Šta je novo?

openSUSE 11.2

• Začetnik teme Deleted member 10478
  • Datum pokretanja
Ja sam imao prilike da u live modu probam 11.2 i mogu reci da je prvi utisak ovako na blic sjajan...
A ja prosto ne mogu da verujem. :) I ako sjajna distribucija, (open)SUSE nikada nije imao čak ni pristojnu implementaciju "Live" varijante. :)

Dosta toga se izgleda menja... ,)

Evo sad sam podigao Suse 11.2 live cd bez problema za razilku od Fedore 12 koja to nije htela kod mene na lap[ topu. Drugo iznenadjenje je bilo da i je wileress karta odmah proradla na live rezimu tako da je net radio odmah,ni Ubuntu 9.10 to nije hteo. Sad me zanima kako stoje stvari sa Nvidia driverima na Suse jer ga ja nisam bas razlagao u sitna creva?

Mene interesje, s obzirom na skromno znanje, da li su tacne price da je ovo distro sa najboljom podrskom za drajvere.
Kako Vi uopste rjesavate problem upotrebe web kamere na linuxu, drajvera za grafiku ili mikrofon u laptopu.
Isto tako , ali samo kratko, jer ovo nije tema, da li laptop moze da radi na linuxu a da uopste nema drajvere za integrusu na laptopu, ili ih ja imam, sam nisu kompaktibilni za ono sto bih ja htjeo, a to je da prikazam sadrzaj laptopa na tv-u.

To sa kloniranjem na Tv i dugi veci monitior sa novim drajverima koliko znam nije vise problem(bar u vecinio slucajeva),sa kamerama nisam se mlatio jer u principu imam je, a ne koristim je. Koliko sam skapirao tu je bitno da klijent kojikoristis za npr MSN protokol (aMSN) u Linuxu podrzava kameru...

Mene interesje, s obzirom na skromno znanje, da li su tacne price da je ovo distro sa najboljom podrskom za drajvere.
Ne znam šta bi "najbolja podrška za drajvere" u opšte trebalo da znači.

Kod Linuksa su drajveri praktično deo kernela, te hardverska podrška zavisi od verzije kernela - noviji obično imaju bolju. Distribucija tu ima ograničenu ulogu... Eventualno broj prekompajliranih kernel modula, non-GPL modula i alati za detekciju i autokonfiguraciju (PnP) hardvera.

Kako Vi uopste rjesavate problem upotrebe web kamere na linuxu, drajvera za grafiku ili mikrofon u laptopu.
Ako neki hw nije automatski prepoznat i ako mu se ne učitava drajver, ili pak loše radi... Prvo utvrdimo koji je tačno hw u pitanju (proizvođač i model), pa onda proverimo da li je i kako podržan u verziji kernela koju koristi naš distro. Na kraju, ili instaliramo (kompajliramo) drajver (ako postoji) ili se oprostimo od te funkcije. :)

Isto tako , ali samo kratko, jer ovo nije tema, da li laptop moze da radi na linuxu a da uopste nema drajvere za integrusu na laptopu, ili ih ja imam, sam nisu kompaktibilni za ono sto bih ja htjeo, a to je da prikazam sadrzaj laptopa na tv-u.
Moze da radi sa generičkim VESA drajverom... To i jeste verovatno problem kod tebe. Ali čak i da ti je učitan "intel" drajver, pitam se da li bi ti znao da podesiš taj TV-izlaz.

... Koliko sam skapirao tu je bitno da klijent kojikoristis za npr MSN protokol (aMSN) u Linuxu podrzava kameru...
Pitanje je koji čipset koristi kamera i da li za njega postoji podrška, odnosno da li se prepoznaje kao v4l uređaj.

Na laptopovima su obično te kamere zakačene na interni USB port, kao i BT. Treba prvo videti šta u opšte postoji na USB portovima... lsusb će to lepo odraditi.

Pitanje je koji čipset koristi kamera i da li za njega postoji podrška, odnosno da li se prepoznaje kao v4l uređaj.

Na laptopovima su obično te kamere zakačene na interni USB port, kao i BT. Treba prvo videti šta u opšte postoji na USB portovima... lsusb će to lepo odraditi.

Ovo pitam, za vga, jer mi na FF ali i na operi sa mint5, procesor konstantno ide na 100%, a sa XP na istim operacijama nije prelazio 30%.
U pitanju je intel celeron 1.86MHz, sa 1mb kesa.

Vezano za openSUSE, i druge distroe, mene interesuje da li ja mog traziti adekvatan distro tako sto cu otkucati oznake mojih web kamera, pa za koju postoji kompaktibilnost, taj instaliram ili to uopste ne funkcionise na taj nacin, vec moram svaki distro da instaliram i sve isprobam.

Ovo pitam, za vga, jer mi na FF ali i na operi sa mint5, procesor konstantno ide na 100%, a sa XP na istim operacijama nije prelazio 30%.
To nema veze sa grafičkim drajverom (barem ne onakve kakve ti misliš da ima)... U pitanju je Adobe Flash plug-in. Sa nekim drajverima je situacija bolja sa nekima gora, ali generalno su takvi problemi česti (čak i kada je instaliran odgovarajući drajver).

Za utehu ti može biti to da je Intel drajver po tom pitanju možda još i najbolji (samo još da uspeš da ga podigneš). ,)

Vezano za openSUSE, i druge distroe, mene interesuje da li ja mog traziti adekvatan distro tako sto cu otkucati oznake mojih web kamera, pa za koju postoji kompaktibilnost, taj instaliram ili to uopste ne funkcionise na taj nacin, vec moram svaki distro da instaliram i sve isprobam.
Ne... pazi, ovako...

1. Utvrdiš koju(e) kameru(e) imaš.
2. Proguglaš malo i vidiš kakva im je podrška pod Linuksom, generalno.
3. Odeš na zvanični sajt distribucije i pogledaš Hardware Compatibility Listu (HCL) - čak i ako je ne nađeš to ne mora da znači da nije podržana.

Pošto si potpuni početnik, to što kernel eventualno podržava tvoju kameru ti i neće baš mnogo značiti, čini mi se, ukoliko je OS sam ne konfiguriše. U tom smislu, možda bi i vredelo probati više različitih distribucija, jer se one mogu razlikovati po alatima za konfiguraciju.

P.S. Znam da ti je teško (sećam se svojih prvih koraka), ali moraš imati malo više strpljenja i potruditi se da nešto i sam pročitaš. Čini mi se da se i suviše oslanjaš na ovaj forum, a premalo na prateću dokumentaciju, Ubuntu.org i druge relevantne izvore. Hoću reći da su pitanja koja postavljaš i suviše elementarna i da bi odgovore na njih mogao i sam da pronađeš, samo kada bi se malo potrudio.

Ma nema sanse da odustanem od linuxa, narocito kada sam probao terminal.
Tada sam imao osjecaj da stvarno nesto radim na racunaru, iako je u osnovi prosto, copy/paste/enter.
A ucim, koliko mi vrijeme dozvoljava, jer mi ovo nije vokacija.
Ovo je bonus :D

Ce da ti radi Chicony :)
Ja imam integrisanu Chicony kameru na lapu i radi otb ;)

Poslednja izmena:
Ja imag genius e-Messenger 112 i codegen mislim da je 988.
Pogledacu koja je podrzana, a ako ne uzecu jednu kameru sa podrskom.

BTW,openSUSE se skida :D

Ma nema sanse da odustanem od linuxa, narocito kada sam probao terminal.
...
Lepo, lepo... Samo tako! Budi uporan. :)

Propratna dokumentacija je zakon, kao i 'apropos' i 'man' (ako već voliš terminal). :)

Ja imag genius e-Messenger 112 i codegen mislim da je 988.
Pogledacu koja je podrzana, a ako ne uzecu jednu kameru sa podrskom.

BTW,openSUSE se skida :D
Ako već skidaš openSUSE, da ti onda i dajem prave linkove. :) Ovde možeš dobiti više informacija od Web kamerama pod openSUSE Linuksom (premda su informacije prilično univerzalne). Kako ih testirati (luvcview), naštelovati (uvcdynctrl) itd...

I nemoj da te zbuni to što još nema repoa za 11.2. On i onako već ima najfriškiji softver. :)

Inače... ovde možeš "overiti" Linux podršku za USB Video Class (UVC) uređaje, tj Web kamere. ,)

Što se mikrofona tiče... ako imaš zvuk, odnosno ako ti je zvučna karta pravilno instalirana, nema razloga da ti ne radi i mikrofon. Vidi da ti nije utišan taj ulazni kanal. Kol'ko sam shvatio, ti to instaliraš na Intel noutbuk, tako da ne bi trebalo da imaš problema sa HDA zvukom. Međutim... sasvim je moguće da je i taj integrisani mikrofon povezan na USB, preko nekog svog konrolera.

Poslednja izmena:
Sto se tice mikrofona, eksterni, koji mi nije najbolje rjesenje radi, dok ovaj njegov, koji je negdje u tastaturi ili tu negdje ne radi>
Funckiski tasteri tipa Fn+F3 ili neki drugi funkcionisu.
MIslim da treba ovdje puno cackanja, citam linux mint forum ali primjecujem slaba im je zajednica, pretpostavljam da cu morati na ubutnu forum pa da po analogiji izvlacim zakljucke.
Odosmo u off :D

Naravno probacu i ovaj openSUSE, mislim da cu u konacnom, distro prilagoditi kameri i jos nekim stvarima, sto jeste malo ne logicno ali sta da se radi.

Sto se tice mikrofona, eksterni, koji mi nije najbolje rjesenje radi, dok ovaj njegov, koji je negdje u tastaturi ili tu negdje ne radi
A da li si otkrio kako je prikopčan taj integrisani mic? Da nije možda USB? Moraš prvo otkriti koji je to hardver u pitanju i kako se povezuje na sistem, pa tek onda možeš pristupiti rešavanju problema (ako ga u opšte i ima).

Naravno probacu i ovaj openSUSE, mislim da cu u konacnom, distro prilagoditi kameri i jos nekim stvarima, sto jeste malo ne logicno ali sta da se radi.
Ne, nego prilagođavaš distro svojim potrebama, a ne kameri. Kamera bi isto tako radila i pod Ubuntuom ili Fedorom, sa manje ili više truda...

P.S. No da ne skrećemo više sa teme... Ipak je ovo tred o openSUSE linuksu. :)

Poslednja izmena:
Probao sam danas x86_64 na desktop mašini. Zapravo sam razvalio Fedoru sa rawhide repo-om i nisam uspio popraviti neke bitne stvari, pa reko tako i onako moram reinstalirati ... pa da probam Suse između toga :).

Vizualni dojam: odlično.
fglrx driver za HD4670 je instaliran sa 1-click-collection stranice (nemam pojma koji repo), bez ikakvih problema: glxgears radi, fgl_glxgears takođe, compiz radi. Igre nisam probao.
Updejta nije bilo nešto puno od kad je izašao (za razliku od Fedore).
Sve reagira brzo, čak se i OO otvara dosta brzo.

Kako bilo ... RedHat i Debian su moj svijet, tako da je Fedora ponovo u postupku instalacije :).
Ali, u planu je definitivno 32-bitna verzija Suse-a za poslovni loaptop.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno