Šta je novo?

open solaris

highlander82

Slavan
Učlanjen(a)
19.11.2005
Poena
319
danas mi je stigao besplatni opensolaris koji sam narucio od sun-a pa me interesuje dali iko ima kakvih iskustava sa ovim operativnim sistemom??

Ja imam sa regularnim solarisom na sparcu ;)
Ne znam sta se razlikuje u ovom Open. Mislim da ne moze sa windowsom na isti hard, zbog razlicitih particionih tabela (da i oni kao i Microsoft podrzavaju samo svoju)

ovaj je live, probao sam ga, podseca me na linux sa gnome-om, dosta brz, probacu da sklopim jedan mali p3 pa da ga instaliram na njemu, ovako sam isao samo sa cd-a, bas sam odusevljen sto mi ga poslali iz san franciska za free, treba jos isto tako da mi stigne ubuntu linux i ubuntu server..

kakav sparc imas, ja se ziv pojedoh jer mi drugar nudio jedan od sparcova koje su bacali sa novosadskog tmd-a pre 4-5 godina, to su bas lepe masine...

Odlican je OpenSolaris, samo postoji zabuna u verzijama a isti naziv - naime postoji OpenSolaris.org koji je community open source projekat uz SUN-ovu podrsku, i OpenSolaris.com koji je bas SUN-ov proizvod. Zasto koriste isti naziv ne znam ali mnogi dodju u zabludu sta koriste.

Da li ti imas COM ili ORG ediciju? SUN je sa com takdoje napravio odlican posao, meni je cak brzi nego community org.

Super je OpenSolaris, ja ga koristim kao desktop sistem :)

Stabilan, brz (ma sta neki rekli :)), ima dobrih trikova, pogotovo oko ZFS-a. Vredi ga probati.
Naravno, sav hardver mi sljaka iz prve i nema nikakve frke oko drajvera za sada.

Poslednja izmena:
kUdtiHaEX
Moderator - koji ti koristis, com ili org?

Org.

moj je opensolaris.com, e a kako da konfigrisem pci modem da radi pod njim??

PCI dial-up modemi i USB ADSL modemi u pravilu imaju prilično slabu podršku na unixoidima. Potraži neki stari US Robotics što se kači na serial port.

ja sam instalirao taj sun-ov na isti disk pored NTFS particije. mnogo sam se namucio i po meni je bilo koji linux daleko bolji kad se pogleda npr lakoca instalacije i izbor dodatnog softwera.

Nebitno da li ste skinuli sadrzaj sa com ili org sajta, openSolaris je jedan. Ukoliko pogledate bolje, videcete da na org sajtu daje link prema com sajtu za download.

Koja je prednost Solarisa na desktopu u odnosu na UNIX, Free BSD i Linux?
Pre svega u odnosu na Linux koji je trenutno veoma upotrebljiv za multi mediju, surf i ostale kucne aktivnosti.

Probao sam OpenSolaris i mogu da kazem da je mi se nekako cini da se interfejs mnogo brze odaziva na komande. Naravno posto je ovo verzija 1.0 ne treba biti previse strog ali definitivno su danas oni glavni Linux distroi kudikamo bolje prilagodjeni svakodnevnoj upotrebi.
I na kraju za sve koji koriste ili hoce da probaju OS neka pogledaju malo http://blogs.sun.com/observatory/ .

da ne pokrecem novu temu, jel moze da radi 32-bitna verzija Open Solarisa na 64bit CPU?
preneo sam hdd sa instaliranim solarisom na novi kompjuter koji je 64bit, ima li neke sanse da radi ili mora reinstalacija?
(pri podizanju javlja nesto da ne moze da nadje kernel, ali mislim da je to jer vise nije hd1 vec hd0 ili tako nesto)

Imam solaris, doduse pravi Sun Solaris 10 na 3 Sun Fire V210 servera koja rade veoma ozbiljan posao i uzajamno jako puno podataka obradjuju i razmenjuju. Tacno je da je previse unix-olik. Ali isto je tako tacno da jako pouzdano radi. Ali nikako nije tacno da je to software za desktop okruzenje. Pa za to ljudi postoje savrsena 2 community-a. Ubuntu ili Fedora. Ne znam zasto izmisljati toplu vodu. Generalno se zna za sta koja distribucija sluzi tj cemu je opredeljen taj i taj community.

Poslednja izmena:
Administriram M4000-ke na kojima radi Solaris 10. Više mi se sviđa nego AIX, biće mi žao ako ga Oracle proglasi EOL, ali ga ne bih stavio na svoj desktop računar. Jedino da se bavim razvojem za Solaris (ali i to bih radio na virtuelnoj mašini).

@bgillegal: Šta znači to - "previše unixolik"? :D

@Stator: Pa dobro, Oracle ima svoju linux distribuciju. Možda su mislili na nju? :) Mada ako ne odgovore na Power7 - SPARC i Solaris mogu slobodno polako u penziju.

Pa na primer oces menjas ip adresu serveru. Na krstenom linuxu nadjes network-scripts i odradis to u 2 fajla i restartujes service.

Na Solarisu te /etc/hosts /etc/netmasks /etc/inet/host. ...... . . . . . . .. ima toga kolko hoces. A tek staticka ruta. Oci su mi ispale dok sam sve iskonfigurisao.

Cisto kao primer sam to naveo, a meni su te stvari unixolike, kad nikako ne moze jednostavno nego sve ultra komplikovano :)

Pa na primer oces menjas ip adresu serveru.

Eh sada... pa nije valjda toliki problem promeniti hosts fajlove i zameniti adresu sa ifconfig. A i realno, koliko često menjaš adrese mrežnih interfejsa?

I u čemu je problem sa statičkim rutama? Imaš ih u fajlu /etc/inet/static_routes. Persistent rute dodaješ sa route -p add.

Ali odosmo u offtopic. :)

edit: Ja inače ni na Linux-u nikada ne koristim config skriptove na prod. serverima. Nisam nikada imao problem sa njima, ali više volim kada znam šta sam u kom fajlu promenio. :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno