Šta je novo?

Ogroman problem sa novim Chieftec 420W napajanjem

freemind

Slavan
Učlanjen(a)
30.05.2004
Poena
319
Pre 4 meseca sam kupio Chieftec napajanje od 420W i sada NERADI kako treba. Naime komp mi sesvaki dan po 5-7 ugasi sam od sebe, i kad je pod punim opterećenjem i kad nije. n.p.r. slusam muziku u Winampu pritisnem taster "J" za trazenje pesme lupim "enter" da pusti tu pesmu i istog trenutka se kompjuter ugasi i ono sto je najvaznije kad god se sam ugasi NECE POSLE DA SE UPALI PREKO DUGMETA ZA PALJENJE, NEGOPRVO MORAM NAPAJANJE DA ISKLJUCIM POZADI PREKO SVITCHA PA DA UPALIM NAPAJANJE, PA TEK TADA DA UPALIM KOMP.
Zvao sam servisera kod kog sam kupio napajanje i on kaze da neveruje da je do napajanja, nego da mi se procesor previse zagreva pa da se komp zbog toga gasi. Ja samo ZNAM da...
1.Komp mi se nije gasio dok sam imao staro napajanje
2.Ako se procesor pregreva kako je to moguce kada mu temperatura ide max do 63 C, au BIOS-u je namesteno da se komp automatski ugasi ako temp. predje 75 C. Znam da se procesor malo vise greje, na njemu je Spire Wisper Rock 4 cooler, 2 80x80 coolera CoolerMaster u obicnom kucistu i gorepomenuto napajanje. Kako je onda moguce da mi se komp ALI BAS SVAKI PUT UGASI KAD IGRAM IcyTower(znate onu 2D zaraznu skakalicu od 2.7mb) neverujem da zbog toga procesor moze da se pregreje, ili jos jedan biser svaki put kada igram neku igru i posle toga upalim TV na kompu (Pinaccle TV kartica) komp se istog trenutka ugasi, juce se 3 puta ugasio dok sam gledao DivX na Mv2 Player-u.
3.Igram n.p.r. Warcraft 3 FT i komp se opet pogadjate ugasi. Kada resetujem napajanje i upalim komp, A PRE TOGA ODEM U BIOS ON OCITAVA temp.procesora oko 58 C i ona i dalje raste ali nikad preko 60 C, koliko su ova ocitavanja tacna i asto bi se komp ugio ako temp. nije prevalila 75C. Sta mislite da li mi se procesor pregreva, i dali je to zbog graficke jer imam Riva TNT 2, a ono sto znam da kada se neka 3D igra tj. grafika i rez. spusti sve na min. glavnu ulogu, rad, i opterecenje PREUZIMA PROCESOR. Ispravite me ako gresim? E koliko ovo opterecenje koje procesor preuzima na sebe, doprinosi rastu njegove temperature, akoliko bi se ta temperatura smanjila kada bih ima GF 6600GT.
STA DA RADIM :wave: ???
Sta mislite u cemu je problem dali u:
1. Napajanju
2. Procesoru (koji je kupljen pre 11 meseci)
3. Mat. Ploci (takodje kupljena pre 11 meseci)
4. Nekim podesavanjima u BIOS-u ili softweru
5. Ili jo to neki virus
HITNO MI TREBA VASA POMOC I STRUCNO MISLJENJE

Poslednja izmena:
Probaj to napajanje u drugoj masini pa ako bude isto onda nije ispravno.

Sta ako...

Jos nesto me zanima? Kada se komp ugasi zbog pregrevanja procesora n.p.r. namesteno je u BIOS-i da se automatski ugasi ako temp. procesora predje 65 C i ona PREDJE, KOMP SE UGASI DA LI JEDONOSTAVNO POSLE TOGA MOZE DA SE UPALI ILI MORA OVAKO KAO JA DA SE RESETUJE NAPAJANJE ???

Simptomi koje si naveo su 100% do pregrevanja procesora.Sve su to aplikacije koje opterete sam cpu-u,to neznaci da je on neispravan ili slicno.
Nema veze sto ti je namestena temperatura za gasenje u biosu 75c, cpu kada se pregreje u samom jezgru on se ugasi to mu je zastita da ne pregori, ta temperatura od 60 c u leru je ogromna ma koji cpu bio!!
Lek stavi novu pastu ispod kulera ocisti kuler od prasine ako je ima a ako to ne pomogne noviji jaci kuler.Proveri da li je napon na cpu-u na defaultu.

Skoro sam ga cistio. Pastu nisam skoro stavljao, i ima od prethodnog TermalTake 9+ Cu bakarno jezgro, da lepo ja to izfrikombinujem: stavim hladnjak sa bakarnim jezgrom od TermalTakea a fan od Wispera, koliko ce mi to smanjiti tepmeraturu.
Uuuuuuuuuufffff dobro ako to nepomogne reci koji cooler da kupim. PONOVO :wall: Moze li CoolerMaster Jet 7+

Koji baksuz !!! :crash:

E a gledam onom liku PoisonFREE on ima isto Athalon 2500+ stim sto jemu radi na 2000MHz i ima isti cooler na kome se procesor greje od 35 C do 45 C, a meni na 1.83 ili tako nesto i greje se od 45 C do 58 C.
PA KAKO TOLIKA RAZLIKA U PI*** M******* :wall: i to bas meni, a niti sam ga nesto clockovao niti drndao. Kada bih stavio tu termalnu pastu ( DOSTA NJE ) KOLIKO BIH SNIZIO TEMP PROCESORA.

freemind je napisao(la):
E Kada bih stavio tu termalnu pastu ( DOSTA NJE ) KOLIKO BIH SNIZIO TEMP PROCESORA.

Prije bi ti se povecala temperatura - jer se ta pasta ne sipa lopatama na CPU :bottle:

Trebas staviti jednu "normalnu" kolicinu, nikako DOSTA nje.

Skini kuler, ocisti ga od paste, izduvaj ga od prasine, po potrebi podmazi ventilator (samo nemoj jestivim uljem), ocisti CPu od paste, nanesi pastu na CPU, razmazi je, nanesi malo paste na donju stranu kulera, zatim cistom mekanom krpicom razmazi tu pastu po hladnjaku, obrisi veci dio te paste sa hladnjaka (ovaj dio sa nanosenjem na hladnjak je da popuni mikropukotine na samom tijelu hladnjaka), montiraj kuler na CPU.

Eventualno prije svega ovoga, mogao bi vodobrusnim papirom (granulacije 1000+ tj. sto finiji) obrusiti tijelo hladnjaka (ako si dokon).

Pozdrav

Poslednja izmena:
Mozda je tebi zapao neki los primerak koji se vise greje.

Gresis ovaj strasno gresis mmmmm.
On je mislio na brzinu CPU-a od 1.83Ghz tj, 166*11=~1830Mhz sto je default za Bartona 2500+.

my bad (u dijelu gdje je napisao 1.83 mislio sam da se radi o vcore, a ne o ghz, jer nije naveo, a i umor cini svoje).

ipak mu je ta temperatura prevelika za cpu (ako ploca ne laze).

pozdrav

Poslednja izmena:
mmmm je napisao(la):
Prije bi ti se povecala temperatura - jer se ta pasta ne sipa lopatama na CPU :bottle: Trebas staviti jednu "normalnu" kolicinu, nikako DOSTA nje.

Znam! Nego sam mislio:pod savetom koji sam dobio:"stavi termalnu pastu", znaci malo vise nje, jer cim ova neobavlja duznost kako treba.
I ovu proceduru znam ( otprilike, ali nikad nisam radio ), ali u svakom slucaju hvala. :wave:
Nego ako sve ovo uradim kako si naveo i jos stavim hladnjak sa bakarnom osnovom ( samo na delu koji naleze na CPU ) od TermalTakea Vulcano 9+ Cu i fan od ovog Spirea Wisper Rock, KOLIKO CE TO DA SNIZI TEMPERATURU PROCESORA.
Ako to ne sta onda da radim. KOJI COOLER DA UZMEM DO 30 EURA DA JE VEOMA MOCAN A NE PREVISE BUCAN. Razmisljao sam izmedju:
1. CM Jet 7+
2. Gygabyte 3D SE
3. CM Hyper 6
4. Onaj zeleni GlaciaTech koji se okrece do 2000rpm sa dva fana
5. CM Vortex Dream 7

JOS NESTO STO JE JAKO ZANIMLJIVO KADA UPALIM KOMP U BIOSU GLEDAM OCITAVANJA TEMP. CPU-a i pazi sada ovo POCETNA JE 38 C i lagano se za 2 do 5 minuta POPNE DO 58 - 60 C !!! I TO U BIOSU, BEZ IKAKVOG OPTERECENJA. PA OVO NIJE NORMALNO. PRVI ATHALNO 2000+ SAM PRODAO JER SE PREGREVAO DO 80 C A VEC I OVAJ POCEO DA PRAVI ******. TESKO DA TO MOZE BITI KOINCIDENCIJA. I SADA CE NEKO DA KAZE DA SU... MA PALI NECU DA SE UPUSTM U SVADJU...KADA SAM BAKSUZ...A I ONI NEMOGU NISTA KVALITETNO DA NAPRAVE...KAKO KOMSIJI ATHALON 2000+ SE GREJE DO 72 C I KOMP MU SE NEGASI...SVAKI PUT KADA UPALIM Champioship Menager 04-05 pre nego sto krenem da zaigram mec komp se ugasi. OTKAD TO CM TOLIKO OPTERECUJE PROCESOR... :wall:

JER MOGU DA ZAMENIM CPU, PoSTO JE JOS POD GARANCIJOM ??? :smoke: :eyebrows:

Poslednja izmena:
A da zamenis tastaturu?!?
Pazi ovako, svako krsteno napajanje ima zastitu od kratkog spoja koja funkcionise tako sto napajanje nakon kratkog spoja ugasi i nece da se upali dok se ne iskljuci iz struje (to mu dodje kao neko resetovanje istog). Dakle, sta ako tebi tastatura pravi kratak spoj kad pritiskas po njoj? Mozda zvuci blesavo, ali nista te ne kosta da probas.
Moguce je takodje da ti neki kabl od napajanja (onaj do ploce) prekida (desilo se mom drugaru) i da se zato gasi komp kad malo drmnes sto.
Poslednja mogucnost je da ste pri montazi napajanja pomerili hladnjak na procesoru pa ne lezi dobro ali da je u pitanju gasenje zbog pregrevanja masina bi morala odmah da se upali, a ne da moras da gasis napajanje. Ja tipujem na kratak spoj.

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
A da zamenis tastaturu?!?

...ali da je u pitanju gasenje zbog pregrevanja masina bi morala odmah da se upali, a ne da moras da gasis napajanje. Ja tipujem na kratak spoj.

TO SAM I JA UPRAVO MISLIO :banana:

ZNACI MOZE LI MI NEKO 100% TACNO RECI STA JE U PITANJU ???

1.NAPAJANJE
2.PROCESOR

Jos Nesto...

FAN NA PROCESORU, JER TREBA DA

1.DUVA U PROCESOR ili
2.IZDUVAVA VAN PROCESORA

freemind je napisao(la):
TO SAM I JA UPRAVO MISLIO :banana:

ZNACI MOZE LI MI NEKO 100% TACNO RECI STA JE U PITANJU ???

1.NAPAJANJE
2.PROCESOR

Jel tebe mrzi da probas ili sta?!? Ne razumem kako ocekujes da ti neko dalje pomogne. Mi ipak ne gledamo u pasulj nego rasudjujemo na osnovu onoga sto si ti napisao.

Dakle, probaj sledece:

1. Dok ti radi komp prodrmaj kuciste malo. Ako se ugasi negde imas los kontakt.

Ako se nista ne desi pokusaj sledece:

2. Zameni tastaturu. Ako prestane da zabada onda je tastatura bila problem.

Ako i dalje zabada pokusaj sledece:

3. Otvori racunar i skini pazljivo cooler, sa procesora, ocisti ga, nanesi tanak sloj termalne paste i ponovo ga pazljivo montiraj.

Ako i dalje zabada, ***, nosi ceo racunar u servis.

audiofreak je napisao(la):
Jel tebe mrzi da probas ili sta?!? Ne razumem kako ocekujes da ti neko dalje pomogne. Mi ipak ne gledamo u pasulj nego rasudjujemo na osnovu onoga sto si ti napisao.

Imas pravo... Probacu.

1.Los kontakt sigurno nije... PROBAO
2.Tastatura...Testiranje u toku, mada neverujem
3.Za procesor, za svaki slucaj pozvacu iskusnog prijatelja da mi pomogne, jer mi je to ipak prvi put pa nezelim nesto da sjebem...

freemind je napisao(la):
JOS NESTO STO JE JAKO ZANIMLJIVO KADA UPALIM KOMP U BIOSU GLEDAM OCITAVANJA TEMP. CPU-a i pazi sada ovo POCETNA JE 38 C i lagano se za 2 do 5 minuta POPNE DO 58 - 60 C !!! I TO U BIOSU, BEZ IKAKVOG OPTERECENJA. PA OVO NIJE NORMALNO.
Nemoj da te ovo brine, to nije ništa neobično.

još jedan komentar na kratak spoj:
Pogledaj (otvori, ali ne pod naponom) u šta ti je gurnuta utičnica od 220V. U tom šukou možda leži zec.

zokish je napisao(la):
Pogledaj (otvori, ali ne pod naponom) u šta ti je gurnuta utičnica od 220V. U tom šukou možda leži zec.

MORACES MALO DETALJNIJE, AKO TO NIJE PROBLEM JER SE JA NERAZUMEM TOLIKO U TE VOLTAZE :d . PLEASE... I KAKVO TU ****** MOZE DA NASTANE
HVALA UNAPRED :wave:

zokish je napisao(la):

Koliko ja razumem, napajanje ne bi odbilo da se upali ponovo da je kratak spoj u uticnici, a on mnogo lakse moze to da proveri ako samo ukljuci racunar u neku drugu uticnicu bez bilo kakvog rizika po zivot i zdravlje. Takodje ne bi bilo lose i da promeni napojni kabl od racunara.

Upali kompjuter, udji u BIOS, ostavi ga par minuta da radi i posmatraj temperaturu (u BIOS-u). Kada temperatura postane visoka (60+ stepeni), srafciger u ruke, makni bocnu stranicu i rukom pipni tijelo hladnjaka. Ako je kuler hladan/mlak, onda definitino ne pravi dobar kontakt sa povrsinom CPU-a (jer na 60+ stepeni ne mozes bas dugo drzati prst); ako je kuler vruc, onda izduvaj kuler i nabaci par dodatnih ventilatora za kuciste.

Pozdrav

Poslednja izmena:
freemind je napisao(la):
MORACES MALO DETALJNIJE, AKO TO NIJE PROBLEM JER SE JA NERAZUMEM TOLIKO U TE VOLTAZE :d . PLEASE... I KAKVO TU ****** MOZE DA NASTANE
HVALA UNAPRED :wave:

bilo je već na forumu ranije,svi smo jurili problem u kućištu a ono produžni kabl na koga je nakačeno 5-6 potrošača/utičnica je bio jako lošeg kvaliteta. Ako nemaš drugi iskopčaj iz struje i rasturi. Možda su labave "štipaljke" a možda su blizu 0 ili uemljenju pa "šmercuju" kad se zagreje nakon dužeg rada ili kad povuče više struje. Moj drug je iskusio sličan problem, samo je u pitanju bio monitor.

Xp?

Da nemas mozda instaliran XP?
Ja sam imao isto problem sa Chieftecom 410, gasio mi se komp bez ikakvog razloga mada mozda jednom na dan, a redovno posle nekoliko minuta ako probam da igram nesto, pa sam sumnjao na graficku :)
Na kraju sam problem resio tako sto sam u
control panel->power options->power schymes
umesto "Min. requirements" stavio "Always on".
Od tada se nijednom nije ugasio :guitar:
Zvuci glupo ali mene ledja vise ne bole.

Vrh Dno