Šta je novo?

Opera [identifikacija browser-a] bezobrazluk!

Zato sto im neki pametnjakovic kaze da je bolji browser nego IE. I oni ga naravno poslusaju, i sta biva... nekomforan surf. :p

@ZoNi: A mozda je najbolje: "Opera sux, don't use it on this site or your computer will crash!" :mrgreen:

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Zato sto im neki pametnjakovic kaze da je bolji browser nego IE. I oni ga naravno poslusaju, i sta biva... nekomforan surf. :p

@ZoNi: A mozda je najbolje: "Opera sux, don't use it on this site or your computer will crash!" :mrgreen:

ahh da,pa nekima jeste bolji....ja bi pre koristio operu neko ie...

Pa i ja bi - zbog lepo osmisljenih funkcionalosti i dodataka.. .Ali za*ebi brate kad pola sajtova ne moze da se vidi s njom.

To mora da je onih pola site-ova koje ja ne posecujem, s obzirom da jos nisam naleteo na neki koji ne funkcionise u Operi. Inace, Opera je stvarno fenomenalan browser, a sto je takodje vazno napisan je daleko pedantnije od IE, koji je vec godinama dobudzivan i prepravljan, tako da je Opera i primetno efikasnija od IE. Sada se nikad ne bi vratio na IE.

...Ali za*ebi brate kad pola sajtova ne moze da se vidi s njom.
Potpuno netacno !!! Ili odavno nisi koristio Operu, ili bas nemas srece pa si naletao bas na "igle u plastu sena"... ;)

Evo od kad koristim 7.10, jos nisam naleteo ni na jedan jedini sajt koji ne izgleda potpuno identicno u Operi i u IE, sto je naravno statisticki potpuno irelevantan podatak ali barem potpuno pobija tvoju isto tako pausalnu ocenu o "pola sajtova" ! :D

Ne tvrdim da nema sajtova koji ce Opera "pogresno" (uslovno receno...) prikazati, ali ih stvarno treba lupom traziti...moja licna procena broja takvih sajtova bi bila u jednocifrenom procentu.

Nisam hteo da odmah komentarisem, ali ako dizajner ne moze da uskladi izgled stranice na barem dva - tri glavna browsera onda treba da se zapita koliko zna da radi i da nauci to kako treba ili da menja struku.

Glupi Zmaj je napisao(la):
Nisam hteo da odmah komentarisem, ali ako dizajner ne moze da uskladi izgled stranice na barem dva - tri glavna browsera onda treba da se zapita koliko zna da radi i da nauci to kako treba ili da menja struku.
pa moze, napravi svaku stranu u photoshopu i stavi samo slike na sajt. ;) ili flash... kako god okrenes, svako uskladjavanje je degeneracija, ali sto kaze zoni oko 5% se ne vredi nervirati...

OK mislim da ne treba sad rastezati raspravu o tome koji je browser bolji, a koji se vise koristi. Uocljiva su podeljena misljenja, webmasteri ne zele da se smaraju sa layout-ima za druge browsere, a surferi vole Operu jer ima odlicnu funkcionalnost.
Tema je da li je OK sto se Opera identifikuje kao nesto sto nije ?

drapin je napisao(la):
Potpuno netacno !!! Ili odavno nisi koristio Operu, ili bas nemas srece pa si naletao bas na "igle u plastu sena"...
Pa vecinom nonIE browseri identicno prikazuju samo stranice koje maximalno postuju standarde (HTML 4.01, XHTML 1.0), licno mi je dovoljno da naletim na jedan sajt koji je drugaciji, i ne zelim vise da gubim vreme podrzavajuci projekte koji nemaju perspektivu. A kada bi svi postovali standarde jezika za oznacavanje, pola sajtova ne bi danas izgledalo tako "fascinantno". Hocu da kazem koliko je dobro to sto se Opera i nonIE-vci trude da postuju standarde, toliko ih to i potkopava. Da li je surfera briga da li neki sajt zadovoljava W3C specifikaciju? Naravno da nije. End of story, ostajem pri misljenju da Opera SUX, cak i da se sve zaista vidi isto kao u IE, ne mogu da po defaultu da stave da se prijavljuje kao IE. Beze od IE-a, kao los browser, ovo ono, pa zasto onda predstavljaju svoj prozvod kao "los" ? :twisted:

ne pishi svashta...ovo na kraju shto si napisao je potpuna glupost

shto ne bi mogli?

Tema je da li je OK sto se Opera identifikuje kao nesto sto nije ?
zasto to rade? zato sto na mnoge sajtove ne mogu da pristupe neIE browseri (zbog raznih redirekcijskih skripti), iako mogu da (manje-vise) prikazu! Ali, da (My)IE(2) rulz, ocigledno je! :D

Venom je napisao(la):
ne pishi svashta...ovo na kraju shto si napisao je potpuna glupost

Kako za koga. :!:

@ZoNi: I mislis da je to OK? To je cista laz po meni. Samo slep covek ne bi skapirao da je taj potez ocajnicki, nista vise.

Beze od IE-a, kao los browser, ovo ono, pa zasto onda predstavljaju svoj prozvod kao "los" ?

ili stvarno ne vidish shta je ovde glupo ili namerno previdjash neke stvari nije mi jasno

nisu oni to stavili zato shto zele nego zbog onog shto ti je Zoni rekao,a posto me mrzi da kucam...

"zato sto na mnoge sajtove ne mogu da pristupe neIE browseri (zbog raznih redirekcijskih skripti)"©

Crni je napisao(la):
...
To samo potvrdjuje da je IE definitivno postao standard sto ne znaci automatski da je i najbolji,
Ne da nije najbolji nego je najgori. Ali Stvar je u tome sto ljudi nemaju potrebu da traze i instaliraju prave web browsere kada vec imaju jedan. A MS ima toliko bugova, i namernih i slucajnih da je to prosto neverovatno. Citate li vesti? Upisite recenicu:
"input type pera" u <> i startujte IE. Videcete na sta mislim. Ali nemojte ga stavljati medju body tagove...

Darko je napisao(la):
Ne da nije najbolji nego je najgori. Ali Stvar je u tome sto ljudi nemaju potrebu da traze i instaliraju prave web browsere kada vec imaju jedan. A MS ima toliko bugova, i namernih i slucajnih da je to prosto neverovatno. Citate li vesti? Upisite recenicu:
"input type pera" u <> i startujte IE. Videcete na sta mislim. Ali nemojte ga stavljati medju body tagove...
pa? to jeste jedan neobican bug, zbog koga bi u M$u trebale da "lete glave" (uzgred, ja sam tu vest postovao ovde!)

medjutim, to nikako ne cini IE najgorim browserom! Svi browseri imaju svojih mana, ali poenta je sledeca: u ovom nasem nesavrsenom svetu vlada monopol! IE je deo istog! Sajtovi se prilagodjavaju IEu! Pa, sta onda koristiti???

(slicno: benzin je standard, a struja je ekoloski bolja! Benzin je monopol! Zasto svi ne koriste automobile na struju, nego 99% ljudi prljava i zagadjujuca vozila na benzin? Zbog monopola! Ima li svrhe boriti se protiv toga? Pa... ne bas!)

Venom je napisao(la):
Beze od IE-a, kao los browser, ovo ono, pa zasto onda predstavljaju svoj prozvod kao "los" ?

ili stvarno ne vidish shta je ovde glupo ili namerno previdjash neke stvari nije mi jasno

nisu oni to stavili zato shto zele nego zbog onog shto ti je Zoni rekao,a posto me mrzi da kucam...

"zato sto na mnoge sajtove ne mogu da pristupe neIE browseri (zbog raznih redirekcijskih skripti)"©

Vrlo dobro ja vidim i znam sta sam napisao. Izmedju ostalog, skriptovanje (redirekcija) na nekim sajtovima me je navelo da pokrenem ovaj thread.

Radi se o tome da ne mogu oni svojevoljno da predstavljaju svoj proivod kao nesto sto on nije! Ma koliko dobar bio! Ima li ovde nesto ne jasno?? To je ekvivalentno da kupis P4 sa legalnim SW-om, ali kojim? Prodavac kaze samo da je legalni, i da mozes da radis sa svim Office dokumentima, mozes da se igras multimedijom, internet.... Ti pomislis WinXP + OfficeXP, a ono Linux + OpenOffice -koji su odlicni, ali nikako ne mogu biti 100% jednaki svojoj skupljoj braci! Mozda je primer malo plastican, ali da se shvatiti. :x

Ako se MS ne buni (a ne verujem da je promaklo njihovom budnom oku posto feature postoji od verzije 5 barem), onda nema razloga ni da tebe zulja imaju li oni prava ili ne.

Mozda si i u pravu. Ne korisitm operu, a na site cu da ubacim "Opera not supprted". End of story.

Thread closed.

Stavi Opera not suported i molim te posle nedelju dana objavi koliko si imao upada na sajt...

U principu nikakve, ali moze se naci neko koga bi takav komentar mogao da isproziva... Ima svakakvih... A vecina onih koji koriste operu, znaju malko vise u proseku od onih koji koriste IE, slazes se?

Mislim da ne mozes kategoricki da nazivas ovu opciju "ocajnickim potezom", jer je to samo jedan feature, kao sto je silver rekao, od verzije 5. Ja licno samo za msdn i druge ms sajtove startujem IE (pri surfu).
When a Web browser connects to a Web site, it tells the Web site which browser it is. Some Web sites provide content tailored for particular browsers. But because browsers are in constant development, assumptions made by page designers may not have the intended effect.
Uopste recimo ako imas neki javascript u kome on treba da prepozna browser i odradi posao prema tome - if browser = ie/netscape.... znas i sam. Mozda je neko napisao script kojim izuzima korisnike Opere i "ne da" im da otvore neku stranicu, iako se i u njoj site ucitava normalno. (Btw, zaista igle u plastu sena.) Iz drugog ugla ova mogucnost cak moze biti i velika zrtva firme opera - recimo 40% tvojih visitora koristi operu, ali svi se npr identifikuju kao ie i ti zakljucis da niko ziv ne koristi operu.
Cilj ti je da imas sto vise posetilaca, tako da bolje ti je da se ne ogranicavas kad ne moras.

Darko je napisao(la):
Stavi Opera not suported i molim te posle nedelju dana objavi koliko si imao upada na sajt...

-----------
ali moze se naci neko koga bi takav komentar mogao da isproziva... Ima svakakvih...

Nesto bas i necu da se potresem za opera "pametnajkovice"... :mrgreen:

Darko je napisao(la):
vecina onih koji koriste operu, znaju malko vise u proseku od onih koji koriste IE, slazes se?
da i ne...
procentualno oni koji koriste Operu se bolje razumeju od korisnika IEa... medjutim, posto je procenat korisnika Opere gotovo beznacajno mali, to je onda (posmatrano u apsolutnim iznosima) takodje beznacajno mali broj ljudi!

ZoNi je napisao(la):
...

da i ne...
procentualno oni koji koriste Operu se bolje razumeju od korisnika IEa... medjutim, posto je procenat korisnika Opere gotovo beznacajno mali, to je onda (posmatrano u apsolutnim iznosima) takodje beznacajno mali broj ljudi!

Procenat ljudi koji koriste operu mozes da saznas samo na onim pollovima na kojima korisnik *zaokruzi* operu. Na onim sajtovima koji pokusavaju da utvrde procenat cisto preko identifikacije browsera, jedan deo IE-vaca su u u stvari operashi zbog pomenutog featura.

[Mancha] je napisao(la):
To mora da je onih pola site-ova koje ja ne posecujem, s obzirom da jos nisam naleteo na neki koji ne funkcionise u Operi.

Pa ako bash ocjes da znas, evo danas iz "superiorne" operice nisam uspeo da ocitam prokleti web mail! http://eng.mail.ru ! Inbox mi otvori samo header stranice, mailova nigde nema. Pokrenem MyIE (dakle IE!) i sve se ucita za tili cas, bez ikakvih gresaka! Znaci definitvno do Opere.. Onda, moj forum nece da otvori! Kliknem na topic, isto tako stoji! Znaci osnovni JS efekat promene boje linka (konretno vazi za forume, bacite pogled na bench-house forum) ne radi u operi. Meni je to sasvim dovoljan razlog da sacuvam jos koji dragoceni MB na disku, a da ne pominjem jos da bi trebalo da se nerviram zasto pola mojih CP (cesto posecenih) sajtva ne radi kako valja. Mislim iz daleka se vidi amaterska izrada, pogledajte samo kad ucitava stranu prvo se sve izpomera, tabele povilene i tek onda nekeko se smiluje da ucita. :-x :evil:

Vrh Dno