Šta je novo?

Opera 10.50 beta

DieH@rd

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2008
Poena
495
Izasla je 10.50 verzija i NEVEROVATNO je ubrzano browsovanje. Very very smooth! Mislim da je sada u rangu ako ne i brze od Chrome-a!

Opera-logo.png

The new 10.50 beta was released today.

Highlights:

The fastest JavaScript engine ever

A completely new JavaScript engine makes Opera 10.50 run Web applications more smoothly. Up to 8x faster than its predecessor, the new Carakan engine speeds up even the most demanding Web sites.

(it's at least on par with newest chrome dev builds on most benchmarks, and literally rapes every other browser, including chrome, in dromaeo, Mozilla's own JS benchmark - see http://lifehacker.com/5457242/browser-speed-tests-firefox-36-chrome-4-opera-105-and-extensions )

New Vega graphics library

Everything in Opera 10.50 is drawn on your screen using Opera's new, high-performance graphics library. This enables super fast and smooth graphics for everything from tab switching to animation on Web pages.

(And Vega is still not hardware accelerated. HW Acceleration is bound to come in a future version)

Beautiful Windows integration

With the Aero Glass effect on Windows 7 and Vista, Opera 10.50 beta looks better than ever. Enjoy the best Windows 7 integration with Aero Peek, Jump List support and a completely reorganized and easy-to-use menu bar under the new Opera menu.

New private browsing

Browse without leaving any trace of the Web sites you have visited. Create both private tabs and private windows and plan that surprise vacation, without any worries.

(this is nice, because you can mix private tabs with nonprivate tabs, and also have private windows)

HTML5 Video support

and more! Seriously, the feature list is long.

stolen from : http://www.opera.com/browser/next/ , where you can download the beta for yourself.

Please keep in mind, that even though this is a beta version and is considered for testing by general audience, it is still in development and it does contain bugs of different sort and may even explode. If you're running Opera, don't upgrade, install to a separate folder, this way you can have a separate Opera version, from your standard one.

Radi ko zmaj, upgradeovao sam je preko moje stare 10.10 verzije. Sve preporuke!

Pa ne radi bas kao zmaj, ima dosta bagova, recimo ne radi go to web address, ne radi desni klik u search polju na speed dial strani, ne reaguje uvek kada odaberes neki sajt sa speed dial strane, trosi malo vise RAM-a, meni je jednom i freezovao win explorer dok nisam ugasio Operu itd. A samo surfovanje radi stvarno fenomenalno, vec sam spomenuo u drugoj temi kako bench sajtovi glatko rade, i neverovatno koliko brzo izvlaci strane iz kesha. Nije bas za default browser, ali ce to sigurno biti kada izadje final!

Zašto su napravili ovu užasnost na Win7 sa više prozora u taskbaru na ikoni Opere kada je always combine uključeno?! Da li može to da se isključi?

Poslednja izmena:
Ja zasada nisam naisao na nijedan problem, mada sigurno ce ih biti.

Zašto su napravili ovu užasnost na Win7 sa više prozora u taskbaru na ikoni Opere kada je always combine uključeno?! Da li može to da se isključi?
Neznam. Meni licno to nesmeta. A sada rightclick na Opera ikonu na taksbaru daje quick speedial and recent list.

Poslednja izmena:
Izašla nova beta
Opera 10.50 Beta 2 (Build 3273) popravljeni bagovi makar sam ispitao copy paste u google search ,radi fantastično otvara mi primetno brže stranice nego beta1 odnosno trenutno.Probajte obavezno što pree!

Izašla nova beta
Opera 10.50 Beta 2 (Build 3273) popravljeni bagovi makar sam ispitao copy paste u google search ,radi fantastično otvara mi primetno brže stranice nego beta1 odnosno trenutno.Probajte obavezno što pree!

Potvrdjujem.
Za sad radi fenomenalno.

Covece, ova verzija razvaljuje! A mislio sam da ne moze bolje :)

Postoji li neki nacin da se u adress baru prvo pojavljuje history, pa ispod bookmarks kada se kuca? :)

Izasao je i RC3, sigurno ce final izaci za max 10tak dana.

Opera 10.5 (download sa prve strane što bi trebalo da je final)

Mene iskreno, nije fascinirala...I dalje se drzim prethodne verzije

Meni je beta toliko pucala u prvih 15 minuta da sam je odmah obrisao. Ako to nisu popravili onda stvarno nemam sta da trazim tu. Uostalom, nema nista kada odem na check for updates.

meni je opera 10.5 skroz ok, ali ne vidim neko baš fascinantno ubrzanje (da je brza - brza je, ali nije to baš neki WOW efekat ;) )

Mnogo je zivahnija kada je u pitanju njeno pokretanje i slicno. Mada primecujem i razlike u ucitavanju. Mozda jeste za nijansu brze, kada je Java u pitanju.

Ja sam sinoc updateovao 10.10 na 10.50, kako kazu finalnu verziju i sve radi OK samo ima jedna stvar koja mi ide strazno na ganglije a ne znam da li i kako moze da se promeni.
Naime imam stalno otvorenih 5 do 7 tabova u operi i to je sasvim OK ali kada recimo predjem na neki drugi program i zatim zelim da se vratim na operu, tj. kada kliknem na ikonicu u taskbaru pokazuje mi sve otvorene tabove kao svaku stranicu pojedinacno tako da moram da kliknem zatim i na bilo koju stranicu da bih se vratio na operu. Kada zatvorim tu stranicu u taskbaru (desni klik i klose ili na X) odmah mi zatvori i tab.:mad:
Postoji li neka opcija da se podesi da budu otvoreni samo tabovi a da se u taskbaru vidi samo jedna stranica (tekuca) kao sto je to svo ovo vreme zakljucno sa 10.10 i bilo?

Kako si uradio update? Preko njihovog update-a ili si rucno instalirao 10.50 preko ove verzije? Pitam posto meni kaze da koristim najnoviju verziju, a imam 10.10.

Skinuo sam sa njihovog sajta 10.50, pokrenuo instalaciju i tokom nje odabrao opciju da odradim update, a da mi zadrzi sva podesavanja.
Inace i meni je javljao da koristim najnoviju verziju.

Ja sam sinoc updateovao 10.10 na 10.50, kako kazu finalnu verziju i sve radi OK samo ima jedna stvar koja mi ide strazno na ganglije a ne znam da li i kako moze da se promeni.
Naime imam stalno otvorenih 5 do 7 tabova u operi i to je sasvim OK ali kada recimo predjem na neki drugi program i zatim zelim da se vratim na operu, tj. kada kliknem na ikonicu u taskbaru pokazuje mi sve otvorene tabove kao svaku stranicu pojedinacno tako da moram da kliknem zatim i na bilo koju stranicu da bih se vratio na operu. Kada zatvorim tu stranicu u taskbaru (desni klik i klose ili na X) odmah mi zatvori i tab.:mad:
Postoji li neka opcija da se podesi da budu otvoreni samo tabovi a da se u taskbaru vidi samo jedna stranica (tekuca) kao sto je to svo ovo vreme zakljucno sa 10.10 i bilo?

Pročitaj postove na prvoj strani. Tu je rešenje

odličan ugrade. i meni je ver 10.10 preko update javljala da nema novije verzije?

Radi brze ali ima stvari koje me izludjuju. I sa ovom verzijom ne radi redirect bilo koje stranice nikako. Sa Chrome sljaka pa cak i sa prokletim IE8a na Operi ni da makne. A postoje i neki problemi vezani za Face ali na tome im hvala :d

operu koristim godinama i koristicu je i dalje.

IPAK, ima jedna stvar koja me IZLUDJUJE, a uverio sam se da i druge nervira, ali ne mogu da je promene.

iz verzije u verziju ocekujem da se to popravi, docekah i ovu najnoviju - i nista. ponovo isto.

dakle...

settings > preferences > advanced > downloads

lepo odaberem, namestim, strikliram - fajlove: mpg, avi, flv, torrent, mp3, rar, zip, pdf... opero, nikada me ne pitaj sta zelim da uradim sa njima, SKIDAJ ih i stavljaj u folder koji sam bas tako i nazvao: OPERA DOWNLOAD.

save to disc

do not ask for folder, but save directly to

H/Opera Download

i opera me malo poslusa, a onda odjednom ponovo pocne da me pita gde hocu da stavim taj i taj torrent, avi, mp3... fajl.

odem da proverim u settings - ono sto sam namestio - nestalo, kao da vec nisam prethodno 100 X striklirao i jasno joj stavio do znanja:

save to disc

do not ask for folder, but save directly to

H/Opera Download

strikliram, naravno da pritisnem OK - neki put zatvorim settings prozor, istog trenutka ga ponovo otvorim - kad ono, nista nije striklirano, jednostavno izbrisano...

uglavnom, nema pravila, neki put ostane striklirano, neki put ne, jedno vreme radi kao sto sam odredio, a onda se ponovo pogubi i opet jovo nanovo...

zasto, zasto vec jednom ne srede taj bug, ili sta god da je...

Vrh Dno