Šta je novo?

Opet frka sa hardom...

bibby

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2000
Poena
680
Malopre kada sam upalio komp izbaci mi sledece:
Smart failure predicted
Warning! Immediatelly back-up your data and replace your hard disk drive
A failure may be imminent

Sto sam ja naravno sve iskulirao, i evo me na forumu... :D

Nego da mi pretpostavimo da je sa hardom sve ok. Gde sam ja mogao stvar da zeznem? U biosu stoji:
Type: User Type HDD
Translation Metod:LBA
Pio Mode:4
Ultra DMA Mode:5

Hard stoji sa primary grani kao master. Lepo je plavi konektor zaboden u plavi na ploci, i jos je lepse crni konektor zaboden u hard. Radi se naravno o 66/100 DMA kablu.

Hard je Maxtor DiamondMax Plus 60 na 40GB i 7200 rotacija u minuti.

Da li neko ima ideju u cemu je sjeb?

Nije ti palo napamet da će možda stvarno da rikne (nema veze što je nov itd...) i da bekapuješ ipak sve važne podatke? Ako misliš da je samo *******cija onda iz BIOS-a isključi S.M.A.R.T. dijagnostiku, ali se ona ne isključuje zato što zna da pogrešno predvidi kvar diska, već zato što postoje izvesni problemi sa tom opcijom u mrežnom okruženju (mada se to verovatno više i ne ispoljava)...
Provrti, ono standardno, iz BIOS-a autodetekciju uređaja ako je slučajno pogrešno prijavljen disk (ono glave, cilindri) mada sumnjam...

Ja uopšte na današnje hard diskove gledam kao na izuzetno nepouzdane spravice i čim čujem iole čudan zvuk iz njega odmah sumnjam na najgore...

Amon_Ra je napisao(la):
...
Smart failure predicted

...
Da li neko ima ideju u cemu je sjeb?

Pre par nedelja sam instalirao nov 40GB Maxtor D540X...
posle par dana ljudima puko Windows i pri instalaciji primetim neku poruku slicnu tvojoj...
reinstaliram Win i pustim da radi (dok ne "crkne" ;))...
desavalo se da nece da detektuje ( i butuje sa diska)...

Trenutno je disk na reklamaciji (mrtav skroz)...

samo predlog... speed fan ima smart detect, idi na test pa vidi sta ti pise u kakvom je stanju hard

Reklamiraj to, gde ima dima kad tad ce biti i vatre ( bar uvezi hard diskova, iz iskustva)

Amon_Ra je napisao(la):
Malopre kada sam upalio komp izbaci mi sledece:
Smart failure predicted

Isti slucaj je imao moj ortak sa istim Maxtorom samo od 30 GB i disk je riknuo posle tri nedelje,naravucenije backup-uj podatke pre nego sto ispusti dushu.

pozdrav

Ja sam slucajno otisao u event viewer i u delu system zamalo se nisam slogirao:
The driver has detected that device \Device\Harddisk0\DR0 has predicted that it will fail. Immediately back up your data and replace your hard disk drive. A failure may be imminent.

E kako je drajver to predvideo, pojma nemam. Imam maxtor diamondmax 45+ (nema SMART, barem koliko ja znam). Od dana kada sam to video, prosle je 2 meseca i disk i dalje normalno radi, a na svaka dva tri dana pojavi se ta poruka u event vieweru, kao i mnogo drugih problema. Naravoucenije, ne idite u event viewer, neznanje je blagoslov :)
Event viewer se nalazi u computer managmentu, control panel. OS je WIndows XP (XXXP)

delimir je napisao(la):
Nije ti palo napamet da će možda stvarno da rikne (nema veze što je nov itd...) i da bekapuješ ipak sve važne podatke? Ako misliš da je samo *******cija onda iz BIOS-a isključi S.M.A.R.T. dijagnostiku, ali se ona ne isključuje zato što zna da pogrešno predvidi kvar diska, već zato što postoje izvesni problemi sa tom opcijom u mrežnom okruženju (mada se to verovatno više i ne ispoljava)...
Provrti, ono standardno, iz BIOS-a autodetekciju uređaja ako je slučajno pogrešno prijavljen disk (ono glave, cilindri) mada sumnjam...

Ja uopšte na današnje hard diskove gledam kao na izuzetno nepouzdane spravice i čim čujem iole čudan zvuk iz njega odmah sumnjam na najgore...

Ja bih odmah bekapovao podatke, al' ko za qrac sam prodao rezac...:(

Lucas je napisao(la):
da probas da ga otkacis pa ponovo prikacis pa vidis jel opet prijavljuje, a ako prijavljuje re instaliras S.M.A.R.T. software

Jel moze neko da mi objasni koju ulogu ima ovaj smart ass :D , i gde, kako ga instalirati. Ma sta je taj smart?

septimus je napisao(la):
Reklamiraj to, gde ima dima kad tad ce biti i vatre ( bar uvezi hard diskova, iz iskustva)

Ma odnecu ga ja, ali likovi kod kojih sam uzeo hard ne rade uopste sa tom robom vec sa stampacima. Siguran sam da dok bude kod njih bio nece pokazati nikakav bug.
Meni se ovaj problem prvi put desio, a sa vremena na vreme mi prijavi boot disc failure.
Takodje ponekad cujem kako se disk zavrti par sekundi posle startovanja kompa - sto naravno ne bi smelo, i onda mi bios bleji dok se hard ne zavrti pa ga tek posle "vidi" i krenje sa ucitavanjem sistema.

Hocu reci da mi je smor da cekam 10-ak, 15 dana da ga testiraju. Neka ga dok ne crkne, i onako mi je garancija do 2004.

Amon_Ra je napisao(la):
Ja bih odmah bekapovao podatke, al' ko za qrac sam prodao rezac...:(
amone, ako ti je potreban bekap harda, javi se na pm...

Amon_Ra je napisao(la):
Jel moze neko da mi objasni koju ulogu ima ovaj smart ass :D , i gde, kako ga instalirati. Ma sta je taj smart?
S.M.A.R.T je varijanta predvidjanja moguceg otkaza diska (time sto se prati nekoliko kljucnih parametara diska, ukoliko se oni promene onda ce smart prijaviti moguci otkaz diska - prosto receno)). Ovu tehnologiju su razvile nekoliko kompanija (quantum, wd i compaq ako se dobro secam).

Da bi radilo, smart mora da bude ukljucen u biosu. Za windowse postoji nekoliko manjih programa koji prikazuju rezultate smarta (siguard, smartmon...). Za one koji koriste neku od varijanti linux-a, verovatno ce biti zgodno da pogledaju sledeci link
http://www.mandrakeuser.org/docs/hardware/hide2.html#smart
Ukoliko, nekog zanima jos po neka informacija na temu smarta, ovaj samsungov info bi mogao da bude zgodan: http://www.samsung.com.sg/hdd/tech_info/white_papers_05.html

Inace, microsoft je svojevremeno opisao bug koji se tice gubljenja smart funkcionalnosti prilikom ciste instalacije w98se, zato sto se kljucni fajl smartvsd.vxd smesta u window\system umesto (kako bi trebalo) u windows\system\iosubsys folder. Naravno ovo se tice samo ukoliko je nekome potrebno da mu program kao sto je smatmon,, radi pod windowsom.
Sa ostalim windowsima nisam primetio problem (prilikom instalacije i rada siguard-a).
Info i 30daytrial download (siguardian ~1MB) na http://www.siguardian.com/

Sve u svemu Amon_Ra ja bih na tvom mestu zamenio disk. Moje iskustvo kazuje da su diskovi relativno ubrzo skiknuli kada im je smart prijavio gresku. Da je tvoj disk moj, prvo bih ga formatirao sa maxtorovim util-om, onako kako oni preporucuju. Neko bi verovatno dodao da diskove na 7200 treba dobro `laditi, pa ako i nakon svega toga nastavi da zeza, onda zamena obavezno. Vredi podataka.

Srecno&pozdrav!

Miroslav je napisao(la):
amone, ako ti je potreban bekap harda, javi se na pm...

Hvala ti Miroslve, snacicu se. Jos jednom hvala - kao da si mi ucinio.
Cek, a da nisi ti to hteo da naplatis? :D

Hvala i tebi DS9, backupovacu podatke pa cu probati sa tim programcicima da dodjem do nekog resenja i zakljucka.

btw koristim WinXP...

Amon_Ra je napisao(la):
Hvala ti Miroslve, snacicu se. Jos jednom hvala - kao da si mi ucinio.
Cek, a da nisi ti to hteo da naplatis? :D
miroslav ne naplacuje. kod mene je svaka kompjuterska usluga za dz!

Bash danas uzeh cooler za HD. Zajedno usisni i izduvni, hard 'ladan k'o zmija...

septimus je napisao(la):
Bash danas uzeh cooler za HD. Zajedno usisni i izduvni, hard 'ladan k'o zmija...
koji ti je to cooler, koliko si ga i platio i gde ?boom

JoeKuboj je napisao(la):
koji ti je to cooler, koliko si ga i platio i gde ?boom

Uzeo iz radoznalosti no name za 7€ kad ono Sibir...he he

U Computer Dream-u. Bio sam skeptichan prema tim stvarima, ali sada...

delimir je napisao(la):
Morao bi da ima S.M.A.R.T. - to imaju i mnogo stariji diskovi recimo od 3 giga pa nadalje...

al treba i ploca da ima podrsku - moja nema!

Miroslav je napisao(la):
miroslav ne naplacuje. kod mene je svaka kompjuterska usluga za dz!

Nisi se valjda uvredio... samo sam se nasalio - stvarno.
Jos jednom hvala. :)

septimus je napisao(la):
Uzeo iz radoznalosti no name za 7€ kad ono Sibir...he he

U Computer Dream-u. Bio sam skeptichan prema tim stvarima, ali sada...

Potrudi se da nadjes BB coolere, jer ovi obicni nekada znaju da protandrcu i da se cuju bucnije negoli kada su bili novi.

Amon_Ra je napisao(la):
Nisi se valjda uvredio... samo sam se nasalio - stvarno.
Jos jednom hvala. :)
ma nema problema... ako bude trebalo, javi se...

poz

Vrh Dno