Šta je novo?

Opera 10 - pitanja i odgovori

Da li nekome Opera "poludi" kada mu neko pise na chat-u na FB-u?
Skoro svaki put kada mi neko nesto napise mene automatski prebaci na prozor/profil od FB-a.
Da pojasnim.. ja kucam nekome poruku, neko mi odgovori i u tom trenutku ako bi ja kucao poruku pocela bi stana da se pomera gore dole tj pre svakog kucanja poruke ja moram da kliknem na chat.

Kako podesavam, a to mi radi na FF, da kada kliknem na desni taster open in new tab, da mi ostane posojeci tab otvoren, a da mi ne prelazi na onaj koji sam otvorio.
A ako ti je kao i meni ta opcija potrebna na prvoj poziciji u meniju onda trebas da editujes standard_menu.ini u profilu. Pronadjes sekciju "[Link Popup Menu]" i postavis tacku-zarez ispred ove dve stavke:
Kod:
;Item, M_BOOKM_ITEM_POPUP_MENU_OPEN		= Open link, -2, "urlinfo"
;Item, MI_IDM_MENU_PAGEBAR_LINK_IN_NEW_PAGE		= Open link in new page, -2, "urlinfo"
pozicija.png

za login ne moras ni da kliknes u polje nego samo pritisnes ctrl+enter ako ima vise naloga otvori ti se mali prozor da izaberes koji zelis da se popuni

ili ko voli sa mišem "levi pa desni" klik brzo i pojavi se prozor ako je u pitanju više naloga ...

Momci hvala, ali ni jedno, ni drugo kod mene ne radi. Znaci, dodjem na Gmail i pritisnem ctrl+enter i ne dogodi se nista, kliknem u polje username i onda pritisnem ctrl+enter i opet nista. Isto i sa "levi klik desni klik brzo", kliknem u polje username i onda levi pa desni klik brzo i otvori se context menu kao da sam kliknuo desnim klikom. Nema liste sa imenima user-a, a logovalo se vise ljudi.

@MCRadisha
Prvo moras da ukucas user i pass, pri logovanju te Opera pita da li zelis da sacuvas te podatke, ako ih sacuvas sledeci put samo ctrl+enter i gotovo. Ne moze da ne radi :)

Uspeo sam da dobijem da mi ctrl+enter prikazu listu sa imenima korisnika, ali sada novi problem:

ako korisnik sacuva username i password kasnije neko drugi moze da se uloguje na njegov nalog!? A ako ne sacuva password u Operi, nista od liste sa imenima korisnika?

Verovatno nesto ne radim kako treba?

Možeš i da se uloguješ klikom na wand dugme, koji se nalazi pored home dugmeta, tj desno od njega.

Ako klikneš na save, kada unosiš podatke prvi put, oni ostaju za svakoga ko sedne za isti komp.

Opera pamti kombinacije username-a i password-a sto kasnije omogucava nekome da se uloguje na tudji nalog i ne moze da prikaze samo listu username-ova. FF, IE i Chrome imaju mogucnost da prikazu listu username-ova (kao i svaki drugi sadrzaj u bilo kojoj formi) cak i kada je iskljucena opcija pamcenja password-a.

A ako ti je kao i meni ta opcija potrebna na prvoj poziciji u meniju onda trebas da editujes standard_menu.ini u profilu. Pronadjes sekciju "[Link Popup Menu]" i postavis tacku-zarez ispred ove dve stavke:
Kod:
;Item, M_BOOKM_ITEM_POPUP_MENU_OPEN		= Open link, -2, "urlinfo"
;Item, MI_IDM_MENU_PAGEBAR_LINK_IN_NEW_PAGE		= Open link in new page, -2, "urlinfo"
Pogledajte prilog 57813

Da li je moguce samo da se Open in background tab premesti na prvo mesto, a da ne nestanu Open i Open in new tab?

Moze, sad sam isprobao. Samo treba zameniti mesta, treci stavis na prvo mesto.

Da pojasnim, ako neko nema fajl "standard_menu.ini" unutar menu foldera u opera profilu onda mora da ga iskopira iz Program Files\Opera\ui u operin profil.

Iz nekog razloga, ne radi na Operi 10.50.

Kako sam objasnio bilo bi cudno da ti je proradilo :bottle:

To sto sam napisao da fajl treba staviti u operin profil, treba staviti u folder <Opera Directory>\menu
A folder <Opera Directory> se vidi na about stranici koji je.

:happy:

Opera pamti kombinacije username-a i password-a sto kasnije omogucava nekome da se uloguje na tudji nalog i ne moze da prikaze samo listu username-ova.
pa to isto radi i firefox (chrome ne znam ne koristim to) izaberes username i on sam popuni password i uloguje te, lepo sednes za racunar i izaberes username nekog drugog i eto ulogujes se na njegov account. ako imas nesto bitno da sakrivas od ostalih, lepo ne moj popuniti za automatiku, nego svaki put unosi username/password

Svakih 3-4 dana mi Opera poludi i prikazuje mi YouTube kao na slici dole. Malopre ni restart racunara nije pomogao. Mozda pomogne ako ispraznim cache, ali nije mi ni to resenje da svaki put radim. Jel ima jos neko slican problem, ili jos bolje resenje?

A drugo pitanje, nevezano za ovo...jel moze u Operi nekako da se podesi da kao u svakom drugom browseru, kada ukucam svoj username da se ulogujem negde, da mi ispod izbaci taj isti moj username, kao sto to radi npr. FF ili IE? Znaci kad pocnem da kucam N...da mi ispod izbaci moj username, jer sam ga vec upisivao i ranije.

Prilozi

• Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    99.7 KB · Pregleda: 52
Svakih 3-4 dana mi Opera poludi i prikazuje mi YouTube kao na slici dole. Malopre ni restart racunara nije pomogao. Mozda pomogne ako ispraznim cache, ali nije mi ni to resenje da svaki put radim. Jel ima jos neko slican problem, ili jos bolje resenje?

A drugo pitanje, nevezano za ovo...jel moze u Operi nekako da se podesi da kao u svakom drugom browseru, kada ukucam svoj username da se ulogujem negde, da mi ispod izbaci taj isti moj username, kao sto to radi npr. FF ili IE? Znaci kad pocnem da kucam N...da mi ispod izbaci moj username, jer sam ga vec upisivao i ranije.

Meni se desava da Opera dok ucitava stranu na trenutak tako prikaze sadrzaj (valjda dok ne primeni CSS), ali mi se nikada nije desavalo da mi ostane takva strana.

Za passworde nemam pojmeta.

Mene na ovaj fazon u zadnje vreme zeza b92.net/sport :/

To je već do B92, njima su serveri nonstop preopterećeni.

Mnogo dobro radi, skoro da bih se mogao navići kada bi:

- našao lak način da podesim bookmarks bar (još nisam provalio kako :D)
- znao šta mi treba za adblocking
- radio Google Chat

Sve ostalo za sada deluje i više nego obično. Po samom pokretanju mi se činilo da troši više memorije nego ostali (dva taba i 150MB) ali pošto je sa otvaranjem dodatnih 6 tabova (flash based strane) potrošnja skočila za samo 20MB mogu reći da sam i tim aspektom izuzetno zadovoljan. Što se tiče brzine podizanja i učitavanja strana, neverovatno koliko je bolja od ostalih. Podiže se momentalno (brže od Hroma i to primetno) a renderuje stranice brže od FFa koji bar na mojoj mašini to bolje radi od Hroma.

Provalio sam ovo oko blokiranja reklama ali me zanima da li to sprečava reklame da se učitaju ili ih samo skriva kao što radi Hrom?

Da li se jos nekome desava da Opera 10.50 ponekad ne registruje klik na link?
Ovo mi se desava i kod kuce i na poslu.

Meni se ne sviđa što sada kada kliknem na Operu u taskbaru u Win7 ona mi prikaže tabove pa moram da kliknem na neki od njih da mi tek onda prikaže Operu, umjesto da mi odmah prikaže Operu sa zadnjim otvorenim tabom. Može li se to srediti u opcijama?

Meni se ne sviđa što sada kada kliknem na Operu u taskbaru u Win7 ona mi prikaže tabove pa moram da kliknem na neki od njih da mi tek onda prikaže Operu, umjesto da mi odmah prikaže Operu sa zadnjim otvorenim tabom. Može li se to srediti u opcijama?

opera:config#UserPrefs|UseWindows7TaskbarThumbnails (ovo kopiraj i paste-uj u adress bar i lupi enter)

odstikliraj, ako na to mislis :banana:

Da, to je to. Hvala.

Da li se meni čini da Opera kod otvaranja nekog taba prvo malo učita sadržaj (sajt) na tom tabu pa tek onda prebaci na njega?

Ne valja ova Opera nista. Sa jedne strane mi se podvlaci pod kozu jer ima mnogo finih sitnica koje me odusevljavaju (nisam koristio Operu duze od pola sata ima vec 5 godina) dok sa druge strane i dalje mrzim nacin na koji Opera renderuje stranice. Nekada se zaglupi i stranu koju FF sazvace za tren ona nekoliko sekundi vari. To me jedino nervira.

to samo pokazuje koliko su "dobri" programeri koji su pisali taj sajt

Da li se jos nekome desava da Opera 10.50 ponekad ne registruje klik na link?
Ovo mi se desava i kod kuce i na poslu.
Meni se sa ovom najnovijom Operom danas više puta desilo da kad kliknem na link u mailu u Thunderbirdu ne prebaci me na Operu kao ranije, mada otvori link, ali ja moram sam da se prebacim na Operu.

Vrh Dno