Šta je novo?

OnePlus 13

Joxy

Slavan
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poena
305
Kao na Xiaomi 14u, meni je to užasno rešenje. Nadam se da je mnogo manje zaobljen nego tamo

Bice zanimljivo videti i koliko ce ova nova baterija drzati. Jedni se raduju zbog 6k mah a drugi pricaju da je 8g4 izuzetno power hungry tako da mozda bude i losiji run time nego pre. Uglavnom, dosta proizvodjaca je osetno povecalo kapacitete baterija u flagship uredjajima od nove generacije. Novi xiaomi 15 pro ce imati 6100mah sto je po malo i neverovatno u poredjenji sa 14 pro koji je imao 4880.

Možda da se sačeka ova 13 pre nego što se skoči na pixel 9 pro :)

Navodno i 6000mah baterija. Samo još da se vide dimenzije uređaja
OP12 ti je vec bolja opcija od P9p XL, i u rangu sa S24U...
A jeftiniji od oba za dobrih 400e...
U EU mu je cena spala za samo 100e od launcha, dok je kod P8p i S24u (skoro slicno vreme launcha) dosta vise pala cena ali su i dalje precenjeni..

Kako kome. I dalje pixel 9 pro ima bolji ekran, bolji dizajn, bolji UI i bolju kameru. Na strani op12 je SoC i baterija

Ui Pixela meni deluje i dalje previse klot.
Kamere da, ali nije to neka velika razlika da bih rekao da je kod OP12 drasticno losija, cak sta vise deluje situaciono... Misljenja sam da osim Pixela (kapa dole) i OP12 ne deluje da je konkurencija u potpunosti tweakovala SW tj iskoristila pontcijal za iste, barem kod Androida.
Za dizajn je opet subjektivno, neko voli zakrivljen ekran i smatra ga rezervisanim za high-end i premium segment (eno kuknjave za s24u), dok ja licno preferiram flat - pritom subjektivno P8p ima bolji dizajn i vise ostavlja "premium" utisak u ruci nego li p9p (xl) i s24u

Taj SoC i baterija je nesto ce se najvise odraziti na duze staze - ne verujem da ce Tensor moci da sljaka isto kao i SD8g3, koliko god optimizacija i klot Android izvlacili maksimum iz tog hw koji nema sta da trazi u takvom telefonu. A nisam previse optimistacan za Elite cip, jer cim guraju veci kapacitet baterija da se naslutiti sta nas ceka.
Generalno deluje da je premalo inovacija i da smo blizu nekog plafona i vrlo malog napretka izmedju cak 2-3 buduce generacije, tako da trenutni telefoni imaju itakako dobar hw da sljakaju 3 godine bez problema.

Bitno je da ih konkurecija sustize jer nama kupcima daju opcija i jer su se i Samsung i Google previse izbezobrazili prema svojim korisnicima/kupcima i debelo precenjuju ono sto nude.

Ja bas pricao jednim clanom ovde - digao ruke od Pixela bas zbog Tensora i nekonzistentnosti apdejta kod Gugla kada su u pitanju performanse i baterija...
S24u je pala cena ali je previse problema sa ekranom i sw-om oko kamera, kao i kasnijim gimpovanjem performansi, iako je cena sada privlacna (za 1050-1100e 12/512 u at) i pasce jos do kraja godine...

OP12 deluje kao logican izbor, jer mislim da ce OP3 u prolece kada iskoci u EU biti sigurno 1100e ako ne i vise, jer zele da ga promovisu kao ravnopravni konkurent Pixelu i Samsungu..
A nema razloga da ga cenovno guraju ispod Xiaomija i druge boranije.

Slažem se. Samo mislim da će op13 već u decembru biti u EU.. I da, cena će sigurno biti 1100e. Mada će uvek moći da se naruči kineska verzija za nekih 600,700e u neku EU zemlju.

Ja cu sacekati OP13 ali sem sve blize odluci da kupim zeni OP12 na osnovu vidjenog do sad za OP13, sad jos i ove zalbe na dizajn sto je spomenu kolega.
Zena koristi vec godinu i po dana OP11 i bas je zadovoljna ( do tad iP user).
Sto se tice poredjenja sa Pixelom u mom slucaju sa P8 trenutno, dizajn i UI ( brzo bi se prilagodio i na UI od OP samo da imaju kompakt telefon) iz ciste navike jer godinama koristim Nexus - Pixel su neki plusevi u korist Pixela sto se mene tice. Kamera je odlicna na OP11, jedino u tom segmentu gde je Pixel bolji je auto fokus koji bolje hvata predmete u pokretu. Sve ostalo mi je na strani OP.

The OnePlus 13's dimensions are 162 x 76.5 x 8.5mm

Oficijelne dimenzije.. dosta širok nažalost:/

Poslednja izmena:

Krindž marketing.

Šteta što pozadi izgleda kao klasičan kineski Redmi .. :/

Cena skroz korektna, verovatno će moći preko https://tradingshenzhen.com/en/ da se već sutra naruči za oko 700e.
Što znači da će eng review da budu gotovi već za oko 10dana.

Nadam se da ovaj plavi nije nazad sa fejk plastikom (eko koža 🤣 ) ? Mada mi tako deluje po klipovima ..

Poslednja izmena:
Šteta što pozadi izgleda kao klasičan kineski Redmi .. :/
Bukvalno.

Plava verzija bi trebalo da ima silikon polimer zadnji panel, što je fensi naziv za eko kožu :D
Paradoks je da ta plava verzija izgleda ''najprestižnije'', dok su ostali sa tim nekim mid-range vajbom poleđine telefona.

Da da.. samo da je plavi nazad staklo bilo bi do jaja. Nadam se da je onda makar crni nazad od stakla ? Kinezi pogani :)

Jedno pitanje, posto dosta modela koriste 2 manje baterije kako bi postigli vece kapacitete - sta brze degradira i ima veci ciklus punjenja, 2 manje ili jedna sa (priblizno) vecim kapacitetom?

U teoriji, malo niži napon i malo bolja eliminacija toplote pri punjenju bi trebalo da znače za nijansu sporije degradiranje postavke sa 2 baterije. A sa druge strane (isto u teoriji) pojedinačna baterija manjeg kapaciteta bi trebalo da degradira malo brže od jedne baterije većeg kapaciteta, sve to u nijansama.
U prevodu, nećeš ni primetiti razliku :D Na degradaciju baterije mnogo više utiče način pražnjenja i punjenja baterije (znaš već da ne treba čekati da padne na jednocifren procenat pa često prazniti istu do gašenja telefona), kao i zagrevanje usled visokih brzina punjenja.

Sa 5400/6000 mAh i takvim hardverom, ne verujem da OP 12/13 trajanje baterije može da postane kritično loše, čak ni posle nekoliko godina korišćenja.

Poslednja izmena:
Zar je bitno kako izgleda pozadi, ako je kao tel odlican, plus je popravljeno sve sto je bilo lose na op12? Cena niska za ovo sto nude.

To je to :) sada da se sačeka neki review pa da se seče :) p9pro VS op13

Edit: The OnePlus 13 comes in three stunning finishes: Silk Glass (White), skin-friendly velvet leather (Blue), and Obsidian (Black). The glass version measures 8.5mm in thickness and weighs 213g, while the leather version is slightly thicker at 8.8mm and weighs 210g. Both variants boast IP68/69 protection, ensuring durability against water and dust.

Neko reljefno staklo je crni.. nisu mogli običnu boju da izbace samo u mat staklu 😳

750e kineska verzija. Pitanje da li podržava esim i band20
EDit2:
IMPORTANT: COLOR OS Version (no Android Auto, no eSIM, only English) - Oxygen OS comes when Oneplus releases it globally (flash maybe possible afterwards, but no guarantee)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno