Šta je novo?

Odziv 2ms VS 5ms za gaming

fLow

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
13.12.2011
Poena
169
Celog zivota sam imao monitore sa odzivom 5ms. Nedavno je meni i clanu foruma RecklessLife uleteo Samsungov 22 inca monitor, od kojeg slabiji model ima 5ms, a bolji 2ms. Misleci da je to bolji model koji ima 2ms, RecklessLife je odmah 'osetio' razliku... Bilo je: 'da, to je to - 2 ms vladaju, OGROMNA je razlika'. Onda sam ja probao monitor i takodje se odusevio razlikom. Onda smo saznali da monitor ima zapravo odziv 5ms. Dakle, klasican plasibo :D
Posle toga sam kupio monitor sa odzivom 2ms i iskren da budem nisam primetio neku razliku. Uvek me je nerviralo u CSS kad vidim nekog iza coska, on pocinje da puca u mene, ja se pomerim unazad iza coska, i u trenutku kada ga vise ne vidim, padam mrtav. Dakle nije postojala linija vidljivosti i ja umirem, a metak kroz takve zidove ne moze da prodje. Dakle, padalo mi je napamet da to moze da bude samo zbog kasnjenja slike. E sad, sa ovim monitorom sa 2ms imam subjektivan osecaj da se to popravilo, ali se i dalje desava...

Kakva su vasa iskustva? Koliko se realno, i da li, vidi razlika izmedju 2ms i 5ms?

ponekad 3 milisekunde koštaju života...:p

Kao prvo: 2ms i 5ms su vremena za prelaz boja iz sive u sivu znaci gray to gray i nemaju veze sa brzinom ekrana na nacin na koji ti mislis.

Druga stvar, to sto je on tebe ubio iza zida, veze nema sa monitorom vec sa lagom i njegovim podesavanjima posto ti iako si se sklonio iza zida, tvoj hitbox je jos uvek tu, i to je popularna ex_interp komanda koja je zabranjena na takmicenjima.

Inace, moguce jednostavno i da imas problema sa lagom, mnogo tu faktora utice na odzivnost igre. input lag monitora, polling rate misa, tastature, sam ping ka serveru, itd...

Ma tu razliku ne možeš da primjetiš nikako golim okom. Onaj ko kaže da vidi mislim da laže (možda i grešim ali čisto sumnjam).
A što kaže lanmi, i da se vidi se vid kašnjenje na monitoru to nema nikakve veze sa igrom

To i ja mislim - da se ne primecuje golim okom nesto narocito :)
sto se tice ex_interpa - znam dobro sta je ex_interp 0.05 :D, ali to je bio stari kaunter, ja pricam o CSS, gde ni na jednom serveru koji je VAC zasticen ne mozes da ukucas to sto su se nekada zvala 'podesavanja', dok se u Source-u zovu cheatovi :)

Onda su u pitanju tvoji rejtovi i eventualno lag.

Nema baš veze sa gamingom, ali ima jedan prost test kojim se vidi razlika između 2ms i 8ms. Otvoriš neki tekst u notepadu i veoma polako vučeš prozor po ekranu. Kad sam imao 8ms tekst je bukvalno izgledao boldovan dok vučem prozor, dok tog efekta na 2ms praktično nema (ili je jedva primetan). Nisam probao na 5ms pa ako te ne mrzi baš probaj i napiši utiske.

Poslednja izmena:
Ja znam, da kada sam prešao sa CRT-a na LCD monitor sve mi je bilo sporo :), ALI da sam primećivao razliku na nekom ViewSonicu od deklarisanih 5ms i Samsung 206BW i 225BW? ako se ne varam. Konkretno sam igrao tada HL EP1 ili 2 i tada su mi oči bile najosetljivije jer sam pre toga godinama koristio superbrzi CRT i svaka razlika mi značila ;). Ubrzo sam i prodao taj ViewSonic i kupio T220 koji je imao odličnu sliku i što se tiče brzine bio je brži ali ne značajno. Posle sam kupio korišćen 206BW koji još uvek koristim :D... E da, nedavno sam kupio i nov Viewsonic 2453mh, ali sam ga vratio za 2 dana jer mi je prevelik bio za igranje i više se primećivao "muljanje" slike u igrama nego na 206BW koji je naravno dosta manji.
Da skratim, moj zaključak je da ima razlike između deklarisanih 5 i 2ms (to se vidi i kada isključi/uključi brzina odziva), ali da je velika razlika i kod dijagonala naravno, neki kao najbži monitor od 2ms ali veće dijagonale će biti meni isto toliko loš kao i neki manji ali od 5ms. ;)
Na žalost nema još uvek brzih monitora kao što su bili CRT :(.

Poslednja izmena:
Samo ću vam preneti moje iskustvo. Trenutno imam Samsung BX2240 koji je deklarisan na 5ms. A pre njega sam imao Samsung 206BW koji je bio deklarisan na 2ms. Nakon kupovine sam saznao da 206bw zapravo nije 2ms nego 5ms. Na 206bw mi se u igrama javljalo muljanje slike kod brzih scena. RTA je bio uključen. Razlika u tom muljanju slike između 206BW i BX2240 je ogromna. Kod BX-a toga nema. Dakle BX je dosta brži iako su oba 5ms. I ovo što je MiloshD rekao za notepad je solidan test. To sam ja isto primećivao kad na netu skrolujem crni tekst na beloj pozadini. Dok se skroluje, text izgleda kao da je boldovan. A ovaj lag u igrama nema veze sa odzivom monitora. Ljudi se jednostavno tripuju. Kod LCD monitora postoji lag na više mesta. U samoj elektronici kod AD/DA konvertora i panela. I taj lag se razlikuje od monitora do monitora.

Poslednja izmena:
Cekaj a odakle ti informacija da je 206bw 5ms monitor iako je deklarisan na 2ms? Be kind and share some linkz :)

Prodao sam pre neki dan 206BW, i kajem se vise nego da sam se ozenio :D

Kakvo zamucenje slike? Kakvo boldovanje, kakav lag? I iz ugla obicnog korisnika, pitam te da li zaista okom primecujes lag i razliku izmedju 2 i 5 ms? Are you a falcon? :D

Molim i ja za pojasnjenje :)

Samo ću vam preneti moje iskustvo. Trenutno imam Samsung BX2240 koji je deklarisan na 5ms. A pre njega sam imao Samsung 206BW koji je bio deklarisan na 2ms. Nakon kupovine sam saznao da 206bw zapravo nije 2ms nego 5ms. Na 206bw mi se u igrama javljalo muljanje slike kod brzih scena. RTA je bio uključen. Razlika u tom muljanju slike između 206BW i BX2240 je ogromna. Kod BX-a toga nema. Dakle BX je dosta brži iako su oba 5ms. I ovo što je MiloshD rekao za notepad je solidan test. To sam ja isto primećivao kad na netu skrolujem crni tekst na beloj pozadini. Dok se skroluje, text izgleda kao da je boldovan. A ovaj lag u igrama nema veze sa odzivom monitora. Ljudi se jednostavno tripuju. Kod LCD monitora postoji lag na više mesta. U samoj elektronici kod AD/DA konvertora i panela. I taj lag se razlikuje od monitora do monitora.

I meni je veoma čudno da ti je ovaj BX2240 bolji za igre od 206BW ali ne mogu da tvrdim jer ga nisam probao. Mogu samo da sa velikom verovatnoćom pretpostavim da bi meni u najboljem slučaju bio isti. Jer i neka premium klasa kod Samsunga, recimo T220 nije bio bolji po tom pitanju na žalost od 206BW..

Ja jos uvek posedujem 206bw koji je sjajan monitor, iako mi se kvario 2x, za gaming je savrsen prvenstveno zbog nepostojanja input laga i neprimetnog ghostinga. Imam 40" samsung koji mi je nakacen na hdmi i za filmove i web je majka, ali se input lag oseti kod fps igara, a i ghosting je vidljiv, i zbog toga kad god igram neku fps igru, samo prebacim 206bw ispred sebe i pucam. Nek prica ko sta hoce, 206bw je odlican monitor, u to vreme kolko se secam, placen 250-300e...

Cekaj a odakle ti informacija da je 206bw 5ms monitor iako je deklarisan na 2ms? Be kind and share some linkz :)

U temi o 206 i 226bw monitorima. Ulazenjem u skriveni menu u monitoru sam identifikovao panel koji je 5ms. Imas sve o tome u toj temi mrzi me da sada kopam individualne postove.

Prodao sam pre neki dan 206BW, i kajem se vise nego da sam se ozenio :D

Ja ga nisam prodao. I dalje mi je tu. Sestra ga koristi.

Kakvo zamucenje slike?

Zamućenje kod brzih scena.

Kašnjenje i gubici koji se javljaju usled pretvaranja analognog signala u digitalni i obrnuto. To radi elektronika unutar monitora. Dok se odigra ceo jedan taj ciklus dolazi do kašnjenja i samim tim prikaz na panelu kasni. A tih 2, 5, 8 ili 12ms se odnosi na brzinu switchovanja jednog pixela u panelu iz crne u belu boju. Ako si pažljivo čitao prethodne postove i ovo što sam ovde napisao dobićeš i odgovor na tvoje pitanje "kakvo boldovanje"

I iz ugla obicnog korisnika,

Nisam običan korisnik.

pitam te da li zaista okom primecujes lag i razliku izmedju 2 i 5 ms?

Reci mi molim te gde sam JA napisao da JA vidim razliku između 2 i 5ms ???

Molim i ja za pojasnjenje :)

Pojašnjenje imaš ovde.

I meni je veoma čudno da ti je ovaj BX2240 bolji za igre od 206BW ali ne mogu da tvrdim jer ga nisam probao. Mogu samo da sa velikom verovatnoćom pretpostavim da bi meni u najboljem slučaju bio isti. Jer i neka premium klasa kod Samsunga, recimo T220 nije bio bolji po tom pitanju na žalost od 206BW..

Veruj mi, kad sam ga kupovao, bio sam jako skeptičan zbog tih 5ms. Međutim kad sam ga stavio na sto video sam da to veze za mozgom nema. Priče i brojevi su jedno realnost je nešto drugo. Noviji monitor je jednostavno brži. Noviji bolji panel, novija brža elektronika, a o kvalitetu slike da i ne govorim. Nijedan 206 ili 226bw ne može da se poredi sa ovim BX-om. Inače sam ga jedva našao jer je u pitanju 16:10 monitor.

Ja jos uvek posedujem 206bw koji je sjajan monitor, iako mi se kvario 2x, za gaming je savrsen prvenstveno zbog nepostojanja input laga i neprimetnog ghostinga.

Kao što rekoh i ja ga posedujem još uvek. Ali sve zavisi koji je panel u njemu. Moj sada ima već 5 godina i dosta je propao kada je kontrast i osvetljaj u pitanju. Ali čak i kao takav ima bolju sliku od novih jeftinih samsung 20 monitora. Ghosting je sada baš intenzivan input lag nisam ni ja primećivao kad sam ga kupio ali me je ubijalo osvežavanje od 60hz ali to je već neka druga tema.

Imam 40" samsung koji mi je nakacen na hdmi i za filmove i web je majka, ali se input lag oseti kod fps igara, a i ghosting je vidljiv, i zbog toga kad god igram neku fps igru, samo prebacim 206bw ispred sebe i pucam. Nek prica ko sta hoce, 206bw je odlican monitor, u to vreme kolko se secam, placen 250-300e...

Naravno da je to odličan monitor. Zaboga dao sa 380 eura za njega za te pare bi bilo glupo da ne valja. Jedini je problem kakav ti se panel zalomi. Negde si mogao da proveriš u skrivenom meniju pre kupovine koji je panel. Na žalost ja nisam imao tu mogućnost i dobio sam model sa lošijim (sporijim) panelom.

Poslednja izmena od urednika:
Nisi morao ceo post posvetiti meni odgovarati. Znam sta je boldovano i znam sta je lag. Ne brini. Zanimalo me je kako se manifestuje na konkretnom modelu... Nebitno...

P.S. izvini ako sam te necim uvredio, hbg, ja sam samo obican korisnik.

Poslednja izmena:
@ Alex

Dobro znaci samo je pitanje panela, mislim da sam moj proveravao i da je ok, odnosno da nisam zabo onaj losiji, tj. sporiji...

Veruj mi, kad sam ga kupovao, bio sam jako skeptičan zbog tih 5ms. Međutim kad sam ga stavio na sto video sam da to veze za mozgom nema. Priče i brojevi su jedno realnost je nešto drugo. Noviji monitor je jednostavno brži. Noviji bolji panel, novija brža elektronika, a o kvalitetu slike da i ne govorim. Nijedan 206 ili 226bw ne može da se poredi sa ovim BX-om. Inače sam ga jedva našao jer je u pitanju 16:10 monitor.

E sad me baš zanima kako radi taj BX2240W :D. Pa što ga nisu izreklamirali kao 1 i 2ms ako je primetno brži od 206BW....nije ni bitno, tačno je da neke specifikacije nisu ni blizu istine ali eto ja još nisam imao prilike da vidim monitor deklarisan na 5 da je brži od onog sa 2ms. Ima i onih koji tvrde da je onaj HP ili Dell šta li je što je veoma popularan i koji je deklarisan na 8ms da je isti ako ne i bolji za igre od 2ms TN panela :trust:, ali izgleda da je sve to veoma individualno tj subjektivno. ;)

Nazad
Vrh Dno