Šta je novo?

OnLive

Konzole svakako ovo ne dotiche, jer ce uvek biti ekskluziva koje ne mozes igrati na onlive-u..

Naravno da ih dotice, mogu da nestanu preko noci (kao i PC) ako ovo zazivi kako treba, sa razumnom cenom i kvalitetom. Ako OnLive dovoljno ojaca, ko kaze da nece imati bolje ekskluzive nego ostali sistemi?

Ovde je najveci trenutni problem u propusnoj moci veze ka Internetu koju je potrebno imati za dobar kvalitet slike. Samo trenutni problem, jer mi cak i ovde mozemo manje vise povoljno da dobijemo neki 10Mbit/s net...

A kompjuterska snaga za renderovanje svega toga u pozadini nije uopste problem. Recimo da koriste desktop racunare/komponente, koji ih kostaju 400 EUR (na velike kolicine koje ce kupovati), i neka ih menjaju svakih godinu dana, i to neka ih bace u kontejner. Dalje, neka imaju 1 server na svaka 4 pretplatnika, sto znaci da svaki pretplatnik ima dedicated server 6h dnevno, sto je i previse. Da bi otplatili server, pretplatnici moraju da im daju 100 EUR godisnje, tj. ~8 EUR mesecno. Ovo je jos vrlo pesimisticna procena, em ce ih racunari kostati manje, em ce ih koristiti duze, em ce ih prodati a ne baciti, em ce imati vise korisnika po serveru. Tako da procena moze vrlo lako da padne na manje od 2-3 EUR po pretplatniku mesecno za kupovinu HW...

^ Najbolje :) Oni nece praviti igre, tako da ne vidim kako bi imali ekskluzive? Mislis da bi se SONY odrekao Playstationa i pravio samo igre za Onlive, odnosno poslovali samo softverski?
A i kako bi igrao nesto bez interneta, koliko je ljudi spremno na tu cinjenicu da nece moci nista da igraju, nijednu single player igru bez internet konekcije i bez placanja pretplate za Onlive? :)

ne kapirate sta se moze igrati na Onlive, sve igre sa svih platformi, od PC do Wii bi se mogle igrati, kakve crne exluzive! nece ovo dozovliti svetski hardware mocnici

Ako je nešto ekskluziva to onda znači da je samo za tu konzolu - što će reći sledeće: moćiće PS3/Xbox igrice ali one koje nisu ekskluzive :d

ummm... sad ću da lupim... ali kupimo kompjuter ili koristimo onaj koji već imamo ?!? :)

ovo je samo sistem za igranje, nikako ne menja komp, jedino bi teoretski omogućilo da praktično sve igre možeš igrati i na entry level kompu, sve što bi ti bilo potrebno je dobra konekcija ka netu.
Shto znachi da ce ipak da se proizvodi nov hardware, a sigurno su vec proizvodjachi Hardware-a razmatrali o ugovorima velikoprodaje(lupim ali shvatate na shta mislim).

ne kapirate sta se moze igrati na Onlive, sve igre sa svih platformi, od PC do Wii bi se mogle igrati, kakve crne exluzive! nece ovo dozovliti svetski hardware mocnici

Jeste sad...Moci ces i da igras igre sa NDS na OnLive!!!:d
Wii sigurno nece moci, tj kakva je draz igrati igru koja je pravljena posebno za Wii sa posebnim kontrolama na OnLive???Prosto nemoguce!

pa pogledaj serbiane prvo prezentaciju pa onda lupetaj! napravili su ovo za sve igranje igara sa svih platformi

pa pogledaj serbiane prvo prezentaciju pa onda lupetaj! napravili su ovo za sve igranje igara sa svih platformi

Kao prvo nije serbian91...kao drugo vec sam video i ne lupetam!

Da si gledao primetio bih da se javlja 9 publisher-a koje su do sada pridobili za projekat OnLive a medju njima nije Nintendo!

Ako je tako...ne vidim nigde Gears of War a ni MGS!

Poslednja izmena:
Od tih 9 proizvodjača, ima li ikog ko je uvaljao ekskluzivu bilo PS3 bilo Xboxu? Samo pitam, ne konstatujem.

Pogrešno si ti shvatio, kako crno igranje igara sa svih platformi, imaš li predstavu šta bi to značilo?! Igraće se samo igre koje će biti portovane na ovaj sistem, znači sve zavisi koliku podršku budu dobili od izdavača i koliko će to biti tehnički izvodivo, sigurno se neće portovati Wii tenis i slične igre pošto ne bi imalo smisla.

btw. još se jednom ponavljam... kad samo zamislite tehničku kičmu celog ovog sistema shvatate da je to danas jednostavno nezamislivo.

Poslednja izmena:
Uostalom, kako da igraš Wii igrice? Prodavaće se OnWiive-mote kontroler uz ovu konzolu? Isto važi i za SIXAXIS opciju od PS3.

Predstavljena cloud konzola za igranje

Možda je u pitanju budućnost igranja

Znači, čuli ste za cloud computing i znate sve o tome jer neprestano pišemo na tu temu, a sada jedna mlada kompanija želi predstaviti projekat pod imenom "cloud-based console gaming". OnLive, koji su osnovali Steve Perlman, bivši član WebTV-a, i Mike McGarvey iz Eidosa, se nada da će OnLive cloud igranje i servis digitalne distribucije popločati put za novi način igranja.

OnLive paket se konektuje na televizor korisnika i korisnik ga može koristiti preko bežičnog kontrolera, kao i preko VoIP headseta. Tada morate konektovati OnLive na broadband Internet konekciju, za što je potrebno 5MBps bandwidtha za 720p HD igranje ili 1.5Mbps za standardno 480i igranje. Sistem tada dolazi do odabranih igara i prebacuje ih na bilo koji računar baziran na Intelu ili Mac, bez obzira na jačinu mašine.

OnLine tvrdi da je riješio probleme koji uzrokuju sporo prebacivanje, tako da korisnici neće morati downloadovati svaku igru posebno. Kada se pojavi na tržištu, imat će 16 igara. Nada se da je ovo budućnost igranja i da će korisnici biti privučeni činjenicom da neće biti potrebe za konstantnim upgradeima.

Prestavljena cloud konzola s kojom ne mozete nista da igrate bez internet konekcije i bez predplate, buducnost igranja - YES! BRING IT ON11!111!

aj da vidimo sta ce da urade pa cemo da ih pljujemo posle:d

I čim se pojavi OnLive dodje Telekom i ukine flat pakete :D

Ovo je prevara, to o cemu oni pricaju je nemoguce.

Znaci, po njihovoj teoriji napravili su video kompresiju koja za 1ms kompresuje jedan 720p frame, sto znaci da za 1 sekundu mogu da kompresuju 1000 720p frameova.
Ok, moguce je to, ali za tako nesto treba ogromna kolicina servera, koji su skupi, a ko ce im tacno placati pretplatu za ovo nikome nije jasno.

Takodje, potreban bandwith za ovako nesto je ogroman i uzasno skup.

Ova prica je u domenu naucne fantastike u danasnje vreme i meni se cini da je ovo jos jedan od projekata kreiranih da bi privukli investcije, koje bi onda koristili za dalja istrazivanja - kojima, opet, ne bi ni prisli datim obecanjima.

http://www.shacknews.com/onearticle.x/57855
But unfortunately, the illusion faded along with the loading screen. Once I was in the game itself, I immediately noticed the unwelcome signs of blocky compression. It wasn't so compressed that it was entirely distracting from the gameplay, but it was also worse than I expected. The visual quality was high, but the experience was marred by the considerable amount of splotchy pixels.

Playing around in Rapture, I found that response-time lag was mostly unnoticeable--mostly. When turning quickly, there were disappointing moments of hitching here and there. It was an impressive technical accomplishment, but at the same time unquestionably inferior to playing from a disc.

Ovo bi MOZDA moglo da prodje kod nekih poker igara, ili poteznih strategija/RPG-ova, ali su oni obecali Crysis, Prince of Persia i jos gomilu igara koje su jako osetljive na lag, a uz to ovaj sistem OZBILjNO degradira kvalitet slike, na koji su mnogi od nas jako osetljivi.
Ja, npr. ne zelim da vidim kompresione artifakte dok igram neku igru.

Dalje, sta bi se sa ovim desilo da npr. nekim cudom izadje GTA PC verzija na isti dan kad i konzolna i kad 500,000 igraca upali OnLive i krene da igra?
Hoce li praviti redove za cekanje na igranje ili ce samo pustiti da ljudi igraju igru @ 3 FPS-a.

Takodje, planiraju da naprave 4 farme u SAD-u, koji be pokrile otprilike 3.140.000 kvadratnih milja prostora. A sta je sa ostatkom sveta? Bas me zanima na sta bi ovo licilo u Rusiji npr.

prodavace se vi*rator sa montion sensor-om !:-devil-:

Ne znam zašto ali ovo me je povuklo na jednu asocijaciju vezanu za sixaxis opciju za miševe. Barem evo kako ja to vidim da je moguće u budućnosti:

Umesto klasičnog miša, napraviće ga u obliku lopte i neće se držati na stolu već u ruci i kako nagnete ruku uradiće istu stvar kao i kad nagnete PS3 kontroler - a kad već dodju do toga, kapiram da i WiiMote neće biti daleko :)

Napravili su dobru prezentaciju i kao da su uspeli da ubede ljude da postoji nesto sto "mi jos ne razumemo". Sedam godina razvoja, ovo-ono :D. Onaj lik je pritom simpatican, pa ih je tesko odma' okarakterisati kao prevarante ili zlotvore :).

Meni se sama ideja ne svidja, totalno mi je bezdusna i ne bih voleo da zazivi. Nije to nacin na koji zelim da se gaming industrija razvija. Najvise me nervira sto unosi jos vise zabune, na kraju ce biti 17 platformi za razvoj (ili pracenje, shvatanje od strane ljudi), sto po meni nikako nije dobro. Mnogo toga gubi smisao ovakvim pristupom i kao da svaki magicni momenat oko gaminga nestaje.

Ono sto bi bilo najgore je da makar i mali lag kog ce realno biti i degradiran kvalitet slike (ok,ovo bi moglo da se resi vremenom) jednostavno prodje kod vecine ljudi i da postane normalno i da ideju nekom znacajnijem da uradi nesto slicno. Onda bi mi mogli da besnimo do sutra kako nas to nervira, ali dzabe kad su se ljudi u proseku navikli i ne smeta im vise, a i sve igre su takve...

Pritom mi nije jasno jos nesto. Na primer, Microsoft se toliko borio za dominaciju directx-a i windows-a u gaming svetu i sad treba da dodje neko i da kaze "Sve to od sada mozete i na Mac-u, linuxu i cemu god, jer cemo mi da vam streamujemo video na sta god hocete." MS se bori za "dnevnu sobu" ulazuci i gubeci milijarde, a oni kazu "Mi cemo vam nasim resenjem pruziti games for windows u dnevnoj sobi". Kao kad bi MS odlucio da streamuje PS3 ekskluzive xbox korisnicima preko slicnog servisa, jer je to tehnicki izvodljivo. Games for windows, directx na Mac-u i jos hiljadu slicnih problema koje ovo radja. Mislim da ce tako da ih napadnu na pravnoj osnovi, da ce da se puse :).

Tehnicki mi se svidja ideja, ali ne bih voleo da zazivi i nadam se da ce sony i ms (a mogu slobodno i ostali da se prikljuce :)) da ih ugaze :).

Poslednja izmena:
Ma ovo ce tako da prsne, da mi ih je malo zao.. Sta, znaci cela PC hardverska industrija bi se svela na pravljenje komponenti za Onlive servere? To ako planiraju da bude takav fenomen... a ako ne razmisljaju o tome da Onlive totalno zameni PC i konzole, onda kako ce isplacivati te farme servera, s kojim novcem? Jedino da im mesecna predplata bude 50 evra i da imaju tri puta vise predplatnika od Blizzarda :)

Poslednja izmena:
Cekaj, pod pretpostavkom da:
1. naprave sistem koji nece imati primetan lag i degradaciju grafike (ako nije moguce danas, bice za par godina);
2. na kome ce igranje biti jeftinije nego na nekom zasebnom kompjuteru/konzoli;
3. softverska podrska ce biti u rangu PS3/XBOX360

zbog cega ga ne bi koristili?

1. aj da predpostavimo da je moguce, mada po onom novinaru i sada nije to to, secka i pomalo laguje, a to se samo on i jos par ljudi konektovalo, zamisli milion ljudi u isto vreme :)
2. Zavisi koliko bude predplata + igre. Ako te godisnje izadje 100 eura samo predplata na taj servis, ne racunajuci igre, onda je djavola jeftinije..
3. SONY, Nintendo i Microsoft ne verujem da su spremni da se odreknu svojih konzola, tako da nikad ne bi mogao da igras njihove ekskluzive.

Ali po meni je najsmesnije to da ne razmisljaju o hardverskim proizvodjacima. Ne mogu da zamislim da im se ceo biznis svede na proizvodnju komponenti samo za Onlive servere, jer dosadasnji kupci ne bi kupovali nista novo jer im sve radi na matorom hardveru. Previse mi je ceo taj koncept kao iz nekog sci-fi filma..

Takodje, nemogucnost igranja NICEGA bez predplate za to, i bez internet konekcije je ogroman minus, ma kakav minus, nebuloza koju niko ne bi prihvatio..

Poslednja izmena:
Ali po meni je najsmesnije to da ne razmisljaju o hardverskim proizvodjacima. Ne mogu da zamislim da im se ceo biznis svede na proizvodnju komponenti samo za Onlive servere, jer dosadasnji kupci ne bi kupovali nista novo jer im sve radi na matorom hardveru. Previse mi je ceo taj koncept kao iz nekog sci-fi filma..
Nisu gameri jedini kupci hardvera.

Pa razmisljao sam da li je pravilno, nisam mogao da se odlucim sta zvuci pravilnije :d

Borise bre, pishe se pretplata :d

Ja ga samo gledam :)

Inace, ovi su prilicno uspesno skrenuli paznju na sebe, ceo net bruji o Onlive-u. Mene cak ne interesuje da li je sad moguce, nego me cela ideja nervira, prosto ne zelim da se desi. Sta li ce s tim da bude kad krene beta...

Poslednja izmena:
Pa da, ali ako to zazivi i bude kako treba, sto bi bilo ko kupovao novi hardver? Onda to povlaci mnoge druge posledice. Sta, industriju ce da guraju oni koji kupuju i igraju klasicno, a ovi pametni ce samo da uzivaju i igraju preko onlive-a?

Prica nije toliko naivna i promenila bi mnogo toga, mada mi stvarno nije jasno kako to oni mogu da odluce da ce sve biti moguce svuda jer ce oni da strimuju.

Bilo bi mocno da su oni rekli da sad svi mogu da razvijaju samo za najjaci hardver koji u trenutku postoji i da cemo videti igre kakve do sada nisu bile moguce, a prica o ustedi se mene toliko i ne tice.

Meni nekako ima nesto i u kupovini hardvera, a posebno konzola, tako da bi mi bilo jadno da sve to nestane i da pocnemo da igramo video :).

Poslednja izmena:
Hardcore bump :) Nadam se nikad..

Nazad
Vrh Dno