Šta je novo?

OnePlus 13

2 x 2920 mAh

Rekoh vec da nisam optimista po pitanju baterija kod novog SD elite SoC-a...
Svake 2-3 generacije nas vracaju na "fabricka podesavanja" i "da li ce telefoni da izguraju do kraja dana i prebace magicnu cifru od X -SOT"
Trenutni SD8g3 je neki "sweetspot" moze lagano da vozi sve jos 3 godine... Cak i 870 koji imam u dva uredjaja su sasvim dovoljni za normalne korisnike (one koji nisu zahtevni gejmeri)

Sad je jasnije zašto nisu napravili OP 12 sa ultrasoničnim senzorom otiska i IP68, jer onda OP 13 ne bi imao mnogo smisla kao novi model.
Treba sačekati testove, ali već sada mi deluje da OP 13 ne može da opravda razliku u ceni u odnosu na OP 12. Van toga, odličan telefon, i svakako bih uvek pre izabrao OP 13 nego Magic7 Pro, GT7 Pro, razne Xiaomi itd. Ali se OP 12 jednostavno najviše isplati.

Apsolutno se slazem, u konkurenciji do 800e (u EU) trenutno je najbolji izbor, cak i bolja kupovina od P8pro koji je skoro identicna cena. Da Pixel makar ima sve funkcije i barem gratis storage pa i da se razmisli, mada mozak mi vristi "raspali Tensor..." :)
Ocekujem da ce cene jos otici dole, sto mu dodje 60-70% cene jednog S24u, P9p(XL) - ja ne vidim da ti uredjaji vrede te doplate.

Jedini problem je sto ga u AT ne vidjam puno kod vecih prodavaca a nisam bas za Alzu, Gomibo pored Amazona... I jos uvek drzi cenu od launcha, posebno na njihovom OP at store-u.
GT7 mislim da je konkurencija za Poco, Honor 200pro i Xiaomi T seriji, koji su ipak uredjaji u klasu ispod...

Biće zanimljivo isprati šta se dešava sa novim snapom.. deluje da Kinezi nisu ludi što stavljaju 6k baterije u telefone.
S obzirom da je Realmi "tradicionalno" imao možda i najbolje riješen sistem hlađenja ovo i jeste potencijalno alarm.

Ne mora da znaci...
Gledajuci rastavljanja telefona mislim da ove godine OP12 ima "najbolje" (najvece) resenje sa dual vapor chamber veca+manja (za tu vecu)
Ali generalno gledano ne znam u kojoj meri mogu da iskontrolisu SoC-e, pritom se nalaze u "sendvicu" izmedju baterije (alu okvir koji prenosi) i sa druge strane (obicno ispod) ekrana tj u kontaktu sa istim...
Gledam bas i kod OP12 i S24u (koji takodje ima veliki vapour chamber) imaju identicno resenje stim sto je titanijumski ram (tj tanak okvirni sloj) Samsung manje pogodan za disipaciju i pritom je SoC smesten tik uz module kamera sto svakako moze da utice na iste...
Bas primetio par puta izlozene S24u modele da se solidno tu u desnom gornjem uglu ugreju i uopste me ne bi cudilo da ta temperatura je u stvari razlog koja moze da prouzrokuje probleme sa displejima koji se javljaju kod oba proizvodjaca - jer se meni slicna stvar desavala sa S9+ kratko po isteku garancije, tj nakon 2 godine...

gsmarena_001.jpg

The OnePlus 13 took the AnTuTu crown in October with an average score of 2,926,644, followed by the iQOO 13 with 2,906,489. In third is vivo X200 Pro, followed by the Oppo Find X8 Pro and Find X8...
Nekome veoma bitna lista kineza :)

Opet odlicna cena: OnePlus 13 - 12GB/256GB - Snapdragon 8 Elite €757.00.

Gde a da nisu neke import kombinacije kod kojih je garancija posle upitna?
Ja u AT jos uvek ne nalazim OP12 ispod stana 800e jer iz nekog razloga drži cenu

Kao early BF deal se nudi 759e na alzi, ali pre bih Amazon ispred alze i gomiba..
P8P je ta cena za 12/256gb model, sto je apsurdno

Za garanciju onda cekaj i plati. Nikad mi nije crko mobilni, tako da ne brinem previse.

Ni meni nije ni jedan telefon crkao ali osim trenutnog koji imam zadnja tri su imala probleme:
Z1 problem sa ekranom pred istek garancije dali nov zamenski compact Z2, koji sam prodao i uzeo HTC M9 -> pojavio purple tint na kameri pred istek garancije -> trade in za S9+ green tint na ekranu po isteku garancije...
Uzeo Poco F3 koji ironicno nije flagship, najmanje je kostao i za sada nije imao problema osim lose SW update podrske... Doduse ujaku je crkao F3 (uzet na moju preporuku) zbog bootloopa posle updejta (prva serija, imao takodje problema sa "senzorom" prilikom poziva), uredno zamenjen za nov koji sljaka bez problema.
Par clanova familiji isto neretko losa iskustva sa flagship Samsung modelima, tako da bas i nisam rad da igram rulet i to najvise zbog problema sa ekranima...
Generalno je mozda i pametnije ne kupovati launch vec eventualno 6 meseci kasnije kada izbacuju silent revizije ako je doslo do nekih problema... Ako uopste imaju zelje da ih adresiraju u toj generaciji...

Poslednja izmena:

Biće zanimljivo isprati šta se dešava sa novim snapom.. deluje da Kinezi nisu ludi što stavljaju 6k baterije u telefone.
Gsmarena ima gt7 pro i rade review upravo pa cemo nadam se za par dana videti ceo opis i testove svega.

Ma premoćni su to chipovi. 5-10% razlike amo tamo, baš nebitno. Pametnije bi bilo takav chip staviti u standard power mode nego full jer snage ima previše. Još u kombu sa 6000mah baterijom nema straha za autonomijom

Gsmarena ima gt7 pro i rade review upravo pa cemo nadam se za par dana videti ceo opis i testove svega.
"The Realme GT7 Pro couldn't finish any GPU stress tests at first due to major heating issues."

A na glasu su da imaju hladjenje koje je medju najboljim u industriji - "Realme to tradicionalno radi dobro..." ako se secam reci jednog recenzenta :)
Cini mi se da sam naleteo na neke testo gde je cak novi Mediatek Dimensity bolja opcija za gaming, u smislu shadera i rt mogucnosti... (kome je to bitno)

- In our Geekbench testing, the Snapdragon 8 Elite's Oryon CPU performed exceptionally well. It scored 3,033 in single-core and 9,271 in multi-core.
- In the demanding 3DMark Wild Life Extreme Stress test, the GPU got the best loop score of 6,311 points, with a remarkable stability of 83.3%.

Navodno ima problema sa kamerom kao x200.. videćemo kada izbaci danas ili sutra camera test.

Nazad
Vrh Dno