Šta je novo?

Operativni Sistemi

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
Masovno se ljudi hvale prelaskom na Linux ili OS X, ja probah i OS X i nekoliko distibucija Linuxa (UbuntuStudio, Ubuntu, Slackware) i vratih se na Windows. Ima li jos takvih ili samnom nesto nije u redu? :)

Masovno se ljudi hvale prelaskom na Linux ili OS X, ja probah i OS X i nekoliko distibucija Linuxa (UbuntuStudio, Ubuntu, Slackware) i vratih se na Windows. Ima li jos takvih ili samnom nesto nije u redu? :)

Sa tobom je sve u redu. Windows je super.

Linux nije za svakoga... Uvek bilo i uvek ce biti tako... Kao sto i programiranje nije za svakoga ili 3D animacija etc :D

Poslednja izmena:
Pa verovatno jer ti nesto posebno u windowsu treba :) Evo ja sam pre jedno 3-4 meseca probao linux i stvarno mi se dopao,ali zbog nekih problema sam se vratio na windows.Evo sad sam opet na linux-u(ubuntu) i stvarno me sluzi,znaci imam sve sto imam u windows-u :) ali posto photoshop nemam na ubuntu moram nekad da se vratim na windows,da ga imam ne bih se vracao :)

Pa verovatno jer ti nesto posebno u windowsu treba :) Evo ja sam pre jedno 3-4 meseca probao linux i stvarno mi se dopao,ali zbog nekih problema sam se vratio na windows.Evo sad sam opet na linux-u(ubuntu) i stvarno me sluzi,znaci imam sve sto imam u windows-u :) ali posto photoshop nemam na ubuntu moram nekad da se vratim na windows,da ga imam ne bih se vracao :)

Ne bih da smaram, ja slabo koristim linux da se razumemo, ali da znaš - Photoshop možeš preko Crossover Office-a da pokreneš na linuxu. :)

poz

Ili preko wine :p ali nekako mi nije to to :D

Ja sam na win-u samo zato sto ne znam da izemuliram nishta... :S: :wall: :mad:
I niko netje da me nauchi... :(
Inache teram i Ubuntu sa sve beryl-om... :D
I mlogo je segzi... :D :type:

Vecini ljudi najveca prepreka prelasku na linux(e) je sto vecina igrica koje ista valjaju rade samo na Winu. :mad: Meni licno to ne bi bio problem, sutra bih se preshaltao na linux, al me koci sto ne bih znao da podesim parametre za wireless net. :type:

Naravno da sam uzeo sve aspekte u obzir kada sam se vratio na Win.
Sta mi vredi da koristim Linux, sve i ako je bolji, ako ne mogu sve sto mi je potrebno da odradim na njemu?

Nije bitno iz kog razloga, bitno je cini mi se izvuci zakljucak da to jos uvek nije razvijeno na tom nivou da bi se moglo preci na Linux, mada je za mail, web, office sasvim dovoljan.

Interesovalo me je, jer ko god predje na Linux ili OS X kao da dozivi otkrovenje ili belu svetlost posle klinicke smrti, pa sam hteo da vidim ima li i ovih drugih koji su probali iste sisteme ali su se vratili na Win, samo ne pricaju na sva usta o tome.

Poslednja izmena:
Meni licno to ne bi bio problem, sutra bih se preshaltao na linux, al me koci sto ne bih znao da podesim parametre za wireless net. :type:

Ne znam za wireless, ali ja sam se odusevio kad sam uzeo modem od SBB (kablovski) podesavanje se svelo na 2 koraka:
1. Ukljucis modem u usb
2. Ukljucis racunar

Tj ja nisam bas tako radio, prvo smo instalirali drajvere za windows, pa probali i onda sam samo rebootovao u Slack, otvorio firefox i radi...

Interesovalo me je, jer ko god predje na Linux ili OS X kao da dozivi otkrovenje ili belu svetlost posle klinicke smrti, pa sam hteo da vidim ima li i ovih drugih koji su probali iste sisteme ali su se vratili na Win, samo ne pricaju na sva usta o tome.

Ja takođe probao, istina kratko, i vratio se na Windows. Nije ono za mene...

Preterujes i karikiras :)

Kao sto neko vec rece, nije svaki sistem za svakoga. Meni je zaista svejedno da li cu da radim malo u Solarisu 10, malo u XP-u pa onda da predjem na neki Linux ili MAC OS X. Ili ce to biti samo crna konzola sa belim slovima..i don't care ako mi zavrsava posao :)

Ja frikombinujem Linux i Windows zbog prirode posla kojim se bavim, a pored njih drzim i Solaris 10 na jednom laptopu i MAC OS na drugom. Ali generalno gledano, to nije samo pitanje potrebnih aplikacija koje postoje tamo i vamo, vec postoji i pitanje snalazljivosti. Neko prosto ne moze da se prilagodi odredjenom sistemu (tipa Linux) iako mu racunar koristi samo za ono sto moze da radi bilo gre - Web, mail, filmovi, muzika i office.

Ma de preterujem :)

To za snalazljivost je mozda bilo kada si ti pocinjao da koristis Linux. Ja kada sam ga prvi i svaki sledeci put upalio, nije bilo skoro nikakve razlike u odnosu na Windows ...

Poslednja izmena:
Kad budu pravili Visual Studio za Linux onda cu tek da razmislim o prelasku. ,)

Jeb*s OS koji nema VS :D

zar nema boljih alata od VS? ;)
JavaStudio, zatim nesto sto je smislio Oracle za Javu, ne mogu se setiti naziva itd itd

****s OS koji puca :D

Sve je stvar navike u principu. Ja sam jedno 4 meseca provaljivao mac os preko virtualne mashine i svidela mi se jednostavnost i funkcionalnost. Win mi zavrshava posao ofkors ali mi i ostavlja prostora da budem aljkav, dok kod mac os-a uvek imam potrebu da budem pedantan :). Sa linuxom nisam imao dosta iskustva tako da nisam kompetentan da komentarishem isti.

Poslednja izmena:
Ma de preterujem :)

To za snalazljivost je mozda bilo kada si ti pocinjao da koristis Linux. Ja kada sam ga prvi i svaki sledeci put upalio, nije bilo skoro nikakve razlike u odnosu na Windows ...

Ja kada sam instalirao Linux prvi put, stvari su bili malko drugacije :) Pa iako sam instalirao drajvere za grafiku skoro 7 dana i 6 puta rekompajlirao kernel kako bih naterao prokleti AC97 da radi, nisam zakukako kako nije za mene :)
Bas naprotiv, posto me je ***** ko sansku kozu, hteo sam da ga namestim da radi i tacka.

A sto se tice izjave kako lici na Windows.. pa KDE i GNOME su postojali i pre 7-8 godina. Doduse, tada su bilo drasticno ruzniji i neprimamljiviji za gledanje, ali su postojali :)

Kao sto vidis, ti si stavio Linux koji je danas mnogo vise user&*****-friendly nego kada sam ga ja prvi put instalirao ali si i pored svega toga odustao za par dana. Otuda i moje spominjanje snalazljivosti... jer tebi Linux ne pashe iz nekog n-tog razloga. Mozda si ocekivao Windows? :)
Tu je veliki problem vas koji "prelazite" sa Windowsa na Linux. Ocekujete jos jedan Windows.

zar nema boljih alata od VS? ;)
JavaStudio, zatim nesto sto je smislio Oracle za Javu, ne mogu se setiti naziva itd itd

****s OS koji puca :D

Naravno da ima... postoji Eclipse, postoji Java Studio, postoji Quanta. Ja zaista ne vidim sta fali bilo kojem od ovih alata :) cak nalazim da je, recimo, Eclipse sjajan razvojni alat za JAVU i za PHP (kada mu se doda odgovarajuci plugin).

lin_dows :D

Pre godinu dana sam instalirao Ubuntu 6.06 i svakog dana ga koristio, i ostao na Ubuntu Linuxu (sada imam 7.04). Windows se ne secam kada sam ukljucio, mozda samo kada hocu nesto da kopiram na hard, a nemam mesta na hardu gde mi je Linux (samo 40GB hard). I skroz sam zadovoljan. Super me sluzi. :D

Sve je stvar navike u principu.
Tacno tako. Da si dobio prvi racunar sa linom a ne winom, win bi ti bio cudan.
Sta ja znam, ja vozim 7.04 nekih mesec dana, ali i win jos uvek, i to cenim samo zbog torrenta, jer mi je ext3 samo 3gb. Ubuntu mi se svidza, malo me ebu neke sitnice, ali polako ih resavam, a bedak mi za svaku sitnicu da otvaram topic, pa kada imam vremena da googlam, ja googlam.

Recimo, imam aplikaciju u pascalu koja mi pali svetla u sobi, programce od par desetina kb, salje jedinice na paraport. E to na linuxu nemam niti imam blagu predstavu gde bih mogao da nadjem ili da nadjem nekoga ko moze da mi napise par redova koda. A to ne da mi nedostaje, nego ne mogu da vam opisem. Jel zna neko to da napravi? :eyebrows:
Drugo, nedostaje mi dobar sidebar, jel ima nekih zglavnih?
Trece, ne mogu da nateram azureus da skida na fat32, pa je i to prepreka [doduse dok ne padne jos jedan hard, mada rekao sam i da cu ubuntu instalirati tek kada kupim hard, pa sam ipak odvojio 3 giga, nesto nisam sa finansijama ovih dana... :wall: ] I tako, svce nesto cekam... Vreme najvise. A i ide leto i sigurno ne zelim da ga provedem ispred kompa ;)

Jeste stvar navike.

Poslednja izmena:
Tu je veliki problem vas koji "prelazite" sa Windowsa na Linux. Ocekujete jos jedan Windows.

To je najveca prepreka linuxu za siru distribuciju, ljudi koji deset godina rade na windowsu tesko se privikavaju na drugaciju radnu okolinu. Mada po mom misljenju sto je covek iskusniji u koriscenju racunara, to mu okolina u kojoj radi postaje sve nevaznija, sve dok se posao zavrsava brzo i lako. I zbog svega toga mi nije jasno zasto neki garazni genije :d ne napravi linux u okruzenju koje ce odredjenim elementima liciti na win, sigurno bi se odrazilo na broj korisnika. ,) Pa kad se privuku korisnici, napravi se novija verzija sa samostalnijim izgledom i..
bob`s your uncle :D

sjajan topic :)
ja od kad sam presao na MacOS X pre pola godine ne vidim koji ce mi pod A) PC kad Mac sa Parallels-om vozi B) Windows bolje nego "pravi" PC!

a windows jedino palim zbog IE jer samo sa njim radi Raiffeisen online shit banking system :/

evo jednog spota http://www.appletvads.com/ads/getamac/61106/touche_480x376.mov :)

@tiristor pa sto ne nabavis releje koje kontrolises preko USB-a? mislm da sam u najnovijem c't magazinu video i neku semu... btw jel samo svetla palis ili...?

Poslednja izmena:
imam MacOS X a ne ubuntu ;)

btw ne znam kako si uspeo da citiras mene a gore napises "Citiram korisnika: sT4Lj|n " :d

Postoji IE za MAC OS. Jeste da je mator ali radi posao.

imam MacOS X a ne ubuntu ;)

btw ne znam kako si uspeo da citiras mene a gore napises "Citiram korisnika: sT4Lj|n " :d

Ne znam gde sam se zagubio. A ne znam ni kako sam ovo drugo uspeo.
Obrisite modovi ovo.

Pre nekih mesec dana instaliram ja OS X na laptopu (grrr, krivo mi je sto sam sklonio Ubuntu 7.04). I krenem ja tako da se igram sa njim, a zaboravih na masinu sa Windowsom koja mi stoji na stolu, koju samo upalim da odradim nesto u Corelu za faks i povezem se na net preko adsl-a (jer jedino preko mreze mogu imati net na mac-u).
A moji drugovi svi odusevljeni jedva cekaju da vide OS X. U medjuvremenu, od vremena instalacije OS X-a pa sve do kolokvijuma iz Poslovnih informacionih sistema ja Windows nisam ni "video" (osim login screena, kad ga upalim da se poveze na net). Dve nedelje od instalacije i ja na kolokvijumu upalim racunar, evo ga boot screen, pa login i onda Bliss pozadina. Donosi profesorka zadatak, otvaram ja Visio i skroz pogubljen (jelte, od OS X-a) na sav glas uzviknem, tako da sam izmamio smeh i kolega i profesorke: ****TE, PA OVO JE WINDOWS!

Master)D(M1nD, kakve veze ima da li NetBeans imas i na Winu? Ja sam samo poceo da navodim primere boljih alata. Sta vise, VS je poznat po "kradji" mogucnosti drugih alata ;) Eh, akd se setim da je M$ hteo da patentira nesto sto je skoro uveo u VS a postoji u BlueJ (il' bese drugi alat, ne secam se) ihaha.

VS je odlican alat ali nije najbolji ;)

objasnjenje koemntara "****s OS koji puca" je da OS valja ako ne puca :)
meni ni1 OS ne puca, srecom :)

Nazad
Vrh Dno