563

Guest
Pa posle nek me pitaju ljudi "a kako to moram da platim porez, i zasto mi ne instalirate Windows kad svi to rade".
Evo citiram clanak:
BEOGRAD- Protiv Nebojse Dragicevica (47) iz Beograda podneta je krivicna prijava zbog sumnje da je neovlasceno koristio autorska prava, saopsteno je iz informativne sluzbe MUP-a.
Dragicevic se u periodu od 2000. do septembra 2004. godine predstavljao kao vlasnik neregistrovanog preduzeca "ACZ kompjuters" . Reklamirao se i u listu "Svet kompjutera" nudeci pojedincima, i preduzecima racunare i racunarske programe. On je ugradjivao nelicencirane operativne sisteme i programe kompanija "Majkrosoft" i "Adobe" bez ovlascenja pomenutih kompanija. I tako dalje....

Super, i ko ce da dokaze da je on instalirao nelegalne kopije OS-a i programa ? Ako se i neko pojavi kao svedok - posle Nebojsha moze da ga tuzi zbog koriscenja nelegalnog softvera i covek ima da plati original... cak i u ime mile-nam-drzave - skupo...

sad moze da otvori firmu CZ Computers :banana:

i posle kazhu: kupi preko oglasa. iz neke renomirane firme... imash garanciju..
blah...

a firmu znam iz SK... taj oglas je izlazio godinama... a dalje u tekstu koji nije ceo prenet kazhu da je na garanciju lupao pechat firme Amiga Centar iz Zemuna - koja ne radi godinama... valjda koliko nema ni Amige :{

Pa, ne bih bas rekao da je to bila renomirana firma. Mislim, sko ima oglas preko cele strane u SK, evo i ja cu da budem renomirana firma

ACZ je koliko je meni poznato bivsi Amiga Centar Zemun, pa kada su prestali da rade Amigu (takodje su i tada imali velike oglase u SK) "preimenovali" su se u ACZ Computers.

Filo je napisao(la):
sad moze da otvori firmu CZ Computers :banana:
bahah :D

Kapiram da to sve tek pocinje, ali bolje ovako nego nikako. Sto se tice softvera, pravo da vam kazem i nije mi bitno, ali bitno mi je kao kupcu komponente da znam sta i gde kupujem, i na kraju krajeva koga da jurim ako mi nesto crkne. Ma, udri prevarante :whip:

Sto se mene tice, jos mi je i drago sto su ih zatvorili. Imao sam par neprijatnih iskustava sa njima, a i cene si im bile bezobrazno vece nego kod ostalih.

ma cene su mu bile vise jer je morao da plati porez drzavi! :banana:

milanbb je napisao(la):
Super, i ko ce da dokaze da je on instalirao nelegalne kopije OS-a i programa ? Ako se i neko pojavi kao svedok - posle Nebojsha moze da ga tuzi zbog koriscenja nelegalnog softvera i covek ima da plati original... cak i u ime mile-nam-drzave - skupo...

Pa sta ima da se svedoci? Dodju ti inspektori u civilu u firmu, shatro kupe racunar od tebe i imaju sta da vide na disku - dokaz iz prve ruke.

ma nije ovde poenta SAMO u nelegalnom sosftveru
citava firma je bila nelegalna - nije prijavljena uopste, prodavao je hardver, davao racune/garancije a svi pecati su takodje bili od davno zatvorene firme
e sad...verovatno je bila logika "kad vec imam fantomsku firmu ajde malo da se bavim i piraterijom - godina manje-vise posete CZu ne cini neku razliku" ;)
mada ja ne vidim tu kako je uopste mogao da radi 4 godine, sa neregistrovanom firmom i da se nada da ga nece uhvatiti...
razumem ja da dosta stvari resis tako sto inspektore odvedes na malo prasetine ili poklonis graficku za malog ali....
super je to. skoro kao onaj sa fantasitoursom od pre desetak dana! :p ;)

Poslednja izmena:
Ahahahaah, debeli skikno ;)

Kod njega sam prvi i poslednji put bio tamo pochetkom devedesetih, dok je bio amiga centar, i to je verovatno najveci lopov koga sam u zivotu video...Ali on se do sada toliko napunio parama da mu je sad sve jedno :)

nije bitno za njega...
bitno je za neke nove klince koji ce isto tako procitati neki "novi" oglas u SK i retji tje: ovde tju da kupim, zbog lepog oglasa, sharene slike, stara je firma itd.

a u pozadini neki masni, debeli crvjezik sa osmehom na licu i koji ti kazhe: Merhaba komshi, kom hir kom hir... speshal prajs dzhast for ju....

blah

IzNoGooD je napisao(la):
a u pozadini neki masni, debeli crvjezik sa osmehom na licu i koji ti kazhe: Merhaba komshi, kom hir kom hir... speshal prajs dzhast for ju....

:D :d :D :d

Kakav pesnichki prikaz situacije, ladno imam sliku pred ochima kao uzivo da gledam, svaka chast...

:wave:

Poslednja izmena:
Samo se pitam sta je drzava radila svih ovih godina, pa i od 2000 naovamo. Takvih firmi ima po Beogradu koliko hoces, videcemo da li je ovo "usamljeni incident" ili su krenuli u ozbiljniju akciju. To sto je instalirao nelegalni softver me skoro bas briga (svi ionako koristimo bas takav vise ili manje ;)), ali izbegavanje poreza a narocito koriscenje pecata nepostojece firme je bas opipljivo krivicno delo. Cene su mu bile jedne od visih u gradu (verovatno zbog poreza kako je neko vec primetio).
Nadam se da se nece zaustaviti na ovome, ima ih u ovoj oblasti jos za hapsenje i to prilicno...

nickname je napisao(la):

Kakav pesnichki prikaz situacije, ladno imam sliku pred ochima kao uzivo da gledam, svaka chast...

Koristan dodatak za moj signature :D :D :D

Elem da kazem nesto "vezano" za temu. Pocela je izgleda borba protiv piraterije preko interneta. Jedan korisnik mog provajdera je sharovao film Spiderman2, ekipa iz Spiderman-a je obavestila PTT o tome jer preko njih ide link. Taj decko je dobio samo opomenu i nista vise. Naravno da niko nece da se bakce sa jednim obicnim userom,ali cisto da vam napomenem da se prati sta i gde se sharuje. Svakako da sigurno ima na hiljade takvih prijavljenih slucaja, za sada se izgleda svi sluze zastrasivanjem a da li ce se ikada podici i koja optuznica kao sto to M$ radi,ko ce ga znati...
E sad znam da ce neko pitati zasto to nema nigde javno napisano,odmah odgovor: "nemam pojma". Verovatno zato sto nikome ne ide u prilog da se preko njihovog linka valja piraterija.
Ovu informaciju je dobio diretno moj podprovajder od PTT-a, da li je i sta je tacno, ne mogu 100% da tvrdim ali znam licno mog provajdera koji mi je sve to ispricao...

Pozdrav!

p.s.
Na irc-u se vec povela shega da Spiderman seta gradom, i zaviruje u tudje kompove :)

Poslednja izmena:
nickname je napisao(la):

nije to nishta... to mi je ostalo urezano u setjanju sa letovanja u Kushadasiju...

^_^

ACZ se vala stvarno ciganisao... u oglasu kresnu cene 20% vece nego kod sve konkurencije, pa kad dodjes da kupis onda u fazonu "e, ti si mi simpatican, evo odbicu ti 10% na graficku"...

delimir je napisao(la):
ACZ je koliko je meni poznato bivsi Amiga Centar Zemun, pa kada su prestali da rade Amigu (takodje su i tada imali velike oglase u SK) "preimenovali" su se u ACZ Computers.

Da to je onaj isti ACZ koji je u oglasu za Amigu isti disk prodavao duplo skulje nego u oglasu za PC...

Pa naravno, to su bili diskovi specijalno za amigu :d

Samo da priupitam postavljča teme odakle mu ta vest.Kod mene na poslu imamo Blic i Novosti i ništa.Takođe nema ništa ni na B92 :bottle:

ja chitao danas u Kuriru ili Balkanu...
I bash je doslovno prenet tekst, sa malo skratjenja na kraju...

i plz... bez kritika o mom izboru dnevne shtampe... :p

Ajde ti, a vidi pacova shto za dzabe chita Blic i novosti :)

Firme koje instaliraju legalan os na pc koji prodaju mogu se nabrojati na prste jedne ruke!
Ako bi krenuli ozbiljno da kontrolišu lepo bi navatali :)

...i koliko bi onda kostao racunar kod nas? Hardver - 400€ + softver minimum isto toliko... ko ima da pljune 800€ za masinu prosecne snage sa legalnim najminimalnijim softverom (Win, Office i jos par sitnica)?

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. Ne znam zasto sam ovo napisao, ali malo mi je glupo da kritikujete nekoga ko instalira nelegalni softver (svaaaaasta, otkud se to sme raditi), a opet sa druge strane bi ga pljuvaali kad bi pokusao da vam naplati legealan softver.

Vrh Dno