Šta je novo?

Opera 9.0 Preview 1 build 8031

• Začetnik teme Začetnik teme ZoNi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Latest Changes:
* User Interface: Enhanced pop-up blocker to detect more unwanted pop-ups
* User Interface: Added new message console for warnings and error messages
* User Interface: Added opera:config for managing preferences
* User Interface: 'Find' feature now highlights all matches when searching for text on the page
* User Interface: Added internal source viewer
* User Interface: Implemented tab locking
* User Interface: New bookmark icon in address bar
* User Interface: Fix to prevent key presses being lost after using Alt+Tab
* User Interface: Updated search.ini
* User Interface: Changed keyboard shortcuts for closer cross-browser compatibility
* Messaging and Newsfeeds: Enabled new IMAP code
* Messaging and Newsfeeds: New account storage format
* Messaging and Newsfeeds: Added support for Atom 1.0
* Messaging and Newsfeeds: External embeds are now always allowed in newsfeeds, and are not disabled when the "Surpress external embeds" preference is set
* Messaging and Newsfeeds: Fix to prevent chat windows going blank when redrawing from cache
* Security: TLS 1.1 and TLS Extensions enabled by default
* Security: SSL v2 and weak encryption methods (56 bit and lower) are disabled by default
* Security: Upgraded crypto library to OpenSSL 0.9.8
* HTML: Added support for WebForms 2
* HTML: Implemented support for canvas
* HTML: Improved handling of the align attribute
* HTML: Removed support for XML namespaces in HTML documents
* HTML: Allowed negative numbers in numbered lists
* HTML: Added support for xml:id
* HTML: Added option to re-parse invalid XML documents as HTML after XML parsing has failed
* HTML: Fix to prevent minimized boolean attributes from being ignored if they are followed immediately by a / character
* HTTP: Changed default UserAgent string to identify as Opera
* HTTP: Fixes to prevent delays when using proxy servers
* HTTP: Added support for the HTTP Link header
* Scripting: Added support for XSLT 1.0 and the XSLTProcessor constructor
* Scripting: Added support for XPath 1.0
* Scripting: Implemented designMode for rich text editing
* Scripting: Implemented Node.textContent property from DOM 3 Core
* Scripting: Added support for onreadystatechange events, and the readyState property
* Scripting: Implemented scripting support for canvas
* Scripting: Added window.getSelection, and associated methods
* Scripting: XMLHttpRequest returns the status code for the cached page if the request returns the cached page
* Scripting: Fix to allow scripts to override a CSS #double #id selector
* Scripting: Fix to prevent CSS generated content being duplicated when element contents are changed with scripts
* Scripting: Fix to reset scrolling as needed when removing content from an element with overflow
* Plug-ins: Added Netscape Plug-in API extensions developed by browser and plug-in vendors
* Plug-ins: Fixed an issue when printing from Java
* Display: Acid2 fixes
* Display: Defaults
* Display: Images
* Display: Selectors
* Display: Box, table, and inline
* Display: Positioning
* Display: Lists and generated content
* Display: Background
* Display: Other display
* Site-specific settings are now available as part of the site-specific ini settings
* Multiple stability fixes
* Fonts selection now works correctly when more than 1024 fonts are installed

posto im je trenutno prso sajt, bilo bi lepo da neko stavi link do nekog drugog servera 🙂

Nesto mi sporije ucitava stranice od 8.50 🙁

Meni se najvise dopadaju sledece promene:

Implemented tab locking
'Find' feature now highlights all matches when searching for text on the page

Sto se tice otvaranja strana tu nisam primetio nikakvu razliku. Jedino mi smeta sto se jos uvek ne moze staviti fit to window widh za stalno nego za svaki prozor mora da se stavlja posebno...

Sa' ce to da stave, kako bi ti bili br. 1 😀

Otkako sam instalirao Proxomitron ad blocker mi je poslednja briga u životu (BTW Opera već ima ad blocker, ali je bedan, pogledajte malo fajl "filter.ini"). A interne source view-ere uopšte ne volim, nadam se da će to moći da se disejbluje.

Poslednja izmena:
Operu ne volim jer nema Flashget All.
Postoji plug-in za Flashget ali radi samo za pojedinacne linkove.

Ne prelazi mi se na GetRight 🙂 Pre cu ostati na FireFoxu gde imam pomenutu opciju.

urospo je napisao(la):
a nikako mi nije jasno sto ne ubace to

Zato sto: nijedan mainstream browser nema integrisan ad-blocker i zato sto ce onda sajtovi koji se izdrzavaju od reklama blokirati operu. (ne, ovo nisu moje reci, nego njihove). Kod firefoxa ad-blocker postoji kao ekstenzija, jel? Pa, postoji i kod opere plugin, samo nije tako dobar... no, mozda se i popravi vremenom 😉

p. s. meni ionako firewall blokira reklame, pa me briga za ad-blocker 😀

Poslednja izmena:
igor1840 je napisao(la):
Operu ne volim jer nema Flashget All.
Postoji plug-in za Flashget ali radi samo za pojedinacne linkove.

Ne prelazi mi se na GetRight 🙂 Pre cu ostati na FireFoxu gde imam pomenutu opciju.
imas opciju Download All ako instaliras dodatak OperaGet. u tom zipu imas i uputstvo za instalaciju, a ovaj plugin radi sa: Flashget, Free Download Manager, ReGet, NetAnts, HiDownload, Mass Downloader, Net Transport, GetRight

ZoNi je napisao(la):
ahaaha... ne, kad bi to stavili, bili bi odlicno 2. mesto 😉 tek ako bi poceli da koriste Trident (IE) engine, *mozda* bi mogli da budu No.1 :banana:

Trident engine je beda od enginea, prevazidjen, zastareo... Izvoli se informisati koliko su Gecko i Operin engine napredniji od Tridenta.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Izvoli se informisati koliko su Gecko i Operin engine napredniji od Tridenta.
izvoleo sam se 😛

odem ja tako na razne sajtove i pogledam kako su isti prikazani... ni sa jednim sajtom sa Tridentom nije bilo problema, dok su Gecko i Operin engine povremeno imali male probleme i nedoslednosti... meni dovoljan pokazatelj :eyebrows:

Zoni logika ti je potp0uno bezveze. Cinjenica da se stranice ne prikazuju lepo u Operi i Gecku govori o umasnosti Microsofta da nametne svoje standarde a nikako o kvalitetu engine-a. Takodje govori o cinjenici koliko su web programeri i dizajneri lenji i koliko idu linijom manjeg otpora. Ali odoh u off topic.
Operu cu instalirati onog dana kada narave save as... opciju kao u IE i FF a to je da napravi folder za svaki html koji sacuvas i u njega stavi sve slike i ostale stvari sa stranice.

hm... ja mislim da mi je logika bas dobra: ja hocu da sve strane na Netu vidim onako kako su zamisljene da izgledaju... a za sada, to je jedino moguce pomocu Tridenta... i to je to, sto se tice mojih zahteva... boli me uvo za neke nove standarde, koje Trident ne podrzava, i koji se mogu naci na 0.01% aktuelnih sajtova... naravno, svestan sam ja da su Gecko i Presto(?) mocniji, noviji i jaci engini, ali to im nista ne pomaze kod *aktuelnih* sajtova... a u buducnosti cemo videti - kao sto sam jednom napustio Netscape, koji sam koristio gotovo iskljucivo 2 godine, tako cu napustiti i Trident, "kad se za to steknu uslovi" 😀

i Beta je bila bolja od VHS, pa joj to nista nije pomoglo...

Poslednja izmena:
The pocetnik je napisao(la):
OperaGet ne radi sa operom 8.5 i ovom 9-tkom, kaze da je ini pravljen za druge verzije opere.
meni radi i na 8.5 i na 9.0
1. u program files napravis folder OperaGet i u njega prekopiras sve fajlove iz foldera u zipu
2. pokrenes og_install.bat
3. mymenu.ini iz zipa kopiras u svoj profile\menu folder (on ti je ili u program files\opera\profile\menu ili u documents&settings\username\application data\opera\profile\menu )
4. u operi ides na tools -> preferences -> advanced -> toolbars i pod 'Menu setup' izaberes MyMenu

posle ovoga ces dobiti novi izgled menija kad kliknes desnim dugmetom misha, videces nove opcije 'download using operaget' i 'download all'

konfigurises ga (tj izaberes koji download manager zelis da koristis) tako sto, kada kliknes desnim dugmetom, pre nego sto izaberes 'download (all) using operaget', drzis ctrl i kliknes.

OperaGet radi dobro na 8.5 (jos nemam nemeru da prelazim na 9.0 😀).

@operic: Kad si pre video post, juce nije htelo da mi radi pa sam danas to postovao, ali sam malopre probao i proslo je bez problema pa sam zato post i obrisao.Naravno da sam sve radio po upustvu samo sam editovao i onaj *.ini fajl za DW manager mada sam posle video da to moze lakse sa ctrl da se odradi....

Poslednja izmena:
^ dok si ti brisao, ja sam pisao 🙂

sto se tice OperaGet-a, njegov og.dll moze da se kopira u Opera\program i u Opera\program\plugins pa onda u Operi da se u tools-preferences-advanced-downloads za odredjene extenzije (npr zip rar exe) podesi da ih prosledjuje OperaGet Pluginu, tako da se automatski startuje download manager

Znao sam za ovo da moze tako da se podesava(ovo za odredjene ekstenzije), jer sam to probavao samo sa nekim drugim pluginom koji je radio na operi 7 ali nije hteo na operi 8...

Edit: Zaboravih da ti se zahvalim na ovom pluginu jer mi dosta olaksava posao, a kada sma trazio neke pluginove obicno sam nalazio one koji nisu lepo radili sa operom 8 kao sto sam i gore naveo...

Poslednja izmena:
Jel provalio neko da se u Task Menageru OperaGet zadrzava i posle gasenja opere i menadzera, i to na vise mesta?
operic je napisao(la):
^ dok si ti brisao, ja sam pisao 🙂

sto se tice OperaGet-a, njegov og.dll moze da se kopira u Opera\program i u Opera\program\plugins pa onda u Operi da se u tools-preferences-advanced-downloads za odredjene extenzije (npr zip rar exe) podesi da ih prosledjuje OperaGet Pluginu, tako da se automatski startuje download manager
Ovo vec nece da radi. U listi plug-inova ne pokazuje nista.

Poslednja izmena:
Kod mene se gase oba gasenjem opere.Znaci nema ih u listi posle gasenja opere.

ZoNi je napisao(la):
hm... ja mislim da mi je logika bas dobra: ja hocu da sve strane na Netu vidim onako kako su zamisljene da izgledaju... a za sada, to je jedino moguce pomocu Tridenta... i to je to, sto se tice mojih zahteva... boli me uvo za neke nove standarde, koje Trident ne podrzava, i koji se mogu naci na 0.01% aktuelnih sajtova...
Ja se slažem... Sad je najnovija "fora" da, kao, layout strane pomoću tabela prave samo duduci i amateri, a pravi profesionalci koriste čist CSS. Nevolja je to što one strane koje prave "duduci" izgledaju skoro isto u svim browserima, dočim ove koje prave "hardcore profesionalci" po pravilu izgledaju dobro samo u jednom, ako uopšte izgledaju dobro i u jednom browseru (u stvari, još gore, dešava se da različite podverzije istog browsera renderuju CSS na različit način, pa ne samo da morate imati određeni browser nego i određeni build da bi sve izgledalo kako valja).

Poslednja izmena:
Nije uopste poenta u tehnici u kojoj se radi.
Evo za primer tag <marquee>. To postoji samo u IE i postpuni je *****izam staviti to na svoj sajt. Ali MS pise standarde.
Takodje je glupost ne proveriti kako ti sajt radi u nekoliko verzija OSa i browsera.

Marvin je napisao(la):
Evo za primer tag <marquee>. To postoji samo u IE i postpuni je *****izam staviti to na svoj sajt. Ali MS pise standarde.
Polako ulazimo u teški off-topic i izvinjavam se zbog toga, ali ovo uopšte nije tačno. Stavi sledeći kod u HTML stranu:

Kod:
<HTML>
<BODY>
<MARQUEE>VolEm Marque</MARQUEE>
</BODY>
</HTML>

Otvori je onda u Firefox-u. Zatim je otvori u Operi. I?

ZoNi je napisao(la):
hm... ja mislim da mi je logika bas dobra: ja hocu da sve strane na Netu vidim onako kako su zamisljene da izgledaju... a za sada, to je jedino moguce pomocu Tridenta...
..............i Beta je bila bolja od VHS, pa joj to nista nije pomoglo...
chek, hoccesh da kazzesh da je prikaz stranica na IE-engine-based browser-ima takav zbog nadmoccnosti engine-a, a ne zbog gomile .dll ova sa common rutinama koje "popravljaju" kod stranice ( koji "vredni" programeri istih nisu uradili kako treba) i koji , btw, zauzimaju najvecci procenat prostora u "omanjoj" instalaciji OE 6 od cirka 60-tak MB???

s druge strane, to za reklamu si u pravu..
samo, mislim da Mozilla FireFox vecc ima dobru, a Opera tek krecce sa svojom ozbiljnije ( otkad je postala free)

pozdrav

Nazad
Vrh Dno