Čitam i ne verujem. Koliko gluposti na jednom mestu.
PayPal je jedini koliko-toliko siguran način plaćanja, tačka. Samo zato što postoji mogućnost da se novac povrati, bez obzira gde je novac otišao i na čiji račun, tačka.
Plaćanje nekome na račun je mačka u džaku. Jednom kad izvršiš plaćanje i pare legnu na račun, mogućnost da povratiš novac je na nivou statističke greške, tačka.
Nažalost, sve je više prevaranata na stranim oglasima i to je fakat. KupujemProdajem je smešan sa prevarama za njih.
Skoro svaki oglas gde se nešto prodaje dosta jeftinije od sledeće najpovoljnije ponude je 99% prevara.
Evo primer plaćanja na račun u Holandiji, pa sledi obrazloženje:
Dakle, naleteo sam na oglas na Marktplaats-u (holandski KupujemProdajem) za polovan perač pod pritiskom Karcher K7 u prilično dobrom stanju, pa pošto mi je trebao za pranje terase, odlučio sam da ga kupim. Prepisku vidite iz priložene slike. "Prodavac" je tražio 180e, ja sam mu ponudio 150e, on je pristao i razmenili smo podatke za transakciju.
Kao što vidite dao mi je bankovni račun (u ABN AMRO banci) na koji da uplatim novac i ja sam to učinio u 19:55.
U 22:45 sam dobio poruku (od vlasnika naloga) koja u prevodu znači:
Neko je koristio naš nalog da prevari ljude sa ovim oglasom. Trudimo se da ovo poništimo što je pre moguće. Zato nemojte prenositi novac ako se to od vas traži.
Izvinjavamo se zbog neprijatnosti, ali ne možemo ništa da uradimo povodom ovoga.
Oko 23:00 sam prijavio banci prevaru i da sad ne bih ponovo pisao suštinu odgovora koji sam dobio,
@DukeLander je srećom to obrazložio umesto mene
Placanje sa racuna na racun je nesto najgore sto mozes uciniti jer u momentu kada pare legnu na racun, dovidjenja.
Samo sudski nalog moze da vrati pare u slucaju prevare. Ako pare nisu legle tj u transferu su, mozes nazvati banku i stopirati prenos pozivajuci se na prevaru.
Ove price "imam ime i racun-tuzicu" su za zabaviste jer kao prvo, tuziti iz Srbije nekog u Nemackoj za neke (po nemackom standardu) mizerne cifre... da, kako da ne... Kao drugo, i da imate blizanca, rodjaka, drugara sta vec u Nemackoj pa da on tuzi u vase ime - bice izbacen iz svake advokatske kancelarije jer niko nece da se cima za tako mizerne cifre, no postoje online advokati (to vam dovoljno govori) koji mogu donekle pomoci na papiru, u realnosti nece.
Advokati ce se cimati samo u slucaju da imate kao i ja Rechtsschutzversicherung aka pravno osiguranje, gde ne placate advokata vec on naplacuje usluge preko osiguravajuce komore te mu se itekako isplati da se cima ma koliko sitna cifra bila. Inace su advokatski troskovi ovde enormni, zato i postoje ovakva osiguranja.
Posle ovoga ostala mi je mogućnost da prijavim policiji, ali i tu bi naleteo na tarabu, što je takođe
@DukeLander obrazložio:
ako uplatis nekom na racun manje od 1000€ da on zakonski ne podleze nicemu?
Jedino ato mozes je privatna tuzba?
Policija neće mrdnuti prstom za mojih 150e, što dovodi do toga da sam ladno izvisio.
Da ne bi više pametovali, obrazložiću vam prevaru:
Prevarant je hakovao nalog legalno registrovanog lika na Marktplaats-u koji je dugogodišnji korisnik ovog oglasnika (7,5 godina) i koji trenutno nije imao ništa oglašeno, a pri tome je imao 100% pozitivne ocene. Na njegov nalog je postavio oglas za Karcher i na taj način upecao mene koji sam, naravno, pre upuštanja u kupovinu proverio ocene vlasnika naloga, od kada koristi ovu platformu, bla, bla, bla... uradio sve što je do mene i otklonio sve sumnje. Nakon toga sam odlučio da ga kontaktiram i kada smo se sve dogovorili, kao što vidite, poslao mi je račun na koji da uplatim novac. Račun je otvoren u holandskoj banci u kojoj i sam imam račun i logično, s obzirom da taj podatak ne može biti lažan, odnosno ne može ga imati neko ko ne postoji, razmišljajući naivno, samo zato što sam i ranije na taj način kupovao preko oglasa i kao što se ispostavilo, imao sreće pa me niko nije prevario, prebacio sam novac sa mog na njegov račun. Novac je trenutno legao i tu je kraj.
E sada se verovatno pitate, kako je moguće da ti neko ladno da svoj legalan račun i sebe izloži mogućnosti da ga neko na taj način otkrije, uhapsi i eventualno osudi za prevaru?
Lako. Nije njegov račun (već nekog ko zaista postoji), niti je on verovatno Holanđanin i ko zna ko je i odakle je.
Znači, kako su mi objasnili, prevarant koji je hakovao nečiji nalog, hakovao je i nečiji bankovni račun (login za internet banking, broj računa, kreditnu karticu, PIN...), verovatno putem fishing-a ili nekom drugom metodom, tako da je imao kod sebe sve spremno za prevaru. Pretpostavljam da je imao više spremnih računa i verovatno birao one čiji je račun bio prazan (znači ne koristi ga često) ili nisu momentalno imali novac na njemu. Dakle, pitam ja banku, pa dobro kad je novac legao na taj račun, morao ga je prebaciti na svoj, postoji trag?
Ne, ne, u roku od 5 minuta digao ga je preko bankomata u Poljskoj, a i da ga je prebacio u recimo Nigeriju, mi tu ne bismo mogli ništa, pogotovo za 150e.
Da stvar bude bizarnija, prevarant je sutradan ponovo postavio isti perač, naravno druge slike (*****o se jer je na tim novim slikama u pozadini bio parkiran automobil sa belim tablicama, a u Holandiji su žute, pa sam vrlo brzo provalio) sa istom početnom cenom od 180e, što potkrepljuje moju pretpostavku da ima više nečijih naloga i bankovnih računa. Naravno, taj oglas sam takođe prijavio na Marktplaats-u kako bih sprečio da prevari još nekoga i ubrzo dobio poruku da je nalog blokiran. Očigledno, on će nastaviti da operiše i dalje (pošto je sada ispao glup jer je postavio isti predmet i cenu za prodaju, zalepio se za jebeni Karcher) sa nekim drugim oglasima, gde ga neće lako uočiti i preveslati još nekog.
Eto, prosto ko pasulj i ne zanosite se više glupostima da je bank transfer siguran, ne izigravajte psihologe i ne pametujte, jer ukoliko ste imali dobra iskustva, imali ste samo sreće, tačka.
Tako da stojim 100% iza svega što je napisao
@DukeLander i sve ostalo je besmisleno.