Korisnički interfejs mi nije po volji u ovom obliku. Pod time podrazumevam previše toga, od nepostojanja Start Dialog do kontekst menija, da bih gubio vreme na nabrajanje.
Skrol je oštar i nema opcije da se uključi-isključi blagi.
Kad smo kod opcija, notepad ih ima više.
Kad smo kod notepad, tu postoji mogućnost da se uključi status bar, u Next ne (ovo spada pod UI gore).
Smeta mi necentriranost otvorene usamljene slike, sad je kao na IE ili FF gurnuta gore levo.
Nema Opera:config strane, al' su zato već dodali :about, : downloads, :bookmark_importer.
Ne želim speed dial, ne koristim ga, hoću opciju da ga ne vidim. Discover mi takodje ne treba.
Ne pamti poslednju veličinu prozora.
Proxy se sada podešava na nivou sistema.
Help.opera.com (F1) ne radi, daje 403 stranu, lol, dok iz 12.15 radi normalno.
Bookmarks... ne znam gde da počnem u vezi sa ovim...
Uprostili su strukturu direktorijuma, to je plus, ali su zato ukomplikovali fajlove u njima primenjujući baze podataka i C++ sintaksu/strukturu umesto prostog teksta sa eventualnim #, pa ručna i jednostavna izmena istih pratično nije moguća (npr. sessions je SQLite baza sada).
itd. itd. itd.
Nisam probao prethodne petnaestice, kapiram da je bilo još gore. Svestan sam da je ovo vrlo udaljeno od finalnog proizvoda koji će, nadam se, da ima sve opcije dvanaestice, ali tema je baš Next verzija, pa nju i komentarišem(o). Neke od ovih promena mi se nikako ne svidjaju.