Šta je novo?

Operativni sistem za server

Prospero

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2003
Poena
619
Potreban mi je operativni sistem za server starije generacije, sto znaci da mora da zauzima malo mesta na hard disku (svi hardovi u serveru su velicine od po 1GB), i mora da trosi minimalno racunarske resurse (CPU na serveru je 60Mhz,). Naravno mora da bude lak za administriranje (znaci UNIX otpada), ima li neko nekakvu preporuku? Namena servera je za sada nepoznata, verovatno nece sluziti nicemu, nego tek onako, da se ima i da se uci...

Windows NT 4 server, jedino sto nije linux.
Radice ocajno na 60MHz, ako uopste bude i radio, zavisi i od kolicine RAM.

pa i nemas bas velikog izbora ako ukines linux/unix
valjda ta "masina" ima bar 64mb ram!
e da
potrosite jos 100din na upgrade pa kupite p133 🙂

Mislim da bi ti tvoj mobilni telefon bolje sluzio kao server... :d

Sa ovakvom 'mashinchinom' jedino neki router da napravis; kada bi digao malo memoriju i frekvenciju procesora, pa da sluzi dodatno i kao firewall i jos neke druge zadatke paralelno - ako vec treba da sluzi kao server. No, tada bi najbolji raspored zauzeca resursa mogao da napravis sa linuxom - kad moze sav da se strpa na disk-on-chip ili CF kartu, stao bi i na ovo tvoje. No, linux te ne zanima...

Ne mozes da trazis da ne zauzima resurse - onda nece ni raditi nista (a onda pitanje cemu sve to). OS koji zauzima malo resursa je najverovatnije neki matori iz vremena tog racunara; NT je serverski OS, ali ce da se gushi na tome - secam se da je radio tek malo normalnije sa barem 266MHz i 64MB nekad - sve ostalo je bilo mucenje i drljanje diska. Drugo, pitanje je da li uciti na necemu sta je toliko staro i vec pomalo van tokova i novih standarda?
Ukoliko te ne interesuje ucenje serverskih stvari vec generalno oko racunara, izbor OS-a za taj sistem bi najverovatnije pao na nekog od njegovih vrsnjaka - recimo Win95 OSR2.

Mada, ako je ucenje u pitanju, isplati se investirati shaku evrica da se dodje makar do nekog najslabijeg P2 procesora i cirka 128MB za njega (minimum P1 166-200). To bi danas barem trebalo da kosta ko par pakli cigara...

I meni je NT izgledao kao jedino moguce resenje, ne odricem se ni linuxa, ali bi radije da ga ostavim za kasnije kada malo bolje svladam arhitekturu mreza. Ja bih rado pojacao masinu, ali problem je sto je procesor na SOCKET 4 osnovi, jedini jaci od postojecih 60Mhz koji sam uspeo da pronadjem bio je 66Mhz, tako da se nije imalo smisla ista menjati. Bio bih prezahvalan ako bi neko bio rad da proda bilo kakav jaci procesor za SOCKET 4. Memorija nije problematicna, 128MB edo ram memorije kosta oko 5 evra i nje bar ima na pretek. Hvala na korisnim sugestijama

Ma toliko je jeftino da ne moras da se uhvatis samo za procesor - nadjes vrlo jeftino kombinaciju ploca+procesor+memorija (da je radilo sve zajedno) za vrlo male pare. Zaviri tu kod nas na forumu imas male oglase i mozes da nadjes svasta. Neko je sad skoro prodavao kompletnu masinu p2-266 sa 6.4GB diskom, monitorom, itd. za oko 100e, pa bi ti sa nekim P1-200/233+128MB memorije mogao da prodjes vrlo vrlo povoljno. Obrati paznju da ako gledas P2 ili jace platforme da li odgovara tvoje trenutno napajanje (AT ili ATX).

I jos samo jedna napomena - ukoliko koristis taj racunar kao server za ucenje, vodi racuna da li ces ga koristiti za pristup internetu na primer, posto za stare operativne MS ne pruza vise podrsku i moze se desiti da nema danas neophodnih sigurnosnih zakrpi, te mozes da popijes sve moguce wormove i ostalo odmah po povezivanju na internet.

Poslednja izmena:
lepo ti uzmi da izucis malo linux, nadji neku micro distribuciju, a mozes da koristis i gentoo optimizovan za sopstvene poterebe (samo nemoj da ga kompajliras na toj masini 😉 )

Poslednja izmena:
Je li bilo kakkav trud da se ta masina "ozivi" kao server ikako isplativa danas?
Razmisli ponovo, vredi li ? Za par hiljada dinara mozes da nadjes nekoliko puta jacu !!

Ovako, predlog je jedino za Novell Netware 3.11 ili 3.12, ali su to uglavnom file serveri i ne znam koliko ce to danas drzati vodu.

Poslednja izmena:
Ima i te kako svrhe da se ozivi kao server iz cisto edukativnih razloga. Naime, u mojoj firmi sasvim fino koegzistiraju nekoliko WAN mreza, (preko cele Srbije), pojedine rade u windows okruzenju, a pojedine u unix. Buduci da u window okruzenju svi na mrezi imamo administratorska prava nije tesko eksperimentisati i uciti. E sad, unix je zanimljiv sa te strane sto ne samo da fantasticno radi na masinama koje ne samo da su prastare (pojedine lice na toster sa mozgom), vec nemaju ni hard diskove vec samo start-up diskete i bootoju se sa mreze. Sticem utisak da ce moje poznavanje mreza biti nepotpuno ako do tancina ne savladam unix okruzenje, a zbog nepoznavanja materije ne mogu na poslu da eksperimentisem, tako da je "kucna racunarska laboratorija' jedino resenje. Dakle, ako bi jos neko pokazao malo napora pa me uputio na neku malu linux distribuciju (kao na primer darkstar) sa kojom bih mogao da vezbam umrezavanje i sl., Svakako ce imati moju zahvalnost.

knoppix 3.1 je radio u tekstualnom modu na i486 sa 16mb ram-a i nekih 100mb swap-a...

za pocetak i eksperimentisanje - konza 😉

Ma uzmes bilo koji (kernel) 2.4.x-bazirani distro koji ima mogucnost custom instalacije (a ne samo worstation/server profile). Tekstualni mod kod instalacije imaju svi. Pa poizbacujes sve sta je visak, od kompletnog grafickog okruzenja do GUI alata. I stane lepo sve na shachicu megabajta, a radice i na takvim masinama. Za ucenje sasvim dovoljno. Razlika izmedju malih distroa i ovako custom istalacije punog distroa je u tome sto ti sam mozes da biras sta ti treba i sta hoces da ucis, a sta ne. Treba ti dns server - stikliraj. Treba web i mail servere - stikliraj i njih. itd. itd. Pa www.tldp.org pa nadalje.

Poslednja izmena:
kad sam pre neki mesec podizao gentoo server na kome rade:

- dns
- firewall
- squid
- apache (sa 2 minijaturna site-a)
- samba
- i jos neka boranija

kompletan sistem na hdd-u je zauzeo oko 400mb,
a bez squid-a bi mogao da radi i na 486 sa 16mb ram-a...

ne znam zasto bi se uopste zezao sa windowsom kada na netu postoji gomila mikro distribucija linuxa specijalno za ovu namenu...

Ili sam lud il' odvise mudar, ali ja na onom "tldp"sajtu nenadjoh download za doticnu distribuciju, a po svemu recenom to je bas ono sto mi treba, ima li kakav download link za takve stvari?

koju distribuciju?
silverglider je rekao da mozes uzeti bilo koju distribuciju i da instaliras samo ono sto ti bas treba
a kad zaglavis tu je help na tldp.org

Ako ti se skidaju distribucije, evo ti jedan link: http://www.linuxiso.org/

Tu ces naci vecinu distroa koji mogu free da se nadju. Oni koji se mogu samo platiti (recimo RH AS) ne postoje tu. Takodje, na naslovnoj strani su samo najpopularniji distroi - svi se mogu videti prema abecednom poretku ili arhitekturi pomocu kontrola ispod ovog spiska.

Mislim da jedino slack ili gentoo distribucije dolaze u obzir, s'tim da gentoo nema smisla instalirati bez distcc-a (inace ce instalacija da traje nedeljama).

pa moze da se kompajlira na nekoj zveri i samo da se presnimi na target masinu...

ima dosta celerona 300 - 500MHz na koje sam instalirao gentoo, i naravno da nikada nisam nista kompajlirao na njima (sem kad zaboravim nesto malo, recimo joe-a ili nano...)

Pa to je otprilike to - pustis distcc dimone po mrezi, setujes ih, i instaliras gentoo na kol'ko god zelis sporu masinu. Bez pravljenja paketa sa emerge-om i sl.

A koji OS predlazete za ove masine:

Celeron 500 (radi kao PIII 500)
128 MB SDRAM
HDD 20 GB

2 masina:
Celeron 700
256 MB SDRAM
HDD 40 GB

Ja sam mislio neki Linux, i posle da ga povezem sa Win desktop OS-om.

na te masine moze da ide sta god hoces... od linux-a

naravno, ne ocekuj cuda sa 128mb ram-a, ali ako treba da opsluzuje mrezu od 20 - 30 kompova, onda opusteno...

ma kojih crnih 20-30 kompova hehe. Osim ako ces ti da mi ih poklonis LOL

Na 1. mestu da imam http server u kucnom okruzenju, i prostor za kacenje podataka, nekako je sigurnije ako je na drugoj masini a ne na istoj.

Jel moze da se nekako namesti da taj linux server radi bez monitora, naravno prvo ga podesim, i posle samo na dugme palim i gasim?

Moze.
Dignes telnet ili ssh server za remote pristup, dignes ftp server za transfer fajlova, imas apache ka web server, kad sve to podesis sklonis tastaturu i monitor (jer ti vise i nisu potrebni).
U stvari nece ti biti potrebni mnogo ranije jer dovoljno je instalirati i setovati telnet/ssh server i mreznu kartu, a sve ostalo moze da se uradi daljinski.

Poslednja izmena:
Hvala salac! Probacu. Planiram prvo da uzmem neku noviju Linux distro, tipa Red Hat 9.0 ili Mandrake 10.

Nazad
Vrh Dno