Šta je novo?

Operating System not found

Mrljesana

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2013
Poena
255
Pozdrav imam ovaj problem pri ukljucivanju laptopa, prodje ono VAIO logo i pise da ne moze da nadje OS. Mislio sam da je crkao Hard medjutim guglao sam i nasao sam da treba da izvadim HDD i da ga vratim sto sam i uradio. Medjutim i dalje. Onda ubacim neki DVD sa OS ali on prodje VAIO logo i ugasi se. Nebitno koji OS pokusao sam XP, W7/8, Ubuntu, Backtrack medjutim nece. Inace laptop je Sony Vaio VGN-CS11Z. Ima li resenja ?

Ugasi laptop , upali ga preko dugmeta ASSIST pisace ti ekran sa raznim opcijama kao i opcija da udjes u bios preko F2

sony-rescue-mode.webp

Pritisni F2 i uci ce ti u bios!

Nadji boot i boot mode i umesto UEFI stavi Legacy (jedino ako imas bootabilan DVD UEFI Windows onda ostavi UEFI ali bolji ti je Legacy , UEFI je samo za hard diskove vece od 2TB nema potrebe da ga ukljucujes)

png65397.webp

Ako hoces da bootujes usb stavi External Device dole na boot prioritety , ako hoces DVD da bootujes stavi Internal Optical disk drive , gore ukljuci External device boot! Tako je za Sony laptopove malo je komplikovanije u odnosu na druge laptopove ali navicices se pozz!

Poslednja izmena:
Pa nisam znao da je taj model iz 2008 , vidi kako se ulazi u bios ne znam za starije modele sony vaio , ako nemaju u biosu uefi i legacy onda vidi da li ti je prvi na bootu hard disk , ako je hard disk prvi a i dalje to pise moze vrlo lako da se desi da je hard otisao? Jel ti to iznenada u radu izaslo?

Instalirah ja nekako ubuntu 11.10, medjutim jel mogu nekako da na usb nabacim w7 preko nekog programa ?

Nazad
Vrh Dno