Šta je novo?

održavanje OS Xa

@Vlada
Super, nisam znao, tek 3 godine koristim OS X a obično me muka natera da naučim nešto više o OS a pošto sa OS X nikada problema onda sam slab sa opcijama :) Toliko se nisam bavio sa OS X da ne znam ni koji su bitni folderi ni gde su bitni fajlovi, ako mi treba da pronađem (kao za iPhoto, Final Cut i sl.) ja pogledam na netu koji su to folderi. Za Win sam bio mag!

Inače, kako retko radim čistu instalaciju (na dve-tri godine sam i Win radio) uvek sve radim ručno, jeste da izgubim više vremena ali sam siguran da neću neke gluposti da vratim na disk. Imam i TM bekap ali to mi je baš ako slučajno zaboravim neki fajl kao što sam i zaboravio (moj Ukulele pravljen raspored na tastaturi)

Ja sam sada prvi put uradio čistu instalaciju Meveriksa a pre toga sam 2 puta radio nadgradnju tj tri "lava" je terao ovaj moj MBP. Meni je sve to uzelo subotu popodne, skoro celu nedelju i malo ponedeljak. Previše vremena. Ali... stari sistem je zauzimao 95 od 120GB prostora. Ne znam kako se nakupilo ali tako je, očigledno da deinstalacije su ostavljale svoje "đubre" po disku a i Xcode se raširio svuda po disku. Nakon instalacije od nule Meveriksa i svih programa koji su i ranije postojali odjednom sve to zauzima 75GB!!! Znači 20GB sam pronašao :)

Valjda sam miran 3 godine ponovo :)

Сад ћу да те разочарам јер тих 20GB је заправо сачувани стејт из рам меморије на хард диску при одласку у хибернацију. После сваког рестарта би та меморија била ослобођена. ;)

Сад ћу да те разочарам јер тих 20GB је заправо сачувани стејт из рам меморије на хард диску при одласку у хибернацију. После сваког рестарта би та меморија била ослобођена. ;)
Nije, to znam, računam i njih u total :) Nego recimo sam instalirao iLife pa brisao ono što mi ne treba (GarageBand, iMovie) i ko zna šta je bilo tu višak, nisam obrisao jer nisam znao, a ostalo na disku. Sada sam bio pametniji pa sam instalirao samo programe koji mi trebaju a ne cele pakete. Takođe, instalirao sam i probao neke programe, brisao sa AppZapper a kasnije nalazio neke tragove brisanih programa. I tako, malo po malo, nakupilo se :)

Ja sam Mavericksom pregazio Mountain Lion i sve radi bez ikakvog problema

Vrh Dno