Šta je novo?

Odrzavanje baterije

Učlanjen(a)
24.07.2003
Poena
619
Kako odrzavati bateriju na laptop/netbook (za one koji veci deo provode u kuci/kancelariji)?

Tj. dodjoh do 3 varijante:

1- Radi na bateriju (iskljucen punjac), i svaki put kada se isprazni, dopuniti - (ovo je cimanje).
2- Stalno ukljucen u struju dok je baterija u njemu
3- Stalno ukljucen u struju a baterija je izvadjena (ubacim je kada podjem napolje)

Npr: ako vecinu vremena provodim u kuci, onda nema smisla da punim i praznim bateriju (sigurno ce se od stalnog puni-prazni pre potrositi).

Da li je dobro da laptop bude ukljucen nonstop u struju dok je baterija u njemu ili mogu da izvadim bateriju? (Mozda postoji neki prekidac pa kada je baterija puna, tada se ne puni ili sl?)

Da li je dobro za laptop da radi ukljucen u struju a da mu je izvadjena baterija?

Vidim i neke primere da ljudi cuvaju bateriju u frizideru po godinu dana???

Na poslu imamo laptopove koij su non-stop ukljuceni u struju (bilo u kancelariji, bilo kada radimo od kuce), i primetio sam da su svima slabe beaterije. E sada, to ne mora da znaci da je zato sto su non-stop na punjacu vec sto su i stari po dve-tri godine.

Pozdrav

Kako odrzavati bateriju na laptop/netbook (za one koji veci deo provode u kuci/kancelariji)?

Tj. dodjoh do 3 varijante:

1- Radi na bateriju (iskljucen punjac), i svaki put kada se isprazni, dopuniti - (ovo je cimanje).
Nikako, ovim bi ekspresno smanjio kapacitet baterije.
2- Stalno ukljucen u struju dok je baterija u njemu
Ovo je najrealnija opcija.
3- Stalno ukljucen u struju a baterija je izvadjena (ubacim je kada podjem napolje)
Verovatno ne znas bas uvek kada izlazis napolje - a baterija se prazni i stajanjem.

Da li je dobro da laptop bude ukljucen nonstop u struju dok je baterija u njemu ili mogu da izvadim bateriju? (Mozda postoji neki prekidac pa kada je baterija puna, tada se ne puni ili sl?)
Mozes da izvadis bateriju, mada nema potrebe. Naravno da se baterija ne puni kad je vec puna.

Da li je dobro za laptop da radi ukljucen u struju a da mu je izvadjena baterija?
Apsolutno je svejedno.

Na poslu imamo laptopove koij su non-stop ukljuceni u struju (bilo u kancelariji, bilo kada radimo od kuce), i primetio sam da su svima slabe beaterije. E sada, to ne mora da znaci da je zato sto su non-stop na punjacu vec sto su i stari po dve-tri godine.
Ja sam skoro na poslu zamenio bateriju na samrti drugom, koriscenom u laptopu koji je bio par godina bio stalno na punjacu. Kapacitet ovako koriscene baterije je isti kao kod nove baterije, za razliku od moje stalno praznjene pa punjene.

Nemoj se opterećivati. Ja sam je u početku držao van laptopa i jednom mesečno je ubacivao i radio jedan ciklus pražnjenje-punjenje i opet vadio. Posle je stajala u laptopu stalno (dok ga nisam prodao). Njima je svakako radni vek 2-3 godine, tako da nije ni bitno, a backup u slučaju nestanka struje može da znači.

Hvala na savetima. Ma, ostavicu je u laptopu, neka stoji tu i da ne razmisljam :wall: U svakom slucaju, bitno mi je da znam da nije dobro stalno je prazniti i puniti, sto je i logicno, jer mi se cini da je baterijama radni vek odredjen i brojme punjenja i praznjenja (kao sto i stajanjem gubi svoja hemijska svojstva).

Sta to znaci, radni vek 2-3 god pa kako god punio i praznio?

Moj laptop je iz 2004. i ja sam, kad god sam bio kuci vadio bateriju i koristio ga na cistu struju. Na nekih mesec-dva, sam vracao bateriju, ispraznio je totalno, pa opet dopunio. Baterija je drzala kapacitet do ove godine - kad mi je kabl u punjacu zbog savijanja (manje mesta u torbi) prekinut-izgubio kontakt, pa je varnicenjem zeznuta baterija. Kasno sam primetio koliko se greje punjac, a resenje problema je trajalo 5 minuta - isekao izolaciju kabla i "prepovezao" cviknute zice.

Ali eto to je moje iskustvo sa baterijom na laptopu. I na novom cu opet vaditi bateriju, pa se cujemo za jedno 7 godina :):):)

Pozdrav.

Ima mnogo faktora koji utiču na radni vek baterije. Uz neko "prosečno" korišćenje toliko bi trebalo da izdrži. To ne znači da će totalno otkazati posle 3 godine, ali kapacitet/autonomija može da opadne na svega par minuta rada na bateriji. Inače, garancije na baterije laptopova su od 6 meseci do godinu dana, nevezano za marku laptopa. I to nešto govori.

@strela: Tada su bile i kvalitetnije urađene, danas se štedi u proizvodnji na sve strane, mada ima i takvih slučajeva/metuzalema :).

Ima neki sajt...batteryuniversity ili slično, gde ima dosta materijala o baterijama, čuvanju, radnom veku...

Odlican link! Citiram tekst sa gore navedenog linka (vredi procitati ceo tekst):
"Most packs last three to five years, less if exposed to high heat and if kept at a full charge....The worst condition is keeping a fully charged battery at elevated temperatures, which is the case when running a laptop on the power grid."

Dakle, na srpskom, za one koji ne znaju dobro engleski, da zakljucim:

Lose je cuvati bateriju na visokoj temperaturi ili maksimalno napunjenu. Iz toga proizilazi da je najgori scenario za bateriju drzati je konstantno na punjacu, jer se tako zagreva, a i uvek je maksimalno puna. Dobro je drzati je napunjenu na 40% na sobnoj temperaturi (bolje je i na manjoj temperaturi oko 0% ali ko ce bas da je drzi u frizideru :p)

Takodje, nije dobro da se potpuno prazni, vec je bolje da se dopunjuje cim se malo isprazni. Starije Ni-Mh baterije je trebalo potpuno prazniti ali Li-Ion baterije nemju memorijski efekat pa se potpunim praznjenjem samo "sokiraju", sto je lose.

Meni je posao koji radim na kaptopu bitniji od baterije. Ionako se lapop menja na 2-3 godine, tako da je besmisleno brinuti o bateriji kao da je tamagotchi.
Imam HP 8710w vec 4 godine. Baterija je uvek bila unutra i stalno je bio ukljucen u struju. Bilo je nekoliko prilika kada sam ga koristio na bateriji. U principu, gde ima stuje - radi na struju, gde nema struje tu je baterija. Batrija danas drzi oko 2h.

Koristi laptop tako da ti bude najmanje cimanje oko odrzavanja.

Poslednja izmena:
Noviji i bolji laptopovi naročito biznis klase (npr Lenovo T410) sami brinu o održavanju baterije, pa ako je i na struji oni je s vremena na vreme malo isprazne, ponekad je ne napune do 100% nego namerno do 97-98% i tu je drže itd... Ono što ti možeš da obezbediš je hlađenje, tj. stalak sa ventilatorom (tkzv laptop cooler), što će SIGURNO solidno produžiti njen vek trajanja...

Posle 2-3 godine zamenis bateriju, ako ti je bas potrebna.

Pa, baterija nije bas jeftina. A video sam dosta slucajeva da baterija crkne posle 7-8 meseci, taman kada istekne garancija, sto nije bas naivno, tako da nije lose povesti racuna. Onaj ko dosta koristi laptop sluzbeno, i na njemu zaradi dosta kinte, taj i ne treba da vodi racuna, ali onaj kome laptop koristi privatno ponekad, ne isplati mu se da placa bateriju kao pola laptopa/netbooka.

Litijum jonske baterije mnogo bolje podnose vise delimicnih punjenja ( znaci kad baterija dodje na 20% do kraja onda se puni) a nikl kadijumske baterije kojih nema u laptopovima se vise cuvaju ako se prazne do kraja. Pozeljno je jednom u 3 meseca isprazniti bateriju do kraja i napuniti je, citao sam u jednom nasem casopisu o tome. Ako je racunar stalno na struji izvadi bateriju ( ali nikako praznu) i cuvaj je na nekom hladnom mestu. E sad, nekad nema pravila, samo marfijevi zakoni!!!

Netacno, svako potpuno praznjenje je dodatni stres za bateriju koji negativno utice na njen zivotni vek. Ni-Cd baterije su davna proslost, toga odavno nema, pa ih ne treba ni komentarisati. Ali stoji to za Marfijeve zakone, nekad ne pomaze ni najveca paznja i postovanje pravila.

Uporedite laptopove sa mobilnim telefonima. Da li vadite bateriju iz mobilnog kada imate punjac i struju?
Vadjenje baterije i preterana paznja oko iste su besmislica. Bolje kupite desktop ili nettop umesto laptopa.
3 laptopa su mi prosli kroz ruke u zadnjih 10 godina i nikada nisam mazio i pazio baterije i nikada nisam imao problema sa njima. U kancelariji imamo jos nekoliko laptopova (Dell m90, 3 hp) i svi rade na struju i baterije u njima su u ok stanju.

Sad sam koristio search i ovo je sigurno 10 tema sa istim pitanjima i manje više istim odgovorima.

Zar nije rešenje postaviti lepljivu, prečistiti nevedene teme ili pak postaviti kratak tutorijal ili to nema ko da sponzoriše pa je samim tim bezvredno tako nešto raditi

Pa, baterija nije bas jeftina. A video sam dosta slucajeva da baterija crkne posle 7-8 meseci, taman kada istekne garancija, sto nije bas naivno, tako da nije lose povesti racuna. Onaj ko dosta koristi laptop sluzbeno, i na njemu zaradi dosta kinte, taj i ne treba da vodi racuna, ali onaj kome laptop koristi privatno ponekad, ne isplati mu se da placa bateriju kao pola laptopa/netbooka.

Jedna bitna stvar koju bi svi trebalo da znaju, prema novom zakonu o zastiti potrosaca garancija je na SVU tehnicku robu 2 godine, pa i na baterije. Mogu prodavci da napisu na garantnom listu sta hoce, to ne menja stvari, zakon je jaci od necega sto prodavac napise i lupi pecat na to.

Tako prodavnice mobilnih telefona daju 6 meseci garnacije u Novom Sadu, u Beogradu 1 godinu, ali ako vam se telefon pokvari u roku od 2 godine i nece da vam ga poprave ili zamene, mozete da ih tuzite i da dobijete sta vam pripada. Isto vazi i za ove garancije na baterije. Ima i vecih nebuloza u tim garantnim listovima nekih nasih prodavnica, npr. napisu prodavci mobilnih telefona da na bateriju daju garanciju 7 dana, sto nigde u zakonu ne pise i ne bi moglo da im prodje na sudu. Zato svi treba da znaju svoja prava i kako mogu da ih ostvare.

@Air-max
Naravno da svi trebaju da znaju svoja prava, a u pojašnjenju pojma saobraznosti piše:

Robа je sаobrаznа, s obzirom nа njenu prirodu, ukoliko po kvаlitetu i funkcionisаnju odgovorа rаzumnim očekivаnjimа rаdа zа određenu vrstu robe. Tаko, potrošаč se ne može pozivаti nа nesаobrаznost zа npr. tаkozvаnu potrošnu robu – hleb, sijаlice zа аuto, bаterije i sl. u punom roku od dve godine, jer se sаobrаznost, vаljаnost, od ovаkve vrste robe očekuje srаzmeno roku trаjаnjа.

Po tome garancija na baterije ne mora da bude dve godine.

"Litijum-jonskim baterijama nije potrebno formiranje. Novu bateriju dovoljno je jednom do kraja isprazniti i napuniti do kraja, čime se inicijalizuje ugrađena elektronika.

• Potpuno pražnjenje i punjenje ponovite na svakih nekoliko meseci korišćenja ili otprilike na svakih 30 potpunih ciklusa punjenja i pražnjenja radi ponovne kalibracije elektronike koja prikazuje preostali kapacitet. U suprotnom može doći do toga da operativni sistem dobija netačne podatke, tako da potpuno pogrešno prikazuje ispražnjenost baterije.

• Izbegavajte pražnjenje baterije do kraja jer joj to skraćuje vek. Litijum-jonske baterije mnogo bolje podnose više delimičnih punjenja i pražnjenja nego jedno potpuno.

• Baterije nikad ne držite na vrućim mestima, na suncu, u vrućem automobilu i slično. Ako bateriju ne koristite, najbolje je da je čuvate na hladnom mestu (recimo u frižideru, ali ne u frizu ili zamrzivaču), ispražnjenu na 40 odsto kapaciteta. Nipošto ne bacajte bateriju u vatru jer može doći do eksplozije.

• Ako duže vremena napajate računar iz ispravljača, naročito kad su velike vrućine, bilo bi dobro da izvadite bateriju da se ne bi grejala. (S druge strane, ako ste u kraju gde često nestaje struje, baterija u laptopu može da vam spase podatke jer je to isto kao da imate UPS. Sami procenite šta vam se više isplati.) Takođe, pri napajanju računara iz baterije trudite se da računar postavite tako da ne ometate protok vazduha za hlađenje.

• Održavajte kontakte na bateriji i na kompjuteru čistim. Loš kontakt na pozitivnom i negativnom terminalu izazvaće preterano zagrevanje. Ako se to desi na pomoćnim priključcima, kompjuter može da dobije pogrešne podatke o stanju baterije, što će izazvati pogrešan prikaz preostalog kapaciteta, nepotpuno pražnjenje i punjenje i druge neželjene efekte"

Mislim da je vaznija dugotrajnost baterije, nego MOGUCA neprecizna kalibracija. Ne prazniti potpuno.

Kada tek kupis bateriju, to je neophodno. Ali ja to svakako ne bih radio na svakih 30 ciklusa, i izbegavao bih potpuno praznjenje kad god je to moguce.

Vrh Dno