Šta je novo?

Olympus ili Fuji ili...

veljadj

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2005
Poena
825
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Idepad 5
Mobilni telefon
Honor400Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Doslo vreme da se A510 posalje u penziju pa je nedoumica milion.Budzet je oko 200 evra i izbor sam sveo na dva aparata ili neki koji vi predlozite.

FujiFilm S2950 HD Video
ili
Olympus SP-600 UZ

Znaci klasa je prosumer i budzet oko 200evra...

Zahvaljujem unapred na pomoci.

Sto bi moj kolega(Kobac-nick na Benchu) rekao kupi sta hoces samo neka pise Canon!:D

i FujiFilm S2950 je dobar izbor i ja sam poceo o njemu da razmisljam, a na svim stranim testovima koje sam procitao dobio je pozitivnu kritiku, malo jeftiniji a sa gotovo istim karakteristikama je fuji s1800, ako ga mozes naci u prodavnicama, identicnog su izgleda i imaju isti zum

kako kapiram svi noviji aparati imaju kolko-tolko upotrebljive slike sa iso vrednoscu do 400, a nije mi jasno sta predstavlja podatak "Dual-Image Stabilization CCD sensors" tj. dali je to dovoljno ukljucujuci i vecu iso vrednost da slike pri losijim uslovima budu besprekorno ostre?

Dual-Image Stabilization CCD sensors malo je zbrkano ali misli se na High Sensitivity + CCD Shift Image Stabilization koji neki zovu Dual-Image Stabilization. I stvarno je je vlika glupost ako se nemoze iskluciti High Sensitivity jer ce ti sum na nekim slikama biti ogroman. U modovima aparata imas mogucnost da mu podesis (ukljucis) stabilizaciju senzora ili povecanje iso vrednosti ili kombinaciju ob.a Najbolje je iskljuciti hi iso i ostati na mehanickoj - satabilizaciji. Neki modeli automatski kad ukljucis stabilizaciju kad "procene" da vise mehanika ne pomaze podizu iso vrednost. (obicno degradira kvalitet slike) Kod Fuji modela vredi uzeti samo aparate sa Super CCD EXR sensorom sve ostalo je prosek. Znaci ko zeli Fuji (ima para) neka gleda modele koji u svom nazivu imaju EXR (to je F serija, HS20, par modela Z serije)

canon sx130 pravi bolje slike, ono sto je zumirano je ostrije nego li kod ovog fuji-ja, ali koji onda model izabrati a da ima makar 18x zum. Ipak posle 4x zuma koliko imam sa sadasnjim modelom voleo bih da mi sledeci aparat bude neki ultra zum ali do 200e. Mozda olympus nije los izbor samo bih dodao Olympus SP-600 UZ u uzi izbor, nikada nisam imao nikakva iskustva sa ovom markom, zum je vise nego dovoljan, a i cena je u okviru dvestotke

Do 200€ nema puno razmisljanja Canon sx130. Morali da bude DSLR Look aparat zasto nepogledas Compact zoom "Travel zoom" klasu tu imas malo skupli ali odlican Canon Powershot SX210 IS, Panasonic Lumix DMC-TZ50 u klasi oko 200€ Fuji FinePix F300EXR, Sony Cyber-shot H70, Fuji FinePix F80 EXR (samo M, P i Auto mod). Ako insistiras na Modelima Canon sx130, Fuji FinePix S2950 i Olympus SP-600 UZ, onda bi tako i isao redosled Canon puno naprednih podesavanja, odlican kvalitet sliike dobar video mod, odlicna opticka stabilizacija. Fuji bez CCD EXR senzora nije onaj stari Fuji. Ima dosta podesavanja (prioritet blende, ekspozicija sve rucno i zahteva dosta igranja da se postigne Canon kvalitet slike ali nije nemoguce ako imate vremena i zivaca , solidan video "boje") za Olimpus ne znam ali koliko sam video on ima samo scene i auto mod znaci "osnovni model" u Prosumer klasi....zaobici u sirokom luku. U klasi 200€ imas Fuji FinePix F300EXR sa puno podesavanja (Kao Canon) sa super senzorom film emulacijom...Izmedju Canon sx130 i Fuji FinePix F300EXR stvarno bi se teko odlucio ali dao bih prednost Fuji aparatu. Zbog EXR koji dobro pegla sum, film emulacije koja zna da prijatno iznenadi, dimenzija. Nezaboravite dimenzije bio sam milion puta smoren kad sam morao da slikam nesto a neko pored mene izvadi Compact zoom i dok se ja namestim on napravi par fotki i ode a ja se jos spremam (bez ulazenja u kvalitet fotografija) i onda dodje cika i kaze zabranjeno slikanje i ko za inat neskida pogled sa mene mislim da me prati kuda god da idem (Ermitazh). Licno misljene za zoom da je gornja granica 12x sve ostalo zahteva super mirnu ruku i stativ

Poslednja izmena:
evo videh cenu za F300EXR, aparat ima brdo podesavanja, full manuelni mod, ali cena je 50e preko limita, plus sitnica da koristi tanku litijumsku bateriju, ja sam dosada imao naviku da uvek nosim rezervni set AA baterija, pa tako i sada rekoh da proverim koliko kosta samo baterija. Za nepoverovati je da se cena baterije krece do skoro 5k din. Pa onda sa neophodnim priborom (sd + torbica + rez.bat) prebacuje 300 ko od sale.

Ja ne znam hocete li ukapirati da je f300exr krs aparat? Za 200e moze da ide samo na f200exr, u suprotnom baca pare.

Panasonic Lumix TZ18. Sjajan aparatić. Po meni, bolji od sx130is. Jeste 220€ ali vredi dodati

Slazem se s tobom "MaxXx" da je fuji F200 bolji od f300 zbog velicine senzora koja je oko 50% veca samim tim daje bolje slike pri slabom osvetljenju. (realno koliko puta ce prosecni korisnik slikati bez blica) Ali treba uzeti u obzir da je Fuji 300 naslednik f200 i koji se tesko nalazi i u EU po prodavnicama ima ih na netu ali pitanje koliko jos dugo (o polovnim ne pricam) i dali se nov u garanciji moze kupiti u Srbiji. Dakako f300 ima bolju blendu na svom zoom objektivu (koji je po meni glupost) jer sam i sam rekao da je zoom preko 12x samo navlaka za kupce. Tako da ne bih bio bas izricit oko toga da je f300 smece f300 je prepakovani f80 uz par dodataka "na bplje" po Fujiu. Nazalost fuji koliko zna da napravi dobar aparat toliko isti zna i da degradira. Seti se 6500 koji umesto da je evoluirao oni su ga degradirali ako je 9600 imao naslednika u s200 i sada u HS 20 a gde je zamena za 6500 i staru 5xxx seriju sa SuperCCD senzorom. I kakva je svrha izbacivanja S100 i S10 modela (da se uzmu pare) iz licnog iskustva mogu ti reci da 1:1 u pravim rukama f300 daje super slike cak na trenutke bolje od sx130. Naravno tu je i iskustvo i znanje kao i mogucnosti aparata. I dalje Canon ima najbolje boje ali to je pitanje ko sta voli. Jako je tsko nekom preporuciti pogotovo aparat ovde smo da kazemo svoje argumente a na manje upuceni da procene dali je to za njih dobra kupovina ili ne.
Panasonic Lumix TZ18 je odlican aparat to je osiromasena verzija TZ20/22 bez GPS, Stereo zzvuka kod video snimanja i ful HD videa. Ja bi rekao to je pravi aparat naravno i on pati od bolesti danasnjeg marketinga i trzista (veliki zoom i puno megapiksela na malom senzoru) ali to je neminivnost za jeftinije klase jer je to ono sto prodaje aparate u ovom cenovno rangu veliki natpisi o milionima piksela, super zumovima stabilizacijama. Moja zamerka bi isla na CCD senzor jer mislim da je CMOS bolje resenje pogotovo kod malih povrsina senzora. Neko ce mu zameriti sto za napajanje koristi Lithium-Ion bateriju. Po meni je to mnogo bolje resenje od AA baterija (bez ulaska u raspravu-licno misljenje). Po meni bitna stavka koju licno volim je duga ekspozicija u M modi od 60 sek kod Panasonic aparata koji sa iso 100/200 u lowlight uslovima i upotrebom stativa daju izvrsne rezultate.
Kad kazem odlican, izvrstan (licno uzimam u obzir klasu i cenovno slicne aparate, kao i svoje primenjeno iskustvo sa Panasonic, Canon, Fuji, Sony, Nikon aparatima....iste klase.

Doslo vreme da se A510 posalje u penziju pa je nedoumica milion.Budzet je oko 200 evra i izbor sam sveo na dva aparata ili neki koji vi predlozite.

FujiFilm S2950 HD Video
ili
Olympus SP-600 UZ

Znaci klasa je prosumer i budzet oko 200evra...

Zahvaljujem unapred na pomoci.

Imam Olympus SP-800 UZ. Drzi se Canona. Mala digresija, nedavno sam se druzio sa novim PEN-om EP3 i nacinio sa njim oko 550 fotografija i par video zapisa. Isprobavao filtere i razne objektive. Moram reci da je fantastican fotoaparat. Ima i jeftinijih i manjih verzija, a osnovna prednost su veci senzori u odnosu na standardne jeftinije fotoaparate (preuzeti sa DSLR-a) i izmenljivi ZUIKO objektivi (takodje preuzeti sa DSLR fotoaparata).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno