Šta je novo?

Opera ili Firefox

nick79

Čuven
Učlanjen(a)
31.05.2004
Poena
620
Kao sto sam naslov posta kaze interesuju me prednosti jednog u odnosu na drugi browser.
Operu nisam nikada koristio vec firefox i prilicno sam zadovoljan, mada nekad se desi da se zaglupi ali retko.
Interesuje me da li Opera ima ekstenzije ili plugin-e i da li postoji sirok izbor kao kod Firefox-a. Naime ja koristim svega par ekstenzija: FlashGot - znam da za Operu ima plugin, ScrapBook - omogucava snimanje web stranice ili nekih njenih delova uz dodavanje komentara i SpoofX - ekstenzija koja omogucava spoof-ovanje web stranica bez koriscenja eksternih programa. Interesuje me da li za poslednje 2 postoje ekvivalentni plugin-ovi kod Opere i uopste sta bi neko ko je imao prilike da koristi oba browsera naveo kao prednosti Opere u odnosu na Firefox.
Unapred zahvalan.

Poslednja izmena:
Search, search... nemas pojma koliko puta smo diskutovali o tome.

kUdtiHaEX je napisao(la):

Da ali ni u jednom od topika nema odgovora vezanih za konkretne ekstenzije (pre svega mislim na spoofX).

Ono što je jako bitno je to da je rendering engine kod Firefoxa daleko savršeniji od Operinog... baš sam juče koristio Operu ceo dan (povodom besplatnog broja :) ) i ono je katastrofa... recimo yumetal, forum koji radi na invision softveru, nema iscrtane linije tabele :wall: ... a da ne pričam za ostalo...

Verovatno misli na konstruktivnu raspravu, a ne ubeđivanje...

Pa Ronnie znas i sam da, kada se raspravlja o tim smtn vs smtn temama, od konstruktivnog razgovora nema nista :)

A tema o FF vs Opera, FF ekstenzijama i jos drugim temama koje su specificno vezane za Maxthon, Operu, IE i FF ima podosta.

nick79 je napisao(la):
Kao sto sam naslov posta kaze interesuju me prednosti jednog u odnosu na drugi browser.
Operu nisam nikada koristio vec firefox i prilicno sam zadovoljan, mada nekad se desi da se zaglupi ali retko.
Interesuje me da li Opera ima ekstenzije ili plugin-e i da li postoji sirok izbor kao kod Firefox-a. Naime ja koristim svega par ekstenzija: FlashGot - znam da za Operu ima plugin, ScrapBook - omogucava snimanje web stranice ili nekih njenih delova uz dodavanje komentara i SpoofX - ekstenzija koja omogucava spoof-ovanje web stranica bez koriscenja eksternih programa. Interesuje me da li za poslednje 2 postoje ekvivalentni plugin-ovi kod Opere i uopste sta bi neko ko je imao prilike da koristi oba browsera naveo kao prednosti Opere u odnosu na Firefox.
Unapred zahvalan.

Inace odgovor na tvoje pitanje je: za FlashGot da, za ScrapBook ne, SpoofX ne. Opera nema toliki spektar ekstenzija kao FF tako da po tom pogledu "zaostaje".

Inace odgovor na tvoje pitanje je: za FlashGot da, za ScrapBook ne, SpoofX ne. Opera nema toliki spektar ekstenzija kao FF tako da po tom pogledu "zaostaje".

Hvala!

Opera je brža od FF i kad se u FF podesestavke kao što su
network.http.pipelining
network.http.proxy.pipelining
...
Opera lošije radi sa CSS-om, Javascript-om i još gomilom stvarčica koje život znače. Veličina pojedinih tabela se u IE-u i FF-u prikažu na jedan način (normalan), a u Operi na drugi.

FF takođe brljavi sa CSS-om ali ne toliko. Najviše kod Scroll Bar-ova. Ne mogu da se "boje" već imaju win default look i ne mogu biti nevidljivi. Odnosno sa njima ništa ne možeš da radiš. Čak su i "širi" nego kod ostalih browsera. Primer je http://www.kkpartizan.co.yu/ser/index.html
Na toj stranici se pojavljuje horizontal scroll bar koga nema kada se stranica gleda pomoću IE-a ili opere.

Sve u svemu, ukoliko je bitniji dobar izgled stranica od brzine, onda svakako uzmi FF. Ukoliko ti je bitnija brzina, Opera. Naravno, FF ima mnoogo više extenzija, pa čak i ti možeš pisati svoje extenzije.

I još jedna stvar koja mi se jako sviđa kod Opere, a koje nema kod FF je, kad ti nestane struje i sledeći put upališ komp, Opera nastavlja odatle gde si stao.

pOz

I najbitnija stvar, kad se lupi back dugme opera za razliku od drugih ne ucitava nista :)

filipenko je napisao(la):
I najbitnija stvar, kad se lupi back dugme opera za razliku od drugih ne ucitava nista :)
To najviše volim kod Firefoxa. Kliknem na back i vrati u stotinki. ;)

Molim?
Meni je Firefox, doduse ne zadnja verzija vec cini mi se 1.04 kad god lupim back ucitavao nesto nekoliko sekundi

Pharos je napisao(la):
I još jedna stvar koja mi se jako sviđa kod Opere, a koje nema kod FF je, kad ti nestane struje i sledeći put upališ komp, Opera nastavlja odatle gde si stao.

pOz

Takodje mi se svidja ova mogucnost kod plugin-a tabbrowser extensions za FireFox, mislim da savrsheniji (dodushe pomalo josh bugovan, ali radi se na stabilizaciji iz dana u dan) tab plugin, za sada ne postoji ni jedan savrsheniji na jednoj platformi. Pre nego shto pohvalite neku opciju ili feature kod nekog browsera kao jedinu ili jedini, prvo se informishite da li je ta ista stvar moguca na suprotnoj platformi.
Jedina stavr koja nije postojala na ff platformi, a da je bila kompletna je download all links, sa mogucnoshcu preuzimanja liste i linkova, medjutim ubedili smo kreatora flash got-a i zadnja stvar je kompletirana u FF-u (dodushe bio je jedan plugin ili ti downthemall ali je bio shtur losh i nije bilo moguce eksportovanje linkova).

Ne samo da je moguce snimati stanje pre krasha ili slichno, moguce je snimati sesije otvorenih sajtova, moguc je i kretanje kroz history.

Jako korisna stvar u TBE-u je i sortiranje tabova po bojama i redjanje novo-otvorenih tabova po matichnom sajtu ili matichnoj sesiji.

Cheshce koristim deer park-ovu verziju FF-a, poshto je u njoj resheno nekoliko bugova, koji se pojavljuju iz verzije u verziju klot FF-a.
Velika mana FF-a je search, koji je do danashnjeg dana bug-ovit i chesto se moze desiti crashovanje ff-a upravo na search-ovanju, ukoliko su vam podignuti zahtevniji pluginovi.
Pogotovo ce se to deshavati ukoliko vam je otvoreno preko 20 tabova i ukoliko je mem konzumpcija FF-a preko 78mb.
Chesto se moze deshavati, da u istoj situaciji podivlja i select all, koji je chak u stanju da blokira response FF-a, na minut ili dva, a nekad ce chak izazvati i crash.
Medjutim ukoliko niste glomazni surfer sa preko 30-200 otvorenih tabova, nemojte se brinuti.
Recimo to da FF ima bug (i dalje), sa zatvaranjem sajtova ukoliko je broj otvorenih tabova, veci od ponudjenih tab redova ili ukoliko tabovi pochnu da se zavlache ispod ponudjene default tab povrshine, upravo zbog toga i sluzi opcija u tabbrowser extensions multi-row, ukoliko postavite vrednost na 3 rashiricete tab povrshinu na tri reda, recimo, da cete otvoriti 30 sajtova, dok ce svaki sajt preko 30-tog zablokirati X i zatvaranje sajta na klasichan nachin(poshto ce svaki sledeci otvoreni sajt ici preko ili ispod ,opcijom odredjene povrshine), osim uz pomoc desnog dugmeta i close tab koji ce uspeshno zatvoriti tab, zatvaranje taba ce biti onemoguceno.
Postoji poprilichan broj sajtova koji ce izazvati crash-ovanje FF-a.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno