Šta je novo?

Opera 12 (codename Wahoo)

illidan

Nenadmašan
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
2,205
Moja oprema  
CPU & Cooler
amd 5800x3d, ek nucleus cr240 dark - phanteks t30
Matična ploča
asus rog strix b550-i gaming
RAM
g.skill trident z neo 32gb cl16
GPU
nvidia rtx 4070super founders edition
Storage
samsung 980 pro 1tb, wd black sn770 2tb
Zvuk
ifi zen dac v2 - s.m.s.l ao200 mk2 - kef q350, fiio ft1 balanced
PSU
corsair sf750 platinum
Kućište
lian li a4 h2o
Monitor
asus vg27aql1a
Miš & tastatura
mchose l7 pro, kbd.fans tofu65 raw alu - cream soda switches - gmk serika 2 keycaps
Pristup internetu
  1. Optički internet
logo-wahoo-v01r01.png

Opera Wahoo

Now, 8 days since Opera Swordfish is successfully hunting out in the deep, warm waters, with more than 32 000 000 downloads, we would like to use the opportunity to thank you all for the excellent help and support in making Opera 11.50 our most successful release ever!

And since the weather outside of Opera’s HQ is somewhat tropical (relatively warm, with pouring rains), our developers were able to catch one of the fastest tropical fishes in the world So today we are happy to present you with the very first snapshot of our next major release, codenamed Wahoo (what will eventually become version 12). It’s currently in its embryo pre-alpha state and only includes some important bug fixes and overall polishing, with all the fresh and juicy stuff coming a bit later

Changelog

Desktop
DSK-339958 Align scrolling for document and scrollbar; and to other browsers
DSK-338150 Freeze on dialogs and address field input
DSK-320065 Widget upgrade via mainmenu stalls
DSK-340326 Crash when dragging a button from the Appearance dialog onto the Tab Bar
DSK-285866 Missorting of incoming mails, news and feeds
DSK-341109 Selecting search suggestion using keyboard difficult because the first search engine is focused by default
DSK-340665 Impossible to manually resize Speed Dial if custom number of columns is set
DSK-340975 Move Widgets menu next to it's brethren in the Tools menu
DSK-339779 Opera fails to start when search.ini points to invalid default search engines
DSK-339618 No Speed Dial page opened after Deleting User Data: Close all tabs
DSK-326870 Widgets without a <name> are treated as invalid
DSK-333610 Text on the button at error page in Asian languages is vertically: fixed again

Windows
DSK-337352 Make the Windows Installer able to continue after non fatal errors
DSK-322534 Cancelling uninstall triggers Windows compatibility assistant in Vista
DSK-331939 The text "By clicking on "Accept and Upgrade" in the Install jumps when clicking the TOS and back
DSK-333343 Right clicking and pasting into UI fields when they are not focused yields ghost text
DSK-340699 Low performance on windows while relayouting extensions manager
DSK-340494 Crash on exit
DSK-337892 Opening a panel with Content Block Toolbar present, the block content overlay gets stuck and the toolbar disappears
DSK-317904 Change to new Plugin event API

Mac
DSK-340209 Files from Finder open in background tabs
DSK-339539 Links from external applications open in background tabs
DSK-226117 Links that open new tabs from pages with click event listeners will open tab in background
DSK-340688 Crash when opening Dragonfly
DSK-340163 Some select lists have no scrollbars on Mac
DSK-340536 Hovering over collapsed access point in new mail panel while in drag state should expand the access point so you can continue dragging to a view
DSK-232496 Form widget inside container with opacity, painted beneath the container
DSK-340489 Dialog tabs not aligned in Preference Dialog for Japanese language
DSK-337995 Accept-Language header contains duplicate entries for en-US
DSK-340525 Disable smooth scrolling on Mac

Linux/FreeBSD
DSK-339973 The status bar dissappears if you show menu bar
DSK-312270 Selecting all text on a page causes it to be copied to the clipboard.
DSK-332212 Opera doesn't respect opera:config#UserPrefs|PageBarOpenURLOnMiddleClick setting
DSK-339553 Wrong border width for popup menues (KDE)
DSK-336895 Window background in KDE incorrect: further fix needed for tab bar
DSK-339569 Wrong background color / effects for (hovered/disabled) popup menu buttons (KDE)
DSK-339915 Popup menu indicator arrows are poorly styled under KDE

WARNING: This is a development snapshot: It contains the latest changes, but may also have severe known issues, including crashes, and data loss situations. In fact, it may not work at all.

Windows
Mac OS
Linux

Cudi me s obzirom da je Opera izgradila poznato ime u svetu pretrazivaca, da imaju ovako mali udeo na globalnom trzistu. A zaista je sjajan pretrazivac, samo njega koristim, pa evo sad ce 7-ma godina. Imao je mane ali danas je jako pouzdan i lep pretrazivac mreze.

Nisu open source i nemaju jaka leđa.

Ttalking desire.

NIje to u pitanju. Već ******ski menadžment

Odlican browser. Koristim ga kao glavni browser nekih 7-8 godina i jako sam zadovoljan. Nemam nameru da ga menjam.

Ja ga koristim jako dugo i stvarno je odličan.
A imam jedno pitanje.Kako sam prije instalirao neki dodatak za operu a radio je tako da ako sam nedavno slušao recimo metaliku i par pjsama nebitno šta na you tube.Kad krenem da unosim teks u youtube u tražilicu radio je tako da kad stisnem Meta... onda izbaci nekoliko videa koji počinju s Meta a da sam ih več slušao prije, a kako nastavim unositi tekst izbor se sužava.
SUper stvar pa ako neko zna kako opet uključiti da radi bio bi mu jako jako zahvalan

To YT radi po defaultu

Naravno.

opera je solidan browser, ali smeta njihovo ignorisanje nekih stvari kao sto su modalni prozori, koji su podrzani na svim ostalim browserima (iako ideja modalnih prozora dolazi sa internet explorera).

najveća mana Opere je nepodržavanje od velikih kompanija kakav je Google, Microsoft a čini mi se ni FB.

Na Operi obačan blog administracija blogfa neradi kako treba. Neshvatljivo je da tvorci Opere to konstantno ignorišu

najveca mana Opere je sto je najsavrseniji browser po web standardima, pokreni acid3 test, pokreni bilo koji test koji testira koliko je browser standardizovan za web i uvek ces sa Operom dobiti nasjbolje rezultate. a problem su web programeri koji code za internet stranice pisu nogama, nazalost to se najbolnije oseti na Operi jer najmanji broj njih svoje programe testira na Operi.

Ali ti testovi obuhvataju samo deo onoga sto browser treba da radi, tako da nisu najbolje merilo. Jedan problem je sto nemaju otvoren sistem za bagove, pa onda kad radis neki sajt i naidjes na problem u Operi nemas nacina da vidis jel bag prijavljen i da li se neko vec susreo sa istim bagom i mozda napisao kako ga je zaobisao.

Druga stvar koja mi nije jasna, sto cim su krenuli da rade na verziji 12 vise ne rade ispravke na prethodnoj stabilnoj verziji Opere. U saopstenju za onu 12 pre-alpha verziju pise "important bug fixes", a korisnici nece videti te popravke jos bar dva meseca, cemu to?? I znaci kad na kraju odluce da puste te ispravke to ce biti u vidu verzije 12 koja ce ispraviti te stare bagove, ali ce isto tako imati nove feature sa novim bagovima i u tom kolu prosecan korisnik Opere nikada ne moze da odmori od bagova.

@illidan

Korinik ode na sajt Microsofta i ne može ništa da skine jer nije browser podržan ode na bilo koji google sajt tj aplikaciju i ponovo isti info....

Dakle pusti ti neke testove ovoga i onoga, jednostavno Opera (koja je meni primarni browser) nije kompatibilna sa gomilom sajtova i to je mana sa kojom se susreću korisnici

Jel pomaze sta ona opcija identify as FF ili Ie itd....ili mask as FF itd...

Ali ti testovi obuhvataju samo deo onoga sto browser treba da radi, tako da nisu najbolje merilo. Jedan problem je sto nemaju otvoren sistem za bagove, pa onda kad radis neki sajt i naidjes na problem u Operi nemas nacina da vidis jel bag prijavljen i da li se neko vec susreo sa istim bagom i mozda napisao kako ga je zaobisao.

Druga stvar koja mi nije jasna, sto cim su krenuli da rade na verziji 12 vise ne rade ispravke na prethodnoj stabilnoj verziji Opere. U saopstenju za onu 12 pre-alpha verziju pise "important bug fixes", a korisnici nece videti te popravke jos bar dva meseca, cemu to?? I znaci kad na kraju odluce da puste te ispravke to ce biti u vidu verzije 12 koja ce ispraviti te stare bagove, ali ce isto tako imati nove feature sa novim bagovima i u tom kolu prosecan korisnik Opere nikada ne moze da odmori od bagova.
pa to sto se ispravlja u verziji 12 se ispravljaju bugovi iz prethodnog snapshota, tj ono sto je ostalo neispravljeno do poslednje verzije
btw imas njihov developer blog gde ljudi prijavuljuju bugove (kao i forum). oba su public.
@illidan

Korinik ode na sajt Microsofta i ne može ništa da skine jer nije browser podržan ode na bilo koji google sajt tj aplikaciju i ponovo isti info....

Dakle pusti ti neke testove ovoga i onoga, jednostavno Opera (koja je meni primarni browser) nije kompatibilna sa gomilom sajtova i to je mana sa kojom se susreću korisnici
sta ne moze da se skine sa microsoft sajta? jedino sto nece je windows update sajt, a to nece ni iz firefoxa ni iz chrome ni iz safari.
koliko ja znam kompatibilna je sa mnogo vecom vecinom sajtova nego sto nije kompatibilna, da to mozda ne govori nesto o kreatorima tih sajtova?

Za mene najveci nedostatak Opere je nepostojanje x64 verzije. Firefox x64 postoji u obliku Pale Moon-a.
Zasto je to nedostatak? Iskreno, nemam opravdanje, ali volim da koristim x64 verzije programa gde god je to moguce :)

pa to sto se ispravlja u verziji 12 se ispravljaju bugovi iz prethodnog snapshota, tj ono sto je ostalo neispravljeno do poslednje verzije
Moguce da je takva situacija, ja imam crash veoma cesto kad izlazim iz Opere v11.50 sto nemam u v12 pa sam zbog toga mislio da navedeni bagovi nisu ispravljeni u stabilnoj verziji 11.50.

btw imas njihov developer blog gde ljudi prijavuljuju bugove (kao i forum). oba su public.
Znam za forum i blog, ali forum definitivno nije isto kao bug tracker sistem. Najbitnija stvar nema nacina da pratis status baga, cak ni ako ga sam posaljes.

@illidan

NI sa jednom aplikacijom Googla nije kompatibilna. I jel to govori o kreatorima sajta. Nemoj molim te tu priču.

Meni je opera primarni browser ali da ima mana ima i za njih su najzaslužniji ljudi koji u Operi rade

I sta to od Google aplikacija ne radi u Operi? :)

Probaj da adminisriraš bilo koji blog pa ćeš videti info recimo

Koji blog, Wordpress? I kakav info? :)

Wordpress nije Google čedo mislim na Bloger platformu a za info samn već naveo

ILi još jedan primer pretražujte malo informacije na sajtu cisco s aoperom i sa nekim drugim browserom pa uočite razliku

Mene pomalo nervira to sto mozda od verzije 11 imam problem sa zatvaranjem Opere. Ukoliko je otvoreno mnogo tabova, tj. ako zauzima malo vise memorije, ostane ukljucena u pozadini, i dugo joj treba da se potpuno zatvori (osim ako je ne ubijem u procesima). Na desktopu se to ne desava, pretpostavljam zbog vise RAM-a.

ja nisam dosad imao nijedan problem sa google servisima i operom.

Nazad
Vrh Dno