Ovo pitam, za vga, jer mi na FF ali i na operi sa mint5, procesor konstantno ide na 100%, a sa XP na istim operacijama nije prelazio 30%.
To nema veze sa grafičkim drajverom (barem ne onakve kakve ti misliš da ima)... U pitanju je Adobe Flash plug-in. Sa nekim drajverima je situacija bolja sa nekima gora, ali generalno su takvi problemi česti (čak i kada je instaliran odgovarajući drajver).
Za utehu ti može biti to da je Intel drajver po tom pitanju možda još i najbolji (samo još da uspeš da ga podigneš). ,)
Vezano za openSUSE, i druge distroe, mene interesuje da li ja mog traziti adekvatan distro tako sto cu otkucati oznake mojih web kamera, pa za koju postoji kompaktibilnost, taj instaliram ili to uopste ne funkcionise na taj nacin, vec moram svaki distro da instaliram i sve isprobam.
Ne... pazi, ovako...
1. Utvrdiš koju(e) kameru(e) imaš.
2. Proguglaš malo i vidiš kakva im je podrška pod Linuksom, generalno.
3. Odeš na zvanični sajt distribucije i pogledaš Hardware Compatibility Listu (HCL) - čak i ako je ne nađeš to ne mora da znači da nije podržana.
Pošto si potpuni početnik, to što kernel eventualno podržava tvoju kameru ti i neće baš mnogo značiti, čini mi se, ukoliko je OS sam ne konfiguriše. U tom smislu, možda bi i vredelo probati više različitih distribucija, jer se one mogu razlikovati po alatima za konfiguraciju.
P.S. Znam da ti je teško (sećam se svojih prvih koraka), ali moraš imati malo više strpljenja i potruditi se da nešto i sam pročitaš. Čini mi se da se i suviše oslanjaš na ovaj forum, a premalo na prateću dokumentaciju, Ubuntu.org i druge relevantne izvore. Hoću reći da su pitanja koja postavljaš i suviše elementarna i da bi odgovore na njih mogao i sam da pronađeš, samo kada bi se malo potrudio.