Šta je novo?

Ogrebotina na CRTu

Ripper

Čuven
Učlanjen(a)
25.07.2000
Poena
650
Čistio sam Samsung 959NF običnom magičnom krpom u kojoj se ,verovatno, našla neka mrvica i posle sam primetio u donjem desnom uglu tanke blage vertikalne ogrebotine. Na svetloj pozadini svetle onako raznobojno :wall:
Jel postoji neka pasta za poliranje kojom bi se ova mala glupost popravila? I ako postoji gde ima da se nađe i kolko košta?

Hvala... :wave:

Time sto si ga ogrebao skinuo si mu zastitni,antirefleks sloj koji se nanosi u poslednjoj fazi proizvodnje monitora.Pasta ti nece pomoci da resis problem sem u slucaju da hoces da skines zastititni sloj sa celog monitora.Taj sloj sluzi da smanji zracenje i refleksiju tako da ti ja ovo ne bih predlozio.Ako skines ovaj sloj bez problema mozes ispolirati staklo ali gubis antirefleks.Bilo je reci o pastama za poliranje skorije nesto, cini mi se.potrazi na forumu.Inace imam identican problem i trazio sam resenje i na zalost nisam ga nasao.Evo upravo sad gledam tu ogrebotinu i mnogo se nerviram :mad:

Pa šta da se radi... Uostalom ionako se nalazi (na svu sreću! ) u donjem desnom uglu uz desnu ivicu pa se i primećuje toliko!

Ili zivi s tim, ili uzmi astonish pastu ili krem pa oribaj ceo ekran.
Meni se je to 1x desilo, oribao sam ga skroz.

isti, odnosno mnogo veci problem mi je nastao pre par dana. devojka je obrisala monitor, ali tako da su se te ogrebotine (raznobojne povrsine) pojavile svuda, skoro celom vertikalom uz levu i desnu ivicu monitora, i par manjih povrsina po sredini...
@jaksa
obzirom da si vec polirao monitor, da li mi preporucujes poliranje? interesuje me da li bi dobio nesto, odnosno sta bi izgubio, jer mi novonastale povrisine poprilicno smetaju.

ja imam ogrebotinu od 3 cm na sred ekrana......cak sam i pastiku okolo uspeo da spalim...

ne bi ga bas ribao

To kad devojke poliraju, prsnu onaj glass shtrc, i razjebu taj sloj.
Onda je resenje ribanje jer linije budu svuda, ceo antirefleksivni sloj popuca.

Kada je neka manja ogrebotina, koja nije na centru, ja to ne bih dirao.
Posto ti smeta, astonih i magicna krpa i ribaj, nije bas lako oribati ceo 19"

Ste bre normalni??
Kakav astonish??
Pa unistice ceo ekran!
Ta abrazivna sredstva naprave josh gori haos.
I chovek ne moze da zna da li je ostecen samo anti glare / anti reflex sloj, ili je potkaceno i staklo.
Ako je potkacio i staklo, onda nema pomoci. I totalno je *****ski da skida ostatak anti-reflex sloja!!
Jedino da jurish u Glass-service, imaju kitove za reparaciju ogrebotina na staklu.

P.S. mnogo su vam glupe ribe :d

Zanima me sta mislis kad napises "*****ski".

Ja pricam sta sam u praksi radio, astonish NIJE abrazivno sredstvo i radi posao u slucaju takvih ogrebotina.

PS. smiri dozivljaj ;)

Pa čovek se potresao... Zamislite da krenete sa brisanjem monitora pogrešnim sredstvom i polako ode ceo ekran u rodni kraj! :D
A to za devojke stoji... :D :p :lol:

Bas zeznut problem, ja imam NEC multisinc monitor (rezervni), antirefleksni sloj mu je potpuno upropascen. Koji je u stvari najlaksi nacin da se taj sloj skine? Izgleda da od reparacije istog nema vajde. Da, deluje da cu morati da skidam i CRT da ocistim ivice.
Bas bedak...

astonis pasta i trljaj.... ja sam to radio na ibm-u, ne secam se koji model. A i lakse ces ga prodati bez ogrebotina, izpoliranog.

Ripper je napisao(la):
Pa čovek se potresao... Zamislite da krenete sa brisanjem monitora pogrešnim sredstvom i polako ode ceo ekran u rodni kraj! :D
A to za devojke stoji... :D :p :lol:

Hvala na podrsci.

jaksa je napisao(la):
Zanima me sta mislis kad napises "*****ski".
Nisam napisao "*****ski" nego "i_d_i_o_t_s_k_i" jer i jeste ako je ogrebano i staklo.

A to da astonish nije abrazivno sredstvo je glupost.
Znash li shta znachi pridev "abrazivno"??

A to shto imash 4,700 postova ti ne daje pravo da mi govorish da smirim dozivljaj.

Ma Gorannne, imas li pojma koliko jjjje debeo taj sloj na NECu? Fuck, trebace mi slajferica od kuma lakirera da ga skinem pastom. I opet bez skidanja ekrana ne mozes da skines sloj uz ivicu. Valjda, nisam probao.

ne znam za nec, ali kod ovog ibm-a je jako tanak i uspeo sam da skinem sve za otprilike 1,5 sat. Naravno ako hoces da bude ok, moras da skidas monitor....

The Spinner je napisao(la):
Hvala na podrsci.

Nisam napisao "*****ski" nego "i_d_i_o_t_s_k_i" jer i jeste ako je ogrebano i staklo.

A to da astonish nije abrazivno sredstvo je glupost.
Znash li shta znachi pridev "abrazivno"??

A to shto imash 4,700 postova ti ne daje pravo da mi govorish da smirim dozivljaj.

Naravno da mi daje za pravo, ne broj postova vec funkcija na forumu.
Odredjene reci i nacin izrazavanja i ponasanja nece biti tolerisani.

Inace,
Nemoj da mislis da tvoja hiperaktivnost na forumu nije primecena, pa te molim da malo smanjis spamovanje, sad imas 100+ postova i nema potrebe da pravis toliki shum.

Danas, do sada, si napravio 44(!) posta.

Uzgred, zna li neko, ko servisira crt monitore a ne udara po u$ima. Mom drugu je jedna firma na bulevaru uzela za popravku napajanja 753s - lagodnih 30 eur. A monitor vredi 45-50.

Pa zato se prvo konsultuje serviser pre bilo kog zahvata o isplativosti popravke.
Inace skoro svaki CRT monitor mozete bez problema servisirati u bilo kom boljem TV servisu...

Pa, Srga, nije bas tako jednostavno, naravno da sam pitao za cenu popravke unapred, moras da progutas knedlu i za 30 eur kada si prvi vlasnik monitora i znas da nije izakan, bolje nego da das 40-45 za crt kome ne znas poreklo. To pogotovo vazi za 753s. Vecina tv servisa (bar koje ja znam) ne ljubi raditi monitore - izgovor - delovi. Brand servisi zestoko udaraju po u$ima.

jaksa je napisao(la):
Naravno da mi daje za pravo, ne broj postova vec funkcija na forumu.
Odredjene reci i nacin izrazavanja i ponasanja nece biti tolerisani.

Inace,
Nemoj da mislis da tvoja hiperaktivnost na forumu nije primecena, pa te molim da malo smanjis spamovanje, sad imas 100+ postova i nema potrebe da pravis toliki shum.

Danas, do sada, si napravio 44(!) posta.

Da li ti to pretish kao VELIKI MOCNI MODERATOR molim te?
Ni jedan moj post nije bio spam, svaki je imao smisao.

Iritira me samo takva nadmenost.

Ako je "i_d_i_o_t_s_k_i" ruzna rech, onda zaista nemam rechi
Sve shto sam napisao na ovu temu bilo je iz najbolje namere, da chovek ne bi sebi napravio josh vecu muku!

A ako je tvoj ego tako veliki da sve shvatash lichno, tvoj problem.

I sad, kao JAKSA - VELIKI GRANDE MODERATOR, slobodno pobrishi sve moje postove
ako cesh se tako osecati josh mocnije.

Svaka ti chast.

Poslednja izmena:
Ja sam obican, najobicniji moderator.
Najlepse te molim da se ponasas kao normalan clan foruma.
Inace, tacno sam znao da je razlog inflacije postova postavljanje malog oglasa.

Svaka mi cast? Hvala, ja svoj posao ozbiljno radim ;)

Srga je napisao(la):
Pa zato se prvo konsultuje serviser pre bilo kog zahvata o isplativosti popravke.
Inace skoro svaki CRT monitor mozete bez problema servisirati u bilo kom boljem TV servisu...

Tehnologija je slična, ali razlike između TV-a i monitora su velike, pa je ipak bolje odneti monitor u servis koji ima iskustva sa njihovim servisiranjem. Naravno, ako je u pitanju napajanje, manje-više je svejedno ko će ga popravljati, ali npr. sve što ima veze sa geometrijom slike baš i nije pametno prepustiti TV serviseru.

Možda će nekom koristiti:
vlažnom maramicom (za bebe preporučujem) lagano obrisati površinu a zatim mekim upijajućim papirom pokupiti kapljice, blagim pokretima. Na 959NF odličan rezultat.
Više se ne nerviram kada ga umackaju klinci prstima. A i manje se derem.

Poslednja izmena:
Dobro ljudi, iskulirajte malo.
Kada smo bili klinci (oko 8-9 godina) moja sestra je bila vredna pa je displej od video rekordera obrisala acetonom :d Ne znam kako smo izbegli batine, ali od onda joj to više ne pada na pamete.
P.S.
Ja svoj CRT brišem sredstvom za staklo, ček da skoknem do špajza....MER Glass, i ništa nisam upropastio. Doduše, možda ga je prethodni vlasnik odradio :p (Feđa - javi se :smoke: ) ali ne primećujem neke anomalije, osim što mi je smor da gledam u ovaj leš od CRT-a posle TFT monitora na poslu :S:

Nikako Mer glas na flat ekrane sa premazom!

Evo Samsung-ovih preoporuka za cishcenje:

Samsung je napisao(la):
To clean your monitor safely, follow these steps:
Disconnect the power cord.
Spray or apply a small amount of non-abrasive cleanser on a soft, lint free cloth.
Gently wipe the surface. Use as little pressure as possible.

You should never use any harsh chemicals to clean your LCD monitor. Cleansers with the following agents are OK to use:
Water
Vinegar (mixed with water)
Isopropyl Alcohol
Petroleum Benzene

Do Not use cleaners that contain the following agents:
Acetone
Ethyl Alcohol
Ethyl Acid
Ammonia
Methyl Chloride

Warning: Do not spray or apply any liquids directly to the monitor. Always apply the solution to your cloth first, not directly on the parts you are cleaning. Apply as little pressure as possible when you clean.

Applying too much pressure or spraying liquids directly onto the screen or case of the LCD Monitor may cause damage to the display which will not be covered under warranty.

Samsung je napisao(la):
To clean your CRT monitor, unplug it and then wipe it gently with a soft cloth slightly dampened with a mixture of water and mild detergent that is ten parts water to one part detergent.

Important: Do not use a detergent with any alcohol, solvents, or other strong substances. These substances can damage the antiglare/anti-static coating on the screen and discolor the monitor case. Also, do not spray detergent or water directly onto the monitor.

Moracu da ukinem svoju praksu cishcenja CRT monitora sa glass sredstvima... Koristio sam ih jer sadrze izopropil alkohol, ali nisam primetio da sadrze i amonijak :S:

Poz:wave:

Poslednja izmena:
Za ogrebotine na antirefleksivnom premazu crt monitora najbolje sredstvo je Farecla G3. Dobije se mnogo lepša i svetlija slika. Nema potrebe skidati ekran, u tom slucaju bolje ga zameniti. Taj sloj ne služi ničemu sem da 20% smanji refleksiju što je opet nedovoljno. Price o radijaciji su glupost. Elektroni kojima se bombarduje unutrasnja strana ekrana su beta zraci ali je njihov domet mali i u vazduhu a staklo je nepremostiva prepreka. Ako i prodju kroz 2 cm stakla sigurno ih nece zaustaviti onaj shit premaz koji neki proizvodjači naročito bedno prave.

Poslednja izmena:
Jedino nam nisi rekao gde Farecla G3 moze da se nadje, u prodavnicama za kompove ili
u prvom C marketu.

I ja sam malo vise izgrebao monitor, odnosno sa povrsine od jedno 6x3cm
skinuo taj antireflex sloj, to me strasno iritira iako je u pitanju 21" monitor
(IBM P260 Sony Trinitron Flat cevka)
Da li neko ima preporuku kako da skinem ceo anti reflex sloj,
video sam da je neko koristio astonish ali ne znam gde to moze da se nadje,
i sa cime da ribam(krpa, magicna krpa, pamucna tkanina, smirgla :d)
Probao sam sa polir pastom za metal i magicnom krpom, ali sloj se izuzetno tesko
skida.Bilo bi dobro kada bi postojala neka hemikalija koja ce ga skinuti, da se
ne bih mucio sa poliranjem(odnsno ribanjem do besvesti :crash: )

Evo i slike

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    24.5 KB · Pregleda: 144
Nazad
Vrh Dno