Šta je novo?

Opera Mini 5 Beta

illidan

Nenadmašan
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
2,205
Moja oprema  
CPU & Cooler
amd 5800x3d, ek nucleus cr240 dark, phanteks t30
Matična ploča
asus rog strix b550-i gaming
RAM
g.skill trident z neo 32gb cl16
GPU
nvidia rtx 4070super founders edition
Storage
samsung 980 pro 1tb, wd black sn770 2tb
Zvuk
ifi zen dac v2, presonus eris 3.5, akg k712 pro balanced, fiio ft1 balanced
PSU
corsair sf750 platinum
Kućište
lian li a4 h2o
Monitor
asus vg27aql1a
Miš & tastatura
mchose l7 pro, kbd.fans tofu65 raw alu, cream soda switches, gmk serika 2 keycaps
Pristup internetu
  1. Optički internet
mozete je skinuti ako ukucate sledecu adresu u vasem mobilnom browseru

http://mini.opera.com

Beta verzija upravo sam krenuo da se malo igram sa njom, izgleda odlicno, i radi dobro za betu :) napokon tabovi :D

evo malo screenshotova

screenshot0081.png
screenshot0082.png

screenshot0084.png
screenshot0085.png

screenshot0086.png
screenshot0087.png

screenshot0088.png
screenshot0089.png

screenshot0090.png
screenshot0091.png

screenshot0092.png
screenshot0093.png

screenshot0094.png
screenshot0095.png

screenshot0096.png
screenshot0097.png

Баш је кул нова Опера. Чак и на мом телефону, с јадном резолуцијом екрана од 208х177 могуће је отварати већину страница нормално.

Само, колико видим, више нема подршке за Opera Link? Надам се да ће бар бити у пуној верзији.

Na 5800xm radi ko zmaj, a ima i kinetic scrolling.Odlicno radi za betu.

Bas lepo izgleda i lepo prikazuje stranice ali ne snalazi se bas najbolje na telefonima sa qwerty tastaurama... :(
Nije neupotrebljiva na takvim uredjajima ali je steta sto je tako.

Naisao sam na jedan mali problem, zeza search iz opere preko google, izbacuje mi stalno rezultate na poljskom jeziku...

+1 za google i jos jedan bug,kad ukljucim landscape mod prikaz se odmah rotira i to je ok ali kad posle toga okrenem fon prikaz se sve sj...e.

Naisao sam na jedan mali problem, zeza search iz opere preko google, izbacuje mi stalno rezultate na poljskom jeziku...

+1 za google....

dal' se zezate il' ovo ozbiljno tvrdite :trust:

nego...meni je pukla par puta (E51). jednom prilikom dodavanja bookmark-a, drugi put pri nekom zezanju sa tabovima...

al' bez obzira na to...fenomenalno izgleda

Poslednja izmena:
evo pa vidi, mozda i nije poljski... al srpski definitivno nije. :D

Ustawienia>Angliski (ako se dobro secam)

niste od juce za kompom...ne mogu da verujem da niste provalili da na google moze da se bira jezik interfejza

Meni se i na staroj Operi od pre par dana otvara poljski google. Tako da ovaj problem nije donela petica, nesto je drugo u pitanju.

To je stari problem koji se desavao i na cetvorci. Idite na google glavnu stranu bez ukucavanja necega u search polje. Kasnije idite na options pa treba da nadjete opciju clear location history i ostavite na vrhu podesavanja za jezik na english i posle save.

E sada, options je settings a ova opcija(clear location history) ne pojavljuje svaki put. Dva puta sam podesavao(prvo na laptopu a onda na telefonu) i prvi put sam nasao iz prve a drugi put sam izludeo dok sam podesio ali sam nasao na kraju i sada radi kako treba.

Poz

Sada testiram 5cu preko mikroemulatora i mnogo mi se svidja. Jedino mi se cini da nema skrol sa desne strane kao sto je bio ranije ali radi tap and drag pa i nije problem. Ne mogu da provalim kako se prelazi u sledeci red ali je za pohvalu to sto sada ako nesto otkucam pa hocu nesto pre da dodam ispred ne moram da brisem sve sto sam napisao vec mogu da dodam bez problema. To je to za sada a ako ne provalim kako se prelazi u sledeci red ima da bude mnogo ovakvih poruka:)

P.S.
Doradjeno iz opere 10:)

Sada sam primetio jos nesto. Malo sam editovao ovu poruku i nece da mi snimi izmene.
Bez skrola sa strane izludjuje dok dodjem do dna strane.
Sa space moze da se predje u sledeci red ali mora da se centrira.

Ono gore za google je da trajno ostane engleski, ako se neko pita..

Poz

Poslednja izmena:
A jel moze nekako da se prebace bookmarks iz Opere mini 4?

Tebi bi trebalo Synchronize opera a toga nema:)Barem ne jos uvek, valjda ce da bude u finalnoj verziji.

Mozes da pogledas bookmark-e preko

http://link.opera.com/

Poz

Poslednja izmena:
To sa poljskim mi se dešavalo na mobile google, ali kada pređem na classic (ne znam zašto me nekad pošalje na mobile, kad stalno koristim classic) sve je na engleskom.

Jel može da se kopira (u clipboard) link iz page information?

Kazu da moze Copy & Paste Text from/to pages u operi ali meni ne uspeva za sada a jos manje paste na komp..

EDIT:

Evo ga. Ne znam kako ce to da radi na mobilnim uredjajima ali na kompu ide ovako. Pritisnuti bilo koji klik misa i drzati. Pojavice se opcija select text. Zatim mozete da obelezite text i nakon obelezavanja pojavice se tri opcije. Copy, search i search with. Ukoliko zelite paste, izaberite gde i opet drzite dugo bilo koji klik misa i izacice opcija paste.
U txt na kompu nece da prekopira.

Poslednja izmena:
da pretrazuje na poljskom ali moze ***.google.rs pa dodje na normalno
elem sjajan softwer, probao na nekom touch htc-u nije ni jednom pukla surfovao dugo, jako pregledna, svakako jedan od boljih pretrazivaca ako ne i najbolji, radi brzo nema nekih posebnih podesavanja i opcija, valjda ce biti u narednim verzijama
samo par malih zamerki posto naravno na wm telefonima mora da radi kroz neki java emulator, kopirani text ne moze da se pastu-je u word ili neki drugi text editor, skrol los, neko spomen'o

Ova nova opera je optimizovana za touch screen telefone jer tako ce najverovatnije u skorije vreme biti svi telefoni.
@jaffar
zasto mislis da je scroll los?

Meni se svidja kako radi, jedino nisam nasao ENTER na njihovoj virtuelnoj tastaturi, niti sam nasao nacin kako da je iskljucim, jer bolje mi je da koristim fingerkeyboard a onda copy/paste bi radio i van opere mini.
Kod wm telefona za copy/paste treba samo da uradite tap&hold i pojavice se opcija za selekciju teksta, i posle drugi put tap&hold za copy/paste.

Prilozi

• Enter.jpg
    Enter.jpg
    60.2 KB · Pregleda: 52
  • copy.jpg
    copy.jpg
    78.6 KB · Pregleda: 50
Poslednja izmena:
Dok svi telefoni budu touch screen ima da izadje opera mini 15:)

Nego, nisam probao operu mini na mobilnom ali preko mikroemulatora na laptopu skrol mi je uzasan. Da barem radi strelica na dole pa da dodjem do kraja strane nego ovako malo po malo.(Naravno ovo i nije predvidjeno da radi na pc-u)

Enter ne postoji mada bi bilo lepo da ga ubace.

Nisam bas razumeo ovo za copy/paste. Mislim da bi bilo ok da mozes nesto iz opere da prekopiras van opere u neki txt editor.

Poz

Poslednja izmena:
Dok svi telefoni budu touch screen ima da izadje opera mini 15:)
Ljudi su krenuli na vreme :)

Nego, nisam probao operu mini na mobilnom ali preko mikroemulatora na laptopu skrol mi je uzasan. Da barem radi strelica na dole pa da dodjem do kraja strane nego ovako malo po malo.(Naravno ovo i nije predvidjeno da radi na pc-u)
Na telefonu dosta lepo radi, posto su ubacili sada taj kineticki skrol, ali ne mozes vise da uhvatis onaj bar (ili kako se vec zove) desno i da skrolujes, sada samo sa prstom guras celu stranu gore/dole/levo/desno i dosta brzo ide. Jedino sto ponekad ne mogu da zumiram, prikazuje mi stranu vec zimiranu i ako hocu da je smanjim da bi je video celu ponekad to ne radi. Najverovatnije da ce se to srediti.

Nisam bas razumeo ovo za copy/paste.

Za druge programe koristim virtuelnu tastaturu (hardversku nemam) koja se zove fingerkeyboard, i ona dolazi sa brdo opcija medju kojima je i copy/paste, i zato bi bilo lepo ako bih mogao da iskljucim ovu sto dolazi sa novom operom i da mogu da koristim koju god hocu tastaturu kao sto je bio slucaj do sada.

Poslednja izmena:
Aaaaaa, sada kapiram:)
Samo da ubace onaj skrol bar sa strane i enter i ja sam presrecan.

Poz

Mozda nisam bas najbolje objasnio, u novoj operi mini samo drzis pritisnuto na touch screenu sa prstom ili olovkom malo duze i pojavljuju se opcije za: select text/copy/paste
Jedino sto taj copy/paste radi samo unutar opere mini, ne mozes da prebacis kopirani tekst u durgi program pa zato bi bilo lepo da postoji mogucnost za drugu tastaturu.

Poslednja izmena:
Za iskljucivanje operine tastature: options > advanced > inline editing [off]

Ama kako ne postoji enter? Nisam probao novu Operi Mini, ali gledam sad screenshot koji je postavio priest, pa šta je ono dugme iznad "Done", ako ne enter? Pritisnite, iznenadićete se ;). Koliko ja znam, enter je obično obeležen sa tom strelicom, evo gledam sad kod sebe na laptopu, i na standalone tastaturi pored, obe je imaju :)

Meni su 2 stvari problematične:
- kad hoću da sačuvan neki bookmark u već postojeći folder onda iskače iz programa (kad sačuvam na root onda nema problema, a opet iskače kad hoću da ga editujem i premestim u folder)
- nema mogućnost pisanja naših slova, dok u operi 4 to radi (u petici daje samo osnovna slova)

Inače dizajn je super i brzo učitava stranice.

Ama kako ne postoji enter? Nisam probao novu Operi Mini, ali gledam sad screenshot koji je postavio priest, pa šta je ono dugme iznad "Done", ako ne enter? Pritisnite, iznenadićete se ;). Koliko ja znam, enter je obično obeležen sa tom strelicom, evo gledam sad kod sebe na laptopu, i na standalone tastaturi pored, obe je imaju :)

To je backspace a ne enter.
Svidja mi se sto su ubacili svoju tastaturu, lepa je i pregledna ali moram da vadim olovku da ponabadam slova.Za prste dosta neprecizna.

Probao i rekao neka,hvala. Ipak Opera mobile 8.65 zakon do daljneg . Ova Opera mini je bas "mini" a najvise me nervira "mini" font ,a daje zoom samo za odredjeni deo stranice..,To je ok mozda na 5800 ali na N79 moje oci traze zoom od 160x (kako mi to dozvoljava Opera 8.65) da bih udobno mogao da vrsim pregled stranica...Dalje prednosti i mane nisam trazio, nisam mogao da ih vidim :d:d:d

Nazad
Vrh Dno