Šta je novo?

Olympus FE 45 pomoc i objasnjenja

oggich

Slavan
Učlanjen(a)
27.06.2008
Poena
319
Imam problem sa ovim aparatom.Slike ispadaju dobro i zadovoljan sam sa tom stranom aparata,ali me uzasno nervira :mad: sto baterije bilo koje traju samo da uslikam dve (2) slike i odmah se aparat ugasi,i kada zelim da ga upalim,pise baterija prazna,posto ima srpski meni,probam da premestim baterije,opet isto,stavim druge,opet pise prazna baterija,a napominjem da su sve baterije nove novcijate,tek doneo iz radnje.I jos nesto,gde se u Beogradu nalazi servis ili predstavnisto Olympusa?I da li je mudro i kako prodati ovaj moj aparat,makar za delove i uzeti neki drugi iz iste serije,posto sam video na par mesta dobre aparate sa 12 megapiksela

Svaka pomoc i saveti su dobrodosli

Koje baterije stavljaš unutra? Jesi li probao neke punjive solidnog kapaciteta?

Je li aparat u garanciji?

Predstavništvo i servis su u ulici Đorđa Stanojevića.

Ispravan Fe 45 je sasvim fin aparat za normalnu upotrebu i nemaš potrebe da se preterano cimaš ako radi. Vrlo moguće da je garancija 2 godine i da je worldwide (belo plavi papir) i ako je imaš, odeš u Đorđa Stanojevića i daš aparat na popravku. Veoma brzo im radi servis (štaviše, većinu vremena koje čekaš, čekaš zbog naših zakona i procedura, jer se centralni servis u Češkoj čini mi se i tamo se šalje, ali tamo se završava instantno).

Znači imaš više varijanti i idi ovim redosledom:

1. aparat ispravan, baterije loše
2. aparat neispravan, imaš garanciju, brzo i efikasno će se sve rešiti
3. aparat neispravan, nemaš garanciju, vrlo moguće da je opravka pristupačna
4. traži neki drugi aparat :D

Hvala na savetima,Bane R,evo kako stojim sa time,Baterije su Triax Power 2800 Nikl Metal Hidridne,valjda se tako kaze,ima u kutiji belo plavi papir,i otici cu u servis da vidim sta je sa aparatom.Inace,aparat je dobijen na poklon,ne znam gde je kupljen.Slike ispadaju dobro,i sa time sam zadovoljan,ali je ogromna,ali ogromna,mana to sto nema punjivu Litijum Jonsku bateriju,kao 99 posto danas proizvedenih digitalaca,Mislim da cu da zamenim ovaj aparat sa drugim koji ima punjivu bateriju.Sta biste vi uzeli u mom slucaju?Kakva su vasa iskustva sa apaaratima kao sto je Fe 45 i slicnim?

Svaka pomoc meni neukom u tom polju je dobrodosla.Hvala unapred

Ili ti je neispravan aparat, ili su ti neispravne baterije, ili ti je neispravan punjač tih baterija. Pre servisa, proveri da nije do baterija i punjača. Obične alkalne nepunjive baterije nemoj da koristiš jer se vrlo loše ponašaju u dig. aparatima. Mislim, kontaš valjda da su te Nikl Metal Hidridne baterije koje imaš punjive? Koji punjač koristiš?

Znam ja da se te moje baterije pune.Punjac je teski kinez,placen 600 dinara.Baterije sam isprobao u radiuu,i one rade super

Pa shto ne probash alkalne baterije ?

Hm! A možda je punjač neupotrebljiv. To što rade u tranzistoru je bzv. jer on troši 15x manje od fotoaparata kada je u full potrošnji. Probaj i alkalne baterije. Ako izdrži više od 20-ak snimaka, aparat bi trebalo da je ok.

Probacu sa drugim punjacem.Sta mislite o Vartinom punjacu?
Onom zutom,koji puni dve baterije.Jel' ce moci da puni moje Triax power 2800 baterije?
Nedaju mi se opet pare ako cu opet izvisiti ya punjac,k'o sto sam za taj kineski punjac puk'o pare

A zasto pre kupovine novog punjaca, ne kupis 2 obicne AA baterije i vidis da li je uopste do baterija ili punjaca i tih punjivih?!

Aj za jedno par meseci ce mozda da ukapira :)

Pa valjda ce da skapira. :D Mozda su mu lose te baterije pa ne mogu da izbace vise od 2-3 slike.

Kupi obicne baterije 10din kom i vidi da li je do aparata ili baterija.

p.s: driver sad cu i tebe malo da smaram preko pm-a :p

Obične baterije od 10-ak dinara ne mogu ni da upale digitalni fotoaparat. Ako ćete već alkalne, uzmite neke bolje. Te mogu da izguraju i po 50-ak snimaka.

Ma dobre alkalne baterije mogu 200 bez problema. A bilo koje od 30 dinara komad moraju da izdrze do 50 snimaka...

Pa da. Alkalne od 30 din mogu 20-50. One od 10 din uglavnom i nisu alkalne i obično ne mogu ni da upale aparat.

Pa nisam rek'o zapale... :d

Pogledaj u aparatu koji tip baterija mozes da koristis i u odnosu na to kupi. Procackaj malo na netu. Slicna stvar se meni desila na nikonu, i resio sam je update firmwareom. Stari firmware nije citao tip baterije koje sam ja imao i ponasao slicno. Aparat jednostavno ne prepoznaje pun kapacitet baterija, mada to nebi trebalo da bude problem sa obicnim alkalnim baterijama.

Obične baterije od 10-ak dinara ne mogu ni da upale digitalni fotoaparat. Ako ćete već alkalne, uzmite neke bolje. Te mogu da izguraju i po 50-ak snimaka.

Imaju one Kodak-ove alkalne,imam jednu negde kuci,super je baterija.Te cu da kupim pa cu da vidim.A i sto mozda je i do firmware-a,videcu i to.Hvala vam svima na savetima

aha,to je.Dobro,samo sam pitao

Update-ovao sam firmware na 1.1,ali sada nece da slika aparat.Kada stisnem dugme za slikanje,ekran se zacrni i tako ostane.A kada stisnem on-off dugme vrati se u pocetni ekran.Da li postoji nacin da to ispravi ili da vratim prijasnji firmware,1.0?

Update firmvera uredjaja koji je mozda neispravan je losa ideja :trust:. Najbolje da ga nosis u servis.

A sta znaci X 40?Posto vidim da isto pise svuda po intenetu FE 45/X 40?

Pa verovatno oznaka modela za USA trzishte...

A da li mislite da mogu da stavim ovakvu bateriju u aparat?

u pitanju je ovo PS-BLM1P za OLYMPUS

tip baterije: Li-Ion

napon: 7.4 V

kapacitet: 1620 mAh

uložak: M101

http://pcfoto.biz/images/stories/baterije_za_olzmpus/ps-blm1p.za_olympus.png

Baterija koju si naveo se koristi u DSLR olympus aparatima - E1, E500, E510,... Ona ne moze ni da udje jer ima poseban oblik i konektore, deblja je i kraca od obicnih AA baterija, tako da ne bacas pare, jer to neces moci ni da ubacis.

Sto se tice firmwarea, mislim da neces moci da uradis downgrade, jer kod gomile uredjaja , obicnim softverima to nije moguce uraditi, vec samo specijalnim serviserskim softverom koji nemas uglavnom da nadjes na netu.

Olympus je po tome vrlo zasticen sistem i njihov software koji se obicno koristi za update firmwarea je potrebno platiti iako dolazi na cdu koji se isporucuje sa aparatom, ali je samo demo verzija.

Moj savet ti je da ga ipak odneses u servis i ako je aparat u garanciji tako zavrsis posao. Oni ce ti seci, ako nije u garanciji da li se isplati popravka ili ne. Do skora su morali da salju aparate u holandiju na servis jer im nije bilo dozvoljeno da ih otvaraju. To je bio slucaj sa mojim C730, ali sam imao garanciju jos 2 meseca, pa je proslo. Inace bio je *****ski problem u srafu koji drzi blic koji se olabavio i nije hteo da zatvara blic. Rekli su mi da bi popravka bila oko 200e i da nemam garanciju da bi to bilo suludo raditi za taj aparat.

Znaci,ako je popravka skuplja od 50 evra,da menjam aparat?Pa da,i logicno,zasto bih placao popravku kada mogu za iste pare da kupim nov aparat.Inace,moj FE 45 je poklon,a od prvog dana je bio felerican sa baterijama,tako da mi jedino ostaje da ga odnesem u servis da vidim sta je sa tim baterijama i uopste sa napajanjem i ukljucivanjem.

Hvala vam veliko svima na pomoci

Znaci,ako je popravka skuplja od 50 evra,da menjam aparat?Pa da,i logicno,zasto bih placao popravku kada mogu za iste pare da kupim nov aparat.Inace,moj FE 45 je poklon,a od prvog dana je bio felerican sa baterijama,tako da mi jedino ostaje da ga odnesem u servis da vidim sta je sa tim baterijama i uopste sa napajanjem i ukljucivanjem.

Hvala vam veliko svima na pomoci

Trebalo bi u tvom aparatu da imas u opcijama da izaberes da li koristiš alkalne ili punjive baterije. To je odrađeno zbog toga što punjive rade na 1.2V, a alkalne na 1.5V...pa ako ti je u opcijama izabrano da koristiš alkalne, a koristiš punjive, kontrola napona smatra da su ti baterije ispražnjene jer dobija vrednost od 1.2V...a kad alkalne baterije od 1.5V svuku napon na 1.2V one su prazne.
I tako...pre nego što posaljes aparat na servis, ili uradiš update firmware-a, probaj to da uradis.

Nadam se da nisam zakasnio :D

Vrh Dno