Šta je novo?

Opera (sve verzije)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Dark Magician

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2011
Poena
655
Opera Next 16 je izasla:

Features that we’ve added for this build are
support for W3C Geolocation API,
form auto-filler,
support for jump-lists on Windows 7/8,
presentation mode is now available also on Mac,
opera:flags – you can play with experimental features there. Please remember that this game might be dangerous (and bite),
Opera 16 is based on Chromium 29

http://my.opera.com/desktopteam/blog/2013/07/19/opera-next-16

Ova tema treba da obuhvata sve verzije na dalje, sa bilo kog kanala Stable, Next i najavljeni Dev.

Poslednja izmena:
Ista je kao verzija 15,nista posebno. Zbogom Opera.

Nemoj tako crno, evo sta pise ispod, ako nisi citao:

Usually, the first few comments are about the roadmap, so here are the features we’re currently working on: bookmarks, synchronization (Opera Link), enhancements in tabs handling (ie pinning and visual tabs) and themes. Our new rapid release cycle means that you should see the first cut of some of these in a few weeks’ time.

Takodje imas opera:flags, gde mozes da ukljucis eksperimentalne opcije.
Ima smooth scrolling, zaboravio sam da napomenem. 😉

Poslednja izmena:
Neko od moderatora bi trebao da edituje spoji teme jer postaje besmisleno imati 3 aktivne teme za Operu

Jako sam zadovoljan sa Opera 16. Na Opera 15 sam počeo da primećujem bagove kojih ranije nije bilo, ovde su rešeni. Doduše, problem sa nestajanjem pojma pregrage u guglu je ostao. Ali je zato ubačeno ono što mi je trebalo a to je da nove linkove standardno otvara u novom tabu.

Jedino je prebacivanje Speed Dial unosa bilo pain in the ass.

Edit: Uključio sam smooth scrolling i još neke stvari u opera:flags. Zadovoljan sam kako radi skrol.

Poslednja izmena:
Jos da ubace favorites i skoro kao stara opera 🙂

Jako sam zadovoljan sa Opera 16. Na Opera 15 sam počeo da primećujem bagove kojih ranije nije bilo, ovde su rešeni. Doduše, problem sa nestajanjem pojma pregrage u guglu je ostao. Ali je zato ubačeno ono što mi je trebalo a to je da nove linkove standardno otvara u novom tabu.

Jedino je prebacivanje Speed Dial unosa bilo pain in the ass.

Edit: Uključio sam smooth scrolling i još neke stvari u opera:flags. Zadovoljan sam kako radi skrol.

Kako je bio problem sa Speed Dial? Meni je samo prenelo iz 12 u Next 15, i onda u Next 16.

Tebi je verovatno prebacio iz verzije 12 u verziju 16. Ja nisam imao Opera 12 instaliranu a verzija 15 ne može da se nadogradi na verziju 16 a ne radi ni Opera Link.

Jos da ubace favorites i skoro kao stara opera

Ima još dosta posla, pola stvari u flags je isključeno po default.

Najveći problem za sada, koji nisam odmah primetio, mi prave ekstenzije. Ne radi mi AdBlock Plus na verziji 16 iz nekog razloga.

Tebi je verovatno prebacio iz verzije 12 u verziju 16. Ja nisam imao Opera 12 instaliranu a verzija 15 ne može da se nadogradi na verziju 16 a ne radi ni Opera Link.

Ima još dosta posla, pola stvari u flags je isključeno po default.

Najveći problem za sada, koji nisam odmah primetio, mi prave ekstenzije. Ne radi mi AdBlock Plus na verziji 16 iz nekog razloga.

Jok, ja imam 12.16 64-bit. Instalirao Next 15, pa mi je ponudilo da unese iz 12, pa sam sad stavio 16 preko, i AdBlock meni radi.

Ne volim Operu posto kad surfujem sat-dva zauzece Opere u task menageru bude par stotina megabajta i koci kao luda!

Kakva je stvar sa kompatibilnošću? Da li su nešto poradili na tom pitanju?

Jer OPera 12 koju koristim gomilu strana neprikazuje ispravno ili uz ibaveštenje d anije kompatibilna tipa google servisi itd

U flags upalite Enable scroll prediction i smooth scrolling a iskljucite vsync = bolesno brzo scrollovanje 🙂

Kakva je stvar sa kompatibilnošću? Da li su nešto poradili na tom pitanju?

Jer OPera 12 koju koristim gomilu strana neprikazuje ispravno ili uz ibaveštenje d anije kompatibilna tipa google servisi itd

Jesu poradili na tom pitanju, jer koristi Google osnovu (Blink, bivsi WebKit), za koji vec mislim da treba da znas, jer si vec svasta pitao.
Ukljucujuci i da li je 15 finalna, stabilna, sad ima po koji bug, nestane iz google search teskt povremeno, ali svi sajtovi koje sam probao rade.
Next 16, mi je primaran browser, u kojem ovo i pisem.

Jedini bag koji sam primetio je to sa pretragom, F5 rešava problem ali malo smara.

Znaju za problem, već je neko pisao o tome na forumu.

Što se tiče opera:flags, vsync je podrazumevano isključen. Samo nemojte paliti threaded compositing, baguje.

meni i dalje smooth scroll nije kao smooth scroll u operi 12

da smooth scroll jos uvek nije kao u 12 ali je vec bolji od svih drugih browsera 🙂

Block content kao ni na 15 nefunkcioniše, podešavanja i dalje ostala nikakva kao na 15, mause gestures nefunkcionišu (bar kod mene), Save Page as MHTML je ekperimentalna opcija, nigde neprimećujem promenu default pretraživača(osim prebacivanja na yahoo ili još gore opcije) ili njegovu izmenu tipa enkriptovanog google, poptpuno isključena mogućnost prikaza menija koja je dosta dobro radila u 12 a ima je i FF, svaki tab nov proces

Kompatibilnost sa sajtovima nisam istraživao ali je zaista neverovatno kako im je pošto za rukom da unište onakav browser

p.s.
Manje bitno jer je test verzija ali sve ocije sa prve strane posle pet minuta testiranja prestale sa radom

Sta sa tim sto je svaki tab novi proces? Imas ogranicenje broja pokrenutih procesa na racunaru mozda?

Block content kao ni na 15 nefunkcioniše, podešavanja i dalje ostala nikakva kao na 15, mause gestures nefunkcionišu (bar kod mene), Save Page as MHTML je ekperimentalna opcija, nigde neprimećujem promenu default pretraživača(osim prebacivanja na yahoo ili još gore opcije) ili njegovu izmenu tipa enkriptovanog google, poptpuno isključena mogućnost prikaza menija koja je dosta dobro radila u 12 a ima je i FF, svaki tab nov proces

Kompatibilnost sa sajtovima nisam istraživao ali je zaista neverovatno kako im je pošto za rukom da unište onakav browser

p.s.
Manje bitno jer je test verzija ali sve ocije sa prve strane posle pet minuta testiranja prestale sa radom

Browser nije unsten nego ga prave bukvalno iz pocetka. Znaci ide se iz drugog smera. Ne rusi se nego gradi druga kuca.

Svaki tab novi proces nije do opere nego do chromiuma na kome je nova opera izgradjena. A to je ustvari bolji nacin rada. Nije mozda efikasan sto se memorije tice medjutim doprinosi stabilnosti, jer pad jednog procesa ne rusi ceo program vec tamo gde bi se stara opera zaglupela sada treba samo da se refreshuje stranica. Tako radi i chrome, to mu je verovatno bila najveca prednost.

Mouse gestures moras da upalis u opcijama. Rade odlicno. Desno na dole gasi tab, dole otvara novi, gore dole refresh itd.
Block content ja ni ne vidim da ima, ali adblock radi. Promenu pretrazivaca trenutno mozes da odradis samo importom searcha iz opera 12.

Fali jos mnogo funkcija tu nema osporavanja medjutim idu prilicno fino za sada.
Ko nema strpljenja treba da ostane na 12.16 dok se ne dodaju ostale funkcije.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno