Šta je novo?

Opera 12 final, diskusija i iskustva

Prelazi na x64, nije valjda da jedini nisi obavesten da je xx puta stabilnija i bolja :).

Meni 64bit verzija pukne svaki put kad uradim Check for updates.

Meni jedino sto pukne je wrapper ali se ne ugasi Opera nego bude zamznuta par sekundi i onda sam refresujem stranice gde mi treba.

Kada odete iz Opere na ovu stranicu: http://elakolije.univerexport.rs/online.php jel mozete da kliknete na prijavu i registraciju (gore desno)? Posto ja ne mogu a mogu iz IE.

Poslednja izmena:
Mukica koja je radila taj sajt ne zna cak ni head tag da zatvori, inace vrlo lose uradjen sajt (ne govorim o dizajnu).

Možda nije jedna od najnestabilnijih ali gora od 12.12. Od kad sam uradio update na 12.13 pukla je ili se zaglavila jedno 3-4 puta, 64-bitna, što na Windows-u što na Linux-u. Toliko puta mi nije pukla 12.12. od kad je izašla.

Primetice svakako zestoko uvecanu crash statistiku, pa se moze ubrzo ocekivati 12.14.

Hm. Meni nijednom nije pukla 12.13 verzija. :-\

Meni 12.13 radi mnogo bolje i fluidnije, 64-bit, naravno. Nego me nervira Benchmark pocetna strana nije poravnana u Opera, od verzije 12. I navodim im i nikako da poparave!!!

Izuzetno losa verzija. Browser puca samo tako

Neverovatno, posle jednog crash-a uopste ne uspeva da se pokrene, cak i bez ekstenzija - restartuje se svaki put. Ovo mi se od 2005, od kada koristim Operu, NIKAD nije desilo, ni na najslabijim masinama na kojima sam je koristio.
Stavicu sad i x64 na laptop, ali ovo je stvarno sramotna verzija!!!

Edit: Ni restart sistema ne pomaze, kriminalna verzija!

Poslednja izmena:
Meni dobro radi i na Win 7 i na Win 8 na oba je 64-bit, upgrade, nije cista instalacija. Ne znam sta je kod tebe, ali mora da je jos neki software, pokusaj da instaliras cisto opet.

Nista novo nisam instalirao. Stavio sam x64 i ona radi, ali ovo je stvarno zalosno. Mrzi me da se bavim time, kad je ionako losa verzija, sacekacu novi update.
Na desktopu kao radi normalno.

Poslednja izmena:
Meni perfektno rade i x64 i x86 i linux verzija.

Ja nisam još probao 12.13, ali instalirao sam je još pre 2 dana. Videću kako se kod mene ponaša 64 bitna verzija, na Win7 x64 SP1 sistemu sa 8 GB memorije (ženin komp, nije moj :) )

Ali žalosno je, prostio za ne verovati, da se iz verzije u verziju ponavlja jedno te isto sa Operom, a to je užasno loš Flash rad i dosta nestabilan rad...sa svakom novom verzijom imam utisak da su programeri Opere sve NESPOSOBNIJI, umesto da uče na greškama kao svi drugi timovi programera...

Mislim da problem u Flash-u leži u onom famoznom patentu koji onemogućava Operi da izbaci onu funkcionalnost da mora da se klikne na Flash sadržaj da bi se mogao koristiti. Jednostavno ne mogu odnosno ne smeju da integrišu Flash u browser na način na koji to rade drugi browser-i. Pošto ne mogu to da urade, onda Flash radi na neoptimalan način što dovodi ili do memory leak-a ili do čestog krahiranja.

Mislim da problem u Flash-u leži u onom famoznom patentu koji onemogućava Operi da izbaci onu funkcionalnost da mora da se klikne na Flash sadržaj da bi se mogao koristiti. Jednostavno ne mogu odnosno ne smeju da integrišu Flash u browser na način na koji to rade drugi browser-i. Pošto ne mogu to da urade, onda Flash radi na neoptimalan način što dovodi ili do memory leak-a ili do čestog krahiranja.

Iskreno nemam pojma o cemu pricas. Ako bi mogao da pojasnis? I ako mislis na plug-in on demand (manuelno pokretanje), to nije tacno, jer u operi radi automatski. Ali je tacno da ima problema s flash s veremena na vreme, ne znam zasto. Ali ne bih rekao da je to sto pricas.

Nije flash ono sto ubija ovu verziju, meni krene sa ucitavanjem speeddiala i posle prve "kucice" zamrzne se i padne. Na laptopu, gde je sistem star celih 10 dana - dakle iskljuceno je da je neki strani faktor. Na desktopu radi ok.

Ja jutros palim masinu i Operu odmah nakon toga, kad ono freeze, trazi restart. Ista stvar mi se nakon toga dogodila 10 puta u nizu. Tek iz 11-og puta uspem da otvorim home page i da krenem sa surfom. Bas trip, pomislih da je neki virus uleteo, al eto ipak nije :)

Iskreno nemam pojma o cemu pricas. Ako bi mogao da pojasnis? I ako mislis na plug-in on demand (manuelno pokretanje), to nije tacno, jer u operi radi automatski. Ali je tacno da ima problema s flash s veremena na vreme, ne znam zasto. Ali ne bih rekao da je to sto pricas.

U Operi moraš prvo da klikneš na Flash sadržaj kako bi ga "aktivirao" a tek onda možeš da ga koristiš (npr. YouTube player). Kad pređeš mišem pojavljuje se poruka "Click to activate and use this control". Ostali browser-i nemaju to i Flash se ponaša kao sastavni deo web stranice, odnosno, miš prelazi "seamlessly" sa sadržaja web stranice na Flash sadržaj i obrnuto. Ta mogućnost da se Flash na taj način integriše u sadržaj web stranice kakav je primenjen kod drugih browser-a je zaštićen patentom firme Eolas. Eolas je dao dozvolu da se patent koristi bez naknade open-source browser-ima ali ne i closed-source browser-ima kakav je Opera. Firefox i Chrome su open-source i ne plaćaju patent. Internet Explorer i Safari su closed-source i pošto iza njih stoje Micro$oft i Apple, imaju dovoljno para da plate korišćenje patenta. Opera je mala kompanija i nema dovoljno para da plati korišćenje patenta. Zato Flash u Operi ne može da radi toliko dobro koliko dobro radi na drugim browser-ima.

Moja hipoteza je da upravo to što Opera ne može da integriše Flash na način na koji to rade ostali browser-i, sprečava Operu da radi sa Flash-om efikasno. To dovodi do curenja memorije i pucanja jer u velikom broju slučajeva pukne Flash koji sa sobom povuče onda i Operu. Izdvajanje Flash-a u poseban process (out of process plugins) može da spreči da pucanje Flash-a utiče i na sam browser ali ne funkcioniše u svim slučajevima.

Poslednja izmena:
U Operi moraš prvo da klikneš na Flash sadržaj kako bi ga "aktivirao" a tek onda možeš da ga koristiš (npr. YouTube player). Kad pređeš mišem pojavljuje se poruka "Click to activate and use this control". Ostali browser-i nemaju to i Flash se ponaša kao sastavni deo web stranice, odnosno, miš prelazi "seamlessly" sa sadržaja web stranice na Flash sadržaj i obrnuto. Ta mogućnost da se Flash na taj način integriše u sadržaj web stranice kakav je primenjen kod drugih browser-a je zaštićen patentom firme Eolas. Eolas je dao dozvolu da se patent koristi bez naknade open-source browser-ima ali ne i closed-source browser-ima kakav je Opera. Firefox i Chrome su open-source i ne plaćaju patent. Internet Explorer i Safari su closed-source i pošto iza njih stoje Micro$oft i Apple, imaju dovoljno para da plate korišćenje patenta. Opera je mala kompanija i nema dovoljno para da plati korišćenje patenta. Zato Flash u Operi ne može da radi toliko dobro koliko dobro radi na drugim browser-ima.

Moja hipoteza je da upravo to što Opera ne može da integriše Flash na način na koji to rade ostali browser-i, sprečava Operu da radi sa Flash-om efikasno. To dovodi do curenja memorije i pucanja jer u velikom broju slučajeva pukne Flash koji sa sobom povuče onda i Operu. Izdvajanje Flash-a u poseban process (out of process plugins) može da spreči da pucanje Flash-a utiče i na sam browser ali ne funkcioniše u svim slučajevima.

Zanimljivo jer, ja ukljucim YouTube ili bilo sta drugo i krene automatski, kao i u svakom drugom, i to je od kad je koristim tako 11.xx. Mozes manuelno da stavis, ali default je da radi odmah. Prefrences>Advanced>Enable plug-ins>odstikliras Enable plug-ins only on demand. I radi kao i svuda, bez kliktanja da aktiviras. Mozda imas stari Flash, ako i dalje ne radi.

Zanimljiva hipoteza oko flash-a u Operi, ali pitanje je da li je to zaista zbog toga, ili ima i još nekih drugih razloga za loš rad flash-a u Operi...

Takođe, i Java sadržaji ne rade kako treba, tu ih ubedljivo tuče i Firefox i Chrome. Koje je objašnjenje za Javu, onda ?

Zanimljivo jer, ja ukljucim YouTube ili bilo sta drugo i krene automatski, kao i u svakom drugom, i to je od kad je koristim tako 11.xx. Mozes manuelno da stavis, ali default je da radi odmah. Prefrences>Advanced>Enable plug-ins>odstikliras Enable plug-ins only on demand. I radi kao i svuda, bez kliktanja da aktiviras. Mozda imas stari Flash, ako i dalje ne radi.

Ne govorim o "Enable plug-ins only on demand". Nema veze s tim. Video krene automatski ali ne možeš da koristiš kontrole player-a dok ne klikneš jednom negde u okviru player-a. Nema veze sa starošću Flash-a. Nikad nije radilo drugačije.

-> kosta10, veoma retko nailazim na sajtove koji koriste Javu a lično nisam imao problema, naprotiv, imao sam slučaj kada je Java radila u Operi a odbijala da radi u Firefox-u, odnosno, nije htela da proradi svaki put.

Poslednja izmena:
Ne govorim o "Enable plug-ins only on demand". Nema veze s tim. Video krene automatski ali ne možeš da koristiš kontrole player-a dok ne klikneš jednom negde u okviru player-a. Nema veze sa starošću Flash-a. Nikad nije radilo drugačije.

-> kosta10, veoma retko nailazim na sajtove koji koriste Javu a lično nisam imao problema, naprotiv, imao sam slučaj kada je Java radila u Operi a odbijala da radi u Firefox-u, odnosno, nije htela da proradi svaki put.

Povremeno pravi problem na YouTube, ali nikad, mislim nikad na Vimeo. A na YouTube, je problem da povremeno odjedanput stane na pola, kao da je video gotov, i mora refresh da proradi. To je jedini problem koji sam imao/imam.

Nova opera kad ima više od 2 ekstenzije puca i više ne može da se pokrene dok se ne preimenuje widgets folder. Strašno!!

Meni flash recimo mnogo više brljavi na chromeu nego na operi. Na chrome-u redovno puca flash plugin.

Neverovatno, posle jednog crash-a uopste ne uspeva da se pokrene, cak i bez ekstenzija - restartuje se svaki put. Ovo mi se od 2005, od kada koristim Operu, NIKAD nije desilo, ni na najslabijim masinama na kojima sam je koristio.
Stavicu sad i x64 na laptop, ali ovo je stvarno sramotna verzija!!!

Edit: Ni restart sistema ne pomaze, kriminalna verzija!
Desilo mi se isto tako i na x64

Izvinjavam se, pogresio sam kad sam rekao da 12.13 na desktopu radi dobro - tacno je da radi dobro, ali je verzija 12.12. Naravno da update ne dolazi u obzir.

Izasla je 12.14 RC, koja navodno popravlja navedene probleme. Probajte.

Nazad
Vrh Dno