Šta je novo?

Odvlaživači vazduha iskustva

Koristi se po sparnom vremenu. U dry modu klima hladi i ne postoji način da greje takav vazduh. Postoje modeli koji to mogu, ali to je druga priča.

Kod odvlaživača su bitni snaga kompresora i sama masa uređaja. Ovaj Boš 4000 mu dođe kao najslabiji gorenje.

U sustini samo prebacis na dry mod na daljinskom i ukljucis. Ali odmah danznas da je radi ni izbliza dobro kao odvlazivac. Ja sam pokusavao sa klimom ali nisam uspeo za ceo dan da spustin par procenata.
pa da to sam prvo i probao i ne pomaze uopste. Ne spusti vlaznost samo temperaturu a cak zato sto je vlaznost relativna... on i navlazi vise prostoriju posto naglo opadne temperatura i onda izgubi efikasnost cedjenja itd itd...

zato merkam sad odvlazivac da uzmem i resim ovu muku vec jednom...
Koristi se po sparnom vremenu. U dry modu klima hladi i ne postoji način da greje takav vazduh. Postoje modeli koji to mogu, ali to je druga priča.

Kod odvlaživača su bitni snaga kompresora i sama masa uređaja. Ovaj Boš 4000 mu dođe kao najslabiji gorenje.
pa da taj najslabiji gorenje nije za male prostorije kolko vidim vec vise srednje jer je poprilicno i bucan da bi bio u maloj prostoriji i da kazem malo jak... Ne treba mi monstrum za 12m2 sobu izvinjavam se ako nisam naglasio

Nisu baš tako efikasni kao što ih reklamiraju

Imaš povoljno Midea MDDF-20DEN7-QA3, ja sam ga skoro uzeo i platio 24k. Radi odlicno, nije mnogo bučan.
Jedina mana mu je što je senzor napred pa brzo pada vlažnost kad krene da radi, a zapravo ne pada baš tako brzo.
Rešenje je bilo kakav senzor vlažnosti, može onaj iz Lidla ili neki sa Alija, a možda već i imaš neki čim se igraš sa automatizacijom klime.

Zadovoljan sam sa Xiaomijem, u odnosu na Hisence D20 koji sam pre imao, mnogo bolje iskustvo korišćenja pošto je velika razlika što se tiče buke a efekat odvlažavanja sličan.

Evo već 4 sezone koritim derivat midee. Setam ga po sobama (iako ima 11kg) jer mi je raspored nezgodan a i on je manji za 12l/dan. Pošto je stariji i malo je bučniji,ali odlično radi svoj posao. Nama samo treba zimi i tad odradi majstorski posao, ne gasi se nekad danima. Klime ne mogu da daju takav efekat,ali ih koristimo kad je dosta toplo i sparno, onda naprave prijatnu atmosferu. Uglavom jesu za preporuku.

Na grafiku je apsolutna vlažnost u stanu od 33m2 koji iznajmljujem u tek useljenoj zgradi.

Skoro punih 7 dana, cele prethodne nedelje, nismo boravili u stanu. Pre odlaska na odmor hteo sam da kupim neko duže crevo za odvod pa da ostavim odvlaživač da radi sve vreme. Nisam stigao pa je radio samo taj prvi dan dok nije skupio 3L vode.

Prvi oštar pad - provetravanje nakon što smo se probudili.
Drugi blaži pad - uključen odvlaživač pred odlazak na odmor.
Blagi rast - odvlaživač prestao sa radom, sva vrata i prozori zatvoreni i niko ne boravi u stanu.

Za 6 punih dana nakon prestanka rada odvlaživača, porast apsolutne vlažnosti je bio sa 9.6 na 12.9 g/m3, što je 3.3 g/m3. Drugim rečima, u stan je ušlo oko 0.29L vlage tokom tih 6 dana.

Da li je ulazak te količine vlage izvodljiv samo na osnovu ulaska spoljnjeg vazduha kroz ventilaciju u kuhinji i kupatilu? Odvlaživač smo kupili zbog prethodnog stana gde smo imali problem sa vlagom. Ovde deluje izolacija dosta bolje i nadam se da taj problem nećemo imati, ali ja i dalje imam neki utisak dok boravimo u stanu da bi vlažnost mogla biti manja.. zato odvlaživač još nisam prodao.

Temperatura u stanu se kretala oko 23-24c, a relativna vlažnost je porasla sa 42% na 60%.

aps.png

Najverovatnije je blagi porast temperature + neprovetravanje dok ste bili odsutni

Absolute-Humidity-air-CF.png

Na grafiku je apsolutna vlažnost u stanu od 33m2 koji iznajmljujem u tek useljenoj zgradi.

Skoro punih 7 dana, cele prethodne nedelje, nismo boravili u stanu. Pre odlaska na odmor hteo sam da kupim neko duže crevo za odvod pa da ostavim odvlaživač da radi sve vreme. Nisam stigao pa je radio samo taj prvi dan dok nije skupio 3L vode.

Prvi oštar pad - provetravanje nakon što smo se probudili.
Drugi blaži pad - uključen odvlaživač pred odlazak na odmor.
Blagi rast - odvlaživač prestao sa radom, sva vrata i prozori zatvoreni i niko ne boravi u stanu.

Za 6 punih dana nakon prestanka rada odvlaživača, porast apsolutne vlažnosti je bio sa 9.6 na 12.9 g/m3, što je 3.3 g/m3. Drugim rečima, u stan je ušlo oko 0.29L vlage tokom tih 6 dana.

Da li je ulazak te količine vlage izvodljiv samo na osnovu ulaska spoljnjeg vazduha kroz ventilaciju u kuhinji i kupatilu? Odvlaživač smo kupili zbog prethodnog stana gde smo imali problem sa vlagom. Ovde deluje izolacija dosta bolje i nadam se da taj problem nećemo imati, ali ja i dalje imam neki utisak dok boravimo u stanu da bi vlažnost mogla biti manja.. zato odvlaživač još nisam prodao.

Temperatura u stanu se kretala oko 23-24c, a relativna vlažnost je porasla sa 42% na 60%.

Pogledajte prilog 490903
Nije ovo ništa strašno. Treba uzeti u obzir da su zidovi, nameštaj akumulirali malo vlage pa se to odrazilo na merenje. Ili neka biljka... Nije moguće ovolika vlažnost da uđe spolja. Odvlaživač ne bi trebalo da prodajete, uvek može da koristi kada naprimer bude vlažno vreme pa da poboljšate klimu unutra.A može povremeno i da se pusti još ako ima sam da određuje nivo vlažnosti to je pun pogodak. Uvek može da iskrsne neko prosipanje vode ili kada se kreči,a tada je odvlaživač zakon.

Koji odvlaživač je najtiši?

Imam Hisense D20 za koji piše da je 40 dB i bučno mi je jer radi u špajzu 24/7 a čuje se kroz zatvorena vrata. Meni deluje da je ventilator najbučniji deo tog konkretnog modela.

Ja imam isto taj (Hisense D20) i nisam zadovoljan kako odvlažuje. Imam i Gorenje D20M i mislim da Gorenje radi dosta bolji posao.

D20 je poprilično bučan i u sporoj brzini. U jačoj brzini je baš bučan, ali tad izvlači kao nenormalan.

Kakav je Bosch Dry 1000 (10l)? Vidim marku pa mislim dobro ali mozda za tu cenu ima bolji.

Posle par dana korišćenja Stadler Theo, stančić 25kvm, ne živimo tu već ponekad vikendom dođemo. Nisko prizemlje, vlaga veća nego na višim spratovima verovatno. Noćas spavalo nas 4, ujutru skoro 2L vode u rezervoaru, prozori suvi, vazduh suv...iskreno nisam očekivao da ovako radi posao. Bilii do grada, kad se vratili nema onog osećaja i mirisa vlage u vazduhu. Moje preporuke za kupovinu ko ima ovakvih problema. Ne znam dalje još na akciji ali za 20k vredi, da sam znao kako ove sprave rade kupio bi pre 10 god

Imamo već godinama odvlaživač, ali ga slabo koristimo. Nemamo vlagu koju treba da rešavamo, a prvobitno sam ga kupio da bi leti umanjili relativnu vlažnost vazduha u prostoriji gde boravimo. Iako spusti vlažnost, isto tako podigne i temperaturu, tako da baš nije idelno za letnje korišćenje.

Evo gde je Technology Connections lepo objasnio sve o odvlaživačima:

Kao manji ventilator kad se uključi na srednju brzinu
Jel misliš na običan stoni ili podni ventilator ili poput ventilator odnosno kulera za računar?

Jel možeš da uporediš da li je buka koju Stadler Theo stvara poput bučnog laptopa ili desktop računara? To pitam jer je Hisense D20 mnogo bučan poput velikog stonog ventilatora na maksimum.

1750684705636.png1750684868816.png

Jel misliš na običan stoni ili podni ventilator ili poput ventilator odnosno kulera za računar?

Jel možeš da uporediš da li je buka koju Stadler Theo stvara poput bučnog laptopa ili desktop računara? To pitam jer je Hisense D20 mnogo bučan poput velikog stonog ventilatora na maksimum.

Pogledajte prilog 497007Pogledajte prilog 497009
Kao stoni ventilator sa slike ali na keca ne na max brzinu. Radi celu noć i ne smeta, čak mi i odgovara da prekrije zvukove iz hodnika kada stanari zgrade prolaze, ne probude me kad idu stepenicama ili pričaju što je pre bio slučaj

Postoji i Xiaomi Lite (BHR8374EU) za oko 18 hiljada. Reklo bi se da je takođe relativno tih a teoretski jači od tog Stadlera (13 vs 10 litara).

Ja imam Xiaomi, ja sam zadovoljan. Tih je u radu, a kod mene je za 24 sata prikupljao oko 3 litra vode. Aplikacija je dobra. Meni mnogo bolje iskustvo nego sa Hisence koji sam imao pre.

Pozdrav svima!
Da li bi neko ko ima Mideu mogao da mi objasni kako se skida ovaj poklopac sa rezervoara za vodu, ako se uopšte skida, a računam da se skida zbog čišćenja? :unsure: I za šta služi ovaj deo koji je zaokružen crvenom? :unsure: I gde bi trebalo da je to nešto što svetli kad je pun rezervoar, da li je to ono što se nalazi na rezervoaru? Hvala ☺️

Prilozi

• midea.jpg
    midea.jpg
    166.7 KB · Pregleda: 20
Pretpostavljam da su ovo žabice koje treba otkačiti da bi se otvorio poklopac ( nemam Midea odvlaživač već zaključujem na osnovu slike) a ovo što si zaokružila je plovak (sličan onom u vodokotliću) koji služi da kad se rezervoar napuni ugasi dalje odvlaživanje kako bi sprečio curenje vode iz aparata.

IMG_0712.jpeg

Pokušala sam da ih pomerim, ali ništa se ne dešava, bojim se da nešto ne slomim 🫣 Hvala ti!

Ne dirajte ništa. Operite koliko može. Žabice vremenom postanu krte i pucaju.

Imam neki prastari Delonghi DES12 koji polako popušta, ne uspeva da izvuče dovoljno vlage, pa gledam da ga zamenim sa nekim novim.
Kakva su iskustva sa Xiaomi dehumidifier lite modelom, ima li nekih problema kod njega?

Postoji li uopšte u Srbiji "bez lite" model ili je to rezervisano samo za druga tržišta?
Odgovara mi to što je tih, po karakteristikama mi je sličan ovom što imam što mi je dovoljno.

Nazad
Vrh Dno