Podesavanja .plr fajla
Kao prvo da naglasim da je eventualni firewall kod hosta najbolje iskljuciti. Nasao sam razne informacije o tome koje tacno portove koriste sto sam F1C sto F1rst, ali su dosta razlicite i na kraju nije jasno sta sve treba otvoriti, tako da je najbolje privremeno iskljuciti firewall. Cini mi se da sa client strane to nije bas neophodno ali je svakako pozeljno.
Dalje, nadjite u instalacionom folderu F1C folder Save odnosno sve foldere xxxxsave koji pripadaju pojedinim modovima i otvorite fajl "ime".plr sa notepad-om. Nadjite sledece linije u odeljku [ Multiplayer Options ]:
-Net Connection Type="x" // 0 - 28K, 1 - 56k, 2 - ISDN, 3 - cable/dsl, 4 - LAN
Umesto x unesite broj koji odgovara vasj konekciji, navodnici ostaju.
-Throttling="1" // enable throttling code
Obavezno proveriti da li stoji 1, ako stoji 0 naravno promeniti. Ovo je mozda najvaznije podesavanje.
-Throttle Upstream Override="-1" // kbits per second (i.e. a 256 kbps connection = 256. If set to a positive value, will override the default upstream data rate associated with the selected connection type
Umesto -1 obavezno unesite stvarni upload koji ostvarujete navasoj konekciji. Upload je obicno malo bolji od downloada, ozete da ga izmerite na net preko nekih od sajtova koji to rade npr.
http://www.pcpitstop.com/internet/BandwidthUp.asp . Ili barem lupite nesto sto otprilike odgovara nominalnoj vrednosti konekcije minus 10-20%. Npr, za dial-up modem 56-20%=45.
-ForcePhysics=”16”
Host bi trebao da proveri da li je ova vrednost podesena na 16 ukoliko zeli da nametne koristenje iste fizike za sve ucesnike, inace nije toliko bitno...
-Allow Chat In Car="1"
Postaviti/proveriti da li je postavljeno na 1, da bi ostali ucesnici mogli da vas "dozovu pameti" dok vozite. Povezano sa podesavanjem Message broadcast u grafickim opcijama u glavnom meniju F1C, koji obavezno treba postaviti na ON.
Podesavanja koja mogu biti znacajna za nas konkretno, ali za koja ne znam vrednosti su sledeca:
-BoneSpring Threshold="0.10000" // If latency is below this threshold, the spring is disabled
-BoneSpring Min Constant="25.00000" // BoneSpring(TM) constant at collision threshold
-BoneSpring Max Constant="120.00000" // BoneSpring(TM) constant at spring enact latency (should be higher than constant min...)
Podesavaju se "u paketu". Generalno, BoneSpring podesavanja peglaju pozicioniranje automobila na stazi i smanjuju "poskakivanje" polozaja. Posto BoneSpring ima i lose efekte treba ga upotrebljavati sto je manje moguce. Ukljucuje se automatski iznad odredene latencije (pinga) koja je navedena u Threshold vrednosti. Za vise latencije preporucuju se nize Constant vrednosti. Za nase uslove gde je latencija obicno oko 300, mislim da bi prvu vrednost trebalo povecati na oko 0.2000-0.30000 a ostale smanjiti na recimo 20. odnosno 100. - Ostaje da se ekperimentise, nema druge...
-Collision Threshold="0.30000"
Od Calibre pomenuti ghost efekat se podesava u ovoj liniji. Kako stoji, ako vam je ping veci od 300 nema sudaranja i automobili prolaze jedan kroz drugi. Posto to nije bas realno, mozda moze da se poveca na recimo 0.4 da bi i u nasim uslovima imali kolizije.
Na kraju...pritiskom na taster TAB, prikazuju se imena vozaca iznad kola i njihov ping. Dobro je za trenutnu informaciju ali odnosi mnogo bandwidth-a pa je vrlo pozeljno iskljuciti. Isto vazi nazalost i za retrovizore. Iskljucite retrovizore ako imate problema sa slabom vezom - trenutno ukljucivanje/iskljucivanje se vrsi sa tasterom "1" ( "obicni", ne onaj na numerickom delu ).
Graficka podesavanja takodje uticu na uspesnu multiplayer sesiju, vise grafickih informacija mora da prolazi, narocito kroz server masinu, sto moze da zagusi sve zivo ako server nije dovoljno jak. Konrolisite frame rate ( pritiskom na Ctrl+F ) i podesite grafiku tako da ne pada ispod 30fps.