Šta je novo?

Olympus aparati

RazbojNick

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2004
Poena
865
Na papiru nisu nimalo losi, po netu mogu da nadjem uglavnom testove, nigde user reviewova. Ovde ih bilo ko slabo spominje, a ne znam nikoga ko poseduje ili je posedovao neki Olympus aparat. Pricam o "idio.tima" (point&click :) ). Kad god se pokrene prica o preporuci u ovoj klasi, svi horski "Canon Axxx ili Ixus". Kakav je kvalitet slika, video itd.? Konkretno, FE-180. Bice uskoro dosta dobra ponuda, pa me zanima isplati li se ili ipak neki Canon za nesto jaci kesh.

Licno, zameram samo xD kartice koje se teze nalaze, dosta su skuplje od npr. SD ekvivalenta i nekompatibilne sa bilo cim, sem jos Fujiiiijem.

Poslednja izmena:
Da Olympussy valja svi bi ga imali.

Ti, driver i majka, bi trebali da napisete mail upravi olympusa da treba da zatvore fabrike, jer je sve sto prave krs... ozbiljno, sto da se ljudi dzabe trude...

Zasto? Ne smatram ja da Oly treba da prestane da postoji vec da treba da pogledaju oko sebe i vide gde su i sta rade... Pa na ovoj poslednjoj Fotokini dok su drugi proizvodjaci predstavljali male komade svemira, na standu Olympusa se mogao videti drveni fotoaparat i glineni model buduceg E tela...

Znas kako se kaze "Koliko para toliko muzike". To ti je prica za Olympus-e, Canon za iste pare ne nudi mozda tako mali aparat, mozda nema toliko Mpixela, ali su slike daleko kvalitetnije, narocito nocni snimci. Kod Olympusa su dobri aparati koji su 400+ eura i to ne svaki

Danas je neozbiljno pricati o tome kako su razlike izmedju aparata vodecih proizvodjaca ogromne.Uistinu ima poneki svetao primer, ali se uglavnom svede na nijanse.Oly mozda spava ali to neznaci da su Olympus aparati generalno losi. Kod jeftinijih point&click aparata su razlike toliko male da ti je svejedno sta ces uzeti.Ako ti se svidja Oly uzmi slobodno neces pogresiti.

Nenamerno se moj dobar prijatelj i ja, sa familijama, zadesismo u Grckoj, tamo 'di je gorelo. On, totalni laik, pozajmio od sestre mju xxx, ne znam tacno koji, 5 ili 6mpix, i skljocao opusteno, te plaza, te nocne i sl. Dao meni da mu prebacim na disk. Ja pustih slike na monitor i - prestravih se! Slike na plazi, obilje svetla, a sum - to nije sum, to je velika buka! Katastrofa! Aparat na automatici(ne znam sta ima od manuelnih modova, verovatno nista), sam bira iso, te 400, te 320, a svetla na plazi koliko oces! Ponavljam, slike u tim, za svaki aparat, pa i najjeftiniji *****, idealnim uslovima - teska katastrofa! A aparat je, koliko se secam, sve, samo ne jeftin!

Ti, driver i majka, bi trebali da napisete mail upravi olympusa da treba da zatvore fabrike, jer je sve sto prave krs... ozbiljno, sto da se ljudi dzabe trude...

Ako Oly nastavi da radi kao proteklih godina, necemo im trebati mi, sami ce zatvoriti.

Chudno je to shto ih ti koji imash njihov aparat od 250e, podrzavash beskompromisno.

Nenamerno se moj dobar prijatelj i ja, sa familijama, zadesismo u Grckoj, tamo 'di je gorelo. On, totalni laik, pozajmio od sestre mju xxx, ne znam tacno koji, 5 ili 6mpix, i skljocao opusteno, te plaza, te nocne i sl. Dao meni da mu prebacim na disk. Ja pustih slike na monitor i - prestravih se! Slike na plazi, obilje svetla, a sum - to nije sum, to je velika buka! Katastrofa! Aparat na automatici(ne znam sta ima od manuelnih modova, verovatno nista), sam bira iso, te 400, te 320, a svetla na plazi koliko oces! Ponavljam, slike u tim, za svaki aparat, pa i najjeftiniji *****, idealnim uslovima - teska katastrofa! A aparat je, koliko se secam, sve, samo ne jeftin!
Ako je to tako onda je stvarno katastrofa...
Stigla su mi danas 2 Olympusa u radnju (jedan od njih je i mju700) pa cu da ih probam.Javljam utiske.

@RazbojNick:

Nemam nameru da generalizujem (Olympus je shit i tome slicno), ali ako nameravas da kupis taj digifoto tek da bi imao digifoto, onda bolje kupi Olympus F-115 ili slican aparat u tom cenovnom rangu, mislim da ces ustedeti bar za xD karticu i baterije, a da pri tom neces izgubiti na kvalitetu fotki (sto bi rekli, isti q, samo za manje pare). ;)

Poslednja izmena:
Ne nameravam ja da kupujem, to je za brata. Poenta je u ceni bas za navedeni model, ne ni za jedan drugi, pa pitam da li se isplati. Znaci, definitivno ne Olympussy, bolje Canon... Ok, A4xx, A5xx ili Ixus i koji? Cena igra ulogu, recimo do 200e, ne preko.

Ako je do 200e onda neki A530 ili slicno

Sad se setih, moj surak ima bese F-110, to je valjda nesto kao taj F-115. On nije takva katastrofa kao pomenuti mju. Najznacajnija mana koju sam primetio kod njega je izuzetno spor pregled slika u play modu. Sum nisam primetio u znacajnijim kolicinama.
Borivoje je dao dobru preporuku. A530 je oko 150, za 50 kupis i karticu i punjac i bakterije...

Poslednja izmena od urednika:
Probao sam Oly mju700 na kratko.
Kada ga vidite uzivo i uzmete u ruke, imate osecaj da vredi.Zanimljiv dizajn i kvalitetna izrada.Imao sam mali problem sa smestanjem palca ali valjda je to cena velikog displeja.
Od modova za slikanje ima: Auto, Stabilisan i Scene.
Prvo sam probao StabilisanOpalio sam nekoliko fotki i... razocarao se skroz.Dize ISO vrednost na 400-800 nebi li postigao krace vreme ekspozicije.Siguran sam da mu je senzor mali pa sve sljasti od suma.Probao sam u malo bolim svetlosnim uslovima ali rezultat je bio slican - sum tamo gde ga nebi trebalo imati (opet visok ISO).Dosao sam do zakljucka da vec na ISO200 ima problema.
Sledece je bilo slikanje sa predefinisanim scenama.Slicna prica u zavisnosti od scene on dize i spusta ISO i pravi WB (dosta dobro), ali i dalje ima suma.Ok nisam imao prave scene za probu, ali ne mogu da se otrgnem utisku da je to sve jedna sarena laza...
Na kraju probah i Auto. E tu sam se najvise zadrzao, pokusao sam da kod sebe popravim los utisak.Kada ima dovoljno svetla, kvalitet snimka moze da prodje.Spusti ISO na 64-100 i to lici na nesto.Cini mi se da dosta dobro odredjuje WB.Sto se tice ostrine, to nije lose, ali samo u dobrim svetlosnim uslovima.Oly je uvek imao relativno ostre fotke.Izgleda da je cena te ostrine (nacin kako procesira) povecan sum.Probao sam i da ga zbunim sto mi je lako uspelo.Cim ima manje svetla, napolje, ili je objekat malo dalje, a treba blic, nastaju problemi.Meni je dosta dobar i brzo radi, cini mi se da je tu osim u dizajnu ucinjen jedini napredak.
Prvi utisak ovako na brzinu nije bas najbolji.Sve je to marketing, stvarni napredak u odnosu na aparate od pre 2-3 godine ne postoji.Apsolutno sam ubedjen da bi bio podjednako upotrebljiv i sa 4MP.Razocaran sam jer pored lepog izgleda i dobrog menia ostalo nije ni blizu onoga sto bi se moglo ocekivati od te klase i za te pare.
Moj voljeni Oly tako da padne...

PS. Hvala Moderatorima sto su prekinuli nepotrebno prepucavanje :)

Baš zato nema razloga da se daje mnogo para za kompakt, pošto su svi manje-više sa istim senzorima ko od pre 3 godine. Samo su im ekrani sve veći i veći. Ako se već daje preko 200€, ja bih razmislio o F30.

Ako je to tako onda je stvarno katastrofa...
Stigla su mi danas 2 Olympusa u radnju (jedan od njih je i mju700) pa cu da ih probam.Javljam utiske.
Ako dobiješ mju 725 SW,da li bi podelio utiske sa nama?
Mene baš taj zanima,jer je vodo-otporan bez ikakve zaštite(zaštitnog kućišta)do 5m,i na padove do1,5m.Ima 7,1 mp i još neke zezancije,ali ne znam koja mu je cena.Ovde se može videti...

nemoj samod a ga covek isprobava u radnji |))
ja sw nisam video uzivo u sr, a meni licno bi to bash bio zanimljiv model...

I meni bi bio veoma zanimljiv,ali cena...ne verujem da bi mi bila zanimljiva:D

Vrh Dno