Šta je novo?

Opera [identifikacija browser-a] bezobrazluk!

][V][ATRIX™

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2001
Poena
679
Kakav podmukli potez.

Po defaultu se Opera identifikuje serveru kao IE 6! U fazonu, developeri misle nema razlike, pa da sprece skripte za detekciju, i time pridobiju sto vise korisnika........ AAAAAH. Poludeo sam. :evil: Treba MS da ih tuzi smrdljivci jedni!!!!!!!

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

ima puno skriptova koji rade po detekciji browsera, tipa, ako je IE uradi ovo, ako je mozilla uradi ono, ako je nesto trece, izbaci poruku star je browser...

u principu, bolje bi bilo da su stavili korisniku da bira kako ce browser da se indentifikuje, kao ie ili opera, ili nesto trece

Miroslav je napisao(la):
ima puno skriptova koji rade po detekciji browsera, tipa, ako je IE uradi ovo, ako je mozilla uradi ono, ako je nesto trece, izbaci poruku star je browser...

Upravo sam ovo hteo da kazem, ovo sto su oni uradili ravno je da prodas nekom juga a da kazes "isto ide kao mecka, nista se ti ne sikiraj, samo sedi i pici" . :twisted:
Na sajtu sam stavio detekciju rezolucije, detekciju browsera, i sada neko dodje sa Operom i pola sajta mu se ne vidi, bez ikakvog upozornja, znaci ja se dzaba mucio da mislim na sve korisnike...... :evil:

Ne razumem u cemu je problem... :confused:
Posto je IE de-facto standard SVE se radi kompatibilnosti identifikuje kao IE...dobro, ne bas sve ali skoro ;) , na primer ogromna vecina download managera i tako dalje...

Miroslav je napisao(la):
u principu, bolje bi bilo da su stavili korisniku da bira kako ce browser da se indentifikuje, kao ie ili opera, ili nesto trece
Pa i jeste ostavljeno korisniku da bira, MSIE 6.0 jeste default, ali moze da se promeni da se identifikuje kao Opera, Mozilla 5, Mozilla 4.78 ili Mozilla 3.0

Meni neke stvari ne rade kad stavim da se identifikuje kao Opera... samo zato i drzim da prijavljuje da je rec o IE

poslednji primer koji sam primetio je da mi ne radi odbrojavanje preostalih karaktera za SMS na 1rstwap.com kad stavim da se
identifikuje kao Opera

Grga je napisao(la):
Meni neke stvari ne rade kad stavim da se identifikuje kao Opera... samo zato i drzim da prijavljuje da je rec o IE

poslednji primer koji sam primetio je da mi ne radi odbrojavanje preostalih karaktera za SMS na 1rstwap.com kad stavim da se
identifikuje kao Opera
Da dodam jos jedan primer iz mog iskustva:
na nekim sajtovima nisam mogao da koristim download manager-e, osim ako se isti ne prijavljuju kao IE - u bilo kojoj drugoj varijanti bi bio onemogucen download.
To samo potvrdjuje da je IE definitivno postao standard sto ne znaci automatski da je i najbolji, pa u skladu s tim i opravdavam sto je default podesavanje u operi takvo kakvo jeste, narocito sto M$ lobira da se rade neki sajtovi koji odbijaju da saradjuju sa Operom i drugim browserima :)
Ne vidim nista lose u tom potezu Opere...

ja razumem matrixa, al' se slazem sa zonijem. :D i ja bih voleo da mogu svakom korisniku opere da ponudim objasnjenje zasto im je browser shit, ali ako oni bas vole da gledaju standardne strane nestandardnim programom - njihov problem. :twisted:

][V][ATRIX™ je napisao(la):
...
Upravo sam ovo hteo da kazem, ovo sto su oni uradili ravno je da prodas nekom juga a da kazes "isto ide kao mecka, nista se ti ne sikiraj, samo sedi i pici"

Samo sto Opera radi na modemu barem 2x brze od IE (u mom slucaju) tako da nemam vremena za bacenje sa IE.

Neznam kakav ti je sajt ali verujem da je moguce sa istim kodom napraviti da izgleda isto u oba. Ranije nije moga da se gleda M$ sajt zbog problema koje je opera imala sa lejerima, ali to je ispravljeno jos od verzije 5.

OPERA roolaaaaa 8) (mala provokacija izvinjavam se ali nisam mogao da izdrzim :D )

drapin je napisao(la):
...

Pa i jeste ostavljeno korisniku da bira, MSIE 6.0 jeste default, ali moze da se promeni da se identifikuje kao Opera, Mozilla 5, Mozilla 4.78 ili Mozilla 3.0
pa sto se onda covek buni? ja sam mislio da su izbacili tu mogucnost

Miroslav je napisao(la):
...

pa sto se onda covek buni? ja sam mislio da su izbacili tu mogucnost
Ajd ti objasni glupavim posetiocima kako da promene identifikaciju browsera..... :x

Radi se o tome da ne mogu da predstavljaju svoj proizvod po defaultu kao nesto sto to on nije niti ce ikada biti.

Svaki webmaster mora da nadje resenja za kojekakve gluposti i ne-standarde, ali ne vidim zbog cega toliki trud kada neko dodje i kaze "ovo je samo drugi okvir za IE" :-x

...

Ajd ti objasni glupavim posetiocima kako da promene identifikaciju browsera..... :x

Radi se o tome da ne mogu da predstavljaju svoj proizvod po defaultu kao nesto sto to on nije niti ce ikada biti.

Svaki webmaster mora da nadje resenja za kojekakve gluposti i ne-standarde, ali ne vidim zbog cega toliki trud kada neko dodje i kaze "ovo je samo drugi okvir za IE" :-x

Zasto bi to bio toliko problem za webmastera? Webmasterova je stvar da prilagodi sajt MSHTML ili Mozilla ili nekom trecem dijalektu i lepo stavi "best viewed with trt-mrt", a korisnik/posetilac moze da koristi sta god mu padne na pamet. Ako zbog toga nece imati neki feature, to je njegov problem - na strani ionako pise "best viewed" obavestenje, ako nece da menja, ne mora. Na netu jos uvek postoji neka sloboda, nemoj da se bunis protiv nje.

Pored toga mislim da ako neko koristi Operu to automatski znaci i da je malo vise zainteresovan, trazeci tu neku alternativu i praveci izbore, sto opet povlaci i druge stvari za sobom... tako da mislim da mu ne bi bio problem da shvati, ako vec nije, kako da promeni to Identify As iz File -> Quick Prefs.

ironija je sto ja (a predpostavljam i vecina drugih) pravi za ie bas zato sto se sa minimumom koda moze napraviti lepa stranica tako da je cela prica o brzini opere pomalo perverzna - ucitava brzo, ali tonu koda+slika koji ti u ie-u ne bi trebale. :?

soulfly je napisao(la):
tako da mislim da mu ne bi bio problem da shvati, ako vec nije, kako da promeni to Identify As iz File -> Quick Prefs.

Ne, ja sam pao s kruske. :evil: Pa kako bi inace provalio za ovaj "trick" ?! :-x

silverglider je napisao(la):
Ako zbog toga nece imati neki feature, to je njegov problem - na strani ionako pise "best viewed" obavestenje...
-I to sto kazes. :)

Bahati [SiD] ti si moj covek. :D

cheers

Kakav podmukli potez. Po defaultu se Opera identifikuje serveru kao IE 6! U fazonu, developeri misle nema razlike, pa da sprece skripte za detekciju, i time pridobiju sto vise korisnika........ AAAAAH. Poludeo sam. :evil: Treba MS da ih tuzi smrdljivci jedni!!!!!!!
I šta je u ovome konkretno problem? "Predstavljanje" kao IE po defaultu je vezano samo za probleme koji se javljaju kod nekih (idiotskih) sajtova koji neće da rade sa drugim browserima sem IE, čak i kada to nema nikakve veze. Npr. meni Hotmail uredno prijavljuje "probleme" zato što se Opera jasno deklariše, ali i pored toga radi.

Upravo sam ovo hteo da kazem, ovo sto su oni uradili ravno je da prodas nekom juga a da kazes "isto ide kao mecka, nista se ti ne sikiraj, samo sedi i pici".
Da, samo u ovom slučaju ovaj "jugić" ide daleko bolje od te mečke.

drapin je napisao(la):
Posto je IE de-facto standard SVE se radi kompatibilnosti identifikuje kao IE...
IE ne samo da ne radi po opšteprihvaćenim standardima, već je browser koji ih najviše i krši. A to što je najrasprostranjeniji ne znači i da je najbolji.

Bahati [SiD] je napisao(la):
i ja bih voleo da mogu svakom korisniku opere da ponudim objasnjenje zasto im je browser shit, ali ako oni bas vole da gledaju standardne strane nestandardnim programom - njihov problem.
Ajde molim te pojasni meni. Ja, eto koristim Operu u raznim verzijama već 5 godina, i ne samo da nisam imao problema, već radi x puta bolje od IE. Ne krahira na nekim stranicama, a čak i ako padne po sledećem pokretanju pamti gde je bila, može da se sama brani od popupa bez spoljnih programa, ima sopstveni dobar DL manager, mogu da isključim skidanje slika, što je svakako presudno za svakog modemaša. A pored toga još i dobar search dodatak, kao i jednostavno konfigurisanje prema ličnim potrebama.

BTW nije valjda da koristite skripte protiv "ružnih" reči?! Koliko vidim i i_d_i_o_t_s_k_i je jedna od njih?

Marko37 je napisao(la):
Ajde molim te pojasni meni. Ja, eto koristim Operu u raznim verzijama već 5 godina, i ne samo da nisam imao problema, već radi x puta bolje od IE. Ne krahira na nekim stranicama, a čak i ako padne po sledećem pokretanju pamti gde je bila, može da se sama brani od popupa bez spoljnih programa, ima sopstveni dobar DL manager, mogu da isključim skidanje slika, što je svakako presudno za svakog modemaša. A pored toga još i dobar search dodatak, kao i jednostavno konfigurisanje prema ličnim potrebama.
ma ok, tebi sa end user strane moze to tako da izgleda, ali cinjenica je "alternativni" browseri usporavaju razvoj interneta. umesto da bas oni "poboljsavaju ono sto je grozni i prepredeni m$ zakuvao u nameri da nas upropasti" vade se na te fore brzi (reda 0.5ms), ima vise opcija (myie????), itd... cas je problem sto je ms monopolista, cas je problem sto nije ukljucio i dl menadzer i popup killer... odlucite se ljudi. ;)
u ie-u mozes da koristis dx efekte, god damn it! :D

Marko37 je napisao(la):
...

Ajde molim te pojasni meni. Ja, eto koristim Operu u raznim verzijama već 5 godina, i ne samo da nisam imao problema, već radi x puta bolje od IE.

Ne budi lenj, procitaj gornje postove. Sve sam pojasnio. :!:

A sve "features" koji se naveo za Operu poseduje MyIE.

Ne, ja sam pao s kruske. Pa kako bi inace provalio za ovaj "trick" ?!
Mislio sam na posetioca sajta, ne bih ti se obratio kao trecem licu... 8)

Tako je ZoNi. Sto ne stavis umesto kefalo, MyIE forever titulu.. ;) Ozbiljno! :D :p

But you can't always get what you want... ;) (BTW, ko ne zna, to je pesma od Stones-a koji NE dolaze u BGD kako je bilo najavljeno :((((( )

Je*iga, ukusi su razliciti.

Nego, vratimo se na temu: izgleda da je jedino resenje udariti natpis Opera not supported by this site kako bi Newbie surferi skapirali zasto im se ne ucitava sajt kako treba. :p

stvarno mi nije jasno shta je tu bezobrazno...a i zashto bi newbies koristili operu?

Vrh Dno