Šta je novo?

openSUSE 12.1 post-install uputstvo

Ok, uradiću tako, hvala. Čim probam liveCD, javljam se sa pitanjima. :)

1. Zašto Software manager nije lepo odrađen kao kod Ubuntua (i da li može da se podesi) da je jedna ikonica jedan program a ne da ne znam ni šta instaliram ni šta deinstaliram?

Primer: Želim da deinstaliram "Videos" i da instaliram samo VLC kao jedini program za puštanje filmova. Gde i šta trebam da deinstaliram u Software manageru?

screenshot-from-2013-07-.png

2. Trebaju mi prečice na tastaturi.

3. Kako je najlakše kretati se kroz više programa (prebacivati se sa prozora na prozor)?

4. Ne radi mi pola prečica: Fn+F2 osvetljenje na primer-pokaže na ekranu animaciju da se smanjuje osvetljenje ali se ne smanjuje. Isto tako ne radi premotavanje, pauza itd, itd.

Da probam sa odgovorima,

1. Zašto Software manager nije lepo odrađen kao kod Ubuntua (i da li može da se podesi) da je jedna ikonica jedan program a ne da ne znam ni šta instaliram ni šta deinstaliram?
Mislim da to pitanje trebas uputiti razvojnom timu openSUSE-a. A sto se tice softver manager-a, mozda da probas sa Apper-om, mada bi trebalo i u yast-u da moze da se podesi prikaz po programima.

2. Trebaju mi prečice na tastaturi.
Treba i meni 1m€.

3. Kako je najlakše kretati se kroz više programa (prebacivati se sa prozora na prozor)?
Mozda Alt+Tab?

4. Ne radi mi pola prečica: Fn+F2 osvetljenje na primer-pokaže na ekranu animaciju da se smanjuje osvetljenje ali se ne smanjuje. Isto tako ne radi premotavanje, pauza itd, itd.
Ni meni ne radi PulseAudio, pa sam ga iskljucio.

Znam da ovi gore navedeni odgovori zvuce pomalo bezobrazno, ali isto tako i tvoj post ima takav prizvuk. Pojavio si se sa pricom, treba mi ovo, treba mi ono, zasto je ovo ovako, zasto je ovo onako... Daj malo vise detalja, jesi li nesto pokusao sam da resis?

Ne znam koju verziju openSUSE-a koristis, po screenshot-u mi deluje da koristis GNOME okruzenje. Oduvek je bilo poznato da (open)SUSE od svih okruzenja voli najvise KDE. Moja preporuka je da instaliras poslednju zvanicnu verziju odradis update iz terminala i da onda vidimo sta radi, a sta ne.

Korisni linkovi
http://opensuse-guide.org/
http://www.linuxzasve.com/forum/viewforum.php?f=12&sid=ffa554cebf35897955b7a64aa29e54b9

Uf, ajde ovako...

Na dvd (rw) iz Windows-a sam narezao .iso od 4.7 GB.

Instalirao sam kao dual-boot W7 i SUSE 12.3 zvaničnu verziju (gnome).

Nakon instaliranja sam odradio iz tvog prvog posta update i kao i u Ubuntu-u odmah instalirao Docky (volim Apple izgled).

Iako je neintegrisana AMD 7650m grafika isključena u BIOS-u, levi deo pored tačpeda se greje primetno da smeta pri dužem kuckanju teksta.

Hteo sam odmah da deinstaliram kao i što sam činio u Ubuntu-u - igre, video plejer, Rhythmbox... ali me je dočekao Software manager u kome se ne snalazim. Zato sam i pitao da li postoji način da prikaže jedan program (npr. Rhythmbox) kao jednu ikonicu da bih lakše deinstalirao programe.

Što se tiče prečica na tastaturi, mislio sam da postaviš ako imaš pri ruci neko uputstvo kako da minimizujem program, kako da maksimizujem program, kako da zatvorim program (alt+F4), kako da što brže bez upotrebe tačped-a preko tastature odrađujem posao.

Dok u W7 postoji jedan (hp) program koji skine sve drajvere, kod SUSE-a je nastao problem što pola stvari preko Fn-a ne radi.

-Kamera kao i zvuk preko kamere radi!
-Slika na lap-u 1600x900 kao i zvučnici rade!
-Wireless radi!
-Hp p1102 radi!

Postoji još gomila stvari koje rade iz prve i svaka čast na tome, ali sada trebam da se bacim na posao oko onoga što ne radi a tu je spisak isto tako dugačak...

-Moram da nađem rešenje za pregrevanje jer se za razliku od Windows-a primetno greje u stanju mirovanja.
-Moram da vidim kako da osposobim dva dodatna dugmeta da prorade za Wireless i Brauzer.
-Kao što gore rekoh moram da vidim da li mogu da osposobim Fn+... zbog toga ne mogu da smanjim osvetljenje pa mi lap bile po očima.
-Kada koristim mišonju (eksternog) moram da pronađem način da ugasim tačped.
-Horizotnalno skrolovanje ne radi kod tačped-a.
-Zvuk ne ide do maksimuma već do neke dve trećine, videću šta mi valja činiti da ga pojačam.
-Moraću da nađem program za Android pa da ne moram svaki put da vadim karticu da bih nešto prebacio na fon.
-Ne radi blutut iz keca pa ću morati da se igram dok ne pronađem rešenje.

Ima još niz stvari koje ne funkcionišu kako treba... pa sam odmah pohitao da pitam ovde ne guglajući, reko možda neko koristi lap i SUSE pa da mi kaže šta gde kako.

openSUSE Gnome ima smisla koliko i Kubuntu tj. ima jako malo smisla.

Posto imas AMD grafiku, mozda da probas Manjaro. Ako i dalje greje graficka, onda se drzi Windowsa. Sta drugo da ti kazem. Svako malo neko dodje kuka na Linux sto se graficka pregreva a svi imaju AMD. E pa nije do Linuxa nego do AMDa koji jedino na Windowsu radi kako treba.

Probaj ovako da ugasis taj 7670: http://planetoss.com/articles/how-to-disable-the-discrete-amd-graphics-card-in-linux/

Posto imas AMD grafiku, mozda da probas Manjaro. Ako i dalje greje graficka, onda se drzi Windowsa. Sta drugo da ti kazem. Svako malo neko dodje kuka na Linux sto se graficka pregreva a svi imaju AMD. E pa nije do Linuxa nego do AMDa koji jedino na Windowsu radi kako treba.

Probaj ovako da ugasis taj 7670: http://planetoss.com/articles/how-to-disable-the-discrete-amd-graphics-card-in-linux/

Polako, samo jos malo strpljenja
Podrska za UVD je vec stigla (kernel 3.10) a u 3.11 stize i power management.
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_opensource_uvd&num=1
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTM5NjE
AMD je definitivno krenuo ozbiljnije da radi na linuxu.

Ovo za Kubuntu je tacno.

@makiacaveki
Ako ti se svidi Manjaro, odvoj vremena i okusaj srecu sa Arch-om. Trebace vremena da se sve namesti i podesi, ali verujem da zadovoljstvo nece izostati.

Poslednja izmena:
Može li pomoć oko instalacije Manjara?

Sve sam pobrisao sa ssd-a i situacija je kao na slici.

Šta dalje?

1.png

Edit: kako biste vi iskoristili prostor od ~100 gb?
Koliko za swap, koliko za ext4?

Poslednja izmena od urednika:
Instalirao (kako sam znao i umeo :d).

Odmah po instalaciji neće da uradi update, zna li neko o čemu se radi?

screenshot-07102013-0547.png

Koja je zapravo razlika izmedju zypper up i zypper dup ?
Mislim kapiram da je dup distribution upgrade, i ovde u uputstvu se dup navodi kada se koristi update.
Neki koriste zypper up a neki zypper dup.
Guglajući sam naišao na par postova gde neki "majstori" sa opensuse foruma izričito kažu da se treba koristiti zypper up za update sistema a nikako zypper dup.

Iz mog iskustva gledano, nakon instalacije sam isključivo koristio zypper dup i nema ama baš nikakvih problema, primetio sam jedino da kada ima update pa uradim cancel da bih čisto radi probe probao zypper up, vidim da uopšte onda ne nudi updejtove ili daleko manje nego što to nudi zypper dup.

Ne razumem baš najbolje o čemu se tu zapravo radi, ima li neko konkretno objašnjenje i šta je pravilnije/bolje koristiti ?

Razlika izmedju zypper up i zypper dup je u tome sto komandom zypper up se program update-uje na noviju (internu) verziju. Komandom zypper dup, mi update-ujemo programe na zvanicnu noviju verziju programa. Ukoliko samo koristimo zypper up, zvanicne verzije programa, aplikacija, fajlova, kernela i sl. ostaju skoro iste kao sto su bile prilikom izlaska izdanja distribucije, ali se peglaju bug-ovi, nedostaci koji postoje u tim verzijama programa. zypper dup komandom mi update-ujemo sistem na novije zvanicne verzije a sa njima dobijamo sve nedostatke, bug-ove i probleme koje nove zvanicne verzije programa donose. Zato je sigurnije koristiti zypper up komandu.
Nadam se da sam uspeo da objasnim.

Moze se povuci analogija sa debian stable i debian testing repoima. zypper up bi bio analogan debian stable, odnosno zypper dup debian testing repou. I jedan i drugi su stabilni za svakodnevni rad, s'tim sto je debian testing (zypper dup) za nijansu nestabilniji.

Poslednja izmena:
Uspeo si da objasniš i to fenomenalno , sjajna analogija btw :)

thx

Ovaj prvi OP post je jedan od korisnijih stiva sto se moze procitati u poslednje vreme na benchu odn. zbog ovakvih stvari je pretpostavljam bench i pokrenut samo je negde usput " kod Albukerkija " skrenuo.

Последњих година редовно инсталирам Suse и редовно одустајем од пробе кад видим да опет нису исправили фонтове. Да ли то раде намерно или им нико није јавио да имају неисправне ћириличне фонтове?? Мислим, није да морам да пишем ћирилицом али понекад на неком сајту наиђе па је мучно читати ... а и уопште ми се не свиђа да једна овако озбиљна дистрибуција користи неисправне фонтове. Једино они (мада ми се чини да сам још негде видео али је ваљда била дистрибуција позезана са њима) и никад ниједан други ОС није тако брљао. :(

А хтео сам да се упустим јер је Suse био мој први покушај да оверим линух, негде око верзије 7.

Ne znam za ćirilicu ali mi je drago da su konačno sredili font smoothing out of the box, samo zbog toga ga nisam koristio ranije.
Probao sam bio neka rešenja i okay su bila (mada su umela da brljave) ali ovo u 13.1 je pun pogodak, barem za mene.
Opensuse je ozbiljna i pro distribucija, od početka (instaler za klasu šiša sve ostale) pa do kraja (stabilnost) , KDE je jedini DE koji mogu da koristim a u Opensuse-u je ispeglan maestralno, baš po mom ukusu.

Vrh Dno