Šta je novo?

Oficijelni GeForce GTX295 Thread

zastrasujuce preformanse, pogotovo u SLI ...

Do tada nesto vise bi nam mogao reci jedan user ako je voljan da nas upozna kako se ova kartica ponasa😀

🙂

Napisacu ono sto mogu u ovom trenutku. U glavnom poredicu je sa GTX 280 koju sam imao do pre neki dan.

U pitanju je Gainward GTX 295. Od ostalih GTX-ova vizuelno se razlikuje samo po stickeru. Neko misli da se ovaj ili onaj brand bolje OC-uje, ali ja licno mislim da je to od primerka do primerka. O OC-u, i performansama u sintetici malo kasnije.

Prvi utisak kad uzmete karticu u ruke je njena tezina, dosta je masivnija od GTX 280. Cooler je fenomenalno dizajniran i uvlaci vazduh sa obe strane kartice - turbina uvlaci vazduh sa obe strane kartice. Sam cooler je bucniji od onog na GTX 280, ali daleko od toga da je jako bucan. Hladjenje je na default settingsu agresivnije dosta od onog na GTX 280, ali zato drzi temperature u fenomenalnim opsezima.

• Idle temp su 52C/56C
  • load u toku 3Mark-a 73C/74C
  • load u toku igranja GRID-a 82C/85C

Ovo su temperature OC-ovane kartice na 700 core. Na default taktovima skinite apx 2C u loadu i to je to. U riva tuneru treba pomeriti da fan ne krece od 41% nego od 36% i dobicete u 2D-u apsolutno tihu karticu. Bitna napomena je da su sva merenja radjena u zatvorenom kucistu iz potpisa koje pride jos stoji u stolu. Tako da su samim tim rezultati veoma impresivni - svaka cast nV na designu hladnjaka.
Zamenicu gornji 3.5" HD bay u kucistu, sa air ductom koji ce direkt dovoditi hladan vazduh do turbine sa prednje maske i mislim da cu time jos vise popraviti temp.

Moj primerak se OC-uje do 700MHz core, 1450 shaderi, 1200 Mem. Probao sam da dizem memoriju na 1250 ali nije moguce. Sitnije inkremente nisam probao. Core mislim da bi mogao jos vrlo malo. Da li je to dobar OC score ili nije nemam pojma, a u mom konkretnom slucaju OC ne igra bas nikakvu ulogu posto su mi performanse CPU bound. Naime, da bi izvukli maximum performansi iz ove kartice treba vam JAKO dobar CPU. Moj Q6600 je prvo bio OC-nut na 3.2GHz i tu je OC grafike donosio apx 200 poena u 3DMark-u. OC-om quad-a na 3.6GHz sam dobio oko 500+ poena u 3DMarku, sto ce reci ni Q6600 na 3.6GHz nije dovoljan da se uposli GTX 295 kako treba. Znaci imajte na umu CPU kao bound faktor. Ne znam tacan score koji sam dobio u 3DMarku ali uzmite da je oko 19000 poena. Posto ja izrazito prezirem 3DMarkovanje, necu ponavljati test. Odnosno ponovicu ga kad predjem na novu CPU platformu.

Trenutno imam instalirane 181.22 drivere. Od igara sam probao u 1920x1200 (sa forsiranim max AA, AF i FSAA i svim in game detaljima na max)

1. GRID
  2. Silent Hunter 4
  3. Silent Hunter 3
  4. Steel Fury

U Grid-u su sva setovanja na MAX; FPS je konstantno 100-102 sa 10-ak auta ispred mene.
U SH3 je FPS varirao izmedju 220 i 150, u zavisnosti koliko brodova je bilo, eksplozija etc... min 150 fps je bio u sred ogromnog konvoja sa nekoliko gorucih brodova i eksplozija. 220 FPS je u command room kad iscrtava samo posadu.
U SH4 isto sva setovanja na MAX, fps je od 90 do 120. SH4 je izrazito neoptimizovana igra, sampion - gori od crysis-a.
Steel Fury - oko 90 fps - sve na max.

Crysis necu ni probati posto mi je nesto malo odvratniji od 3DMark-a.

Kad uporedim ove rezultate sa GTX 280 ne dobijaju se neki fascinantni FPS boljitci, ali... samo igranje je neuporedivo tecnije. FPS je konstantan nema skokova. Takodje sa GTX 280 nisam mogao da imam AA i AF na max sa svim game details na max pride. Kad sam krenuo da igram GRID nisam mogao da verujem ! Igra prosto tece... SH4 i SH3 takodje. Moze vam zvucati cudno kako to da neka simulacija podmornice moze da bude zahtevna 🙂 Ali verujte mi na recu u 1920x1200 sa svim filterima i FSAA, moze i te kako. Na primer swipe periskopom preko horizonta sa 100-njak brodova - whoosht ! nema ni najmanjeg glitcha ! U poredjenju sa GTX 280 ovo je MNOGO bolje ! Znaci moja teorija maximalne brzine peglice na nizbrdici pre raspadanja je tacna. Nije bitno koliko max fps kartica moze da izvuce, bitno je kolika je delta izmedju min fps i max fps. Znaci nije ni average fps mnogo bitan - posto i on moze biti statisticki pokvaren. Kod ove kartice min fps je naprosto fenomenalan. Sa ovim max setovanjima nisam mogao da prepoznam SH3 🙂 A Grid je izgledao... WOW !

Sve je testirano 181.22 driverime i nije bilo nikakvih problema.

Moj krajnji utisak je veoma pozitivan. Nisam ocekivao ovako fin dobitak u gameplay. Bitna cinjenica je da sa GTX 280 nisam mogao da drzim AA, AF i FSAA na max vrednostima, kao i in game details na max; dok sa ovom karticom to mogu bez problema. Neko ce reci hajde probaj to u Crysis-u i GTA IV, a ja cu mu reci necu - jer me nije briga. Svako treba da zna zasto kupuje to sto kupuje, meni je bitno mozda 6-7 naslova koji ne ukljucuju Crysis i GTA IV. Sa ovom karticom sam dobio mogucnost da moje omiljene igre odigram na sasvim drugaciji nacin i sa mnogo vise uzivanja. Da li se isplati... zavisi zasto ste je kupili. Ja mogu da navedem 4 razloga zasto sam kupio ovu karticu, ali zaista samo je jedan od ta 4 bitan

lozim se na HW i to mi je hobi a imam finansijskih mogucnosti da je priustim

Za kraj najmanje bitna informacija, Solaris se podigao sa starim driverima bez ikakvih problema, Compiz radi... me happy

Poslednja izmena:
nemoj da si shkrt. daj neke slike, shotove....

Ja vec mogu da se najavim u goste 😛 Cestitke na kupovini i da te sluzi extra do neke sledece zverine 🙂 Potpuno se slazem sa onim sto si napisao vezano za min FPS koji mnogo utice na gameplay. Moze sve da izgleda bajno i sjajno i da ima 2000FPS, al dzaba kad dodje neka scena sa 20FPS i sve pokvari...

A i cena je prihvatljiva, ~ 400€ .

Mene zanima kako je stala u P182 kuciste, i koliko je prostora zauzela, posto ne verujem da moze i gornja fioka u kucistu da se ubudzi pride, obavezno daj slike 🙂

@nex999: stala je lako. Ima prostora 1cm apx od kraja karte do gornjeg cage za 3.5" drajvove. Poslacu fotke pa ce te videti.
Inace, glupo su okrenuti 8 i 6 pin pci-e konektori, to me je prilicno iznenadilo. Okrenuti su tako da su im oni zarezi za kacenje okrenuti jedan ka drugom, tako da je malo nezgodno kad je otkacinjete.

za 400E se na zalost ne moze naci u Srbiji. U USA se moze naci za ispod 400E - odnosno 500 USD. No, kod nas se GTX 280 prodaje za preko 400E 🙁

Poslednja izmena:
Odakle ti ova cifra? Mislim da nije ni priblizna stvarnoj ceni...
(predvidjenoj, realnoj MP, VP, sample-arskoj)

Nisi upucen imas regularno da kupis u firmi i ispod 4xx Eur..Toliko ce da bude i kad se bude zvanicno pojavila kod svih firmi zavisno od brenda cena ce da varira..

@mipko@Svaka cast i kao sto ti vec rekoh nek te sa srecom sluzi..Delim tvoje misljenje apsolutno..

Poslednja izmena:
pricamo o zemlji Srbiji... vec sada ima na compusa za 500USD eVga sto je fenomenalna cena. Ali na zalost u Srbiji je to neostvarivo. Pogledajte cene GTX 260, GTX 280, 4870x2... uzas jedan.

Nisi upucen imas regularno da kupis u firmi i ispod 4xx Eur..Toliko ce da bude i kad se bude zvanicno pojavila kod svih firmi zavisno od brenda cena ce da varira..
Ispod 400 evra... u radnjama, regularno... GTX 295?!!? :zgran:
Da nisi ti nesto permutovao... ili pak mislis na GTX 285?

Nema sanse... frisko, tek se pojavilo, dual GPU, najbrza graficka na trzistu... nema sanse za te pare. Kod nas.

hopla 🙂 !

ne mogu da verujem da su se drznuli da spuste cene 🙂

Ispod 400 evra... u radnjama, regularno... GTX 295?!!? :zgran:
Da nisi ti nesto permutovao... ili pak mislis na GTX 285?

Nema sanse... frisko, tek se pojavilo, dual GPU, najbrza graficka na trzistu... nema sanse za te pare. Kod nas.

Nisam permutovao..Dobio sam takvu informaciju jer mi je vec ponudjeno da uzmem samo sto ja cekam na eVGA itd..
Inace cene na berzi i nisu bas pouzdane,jedno pise a kad nazoves druga cena..

nisam rekao jos ovo nV lici neodoljivo na video kasetu 🙂 cak i u ruci 🙂

Nisam permutovao..Dobio sam takvu informaciju jer mi je vec ponudjeno da uzmem samo sto ja cekam na eVGA itd..
Pa, realno, bilo bi super kada bi tako bilo... ja bih zaista voleo da si u pravu.
On the other hand, Maxa je u jednom thread-u iznosio neke cifre, predvidjene MP cene i slicno... nije bilo ni blizu ovoj cifri. A i cene u USA te prilicno demantuju, a svi znamo sta predstavlja americko trziste.

P.S. A sto pa cekas evgicu, to ionako sve isto, samo drugi sticker... zbog opsteg seksipila EVGA modela? 😛
Inace cene na berzi i nisu bas pouzdane,jedno pise a kad nazoves druga cena..
U smislu... ?
Vise, nize?

Mislim, znam u sustini o cemu pricas 🙂, nego mi konkretno u ovom kontextu nije jasno... eno, videh GTX 280 za 350 evra, cena kao danasnja. Sto se mene tice - suvise nisko... sta ti kazes?

Pa, realno, bilo bi super kada bi tako bilo... ja bih zaista voleo da si u pravu.
On the other hand, Maxa je u jednom thread-u iznosio neke cifre, predvidjene MP cene i slicno... nije bilo ni blizu ovoj cifri. A i cene u USA te prilicno demantuju, a svi znamo sta predstavlja americko trziste.

P.S. A sto pa cekas evgicu, to ionako sve isto, samo drugi sticker... zbog opsteg seksipila EVGA modela? 😛

U smislu... ?
Vise, nize?

Mislim, znam u sustini o cemu pricas 🙂, nego mi konkretno u ovom kontextu nije jasno... eno, videh GTX 280 za 350 evra, cena kao danasnja. Sto se mene tice - suvise nisko... sta ti kazes?

Vidish sto se tice eVGA i ja imam isto misljenje tj cenim da vise samo nosi ime mada je prvi partner i velika verovatnoca je da bude i najkvalitetniji ako plus jos radi svima stampane ploce kako sam nacuo..Inace vise sam za Asus obzirom da mi treba stabilan clock a veliki OC potencijal..Sto se tice GT200 Asus je bio nenadmasan u overclockingu!
Cene..GTX280 mozda i nadjes za 360 Eur ali retko i to da sacekas..Mogu samo da budu vece..
Sto se tice GTX295 informaciju sam dobio juce sa ponudom a danas vec cujem da ce i ostale firme imati po istoj ceni..
Obzirom da sam juce mogao da uzmem kartu tj da je vec rezervisem jer je ima na stanju to bi trebalo da bude to..
Evo upravo cekam od overklokovane kuce da mi javi koliko se krece Asus pa cu znati kakvo ce stanje da bude kod nas..Sto se mene tice ja mogu i u inostanstvu da uzmem,zato mi je i eVGA dostupan..Sve zavisi..Videcu kako stvari ovde stoje,ako su cene pristupacne onda se necu cimati preko grane..

Pitanje za Mipka: šta si REALNo dobio prelaskom sa 280 na 295?? Mislim pre svega na performanse u osnosu na uložen novac. 🙂

@MadMan: dobio sam AA, AF i FSAA na max, i ingame details na max u igrama koje igram na 1920x1200.
Realno nisam dobio nista, pukao sam jos para za tu karticu i to je sve. Odavno sam prestao da trazim neko opravdanje za bacanje para na novi HW.

Mipko, ne pali me vise...... inace cu sutra uzeti asusovo celjade.... hahaha

@MadMan: dobio sam AA, AF i FSAA na max, i ingame details na max u igrama koje igram na 1920x1200.
Realno nisam dobio nista, pukao sam jos para za tu karticu i to je sve. Odavno sam prestao da trazim neko opravdanje za bacanje para na novi HW.
Dobio si bre, i to je bas ono sto ti je trebalo. Ono sto bih i ja: max detalji, sa max AA i AF modovima (sto, u sustini, moze i sad na 4870... samo, naravno, u 1680x1050), i *PLUS*, jos dodatni AA modovi, oni tzv. "eye-candy"... i jos pritom, da merak bude veci, sve to pod Vsync-om, da ne dolazi do odvratnog picture tering-a (a da fps ne pada ispod onih 60).
E, to bi bio merak 🙂

e svaka ti je ka' u Njegosa !

dobio sam to, ali mi je ono isticanje REALNO, podiglo zivac. Odnos performanse ulozen novac ??!!
Mislim, voleo bi da mi neko izmeri performanse a posle da da neku matematiku kojom se to moze prevesti u neki index 🙂

Mipko, ne pali me vise...... inace cu sutra uzeti asusovo celjade.... hahaha
pa uzimaj sta cekas 😉 neces valjda da budes "gori" od ove dvojice 🙂
pa za 3-4 meseca opet "ftx 316 tdi" :smoke:
moram odati priznanje 'vidiji i nacinu izbacivanja proizvoda :smoke: svaka cast :Klanjanje
zalepi selotejpom i prodaj po vecoj ceni od 2x260gtx core 216 :smash:
ne brinu se oni sve dok je vernih fanova :smoke:

Poslednja izmena:
e svaka ti je ka' u Njegosa !

dobio sam to, ali mi je ono isticanje REALNO, podiglo zivac. Odnos performanse ulozen novac ??!!
Mislim, voleo bi da mi neko izmeri performanse a posle da da neku matematiku kojom se to moze prevesti u neki index 🙂

Izvini😛

Realno Mipko bi dobio i vise jer ne moze da izvuce potencijal iz njegove karte jer mu je CPU veliko usko grlo!Evo cisto da nadodam tu cinjenicu da se neki nebi zbunili kako nema razlike izmedju GTX280 i GTX295 a razlika postoji i nije mala!

citiram samog sebe

"
Kad uporedim ove rezultate sa GTX 280 ne dobijaju se neki fascinantni FPS boljitci, ali... samo igranje je neuporedivo tecnije. FPS je konstantan nema skokova. Takodje sa GTX 280 nisam mogao da imam AA i AF na max sa svim game details na max pride. Kad sam krenuo da igram GRID nisam mogao da verujem ! Igra prosto tece... SH4 i SH3 takodje. Moze vam zvucati cudno kako to da neka simulacija podmornice moze da bude zahtevna Ali verujte mi na recu u 1920x1200 sa svim filterima i FSAA, moze i te kako. Na primer swipe periskopom preko horizonta sa 100-njak brodova - whoosht ! nema ni najmanjeg glitcha ! U poredjenju sa GTX 280 ovo je MNOGO bolje ! Znaci moja teorija maximalne brzine peglice na nizbrdici pre raspadanja je tacna. Nije bitno koliko max fps kartica moze da izvuce, bitno je kolika je delta izmedju min fps i max fps. Znaci nije ni average fps mnogo bitan - posto i on moze biti statisticki pokvaren. Kod ove kartice min fps je naprosto fenomenalan. Sa ovim max setovanjima nisam mogao da prepoznam SH3 A Grid je izgledao... WOW !

Sve je testirano 181.22 driverime i nije bilo nikakvih problema.

Moj krajnji utisak je veoma pozitivan. Nisam ocekivao ovako fin dobitak u gameplay. Bitna cinjenica je da sa GTX 280 nisam mogao da drzim AA, AF i FSAA na max vrednostima, kao i in game details na max; dok sa ovom karticom to mogu bez problema. Neko ce reci hajde probaj to u Crysis-u i GTA IV, a ja cu mu reci necu - jer me nije briga. Svako treba da zna zasto kupuje to sto kupuje, meni je bitno mozda 6-7 naslova koji ne ukljucuju Crysis i GTA IV. Sa ovom karticom sam dobio mogucnost da moje omiljene igre odigram na sasvim drugaciji nacin i sa mnogo vise uzivanja.

"

znaci dobitak postoji i to osetan. Ja ga ne merim kroz 3DMark i sintetiku, posto mi je to skroz bez veze. Meni je bitan gameplay koji je fenomenalno bolji nego na GTX280 - sto rece car eye candy filteri, FSAA ...

Nazad
Vrh Dno