Šta je novo?

OmniKey 3021 i problem na Windows 7

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Pokušavam da instaliram smart card reader Omnikey 3021 na računar sa W7 32bit.

Na zvaničnom sajtu postoji drajver (i još nekoliko stvari) i svaka instalacija prođe bez problema, ali u device manageru i dalje stoji uzvičnik pored smart card readera i ne mogu da ga koristim.

Gde grešim?

mene je tako zezala wifi kartica sa win 7 a resio sam problem tako sto sam
1.iskljuci se automatska instalacija drajwera (nasao sam na google kako)
2.obrises device iz racunara i restartujes pc
3.upalis pc i instaliras drajwere sto si skinuo sa neta

Meni je owaj postupak pomogao oko moje wireless kartice a problem su mi prawili win7 drajweri koje je on sam instalirao za doticnu kartu, tako da mislim da je ista fora i kod tebe werowatno.

Imam isti problem sa omnikey 3021 samo na win 64. Takodje stoji uzvicnik ali citac radi. Problem sam resio instaliranjem windows-ovih drajvera, kada trazi drajver potrazis u listi Omnikey 3x21 i to profunkcionise. Sledece ukljucivanje opet prijavi uzvicnik ali radi.
E sad... moj dalji problem je sto mi ne radi Fxclient na win7, u teh podrsci kazu da nije podrzan i da se radi na tome. Zato sad frankenstajn radi pod vmware na XP masini i uredno cita sa card readera.

Našao sam kako da preko gpedit.msc isključim automatsku instlaciju i ono za windows update software driver, ali to ne radi posao.

Ajde da ne postoji W7 drjaver, pa ne radi, ali na sajtu postoji drajver, kartica se čak i instalira OK, ali stoji uzvičnik u Device manageru i ne mogu da pokrenem Halcom, jer kaže da nema vezu sa karticom.

Update: Kod mene izgleda nije problem sam čitač, već kartica koja je u njemu :zbun:

Prilozi

• OmniKey3021.PNG
    OmniKey3021.PNG
    41.8 KB · Pregleda: 436
  • OmniKey3021-deviceisworking.PNG
    OmniKey3021-deviceisworking.PNG
    132.7 KB · Pregleda: 375
Poslednja izmena:
da li si probao da "forsiras" Vista drajvere... to isto zna da resi problem?

Koji su moroni ovi iz Halcoma!!!

Zovem prvo banku, upute me na Halcom, oni nemaju ideju o čemu se radi, već samo kažu "tražite od vaše banke da vam pošalje novi disk"....pozovem ponovo banku, dođem do čoveka koji razume situaciju i u dve rečenice se sporazumemo.

Problem je SmartTust Personal koji se koristi za iščitavanje smart kartica, koji radi up to Windows XP.
Za Vistu i W7 se koristi Nexus, koji može da se skine sa Halcom sajta (jer kompletan e-bank SW ne postoji mogućnost da se DL-uje).
Problem je što deinstaliranjem ST Personal, stara verzija Halcoma se zaglupi i traži neke biblioteke koje je ST obrisao.
Kada pokušam Custom instalaciju e-bank, izaberem Program Files, wizard ne dozvoljava da idem dalje dok ne selektujem i ST Personal (šta je tu custom?!?).

Anyway, problem NISAM rešio, ali je čovek iz banke obećao da će mi u ponedeljak poslati post ekspresom najnoviju verziju software-a i da neće biti problema, da ne bi smo sada pravili nekog kiklopa od ovog paketa...

Kada stigne disk, javljam da li je proradilo.
Izgleda i da je stara verzija Halcoma prilagođena za rad sa ST Personal i da ne zna da koristi Nexus

Našao sam kako da preko gpedit.msc isključim automatsku instlaciju i ono za windows update software driver, ali to ne radi posao.

Ajde da ne postoji W7 drjaver, pa ne radi, ali na sajtu postoji drajver, kartica se čak i instalira OK, ali stoji uzvičnik u Device manageru i ne mogu da pokrenem Halcom, jer kaže da nema vezu sa karticom.

Update: Kod mene izgleda nije problem sam čitač, već kartica koja je u njemu :zbun:
Da li si radio instalaciju Halcoma bez instalacije drivera za citac?
Ako jesi, to ne radi.
Znaci odaberes instalaciju sa nekim citacem (nema veze sto nije taj), pre toga si instalirao ispravan driver u winu (za tvoj citac), i nakon toga sve radi.

Nije problem u hardwareskom čitaču i njegovim drajverima, već u software-u koji čita sertifikat sa kartice. Moja verzija Halcoma može da se koristi samo sa ST Personal, a za W7 mora Nexus.
A da bih update-ovao e-bank, moram da uđem u njega, što trenutno nije moguće.

Danas sam kontaktirao Halcom Beograd u vezi čitača kartice Omnikey 3021, jer nije prepoznao karticu pod Win7. Stalno ispisuje grešku da kartice nije ubačena.
Malo (ili ne malo) je sakriven na njihovom sajtu http://www.ebb-bg.com/index.php?section=60#Q pod tačkom 4. ..."Ukoliko imate instaliran servis Smart Card Resource Manager i operativni sistem Windows XP ili Vista, potrebno je da nam se obratite kako bismo Vam poslali ispravke za taj servis."...

Kontaktirao sam ih i dobio e-mail-om jednu *.reg datoteku i uputstvo.
I DALJE NIŠTA:wall:

Ponovni kontak. Sada mi šalju najnoviju verziju "Nexus Personal"-a.
I SADA NIŠTA :S:

Treći poziv.
Proveravamo dali je startovana čitač kartice. Control Panel\Administrative Tools\Services tu treba da postoji upis Smart Card i Status treba da je Started, što kod mene nije slučaj.
Desni klik na Smart Cad i Start. Ako se sada pokrene onda :banana:

Kod mene se samo pojavljuje windowsov prozor sa greškom "Error 1068: The dependensy service or group failed to start."

Dalje uputstvo/pomoć od Halcom-a je da je greška u Windowsu i da kontaktiram Microsoft korisnički servis. :crash:

Ima li ko neku drugu ideju ili je neko već i rešio problem pa mu radi čitač?

:) Sva ta igranka je isto i sa FX Klient-om.... samo što još traže da im se podnese zahtev za novu karticu uz napomenu da se koristi Win 7, jer stara ne radi :).

Ferke, ako imaš stariju verziju Halcoma, ona instalira ST za rad sa karticom, a za W7 je neophodan Nexus.

REŠIO sam problem.

Sa adrese http://www.hidglobal.com/driverDownloads.php?techCat=19&prod_id=186 (prepravi sa Win2000/XP na Windows 7 ili Windows 7x64) i skini "OMNIKEY 3x21 PC/SC driver files, selfextracting archive".
Raspakuj pa prilikom instalacije sledi uputstva i izaberi inf file.
Možes i "Update Driver Software" u Device Manager-u.

Ako i sada ne radi onda sledi "na silu se sve može". Pokušao sam na jednu "svežu" mašinu da instaliram čitač. Uspelo je. Iz Registry baze sam exportovao ključ [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\SCardSvr] (u npr. SCardSvr.reg), kopirao na svoju mašinu i ubacio u Registry (klik-klik). I vidi čuda, sve radi.

Ako nemaš mašinu na kojoj sve radi onda mi se obrati na adresu ferke_et_adacity.net (_et_ = @) pa ću ti poslati ScardSvr.reg

Poslednja izmena:
Za win 7 je se upotrebljava Nexus Personal program verzije 4.9. Ako ste več instalirali Smart Trust Personal, koji radi samo na win XP samo ga deinstalirajte preko "programs and features". Ako vas pita za deinstalaciju "read only" files možete skinuti sve ostavite samo id2cbox.dll.
Čitač OK 3121:
Ako ga želite instalirati pravilno, skinite driverje iz original sajta http://www.hidglobal.com/driverDownloads.php?techCat=19&prod_id=184 (čuvajte koju verziju win imate 32-64 bit) . Prvo instalirajte driverje i onda uključite čitač u kompjuter. Kod win 7 prepozna čitač kao CardMan 3x21. Zazna se i neki hardware Smart Card kao nepoznat. Ovog samo disable-te. I to mora da radi.
Za program Personal E-Bank: treba da se instalira zadnja verzija softwera to je mislim da 14 i nešto. To moraju znati kod vaše banke. Starije verzije jave grešku kao kod PJ -ja. Da nema veze sa pametnom karticom.

Ako i to ne radi proverite ako imate smještene Smart Card Base components. Ako su smešteni na computeru treba da se izvozi ključ [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\servic es\SCardSvr] v backup datoteku, kao je napisao Ferke. Onda delitirate ključ iz registra i ubacite novi ključ kojeg su mi slali iz Halcoma. Slan mi je bio kao txt datoteka i trebao sam samo promjeniti iz .txt -> .reg . Datoteka je SCwin7.txt. Ako je neko treba neka mi kaže.
Mogu je slati po mailu...

Imam od skoro win 7 instalalaciju i potrebu da prilazim racunaru putem rdp i da radim u halcom programu, medjutim imam problem... kada koristim remote pristup racunaru desava mi se da program nexus personal ne vidi sertifikat i halcom ne mogu da startujem, ovo se u lokalu nikada ne dogadja. Sve sam ovo koristio bez problema na prethodnom operativnom sistemu xp sp3, halcom i smart softverom. Citac kartice je Omnikey 3021, nexus verzija je 4.15, zvao sam halcom podrsku, kazu da se desava da u rdp konekciji nestane sertifikat, i to je to sa njihove strane :)

Ako neko ima iskustva sa ovim ili neki predlog neka javi.

Pozdrav Aleksandar

Koliko često se dešava? Da li pomaže da se rekonektuješ ili je neophodno restartovanje računara (RD servera?)?
Ja preko RDP pristupam samo XP SP3 računarima. Jedna od stanica bi trebalo da bude prebačena na W7, ali izgleda da će da bude odloženo do daljnjeg.

Vrh Dno