Šta je novo?

openSUSE 11.2

• Začetnik teme Deleted member 10478
  • Datum pokretanja
na distrowatch ima los review, dosta pucaju aplikacije pod KDE...

Ti prikazi na Distrowatch su totalna budalaština, i ovo je samo još jedna potvrda toga.

Instalirao sam ga šveci pre neki dan na lap-top i prijatno se iznenadio. 11.2 je verovatno najbolja verzija (Open)Suzija u njegovoj Novell istoriji.

Hardverska podrška se u slučaju Acer Aspire 5735 (GM45) pokazala kao savršena! Svi tasteri rade i to baš ono što na njima piše, uključujući funkcijske (Volume, BT, Wi-Fi...) i AltGr simbole. LAN, Wi-Fi, Bluetooth, zvuk i grafika su prepoznati i automatski konfigurisani "na keca" - što je između prilično iznenađujućeg i neverovatnog...

KDE4 (4.3.x) je napokon stabilan i potpuno funkcionalan. Jedina zamerka može da padne na Kaffeine, koji u novoj inkarnaciji još uvek nema sve funkcije kao 0.8.8, ali pak završava posao, a i možete instalirati i stariju verziju.

Istini za volju, odmah sam dodao KDE 4.3.x Core i Community repozitorije, kao i OSS, Pakmena i još par drugih dobro poznatih "repova". Jedini problem koji sam primetio posle apdejta (@KDE 4.3.3) je pucanje Fajerfoksovog "File browsing" dijaloga i to zato što sam apdejtovao Qt, a ovi se potrudili da nabudže FF da koristi nativne KDE dijaloge, pa sam ga time pretpostavljam izminirao. :)

YaST je nenadj*bivi konfiguracioni alat, tj "Control Panel". Zypper je rame uz rame sa APT-om i YUM-om, a u mnogome ih već i šiša. Suma sumarum: Bolju KDE distribuciju u životu nisam video.

Da ne bude kako sam samo hvalio... Kada je OpenSuse u pitanju, jedina prava zamerka ide na račun repozitorija koji su često međusobno zavisni ili pak nekompatibilni te vam je potrebno neko vreme da naučite šta treba a šta se nikako ne sme raditi. Međutim, od kako je Packman integrisao Guru i druge manje repozitorije, stvar se svodi na OSS, Non-OSS, Update, Packman i eventualno neki "mainline KDE repo" pa samim tim ima i manje problema. Druga zamerka bi bila što ne postoji "1-Click-Install" za sve kodeke i biblioteke koje sama distribucija ne sme da distribujira, već morate znati šta vam treba, al' meni to odavno nije nikakav problem pa možda ni ne znam za postojanje tako nekih olakšica.

Toliko od mene...

@Recoba20

Kao što rekoh, meni to nije potrebno jer vučem navike iz nekih drugih dana... :)

Pretpostavljao sam da tako nešto postoji, ali mi se čini da bi stvar mogla da bude i malo uočljivija. Tipa... da te dočekuje u Welcome dijalogu po prvom pokretanju ili ako to ne sme, onda da bude u baneru na naslovnoj strani. To je ipak nešto što deli sistem od teške retardacije...

Drugo... Uvek ista priča... libxine, libdvdcss, w32codec-all... zar nije to moglo da se objedini u jedan paket, pa posle sve ostalo? (Upravo nađoh baš to, prelistavajući malo Opensuse-guide.org! :) Pa ja bih to stavio na http://www.opensuse.org/en/ za ove Ubuntovce... :D)

Na kraju... jedina prava zamerka ostaje što nema (lakog) načina da se apdejtuje Intel grafički drajver, koji je deo xorg-x11-driver-video paketa. Iako zavistan od DRM, Mesa i drugih komponenata, Intel grafički drajver je prilično važna stvar i olakšavanje njegovor apdejta bi bio veliki pomak. (Izgleda da se i to promenilo u poslednjih par verzija... :D Moraću da ispitam šta je to u jobermayr repou. :))

Bilo kako bilo... Odličan distro! ,)

Poslednja izmena:
Pod jedan, u ovoj temi je reč o OpenSuse 11.2 distribuciji, a tred čiji si link dao govori o 11.1.
Pod dva, to nije ni bitno jer nije problem u OS-u, već u korisniku koji nema blage veze sa Linuksom...

Ne znam ni odakle bih počeo sa definisanjem njegovog "problema" i elementarnog nepoznavanja materije... A najjače je što pokušava da instalira virtuelnu mašinu, pa da pokrene pod njom i neki 5-ti OS, a ni sa ovim ne zna da se snađe... :S:

Inace,ne bi se bas slozio da Zypper stoji rame uz rame sa apt-om(yum jos i ajde)al dobro-Yast jeste ok ali jos uvek kuburi sa dep soloveom i onim genijalnim "propose dependancies" ;)
Čini mi se da ni ti nisi previše kompetentan da imaš neko mišljanje, ali znaš kako kažu... Mišljenje je k'o dupe - svako ga ima. :d

Ne shvataj ovo kao uvredu, jednostavno je stvar u tome da mnogi krajnji korisnici nisu svesni mogućnosti pojedinih alata, koji evoluiraju ogromnom brzinom, niti umeju da naprave razliku između paketnog formata, paketnog manadžment sistema i interfejsa na njega... Ti si klasičan primer...

Od kako je dobio SAT solver, Zypp je postao najnapredniji RPM menadžment endžin. Ono što znamo kao "dependency hell", ili pak izolovani problem sa pojedinim paketom, danas nastaje isključivo zbog loše spakovane RPM arhive ili zbog unakrsnih zavisnosti između repozitorija, što sam gore spominjao... To je više problem "package maintainer"-a i arhitekture samog RPM-a nego libzypp-a.

Ja sam pak govorio o Zypper-u, koji je u stvari command-line interface na pomenuti endžin...

Da još malo pojasnim stvari sledećom analogijom:

- CPU arhitektura : paketni format (rpm, deb, tgz, itd)
- kernel OS-a : paketni manadžment sistem (RPM Package Manager, dpkg, Pacman (Arch), Smart, itd)
- Bash / Ash / itd : front-end interfejs (Zypper, apt/apt-rpm, YUM, itd)

Povrh ovoga, postoje i GUI interfejsi koji su u glavnom front-endovi na gore navedene komandne alate, ali da ne širimo priču. Kapiraš već... Zypp, odnosno libzypp bi u ovoj hierarhiji došao negde između drugog i trećeg nivoa. On zapravo kao i APT predstavlja wrapper oko paketnog menadžera radi njegovog unapređivanja i ispravljanja intrističkih mana.

Stvari sada stoje tako da ni paketni menadžment, ni njegov front-end, kod OpenSuse-a ni po čemu ne zaostaju za Fedorom, RHEL-om, odnosno CentOS-om ili čak bilo kojom drugom Linux distribucijom (deb/rpm/tgz...), šta više... Problem jedino ostaje izbor repozitorija koje ćeš dodavati, odnosno njihov kvalitet. Što više gluposti natrpaš, a ne znaš da donosiš prave odluke u rešavanju konflikata, to su veće šanse da dođe do sr*nja... Tako ti je u ostalom i kod MS-a, i OSX-a i svakog drugog OS-a koji koristi dinamičke biblioteke...

Moj savet svim Suse novajlijama je da dodaju samo oficijalne repozitorije + Packman-a, koji su dobro istestirani. Za sve drugo: dodaj repo, instaliraj program, obriši repo. Čak se i u Pakmenu dešavaju brljotine, najčešće kao posledica sinhronizacije novih paketa.

Poslednja izmena:
Pod jedan, u ovoj temi je reč o OpenSuse 11.2 distribuciji, a tred čiji si link dao govori o 11.1.

Zar je bitno? ;)
Uostalom neke preterane razlike i nema,sem svezijeg softvera

Pod dva, to nije ni bitno jer nije problem u OS-u, već u korisniku koji nema blage veze sa Linuksom...

Ovaj...
SUSE je namenjen pre svega korisnicima koji upravo nemaju pojma,dakle onim ljudima koji zele sto manje da se cimaju-a ovde treba da linkujes Python libove(koliko vidim kriv je BAS depsolve)samo da bi mogao da koristis Vbox-user friendly nema sta ;)

Čini mi se da ni ti nisi previše kompetentan da imaš neko mišljanje, ali znaš kako kažu... Mišljenje je k'o dupe - svako ga ima. :d

A meni se cini da se ti pravis malo pametan
Inace hvala na predavanju ja to sve vec znam,ali razumem ja da neko mora da pokaze i javno ovako na forumu kako on to sve zna i da izigrava pametnicu ;)

Ne shvataj ovo kao uvredu, jednostavno je stvar u tome da mnogi krajnji korisnici nisu svesni mogućnosti pojedinih alata, koji evoluiraju ogromnom brzinom, niti umeju da naprave razliku između paketnog formata, paketnog manadžment sistema i interfejsa na njega... Ti si klasičan primer...

Ja sam klasican primer coveka koji linux koristi-cekaj da vidim pa ima skoro 7 godina sigurno,pritom sam koristio sve popularnije distribucije i savrseno sam upoznat sa mogucnostima pojedinih package managera
Znam ja odlicno sta je package manager,sta je wrapper a sta njihovi graficki frontendovi
Dakle svi rpm distroi koriste isti package manager tj RPM,a razlika je u wrapperima i frontendovima-dakle kada Fedora i SUSE koriste taj potpuno isti RPM,a kao razlicite wrappere yum i zypper,stvarno treba biti genije pa skapirati gde je problem ;)

Od kako je dobio SAT solver, Zypp je postao najnapredniji RPM menadžment endžin. Ono što znamo kao "dependency hell", ili pak izolovani problem sa pojedinim paketom, danas nastaje isključivo zbog loše spakovane RPM arhive ili zbog unakrsnih zavisnosti između repozitorija, što sam gore spominjao... To je više problem "package maintainer"-a i arhitekture samog RPM-a nego libzypp-a.

Jeste pa su potrebne 1-click install skripte zato sto AmaroK i jos neki paketici prijavljuju probleme sa depovima-treba li da kazem da sam od dodatnih repoa koristio samo Packman ;)
Cudno na Debianu i Fedori nisam imao takvih problema
Mora da su krivi package maintaneri opet zar ne ;)
A malo da pustimo teoriju i da vidimo praksu-ja bi iz svog iskustva rekao(koristio sve Fedore od 5 pa do 11 zakljucno,a CentOS koristim svakodnevno)da je yum najbolja alatka za manipulaciju rpm paketa

Uostalom nije ni cudo sto je SUSE tako skarabudzen-jer svakako je u pitanju testing ground za SLE,potpuno dakle ista prica kao Fedora i Mandriva

Poslednja izmena:
Zar je bitno? ;)
Uostalom neke preterane razlike i nema,sem svezijeg softvera
Naravno da je bitno... Ne znam ni kako bih prokomentarisao ovu tvoju izjavu... A sto onda ne koristis Fedoru 5? I onako nema neke preterane razlike, sem svezijeg softvera...

Ovaj...
SUSE je namenjen pre svega korisnicima koji upravo nemaju pojma,dakle onim ljudima koji zele sto manje da se cimaju-a ovde treba da linkujes Python libove(koliko vidim kriv je BAS depsolve)samo da bi mogao da koristis Vbox-user friendly nema sta ;)
Otkud ti to da je Suse namenjen pre svega korisnicima koji nemaju pojma!?!? Jedan od njegovih ciljeva jeste "user-friendliness", ali ne bih rekao da se time ogranicava u bilo kom smislu. To bi pre moglo da se kaze za Ubuntu i/ili Mint...

Ja instaliram Sanovu verziju VBox-a na OpenSuse jos od 10-tke i nikada nisam imao nikakvih problema... Za OSE ne mogu nista da kazem... Pitanje je odakle je momak povukao taj paket i zasto nije imao "installable source" za Python 2.6...

Bilo kako bilo... paket je bio lose spakovan i kada do toga dodje, kreiranje soft-linka na neku biblioteku je najmanji cim koji moze da te zadesi. A suditi o nekom distrou zbog jedne ili nekoliko lose spakovanih paketa je glupo...

A meni se cini da se ti pravis malo pametan
Inace hvala na predavanju ja to sve vec znam,ali razumem ja da neko mora da pokaze i javno ovako na forumu kako on to sve zna i da izigrava pametnicu ;)
Nema na cemu... uvek cu rado da odrzim predavanje nekome ko ima problem da shvati kako stvari funkcionisu.

Ti si na ovom forumu od "juce", tako da ne znas da sam ja svoj deo mudrovanja i predavanja vec odavno odrzao...

Ja sam klasican primer coveka koji linux koristi-cekaj da vidim pa ima skoro 7 godina sigurno,pritom sam koristio sve popularnije distribucije i savrseno sam upoznat sa mogucnostima pojedinih package managera
Znam ja odlicno sta je package manager,sta je wrapper a sta njihovi graficki frontendovi
Dakle svi rpm distroi koriste isti package manager tj RPM,a razlika je u wrapperima i frontendovima-dakle kada Fedora i SUSE koriste taj potpuno isti RPM,a kao razlicite wrappere yum i zypper,stvarno treba biti genije pa skapirati gde je problem ;)
Ja sam rekao da je Zypper (CLI interfejs) kao alat iznapredovao toliko da stoji rame uz rame sa YUM-om. Ti se sa tim nisi slozio zbog problema u resavanju zavisnosti, cime si pokazao da ne pravis razliku izmedju Suse paketnog front-enda (Zypper) i paketnog endzina (Zypp), pa sam zato i usao u objasnjavanje...

To koliko dugo koristis Linux nema veze ni sa cim... I ja sam ga uspesno koristio godinama pre tebe i kompajlirao razne kernele i programe, a da nisam imao pojma sta u stvari radim... :S:

Nego... da se mi vratimo na temu... Iz iskustva tvrdim da je paketni menadzment (Zypp) kod OpenSuse distroa toliko iznapredovao, da je rame uz rame sa svim drugim distribucijama, ako ne i bolji... Nisam zilota i nemam nameru da se ubedjujem, te valjda imam neki razlog za takvo misljenje. Ne mora niko da mi veruje... Ako ikome dam dovoljan razlog da sam ispita stvar, od mene dovoljno...

Jeste pa su potrebne 1-click install skripte zato sto AmaroK i jos neki paketici prijavljuju probleme sa depovima-treba li da kazem da sam od dodatnih repoa koristio samo Packman ;)
Packman cesto pravi brljotine zasnovane na sporoj sinhronizaciji... Apdejtuju neki paket, ali ne i ostale pakete od kojih zavisi... Sacekas par dana i stvar se sama resi. U pojedinim slucajevima mozes i da prenebregnes zavisnost, ako znas sta radis... Cesto su te opomene samo od akademskog znacaja.

Koristim (bas) Suse kao osnovni desktop OS i kod kuce i na poslu (vise masina koje odrzavam) evo vec punih 5 godina... I za to vreme sam se posteno namucio sa kojekakvim bubicama, nestandardnim sistemskim resenjima i sporim peketnim menadzmentom. Ako treba da se kritikuje Suse, ja verovatno mogu najvise toga da navedem... Naravno, sada imam dosta drugaciju sliku jer sam dobro upoznao sistem i svedocio njegovoj evoluciji...

Cudno na Debianu i Fedori nisam imao takvih problema
Mora da su krivi package maintaneri opet zar ne ;)
Cudno... Samo ti nikada nisi imao nikakvih dependency problema na Debianu i Fedori... Verovato ni ne uvidjas da postoji razlika u "kvalitetu" paketa koje distribuiraju recimo RPMforge, RPMfusion i EPEL, te da njihovo mesanje nije bas najpametnije resenje...

Jel ti to pokusavas da kazes da Debian/Ubuntu i RHEL/Fedora nikada nemaju nikakvih problema sa zavisnostima? Stvarno ne znam sta bih ti rekao na tako nesto a da ostanem pristojan. :eyebrows:

A malo da pustimo teoriju i da vidimo praksu-ja bi iz svog iskustva rekao(koristio sve Fedore od 5 pa do 11 zakljucno,a CentOS koristim svakodnevno)da je yum najbolja alatka za manipulaciju rpm paketa
Ja i pricam iz prakse, a ne na osnovu jednopopodnevnih iskustava i prica sa raznih foruma...

Koristio sam i RHEL i Suse (i mnoge druge rpm, deb i tgz distroe) i mogu reci da yum jeste najbolja alatka za manipulaciju rpm paketima, ali i da je Zypper sustigao te da je sada mrtva trka... Kada naucis da koristis zypper, mozes reci da yum ima neke stvari bolje resene, ali i a zypper ima neke druge stvari bolje resene. To je sto se tice interfejsa...

Sto se tice samog dep.-solvera, mogu reci da se proteklih godina situacija kod Suse-a kretala od osrednje ka pristojnoj, pa je krahirala u potpuni debakl (ispravljan naknadnim pecevima kod 10-tke), da bi se od tada inkrementalno kretala ka sve boljoj i boljoj... Danas (11.2) mislim da je paketni menadzment kod Suse linuksa na svom vrhuncu. I zaista ne vidim sta bih mu se moglo zameriti cak i u poredjenju sa najboljima...

Uostalom nije ni cudo sto je SUSE tako skarabudzen-jer svakako je u pitanju testing ground za SLE,potpuno dakle ista prica kao Fedora i Mandriva
Kao sto rekoh, stvari su se dosta promenile i 11.2 je zaista vredan paznje. Svako ko ima predrasudu prema Suse linuksu treba da proba ovu verziju...

Inace... "budzenje" je pocelo od kako ih je preuzeo Novel, a sada se jasnije nego ikada vide plodovi tog budzenja...

Poslednja izmena:
Naravno da je bitno... Ne znam ni kako bih prokomentarisao ovu tvoju izjavu... A sto onda ne koristis Fedoru 5? I onako nema neke preterane razlike, sem svezijeg softvera...

Razlika izmedju OpenSUSE 11.1 i 11.2 nije bas tolika i prilicno je neumesno porediti ga sa Fedorom 5 koja je izasla pre vise od tri godine(btw razmak izmedju ove dve verzije SUSE-a je nesto malo manji od godinu dana ;))
Tako da-ne mere se razlike u distribucijama samo na osnovu lepseg artworka

Evo malo da obnovis gradivo strucnjace,pa slobodno pogledaj razlike izmedju verzija softvera

http://distrowatch.com/table.php?distribution=suse

Otkud ti to da je Suse namenjen pre svega korisnicima koji nemaju pojma!?!? Jedan od njegovih ciljeva jeste "user-friendliness", ali ne bih rekao da se time ogranicava u bilo kom smislu. To bi pre moglo da se kaze za Ubuntu i/ili Mint...

Kakav lep pokusaj izvlacenja i udaranja u drugu stranu
Da SUSE je namenjen PRE SVEGA casual korisnicima-da nije tako Yast i slican klikete klik fazon ne bi ni postojao

Ja instaliram Sanovu verziju VBox-a na OpenSuse jos od 10-tke i nikada nisam imao nikakvih problema... Za OSE ne mogu nista da kazem... Pitanje je odakle je momak povukao taj paket i zasto nije imao "installable source" za Python 2.6...

A OSE verziju prave patuljci....ili mozda Sun isto :d
Momak je povukao paket iz zvanicnog SUSE repoa,gde se OSE Vbox i nalazi
Trebao bi to malo bolje da znas kao expert za SUSE ;)

Bilo kako bilo... paket je bio lose spakovan i kada do toga dodje, kreiranje soft-linka na neku biblioteku je najmanji cim koji moze da te zadesi. A suditi o nekom distrou zbog jedne ili nekoliko lose spakovanih paketa je glupo...

Ili zbog losih package managera,wrapper-a whatever :D

Nema na cemu... uvek cu rado da odrzim predavanje nekome ko ima problem da shvati kako stvari funkcionisu.
Ti si na ovom forumu od "juce", tako da ne znas da sam ja svoj deo mudrovanja i predavanja vec odavno odrzao...

Ajde ajde mani se klinackih fazona-da se na osnovu broja postova meri kompetencija sagovornika :d

Ja sam rekao da je Zypper (CLI interfejs) kao alat iznapredovao toliko da stoji rame uz rame sa YUM-om. Ti se sa tim nisi slozio zbog problema u resavanju zavisnosti, cime si pokazao da ne pravis razliku izmedju Suse paketnog front-enda (Zypper) i paketnog endzina (Zypp), pa sam zato i usao u objasnjavanje...

Ne tebi se UCINILO da ja ne razlikujem package manager,wrappere i njihove frontendove;)

To koliko dugo koristis Linux nema veze ni sa cim... I ja sam ga uspesno koristio godinama pre tebe i kompajlirao razne kernele i programe, a da nisam imao pojma sta u stvari radim... :S:

Interesantno,kompajlirao si kernel a nisi znao sta radis :d
Ajde der budi ozbiljan sada-kada god odlucis da virnes ispod haube neke stvari se jednostavno moraju nauciti,pogotovu ako koristis distroe kao sto su Slackware,Debian i Arch,a jedno vreme i Gentoo ;)

Nego... da se mi vratimo na temu... Iz iskustva tvrdim da je paketni menadzment (Zypp) kod OpenSuse distroa toliko iznapredovao, da je rame uz rame sa svim drugim distribucijama, ako ne i bolji... Nisam zilota i nemam nameru da se ubedjujem, te valjda imam neki razlog za takvo misljenje. Ne mora niko da mi veruje... Ako ikome dam dovoljan razlog da sam ispita stvar, od mene dovoljno...

A ja iz iskustva tvrdim da nijedan rpm package manager/wrapper/frontend nije ni do kolena dpkg/apt/Synaptic kombinaciji,eventualno mozda Yum i Yumex kombinacija

Packman cesto pravi brljotine zasnovane na sporoj sinhronizaciji... Apdejtuju neki paket, ali ne i ostale pakete od kojih zavisi... Sacekas par dana i stvar se sama resi. U pojedinim slucajevima mozes i da prenebregnes zavisnost, ako znas sta radis... Cesto su te opomene samo od akademskog znacaja.

Koristim samo Suse kao osnovni desktop OS i kod kuce i na poslu (vise masina koje odrzavam) evo vec punih 5 godina... I za to vreme sam se posteno namucio sa kojekakvim bubicama, nestandardnim sistemskim resenjima i sporim peketnim menadzmentom. Ako treba da se kritikuje Suse, ja verovatno mogu najvise toga da navedem... Naravno, sada imam dosta drugaciju sliku jer sam dobro upoznao sistem i svedocio njegovoj evoluciji...

Dobro de,u pravu si-mada ja mislim da nije tu kriv samo Packman vec i alati koji sa njim rade :p

Jel ti to pokusavas da kazes da Debian/Ubuntu i RHEL/Fedora nikada nemaju nikakvih problema sa zavisnostima? Stvarno ne znam sta bih ti rekao na tako nesto a da ostanem pristojan. :eyebrows:

Ja sam koristio Debian Etch vise od godinu dana i nesto ih nisam iskusio,mada ne kazem da ih nema zato sto ih ja nisam imao :eyebrows:
Sa Fedorom nisam takodje imao tih problema-yum i dep solve je kod mene radio zaista na nivou,a koristio sam zvanicne repoe i Livnu(sada se zove rpm fusion)

Ja i pricam iz prakse, a ne na osnovu jednopopodnevnih iskustava i prica sa raznih foruma...

Ja sam probao sve verzije prvo SuSE linux-a(9.2 i 9.3 pa onda svaki OpenSUSE od verzije 10.0 pa do 11.2 zakljucno)
Imam glavni distro na jednoj particiji(prvo je to bio RH 8.0 pa Mandrake 10.0 nesto kratko,zatim par godina Slackware,onda godinu i nesto vise dana Debian i sada Arch linux nesto vise od godinu i po dana :))a na drugoj instaliram ono sto mi se ucini interesantnim,uglavnom radi testiranja-neke od tih "ne glavnih" varijanti sam vrteo i po vise meseci,tako da znam o cemu pricam,dok CentOS vec koristim svaki dan buduci da mi treba radi pripreme za RHCE ;)

Koristio sam i RHEL i Suse (i mnoge druge rpm, deb i tgz distroe) i mogu reci da yum jeste najbolja alatka za manipulaciju rpm paketima, ali i da je Zypper sustigao te da je sada mrtva trka... Kada naucis da koristis zypper, mozes reci da yum ima neke stvari bolje resene, ali i a zypper ima neke druge stvari bolje resene. To je sto se tice interfejsa...

Sto se tice samog dep.-solvera, mogu reci da se proteklih godina situacija kod Suse-a kretala od osrednje ka pristojnoj, pa je krahirala u potpuni debakl (ispravljan naknadnim pecevima kod 10-tke), da bi se od tada inkrementalno kretala ka sve boljoj i boljoj... Danas (11.2) mislim da je paketni menadzment kod Suse linuksa na svom vrhuncu. I zaista ne vidim sta bih mu se moglo zameriti cak i u poredjenju sa najboljima...

Kao sto rekoh, stvari su se dosta promenile i 11.2 je zaista vredan paznje. Svako ko ima predrasudu prema Suse linuksu treba da proba ovu verziju...

E sa ovim se slazem i ja ;)

Poslednja izmena:
Razlika izmedju OpenSUSE 11.1 i 11.2 nije bas tolika i prilicno je neumesno porediti ga sa Fedorom 5 koja je izasla pre vise od tri godine(btw razmak izmedju ove dve verzije SUSE-a je nesto malo manji od godinu dana ;))
Tako da-ne mere se razlike u distribucijama samo na osnovu lepseg artworka

Evo malo da obnovis gradivo strucnjace,pa slobodno pogledaj razlike izmedju verzija softvera

http://distrowatch.com/table.php?distribution=suse
Prvo... Softverska unapredjenja ne idu uvek linearno, te ni razlike izmedju dve uzastopne verzije nekog softvera ili distribucije nisu uvek proporcionalne.

Drugo... Distrowatch ne izlistava YaST, libzypp i druge komponente OpenSuse sistema vazne za ovu raspravu. Eto, npr libzypp je pretrpeo povece izmene (v5.24.5 -> 6.21.2), kao i sam YaST.

Trece... Mogao bi malo da se istusiras ladnom vodom pre nego sto ta "cascavanja" uzmu maha...

Kakav lep pokusaj izvlacenja i udaranja u drugu stranu
Da SUSE je namenjen PRE SVEGA casual korisnicima-da nije tako Yast i slican klikete klik fazon ne bi ni postojao
Nema nikakvog izvlacenja... Svaka iole popularna distribucija se ponosi lakocom koriscenja, ili je bar promovise kao svoju vrlinu. Ali si ti i sam rekao da je OpenSuse poligon za razvoj SLES-a i SLED-a, kojima lakoca koriscenja paketnog menadzmenta svakako nije na prvom mestu.

A OSE verziju prave patuljci....ili mozda Sun isto :d
Momak je povukao paket iz zvanicnog SUSE repoa,gde se OSE Vbox i nalazi
Trebao bi to malo bolje da znas kao expert za SUSE ;)
Nisam bas ekspert, ali i da jesam svakako ne moram da znam napamet sve probleme svih korisnika sa raznih internef foruma... Izvini sto se nisam dovoljno skoncentrisao da procitam (i zapamtim) da je bio u pitanju OSE paket iz zvanicnog repoa... Uostalom mogao si to i sam da navedes kao argument umesto sto nam svima uzimas vreme sa linkom na konfuznu diskusiju o pocetnickom problemu.

Ili zbog losih package managera,wrapper-a whatever :D
Ne, nego bas zbog lose spakovanog RPM-a. Da si ikada spakovao neki znao bi o cemu pricam.

Ajde ajde mani se klinkackih fazona-da se na osnovu broja postova meri kompetencija sagovornika :d
Ne, ne meri se... Ali se takodje ni ne lupeta svasta o nekome koga ne poznajes. Sto se postova tice, bilo bi ih i par hiljada vise, da nije bilo kresa baze pre par godina... A sto se kompetencije tice... nju ili imas ili nemas, i to se pokaze vrlo lako. Reputacija se pak na ovakvim mestima stice godinama...

Ne tebi se UCINILO da ja ne razlikujem package manager,wrappere i njihove frontendove;)
Kako sam uopste mogao i da posumnjam...

Interesantno,kompajlirao si kernel a nisi znao sta radis :d
Ajde der budi ozbiljan sada-kada god odlucis da virnes ispod haube neke stvari se jednostavno moraju nauciti,pogotovu ako koristis distroe kao sto su Slackware,Debian i Arch,a jedno vreme i Gentoo ;)
Nemas ti pojma sta ti ja pricam...

A ja iz iskustva tvrdim da nijedan rpm package manager/wrapper/frontend nije ni do kolena dpkg/apt/Synaptic kombinaciji,eventualno mozda Yum i Yumex kombinacija
Malopre je bilo da je YUM najbolji... Sada se pojavljuje i APT... Budi siguran da ce uskoro u toj recenici biti i Zypp/Zypper.

Dobro de,u pravu si-mada ja mislim da nije tu kriv samo Packman vec i alati koji sa njim rade :p
Lose mislis...

Ja sam koristio Debian Etch vise od godinu dana i nesto ih nisam iskusio,mada ne kazem da ih nema zato sto ih ja nisam imao :eyebrows:
Sa Fedorom nisam takodje imao tih problema-yum i dep solve je kod mene radio zaista na nivou,a koristio sam zvanicne repoe i Livnu(sada se zove rpm fusion)

Ja sam probao sve verzije prvo SuSE linux-a(9.2 i 9.3 pa onda svaki OpenSUSE od verzije 10.0 pa do 11.2 zakljucno)
Imam glavni distro na jednoj particiji(prvo je to bio RH 8.0 pa Mandrake 10.0 nesto kratko,zatim par godina Slackware,onda godinu i nesto vise dana Debian i sada Arch linux nesto vise od godinu i po dana :))a na drugoj instaliram ono sto mi se ucini interesantnim,uglavnom radi testiranja-neke od tih "ne glavnih" varijanti sam vrteo i po vise meseci,tako da znam o cemu pricam,dok CentOS vec koristim svaki dan buduci da mi treba radi pripreme za RHCE ;)
Lepo je sto si "overio" svaku mogucu distribuciju na planeti... Ipak... da bi upoznao neki sistem, moras mu posvetiti mnogo vise od jednog popodneva ili cak mesec dana... ma koliki ekspert bio.

P.S. Sta si po struci, tj sta imas od formalnog obrazovanja?

Poslednja izmena:
Prvo... Softverska unapredjenja ne idu uvek linearno, te ni razlike izmedju dve uzastopne verzije nekog softvera ili distribucije nisu uvek proporcionalne.
Drugo... Distrowatch ne izlistava YaST, libzypp i druge komponente OpenSuse sistema vazne za ovu raspravu. Eto, npr libzypp je pretrpeo povece izmene (v5.24.5 -> 6.21.2), kao i sam YaST.

Hmmm-nisam znao da kada se kaze Fedora 5 da se ustvari misli na package managment,al ajde-kao sto rekoh izvlacenje

Trece... Mogao bi malo da se istusiras ladnom vodom pre nego sto ta "cascavanja" uzmu maha...

Ne mogu-hladno je :d

Nema nikakvog izvlacenja... Svaka iole popularna distribucija se ponosi lakocom koriscenja, ili je bar promovise kao svoju vrlinu. Ali si ti i sam rekao da je OpenSuse poligon za razvoj SLES-a i SLED-a, kojima lakoca koriscenja paketnog menadzmenta svakako nije na prvom mestu.

Verovatno i Gentoo :d

Ne, nego bas zbog lose spakovanog RPM-a. Da si ikada spakovao neki znao bi o cemu pricam.

Bogu hvala pa nisam,mada teorijski znam kako funkcionise-napraviti rpm nije nikakva filozofija,svaki rpm distro ima guidelines za to,pa zaista ne treba se time hvaliti kao da je neka visa matematika ;)

Ne, ne meri se... Ali se takodje ni ne lupeta svasta o nekome koga ne poznajes

Isto vazi i za tebe sefe ;)

Sto se postova tice, bilo bi ih i par hiljada vise, da nije bilo kresa baze pre par godina... A sto se kompetencije tice... nju ili imas ili nemas, i to se pokaze vrlo lako. Reputacija se pak na ovakvim mestima stice godinama...

Nisam opterecen time pa da na forumu pazi internet FORUMU treba sada da sticem neku reputaciju ;)

Kako sam uopste mogao i da posumnjam...

Nemas ti pojma sta ti ja pricam...

Izgleda da je obostrano :d

Malopre je bilo da je YUM najbolji... Sada se pojavljuje i APT... Budi siguran da ce uskoro u toj recenici biti i Zypp/Zypper.

Rekao sam da je yum najbolji sto se tice rpm distroa!
Bolje citaj malo

Lepo je sto si "overio" svaku mogucu distribuciju na planeti... Ipak... da bi upoznao neki sistem, moras mu posvetiti mnogo vise od jednog popodneva ili cak mesec dana... ma koliki ekspert bio.

Dve godine Slackware,godinu dana Debian,godinu i po Arch-citaj bolje ubuduce,rekoh ;)

P.S. Sta si po struci, tj sta imas od formalnog obrazovanja?

Diplomirani istoricar,Filozofski fakultet BG-koji se ironije kompjuterima bavi sto hobisticki sto profesionalno pa od 4-og razreda osnovne skole-dakle C64,Amiga,a tek 2001 godine sam zapravo bio primoran da predjem na PC :eyebrows:

Poslednja izmena:
koji od vas će da mi kupi nov miš, izlizao mi se skrol od nadmudrivanja. Iskulirajte ;)

Hmmm-nisam znao da kada se kaze Fedora 5 da se ustvari misli na package managment,al ajde-kao sto rekoh izvlacenje
Ako mislis da je moje poredjenje Fedore 5 i 12 bilo glupo, pogledaj listu izmena u OpenSuse 11.2, pa se onda osvrni na svoju tvrdnju da ih i nema bas mnogo i da nisu velike... pogotovo u domenu softverskog menadzmenta, o kome se i vodi prica svo vreme.

Ne mogu-hladno je :d
Kako gde...

Verovatno i Gentoo :d
Gentoo se tesko moze nazvati mejnstrim distribucijom... Tesko da bi se po rasprostranjenosti plasirao i u prvih 10. I pre nego sto ovo ode predaleko, priseti se od cega smo poceli...

"OpenSuse je namenjen sirokim narodnim masama, a dozvoljava sebi da mu pojedini paketi imaju dependency probleme" - jel' tako?

Bogu hvala pa nisam,mada teorijski znam kako funkcionise-napraviti rpm nije nikakva filozofija,svaki rpm distro ima guidelines za to,pa zaista ne treba se time hvaliti kao da je neka visa matematika ;)
Zasto odmah pretpostavljas da se ja i sa cim hvalim i da sam u tolikom ego tripu?!? Samo ti kazem da ne vrednujes dovoljno signifikansu kvaliteta samog paketa odnosno repoa...

Isto vazi i za tebe sefe ;)
O.K. Obojica smo imali implicitne komentare da ovaj drugi nema pojma o cemu prica... S tim sto je sve pocelo tvojim trolovskim pop*savanjem po mom entuzijazmu oko nove OpenSuse verzije. To je bilo, priznaces, prilicno nekonstruktivno, da ne dajem druge kvalifikacije... i nije ostavilo utisak da dolazi od coveka koji je upucen u problematiku, naprotiv...

Nisam opterecen time pa da na forumu pazi internet FORUMU treba sada da sticem neku reputaciju ;)
Mozda bi onda mogao malo hladnije da diskutujes. A oko izigravanja koje-cega po forumima smo dosli opet tvojim komentarima na moje dobronamerno objasnjavanje problematike...

Inace, pokusao sam da ti objasnim da ja nemam razloga da bilo sta ovde izigravam ili da se pravim vazan. Vidis da vec jesam vazan (VIP - Very Important Person)! :d

Izgleda da je obostrano :d
Moguce... Ali ti zaista (bez ikakve zle namere) nisi razumeo sta sam mislio pod tim da sam godinama kompajlirao softver i radio jos kojesta, a da (prakticno) nisam razumeo (dobar deo pozadine onoga) sta radim. Formalno obrazovanje (studije) su mi pak kasnije dale jedan sasvim drugaciji pogled na stvari. Sada vidim da koliko god znao, uvek ima sta da se nauci...

Rekao sam da je yum najbolji sto se tice rpm distroa!
Bolje citaj malo
APT(-RPM) takodje radi sa RPM distroima... Sta vise... Mnogi su upravo APT koristili kao podrazumevani paketni menadzer pod OpenSuse-om svih ovih godina njihovog eksperimentisanja.

Dve godine Slackware,godinu dana Debian,godinu i po Arch-citaj bolje ubuduce,rekoh ;)
2+1+1,5=4,5 S obzirom da rece kako koristis Linux 7 godina, to nam ostavlja jos 2,5 godine za sve ostale distroe koje si ikada probao. Kazes da si koristio sve Fedore od 5 do 11 (to je 7 razlicitih verzija) i da koristis CentOS vec neko vreme, a spominjao si i Mandrake i Gentoo i RH 8.0... To je bar 11 razlicitih instalacija, ako ne i vise... Sto se Susea tice, kazes da si "probao" 9.2, 9.3, 10, 10.1, 10.2, 10.3, 11.0, 11.1 i sada 11.2, sto je jos 9 instalacija. Sa prethodnih 11, to je ukupno barem 20 distroa za 2,5 godine ili ti 30 meseci, ostavljajuci po mesec ipo dana za svaki. Vrlo verovatno da nije bilo ni toliko...

Il' si ti genije, il' sam ja mnogo glup, al' meni su bile potrebne godine da dobro upoznam svaki OS sa kojim sam do sada radio... :crash: A ne verujem da je i jedno od ta dva...

Da opet ne bude nesporazuma... Probati jedan distro je jedno. I iskusnom Linux korisniku ne treba vise od par nedelja opustenog desktop koriscenja da "oseti ukus", ali je potrebno mnooogo vise od toga da bi se dobro upoznao sa bilo kojom distribucijom. Prosto hocu da kazem da sve primedbe na bilo koji distro mogu da stoje, ali da stvari izgledaju dosta drugacije kada se bolje upoznas sa njim i priviknes na njegove "specificnosti".

Diplomirani istoricar,Filozofski fakultet BG-koji se ironije kompjuterima bavi sto hobisticki sto profesionalno pa od 4-og razreda osnovne skole-dakle C64,Amiga,a tek 2001 godine sam zapravo bio primoran da predjem na PC :eyebrows:
Vidis... Ja sam svoj C64 dobio '87., a na PC presao tek '97. Po struci sam inzenjer za racunarske tehnologije, a diplomirao sam na temu Linux i Unix GUI-a. Takodje imam i formalno obrazovenje inzenjera za audio i video tehniku, ali se time ne bavim profesionalno vec duze vreme.

To sve ne znaci da sam u startu u pravu za sve sto kazem ili da znam o svemu vezanom za IT ili Linux vise od tebe, ali po meni barem zavredjuje neko osnovno postovanje (kao sagovornika), te bi valjalo da se manemo glupih prepucavanja i da eventualnu diskusiju dignemo na jedan primereniji nivo.

Poslednja izmena:
Dobro,preterao sam necu vise
Ali preterujes i ti...ponegde :d
BTW apt for rpm je potisnut u drugi plan kako su sazrevale druge alatke tipa yum-a,a vidim zadnji put su vesti osvezene pre vise od godinu dana na stranici projekta-ne bi me zacudilo da se i projekat ugasi jer realno pored toliko upotrebljivih alata za rpm distroe(yum,urpmi,smart,zypper),vise i nema svrhu
Inace ja vise gledam sa tacke sys admina na stvari,dakle volim da radim sa gotovim alatima i ne udubljujem se preterano u mehaniku funckionisanja sem ako mi to nije potrebno za posao-ti kao inzenjer sigurno imas drugaciji pogled na situaciju :)

Poslednja izmena:
I na sta lici taj zypper tj. kako radi? Posto ako mi neko pomene yum ima da ga zadavim na licu mesta :)

Danas sam imao OPET rpm hell na glanc novom serveru na kome je tek bio instaliran Centos. Jes' da nema veze sa suse-om, al' eto, vidim ovde se prica o paketskim menadzerima.

Posto u base repou nema ni amavisa ni clamava ubacio sam par extra repoa i instalirao neke perl libove koji dodaju spamassassinu neke kewl feature, sto je dovelo do toga da sam dobio upozorenje da ce neki libovi da budu zamenjeni drugima da bi se resio dependency problem i da se 'nista ne brinem, jer yum to moze sam da sredi', a onda nastaje pakao - yum prestaje da radi, dobijam python errore, oporavak znaci rucnu instalaciju nekih libova, koji traze nove i nove, sto je najgore neke samo mogao da nadjem samo kao src, sto znaci instalacija i gcc i rpmbuild-a i svakakvih gluposti.

Epilog: pola izgubljenog dana i rucno instaliranje preko 50 medjuzavisnih rpm-ova kao i surovo podsecanje zbog cega sam davno prestao da koristim rpm distroe. Nikad vise....nikad.

I na sta lici taj zypper tj. kako radi? Posto ako mi neko pomene yum ima da ga zadavim na licu mesta :)

Danas sam imao OPET rpm hell na glanc novom serveru na kome je tek bio instaliran Centos. Jes' da nema veze sa suse-om, al' eto, vidim ovde se prica o paketskim menadzerima.

Posto u base repou nema ni amavisa ni clamava ubacio sam par extra repoa i instalirao neke perl libove koji dodaju spamassassinu neke kewl feature, sto je dovelo do toga da sam dobio upozorenje da ce neki libovi da budu zamenjeni drugima da bi se resio dependency problem i da se 'nista ne brinem, jer yum to moze sam da sredi', a onda nastaje pakao - yum prestaje da radi, dobijam python errore, oporavak znaci rucnu instalaciju nekih libova, koji traze nove i nove, sto je najgore neke samo mogao da nadjem samo kao src, sto znaci instalacija i gcc i rpmbuild-a i svakakvih gluposti.

Epilog: pola izgubljenog dana i rucno instaliranje preko 50 medjuzavisnih rpm-ova kao i surovo podsecanje zbog cega sam davno prestao da koristim rpm distroe. Nikad vise....nikad.
:D:wall: Da... desava se... Moram reci da se meni tako nesto na susetu nije skoro desilo. Istini za volju, sve manje gluposti mi se desavalo kako sam postajao konzervativniji sa dodavanje third-party repoa, tako da mislim da dobar deo odgovornosti lezi i na sasmim mejntejnerima.

Sto se tice prskanja Zypp-a ili YaST-a usled nekog apgrejda, to se nije desavalo ni u najgora vremena (10.1), jer su oni direktno pisani u C/C++ (nisu python ili perl skripte). Tako da... ako stvari krenu naopako, ako nista drugo, barem mozete da racunate da ce YaST biti uz vas da se neprestano zali... :d

Zypp je postao najbrzi paketni endzin i ima najmanje zauzece memorije od svega ostalog sto postoji pod Linuksom, bilo deb, rpm ili tgz. Sa novim SAT solverom i svim unapredjenjima koje je pretrpeo Zypp, OpenSuse je sada definitivno u samom vrhu po pitanju softverskog menadzmenta i mislim da ga vredi probati. Naravno, ostaje preporuka da se ogranicite po pitanju repoa koje dodajete i da imate strpljenja jer se stotine paketa dnevno azurira, tako da su velike sanse da ce neki dependency problem biti resen narednim sync-om vec isto popodne ili za dan dva (naravno, isto vazi i za bilo koju drugu rpm/deb distribuciju).

Poslednja izmena:
Jel dobio Zypper mogucnost da sacuva pakete koje skine-posto je Yast(frontend) uvek brisao rpm-ve koje skida,bar koliko ja znam-ili je to tatko uvek bilo podrazumevano ukljuceno? :)

Poslednja izmena:
Jel dobio Zypper mogucnost da sacuva pakete koje skine-posto je Yast(frontend) uvek brisao rpm-ve koje skida,bar koliko ja znam-ili je to tatko uvek bilo podrazumevano ukljuceno? :)
Zypper ima tu mogucnost poodavno (bilo je i u 10.3), ali je mislim bilo sporno skidanje (kesiranje) paketa bez instaliranja (tkz "dry-run"). Bilo kako bilo, Zypper je dobio i tu mogucnost jos u OpenSuse 11.0. Medjutim, tek sada je ukljucivanje i iskljucivanje kesiranja (ponovo?) dostupno i kroz YaST.

Ja iskren da budem nisam previse odusevljen tom opcijom, zato sto je ona ogranicena samo na ceo repo, a ne na pojedinacne apdejte, ali ajde... (mozda trazim previse :)) Mogao bi teoretski da odes prvo da je ukljucis, skines nesto pa iskljucis, ali mislim da bi bilo bolje da opcija postoji na nivou sesije-preuzimanja, a ne celog repoa.

I do sada si mogao saam da poskidas neke pakete i strpas ih u jedan dir, pa "createrepo". Ovo je po meni samo jedna manja pogodnost, ako i toliko... jer posle moras da mislis sta smes da "cistis" (iz /var/cache/zypp/packages/), a sta ne...

Nista... idem da prijavim feature-request. :D

Poslednja izmena:
Malo sam detaljnije gledao mogucnosti zypper-a i zaista zvuci jako jako dobro.

Zypper ima sve sto ima i apt (ukljucujuci i pinning, sto je jako vazno), a kazu da bolje resava eventualne dependency probleme. Jedino izgleda da je nesto sporiji od apt-a (sto nije ni toliko bitno) i nisam video da li postoji 'dist-upgrade' kao kod apt-a. Ovo zadnje je vise stvar organizacije repoa nego paketskog menadzera i u stvari znaci mesavinu update-a instalacije meta-paketa (zypper podrzava i jedno i drugo).

Naravno da podrzava dist-upgrade... :)

Sto se brzine tice, odavno je pokazano da Zypp, sa novim SAT solverom, odvaljuje YUM i po brzini i po zauzecu memorije... Sto se APT-a tice, njemu se opasno priblizo po brzini, a u resavanju zavisnosti ga kida...

Koga zanimaju tehnicki detalji, moze da pogleda ovaj rad istrazivaca sa Kalifornijskog univerzitata, na kome je i zasnovan novi Zypp-ov SAT solver...

Inace, evo jednog kratkog zypper tutorijala za sve openSUSE novajlije...

Samo na kraju da dodam da je, prema mom iskustvu, instaliranje softvera kroz YaST u openSUSE 11.2 veoma brzo... A kada tome dodate cinjenicu da je zypper kao CLI alat cak i daleko brzi od YaST-a... ne znam sta da vam kazem. :) Mislim, da zypper sada stvarno nema mnogo mana u odnosu na svoju konkurenciju... A kao dokaz kvalitetnog posla koji su sa Zypp-om obavili Novelovi programeri javlja se cinjenica da Ark Linux prelazi na Zypp sa APT-RPM-a. To je prvi put da ce jos neka distribucija koristiti openSUSE paketni menadzment sistem. A postoje glasina da i jos nekoliko drugih rpm distribucija razmislja o prelasku na Zypp. :smoke:

Rad na Zypp-u i zypper-u se nastavlja iz dana u dan i uz unapredjenja koja trpi i sam RPM na pomolu je dostojna alternativa deb/apt sistemu. ,)

Poslednja izmena:
Prvi utisak i nije baš tako dobar, možda sam previše očekivao...
Instalirao sam na drugom HDD-u openSUSE 11.2 KDE i mislim da se neće tu dugo zadržati...
Prvo me zezao sa rezolucijom, kao prepoznao je 1600:900, što i jest prava rezolucija monitora i kao postavio je tu rezoluciju ali opet sam morao na monitoru startovati automatsko podešavanje, jer je slika izlazila iz okvira sa sve 4 strane...onada sam nakon par minuta imao jedan crash...sve zacrni i vrati se te mi ponudi da pošaljem report... odmah poslije toga mi se u taskbaru više ne prikazuju otvoreni prozori, to jest kad ih minimiziram njih više nema, ajd grafiku je kao prepoznao (ATI x1550), ali od nekih dodatnih efekata ništa, smo se počnu pojavljivati neke horizontalne crte... mrežu je odmah prepoznao, ali font slova na internetu je katastrofa... ostao bih bez očiju za par dana :cool: ... a tek kad sam vidio da vuče 1,2GB RAM-a od 2GB raspoloživih ???
Sve u svemu ostajem na Mint-u, besprekorno me služi...

Pazi... Autodetekcija i samokonfiguracija ti je uvek bila macka u dzaku (i ako je openSUSE u tome medju najboljima). Meni je na laptopu sa 11.2 sve radilo iz prve, sto ne znaci naravno da na nekom drugom hardveru ne bi nesto poslo naopako... Sa linuksom ti je oduvek bilo da biras hardver prema os-u... Taj RV516 ocigledno i nije bas najbolje resenje u kombinaciji sa OSS drajverom. Instaliraj ATI drajvere pa probaj onda efekte i ostalo...

Sto se fontova tice, skini 'pullin-msttf-fonts' i procitaj http://en.opensuse.org/TrueType

A RAM... to je normalno i tako i treba... Linux ima politiku "slobodan RAM je baceni RAM" i zato se trudi da ga sto vise koristi. Sam sistem (kernel, X11, KDE4...) ti ne "vuce" vise od 500MB, cak sa svim nepotrebnim servisima koji se dizu po 'difoltu'. Ostalo su razni oblici kesa... Ako pogledas 'sysinfo' pod KDE-om, videces da pise nesto u stilu: "Free memory: 466,9 MB (+ 1,2 GB Caches)", a nesto detaljniji prikaz ces dobiti ako u terminalu otkucas 'free':
Kod:
[FONT="Courier New"]# free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:       2066056    1588268     477788          0     271076     752828
-/+ buffers/cache:     564364    1501692
Swap:      2104472          0    2104472[/FONT]

Iz ovoga se jasno vidi da se memorija koja se tretira kao zauzeta sastoji od realnog zauzeca (sistemom i aplikacijama) i zauzeca kesom i baferima, koji se prazne cim fizicka memorija zatreba nekom konkretnom procesu. To je sve normalno, kao sto rekoh, i cak pozeljno...

Nije openSUSE jedina, a vrlo verovatno ni "najbolja distribucija" (ma sta god to znacilo)... Neka koristi ko sta voli... ali se na takav nacin ne sudi o kvalitetu neke distribucije.

Nekada ces sa nekom distribucijom na svojoj konfiguraciji imati srece pa ce sve proci glatko i ti ces je dici u nebesa, a sa nekom ce biti obrnuto... To medjutim ne govori mnogo o njihovom kvalitetu, jer ce neko drugi, vrlo verovatno, imati drugacija iskustva.

Kratko pitanje: openSUSE ili fedora?

Računar iz potpisa, koristiće se kao standardni desktop pc (net, muzika, filmovi i mnoogo programiranja :D )

Do sad sam držao (k)ubuntu, ali je svaka nova verzija sve gora od prethodne, tako da je sad maltene neupotrebljiv..

To je stvar licnog preferencijala... Ne verujem da se (olako) moze reci da je i jedna mejnstrim distribucija bolja od druge, a tek kada se malo priviknes na individualne "specificnosti"... onda ti ni mane svake od njih vise nisu toliko strasne.

Ja sam se licno opredelio za Suse jos davne '99. posle duze potrage za adekvatnom "Desktop distribucijom". Razloga je bilo vise, a i od tada je mnogo vode proteklo i vise puta sam se i razocaravao i bio ponosan zbog te odluke...

OpenSUSE je svakako jedna od jacih (mainstream) distribucija i uprkos svojoj kontraverznoj proslosti danas stoji rame uz rame sa Fedorom, Mandrivom i Ubuntom.

Ako preferiras KDE, onda bi prednost definitivno bila na strani openSUSE-a jer ona ima jednu od najboljih implementacija KDE okruzenja od svih distribucija.

Stavio sam openSuse i za sad mi se čini skroz ok, nadam se da će tako i ostati :)

Hvala!

Ja sam imao prilike da u live modu probam 11.2 i mogu reci da je prvi utisak ovako na blic sjajan-mislim da je u pitanju bio rc4 dakle poslednji rc pred final
Lepo su zaista utegli KDE 4,a sve od hardvera na laptopu mi je radilo otb-jedino ima problema sa acpi-jem i nekim modulima(crn ekran i zakucavanje prilikom boot-a)ali to je kernel releated,tj nema nikakve veze sa SUSE-om jer se desava i na drugim distroima sa novim 2.6.3x kernelom ;)

Vrh Dno