Šta je novo?

openSUSE 10.3

jo-van

Slavan
Učlanjen(a)
13.12.2005
Poena
309
Novell has announced the release of openSUSE 10.3: "Novell today announced the availability of openSUSE 10.3, the newest version of the award-winning community Linux distribution. Enhancements to openSUSE 10.3 include the newest versions of the GNOME and KDE desktop environments, including a KDE 4 preview. OpenOffice.org 2.3 makes sharing files easy, and the newest version of AppArmor protects the Linux operating system and applications from attacks, viruses and malicious applications. OpenSUSE 10.3 also now includes MP3 support out of the box for Banshee and Amarok, which are the default media players in openSUSE. In addition, openSUSE 10.3 offers the latest open source applications for developing applications, setting up a home network and running a web server.

http://www.novell.com/news/press/opensuse-10-3-is-now-available
http://software.opensuse.org/

Obavezno probajte! Verovatno najbolji Suse do sada :)

NAPOMENA: ako nekom prilikom instalacije, odmah posle "load kernel" dela, sistem stane na crnom ekranu i nista se ne desava, uradite restart pa pokrenite ponovo instalaciju ali dopisite "noapic" u ponudjenom polju (zadnja opcija) jer se moze desiti da opcija "Install - no apic", koja je vec ponudjena ne zavrsava posao ;) (meni nije)

Da li je neko radio upgrade sa 10.2? Je l' sve kul, no problemo?

Pozdrav

Mene su SuSE 10.1 i 10.2 skroz smorili i resio sam da promenim distro ali evo dacu im jos jednu sansu.

Posle dugogodisnjeg rada sa Linux OS-ovima i sa Suse linuxom, definitivno ne preporucujem ovaj distro jer je isuvise spor, na koju god masinu da ga dizete. Naravno, uvek ima izuzetaka. Ukoliko ste culi, Novell gasi podrsku za Suse 10.0 od novembra meseca.

Evo, instalirao sam 10.3 x86_64 i konačno mi radi Creative Zen V+ bez ikakvih problema (sve fino radi iz Amaroka). Ranije (na 10.2) nikako nisam mogao da poteram, prijavljivao je kao Camera device :) Takođe više nema problema sa ACPI-jem (ranije sam morao sa butujem sa parametrom acpi_use_timer_override) Nešto brže se butuje.
Zadovoljan sam. :)

Pozdrav

Linux koji koristi vishe RAM-a nego Vista nije za koriscenje :D (380MB kod mene u VM-u, Vista 273MB)

Da li dolazi do zaglupljivanja Yasta, ja sam ludeo zbog toga 10.0 posle 10.2 uvek iz nekog meni nepoznatog razloga Yast se zaglupi, nema pravila, ubijem ga ali onda ostane zakljucana neka njegova baza i samo restart pomaze. Sad imam Ubuntu koji mnogo brze radi nego Suse, na Ubunte sam utrpao svasta ali i dalje brzo radi.

probaj 10.3, najbolji suse do sada...

Compiz, podrazumevano, radi preko xgl servera!!! Sta reci. :d:d:d:d

P.S. Probao i posle pola sata izbrisao.
P.P.S. Yast je grozno napravljen. SUSE 10.3 je tu negde kao Vista, glomazno i beskorisno.

Poslednja izmena:
SUSE 10.3 je tu negde kao Vista, glomazno i beskorisno.

Otprilike da je tako.. Mislio sam da će proći bar mesec dana ali evo već su počeli prvi problemi. Takođe, mislio sam da su se opekli sa prethodnom verzijom ali slabo to nešto..
Nemam previše iskustva sa njim da ulazim u neke dublje rasprave, ali čak i oni tvrdi suse korisnici kažu da je vredelo samo ono do verzije 10. Posle toga je samo išlo nizbrdo..

SUSE uglavnom najviše koristim od svih linuxa (Ubuntu, Fedora, CentOS) i redovno pratim nove verzije.
Instalirao sam i 10.3 na virtuelnu mašinu, lepo izgleda, brže se pokreće, nešto je svežiji softver i tu je podrška za mp3. Drugo nisam primetio u odnosu na 10.2, 10.1, 10...
Iskreno, malo me je već smorilo instaliranje svaki čas, a promene su (za moje potrebe) uglavnom beznačajne.

Ni ja ne "gotivim" openSuse. Paket menadžer ne da je loš... A i bezveze šta su uradili s KDE-om...

Nazad
Vrh Dno