Šta je novo?

Olympus mju740 da li valja?

• Začetnik teme Začetnik teme bojke1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bojke1

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2006
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
RYZEN 5 3600XT/COOLER SilentiumPC FORTIS 3 HE1425
Matična ploča
MSI B550 GAMING PLUS
RAM
KINGSTON FURY RGB 2X8GB DDR4 3600MHZ
GPU
ASUS ROG STRIX-GTX1060-O6G-GAMING
Storage
KINGSTON 500GB M2 SA2000M8 ,WD RED PLUS 4TB,WD 2TB GREEN,EXTERNI 2,5 INCHA TOSHIBA 1TB
Zvuk
JAMO D450 FRONT,JAMO D4CEN,JAMO D400 SURAUND,JBL SUB ES250PW,MARANTZ AVR SR7010,SONY BDP-S6200
PSU
SEASONIX PRIME GX1000 GOLD
Kućište
COOLER MASTER 690 II ADVANCED
Monitor
DELL S3220DGF 165HZ,SONY KDL55X8509C 120HZ,BENQ W1070+ FULL HD PROJEKTOR
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER 3S,LOGITECH K360
Mobilni telefon
Samsung s24 ultra 12/256gb titanium black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Cao evo imam jedno pitanje u vezi digitalnog fotoaparata olympus mju 740.Naime planiram da kupim neki fotoaparat pa je izbor pao na olympus.Cena za koju mogu da ga nadjem je 240 eura pa sam hteo da cujem vase misljenje o aparatu,da li se isplati ova kupovina ili za ovu lovu ima nesto bolje.Ili ako za malo vise para ima nesto puno bolje hteo bih da cujem vasu preporuku.
Sta su mu po vama prednosti a sta mane.Inace aparat mi treba za normalnu upotrebu i koriscenje.
Kakve su mu slike nocu posto pretpostavljam da su mu preko dana ok?

u iole slabijim svetlostnim uslovima, prilicno sumovito, poredjeno (na automatici) sa starim ixus-om v2. osim po rezoluciji ixus daje bolje fotografije, pogledaj po forumu, toliko je puta postavljano pitanje na temu koji aparat za XXX novaca....cini mi se da u toj klasi olympus osim dizajna ne nudi nista posebno! ti vidi sta ti je vazno.

u iole slabijim svetlostnim uslovima, prilicno sumovito, poredjeno (na automatici) sa starim ixus-om v2. osim po rezoluciji ixus daje bolje fotografije, pogledaj po forumu, toliko je puta postavljano pitanje na temu koji aparat za XXX novaca....cini mi se da u toj klasi olympus osim dizajna ne nudi nista posebno! ti vidi sta ti je vazno.
Ok,hvala na odgovoru.Da li mozes da mi preporucis nesto bolje za te pare izmedju 250 i 300 eura?
Koji bi aparat ti kupio do tih para za sebe?
Videcu jos malo po forumu da procitam sta ljudi preporucuju,ali moj je problem sto ja do sada nisam imao neki kvalitetan aparat tako da nisam bas nesto upucen oko ovoga ,pa zato i pitam.
I nisam neki preterano zahtevan korisnik ali bih za ulozeni novac 250-300 eura hteo da dobijem najbolji odnos cena kvalitet,a aparat bi se koristio za svakodnevnu upotrebu.
Pozdrav!

Fuji F30
Canon A710is

Prvi je odlican za slikanje u losim uslovima bez i sa blicom - zatvoreni prostori (sobe, zurke), nocni snimci. Aparat ima trenutno najbolji senzor i daje odlicne slike, pogotovo u losim svetlosnim uslovima - nema mu ravnog. Ima odlican objektiv, potpune manuelne kontrole, veoma je brz. Mane su mu malo vise hromatskih aberacija i to sto zahteva malo vise fotografskog umeca da bi se izvukao maksimum koji moze da pruzi. Jedan od, trenutno, najboljih kompaktnih aparata koji se moze naci na trzistu. Odlican je za slikanje ljudi i predmeta koji su u pokretu jer visoka osetljivost sa vrlo malo suma omogucava slikanje pokreta tamo gde se nijedan drugi kompaktni aparat ne vadi iz dzepa.

Drugi je isto odlican aparat - daje odlicne slike, pogotovo u automatskom modu, ima pravu stabilizaciju slike tako da iz ruke mozes da slikas staticne scene u uslovima produzene ekspozicije (manjak svetla) ili na telefoto polju objektiva, posto ima 6x zum (210mm). Brz je, lagan za rukovanje, a stabilizacija doprinosi da vecina slika bude ostra (ali samo staticni motivi). Mana mu je slikanje pokretnih motiva u losim svetlosnim uslovima (deca u sobi recimo, kucni ljubimci u pokretu u prostorijama, zurke i sl. bez blica), posto mu je senzor losiji od Fujievog te ima podosta suma a stabilizaciju zaboravi pri slikanju pokreta.

Prvi ima vise potencijala od drugog ali zahteva da se covek upozna sa aparatom i malo fotografskog umeca. Drugi je laksi za instant slikanje, ali ima ogranicenja koja sam naveo.

Ako slikas puno ljudi i predmeta u pokretu u recimo zatvorenom prostoru ili u losijim uslovima (bez blica), a i ako hoces odlicne slike bez blica u losim uslovima - definitivno Fuji.

Ako slikas vise staticne motive i zelis da dobijes dobre slike tih motiva bez puno muke, i zelis aparat koji ima i telefoto mogucnosti i ako slikas vise slike na boljem osvetljenju, onda Canon.

Poslednja izmena:
Ok hvala na ovom iscrpnom postu.Malo sam citao ovde na forumu i vidim da ljudi dosta hvale fuji f31.Kazi mi molim te kolika je realna razlika u kvalitetu izmedju fuji f30 i fuji f31 i koji je po tebi bolji aparat za svakodnevnu upotrebu.
I jos nesto da li mozes da mi kazes koje su cene ovih aparata u gradu,za koliko se mogu naci i da li uz njih ide i punjac sa baterijama ili ne?
Izvini malo na smaranju ali nemam koga drugoga da pitam.
Pozdrav i jos jednom hvala na odgovoru.

Ne postoji velika razlika izmedju F31 i F30, ali cena im je ista pa je bolje uzeti F31. Cena je oko 300e, i on ima LiION bateriju pa ti ne treba dodatni punjach.

Poslednja izmena:
Ne postoji velika razlika izmedju F31 i F30, ali cena im je ista pa je bolje uzeti F31. Cena je oko 300e, i on ima LiION bateriju pa ti ne treba dodatni punjach.
Ok hvala.Da li mozda znas gde ima najpovoljnije da se pazari fuji f31?Mislim za tu lovu od oko 300 eura.Moze i na pm.
Pozdrav.

Evo da pitam jos nesto u vezi drugog fotoaparata model Sony DSC-N1.Drugar mi savetuje da kupim njega pa sam sada u totalnoj nedoumici sta da radim?Sta mi vi preporucujete da pazarim i zasto?
Video sam sony na sajtu i stvarno ekstra izgleda ima displej od 3 incha osetljiv na dodir ali ne znam nesto vise od toga pa bih zamolio nekoga ko je vec imao iskustva sa pomenutim aparatom da da neku ocenu o njemu sto se kvaliteta tice.Sta su mu dobre osobine i koje su mu mane ako ih ima.

fuji i canon koji su ovde pomenuti su cine mi se kao daleko bolje/ozbiljnije resenje od sony-a ako zelis dobre fotografije. sony u tom segmentu je vise kao modni detalj (barem je bio sa serijom T). igrom slucaja sam imao prilike da koristim f30 i 31 (ralika je minimalna i ogleda se u face detection sistemu i IR-u i za moj ukus nesto lepsoj boji kucista -tamnije silver) i ostao sam vise nego prijatno iznenadjem (iako sam canon-ista u dusi) u svim uslovima je pravio odlicne fotografije a da ne pricam da i "pod svecom" pravi vise nego upotrebjive fotografije...baterija traje spektakularno + ako pozelis da malo istrazis fotografiju, pruza dobre mogucnosti...ali mislim da je o tome ovde bilo reci.

Nazad
Vrh Dno