Šta je novo?

održavanje OS Xa

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Hi,

mislim da nikada do sad od 2007. nisam uradio "clean install" OS X-a.
Kako kupim novi Mac, tako uradim transfer starog sistema na novi Mac.

pocelo je sa belim iMac-om 24" 2.16GHz > MB (C2D 2.0GHz) > MBP (17" C2D 2.xGHz) > MBP uni. (C2D 2.4GHz) > MBP uni. (13" i5)

"problem" je nastao kad sam se vratio na MBP uni. C2D 2.4GHz sa MBP i5 2.4GHz!

naravno C2D radi mnogo sporije nego i5 pa sam resio da proverim sta sve trosi CPU cikluse i da eventualno ubrzam C2D MBP (jer se ne secam da je bio ovako spor kad sam ga koristio prethodni put!)

---

na internetu sam nasao nekoliko komandi koje ispisuju sta je sve aktivno od ne-apple standardnih stvari:
Kod:
kextstat -kl | awk '!/com\.apple/{printf "%s %s\n", $6, $7}'

sudo launchctl list | sed 1d | awk '!/0x|com\.(apple|openssh|vix)|edu\.mit|org\.(amavis|apache|cups|isc|ntp|postfix|x)/{print $3}'

launchctl list | sed 1d | awk '!/0x|com\.apple|edu\.mit|org\.(x|openbsd)/{print $3}'

ls -1A /e*/mach* {,/}L*/{Ad,Compon,Ex,Fram,In,Keyb,La,Mail/Bu,P*P,Priv,Qu,Scripti,Servi,Spo,Sta}* L*/Fonts 2> /dev/null

(ova poslednja mi nije jasno sta radi! sta izlistava "ls /e*" ???)

elem, tu stvarno ima svega i svacega(!)... i nekih kextova za BlackBerry (mislim da sam jednom davno nekome backup-ovao BlackBerry :)), i tri drajvera za NTFS, SoundFlower za audio streaming... ... ... svasta se nakupilo za 6-7 godina :)

znam da je najlogicniji odgovor: reinstaliraj clean system

ali :) interesuje me da li postoji nacin da se deinstaliraju kompletni paketi koji su modifikovali sistem ali ne pomocu originalnog instalacionog programa?

odnosno da li OS X negde vodi evidenciju prilikom instalacije paketa koji su sve fajlovi dodati ili promenjeni sto bi omogucilo da sistem moze sam da obrise kompletan paket?

--

ima tu jos nesto: sad sam instalirao CoolBook i vidim da se frekvencija CPU ne dize iznad 800MHZ!!!!!!
temperatura se vrti oko 60C. (u pitanju je MBP 13" C2D 2.4GHz, mid 2010), Aperture u pozadini sredjuje neke fotke, CPU je na 100%.
--
MBP je zakacen na externi monitor i do sad je bio zatvoren!
kad sam ga otvorio, posle par sekundi poceo je da radi na 1596MHz ... (temperatura skocila na ~65C ?!?!)
uz prinudno hladjenje (Svetom Kompjutera :D) poceo je da radi i na iznad 2GHz... (trebao sam da snimim ovo :))

dakle ipak po ovim vrucinama nije zdravo drzati zatvoren C2D MB...

ali voleo bih da se skoncentrisemo na prvi deo posta: softwewrski

Instaliraj sistem od nule, to je mnogo prakticnije i jednostavnije plus ces potrositi znacajno manje vremena.

^kao sto sam napisao:

znam da je najlogicniji odgovor: reinstaliraj clean system
ali me interesuju i druge stvari:

- sta izlistava "ls /e*"
- da li OS X negde vodi evidenciju prilikom instalacije paketa koji su sve fajlovi dodati ili promenjeni
...

:) sta ces kad sve volim da znam.

Za ovo bolje da si pisao nekome ko se bavi programiranjem pod OSX-om ili iOS-om.

Linux a tako i Applov Mac OS X koristi skraćenice u odnosu na recimo MS DOS. Pa tako u ovom slučaju komanda:

ls predstavlja zapravo skraćenicu od list iliti u prevodu izlistaj, na šta se odnosi i ovaj drugi deo: -1a (izlistaj celo stablo)

nastavak je interesantan: /e*/mach*

U principu kosa crta označava direktorijum, a onda logično ide naziv za isti, međutim takav direktorijum teško da postoji po defaultu.

Zvezdica s druge strane je marker koji služi da popuni prazninu, pa tako naprimer folder koji se zove recimo: time capsule, da bi mu se pristupilo iz terminala mora da bude ispisan na sledeći način; /time*capsule

Sasvim moguće je da zvezdica ima i još neko značenje pride kod izvršnih komandi kakva je ta koju si koristio, što mi nekako logično izgleda na osnovu recimo ove skripte dole :

Kod:
[B]Applications are directories[/B]

$ cd /Applications
$ ls -lad iCal*
drwxrwxr-x  ... 102 Sep 29 14:57 iCal.app
$ cd iCal.app
$ ls
Contents

Ali šta tačno, to već treba izgooglati...

E sad to je ono što ja znam, a šta u ovom slučaju to što si napisao sve skupa predstavlja zbilja nemam pojma.

Ovo je neka izvršna komanda koja me jako podseća na neke binary patcheve, a to je oblast koju nažalost nisam stigao da istražim. Nisam uspeo do sada da nađem propisno pojašnjenje kako se pravi recimo takav tip zakrpe… da jesam, verovatno bih sad mogao tačno da ti kažem o čemu se ovde radi, heh :d

Što se tiče brisanja, koristi brate mili lepo program tipa recimo; AppCleaner i svo zaostalo đubre ćeš uvek da počistiš.

U tvom slučaju pošto sistem nikada nisi reinstalirao, jedino adekvatno rešenje koje mi pada na pamet bi moglo da predstavalja recimo, CleanMyMac2 u kombinaciji sa OnyX-om, pa da onda lepo putem tih programa odradiš jedno detaljno čišćenje.

Možeš još i Disk Doctor ili Gemini programe da probaš pored ovoga za svaki slučaj pride…

Ali…

Najbolje je da reinstaliraš sve lepo od nule!

Pozz :D

p.s.

Lepo je to što je Apple omogućio svojim korisnicima takvu vrstu transfera prilikom nadogradnje sistema i prelaska na drugi noviji, ipak... daleko je to od idealnog, pa shodno tome, nemoj da se libiš da reinstaliraš svoj sistem kad ti to zatreba!

Poslednja izmena:
- da li OS X negde vodi evidenciju prilikom instalacije paketa koji su sve fajlovi dodati ili promenjeni

Kod:
man pkgutil
pkgutil --packages
pkgutil --files package_name

Paketi mogu sadrzati i skripte koje izvrsavaju nesto pri instalaciji, a o tome se ne vodi evidencija, pa bi morao da pogledas samu skriptu unutar paketa.

Poslednja izmena:
Za ovo bolje da si pisao nekome ko se bavi programiranjem pod OSX-om ili iOS-om.

Linux a tako i Applov Mac OS X koristi skraćenice u odnosu na recimo MS DOS. Pa tako u ovom slučaju komanda:

ls predstavlja zapravo skraćenicu od list iliti u prevodu izlistaj, na šta se odnosi i ovaj drugi deo: -1a (izlistaj celo stablo)

nastavak je interesantan: /e*/mach*

U principu kosa crta označava direktorijum, a onda logično ide naziv za isti, međutim takav direktorijum teško da postoji po defaultu.

Zvezdica s druge strane je marker koji služi da popuni prazninu, pa tako naprimer folder koji se zove recimo: time capsule, da bi mu se pristupilo iz terminala mora da bude ispisan na sledeći način; /time*capsule

Sasvim moguće je da zvezdica ima i još neko značenje pride kod izvršnih komandi kakva je ta koju si koristio, što mi nekako logično izgleda na osnovu recimo ove skripte dole :

dovde sam i ja znao :) ali ne mogu da pronadjem sta mu je "/e" jer kad ukucas u Google "os x terminal ls "/e*"" dobijes kupus.

btw jesi li probao da ukucas u terminal "ls /e*" ? pogledaj koji su to folderi i fajlovi izlistani:

Kod:
AFP.conf				master.passwd
afpovertcp.cfg				master.passwd~orig
aliases					moduli
aliases.db				named.conf
apache2					nanorc
asl.conf				networks
authorization				newsyslog.conf
auto_home				newsyslog.d
auto_master				nfs.conf
autofs.conf				notify.conf
bashrc					ntp-restrict.conf
bind.keys				ntp.conf
certificates				ntp_opendirectory.conf
com.apple.screensharing.agent.launchd	openldap
csh.cshrc				pam.d
csh.login				passwd
csh.logout				passwd~orig
cups					paths
defaults				paths.d
devdocsets				periodic
dnsextd.conf				pf.anchors
efax.rc					pf.conf
emond.d					pf.os
exports					php-fpm.conf.default
exports~orig				php.ini.default
find.codes				php.ini.default-5.2-previous
fstab.hd				php.ini.default-5.2-previous~orig
ftpd.conf				postfix
ftpd.conf.default			ppp
ftpusers				profile
gettytab				protocols
group					racoon
hostconfig				raddb
hosts					rc.common
hosts.equiv				rc.imaging
hosts.mamp.bak				rc.netboot
hosts.umbrella				resolv.conf
hosts~orig				rmtab
ip6addrctl.conf				rpc
irbrc					rtadvd.conf
kern_loader.conf			security
krb5.keytab				services
krb5.keytab~orig			shells
localtime				snmp
locate.rc				ssh_config
mach_init.d				sshd_config
mach_init_per_login_session.d		sshd_config~orig
mach_init_per_user.d			sudoers
mail.rc					syslog.conf
man.conf				ttys
manpaths				xtab
manpaths.d				zshenv

E sad to je ono što ja znam, a šta u ovom slučaju to što si napisao sve skupa predstavlja zbilja nemam pojma.

ls -1A /e*/mach* {,/}L*/{Ad,Compon,Ex,Fram,In,Keyb,La,Mail/Bu,P*P,Priv,Qu,Scripti,Servi,Spo,Sta}* L*/Fonts 2> /dev/null

ostatak prikazuje sadrzaj podfoldera u Library-ju koji u imenu imaju "Compon" (/Library/Components), "Ex" (/Library/Extensions) ....

Što se tiče brisanja, koristi brate mili lepo program tipa recimo; AppCleaner i svo zaostalo đubre ćeš uvek da počistiš.
probacu AppCleaner, probao sam AppZaper i za njega mogu da kazem da provereno ne brise kompletne programe (one koji su napravili modifikaciju /Library ili /System foldera - zato sam i pitao da li OS X vodi log prilikom sveke modifikacije sistema ko je, kad i sta dodao ili promenio; ako ne vodi - nemoguce je skroz deinstalirati program (ovde naravno ne pricam o programima koje drag&dropujes u /Applications))

U tvom slučaju pošto sistem nikada nisi reinstalirao, jedino adekvatno rešenje koje mi pada na pamet bi moglo da predstavalja recimo, CleanMyMac2 u kombinaciji sa OnyX-om, pa da onda lepo putem tih programa odradiš jedno detaljno čišćenje.
Onyx brise log, cache i temp fajlove ali ne moze da obrise kextove i ostale dodatke na system.
(dodatke na system mozes videti pomocu one cetiri komande u terminalu iz prvog posta)

ali probacu ove ostale programe koje si pobrojao.

Najbolje je da reinstaliraš sve lepo od nule!
hocu ali pre toga cu probati da ga ocistim :)

Lepo je to što je Apple omogućio svojim korisnicima takvu vrstu transfera prilikom nadogradnje sistema i prelaska na drugi noviji, ipak... daleko je to od idealnog, pa shodno tome, nemoj da se libiš da reinstaliraš svoj sistem kad ti to zatreba!
ne volim to da radim... to je tako windows-like ... :D

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?299853-Windows-7-crn-ekran-nakon-logovanja

ukratko: nakon logovanja u Win7 crn ekran posle nekog vremena. Nisam reinstalirao sistem nego sam posle mesec i kusur dana uspeo da ga popravim jedino sto je trajalo i trajalo... jer je moralo mnogo da se klikce po services.msc (jer naravno Microsoft ne zna da napravi optimizovan UI).

probao AppCleaner i isti je kao i AppZapper. :(

evo konkretnog primera:

kako da uklonim MacFUSE ?

da li je jedini nacin da ponovo skinem instalaciju i molim s. jobsa da su programeri ubacili opciju za deinstaliranje?

(MacFUSE ima opciju za deinstalaciju u System Preference panelu ali NE RADI!!! grrrrr)

Poslednja izmena:
dovde sam i ja znao :) ali ne mogu da pronadjem sta mu je "/e" jer kad ukucas u Google "os x terminal ls "/e*"" dobijes kupus.

btw jesi li probao da ukucas u terminal "ls /e*" ? pogledaj koji su to folderi i fajlovi izlistani:

Kod:
AFP.conf				master.passwd
afpovertcp.cfg				master.passwd~orig
aliases					moduli
aliases.db				named.conf
apache2					nanorc
asl.conf				networks
authorization				newsyslog.conf
auto_home				newsyslog.d
auto_master				nfs.conf
autofs.conf				notify.conf
bashrc					ntp-restrict.conf
bind.keys				ntp.conf
certificates				ntp_opendirectory.conf
com.apple.screensharing.agent.launchd	openldap
csh.cshrc				pam.d
csh.login				passwd
csh.logout				passwd~orig
cups					paths
defaults				paths.d
devdocsets				periodic
dnsextd.conf				pf.anchors
efax.rc					pf.conf
emond.d					pf.os
exports					php-fpm.conf.default
exports~orig				php.ini.default
find.codes				php.ini.default-5.2-previous
fstab.hd				php.ini.default-5.2-previous~orig
ftpd.conf				postfix
ftpd.conf.default			ppp
ftpusers				profile
gettytab				protocols
group					racoon
hostconfig				raddb
hosts					rc.common
hosts.equiv				rc.imaging
hosts.mamp.bak				rc.netboot
hosts.umbrella				resolv.conf
hosts~orig				rmtab
ip6addrctl.conf				rpc
irbrc					rtadvd.conf
kern_loader.conf			security
krb5.keytab				services
krb5.keytab~orig			shells
localtime				snmp
locate.rc				ssh_config
mach_init.d				sshd_config
mach_init_per_login_session.d		sshd_config~orig
mach_init_per_user.d			sudoers
mail.rc					syslog.conf
man.conf				ttys
manpaths				xtab
manpaths.d				zshenv

Ne bih rekao ja da su ovo folderi... Ovo mi više liči na neki spisak komandi... Ovi conf završeci su vervatno za kreiranje ili listanje određenih fajlova, zato ovo liči na kupus kako si rekao, ali ja mislim da su ovo ipak komande i to zbog pojedinih redova tipa napr: defaults, aliases, paths, services, shells itd...

ostatak prikazuje sadrzaj podfoldera u Library-ju koji u imenu imaju "Compon" (/Library/Components), "Ex" (/Library/Extensions) ....

Ok, ovo je spisak onoga što se nalazi na disku i što je aktivno... Ovo bi trebalo da ti je dovoljno da vidiš šta sve imaš nabacano po folderima a da nije u nekakvoj funkciji, s tim što ćeš to morati da tražiš folder po folder i upoređuješ peške ili tako barem meni izgleda (nisam se baš mnogo udubljivao u ovo). Dakle trebalo bi da možeš manuelno da ukloniš oderđene stvari, samo ako je tako otići će ti na to doooostaaa vremena...

A što se definicije same komande tiče; ko što rekoh, to je pitanje za programere...
Google je ovde useless, znači treba da se zaviri najverovatnije debelo u neke knjige za to...

Inače postoji solidan način kako sve skupa možeš prilično detaljno da evidentiraš sam. Naime potrebno je da reinstaliraš sistem i preko pathfindera ili nekog sličnog programa, opališ labels na sveže instaliran sistem i foldere koje želiš da pratiš. Nakon ovoga kad god budeš instalirao nešto u foldere će ulaziti neobeleženi kextovi, što znači da ćeš tačno moći da vidiš šta je sve uletelo s tvoje strane naknadno...

Ovo ti je tzv. hackerski manevar koji sam svojevremeno koristio u nekim situacijama... ;)

probao AppCleaner i isti je kao i AppZapper.

Neki programi imaju opciju za uninstall i to je naravno poželjno da upotrebiš, neki imaju posebnu uninstall aplikaciju ili uninstall skriptu koju bi trebalo da skineš sa njihovog sajta (idijotluk na kvadrat ali tako je), za ostale je dovoljan appcleaner (ili barem skoro dovoljan). Što se kextova tiče, prilično sam siguran da ako neki program ima ubačan neki kext u recimo S/L/E, appcleaner će ga pronaći. Kakav bi to cleaner bio kada to ne bi video...?! Zato i ima odeljene stvari u meniju gore: Applications - Widgets - other, gde se other uglavnom odnosi na System Preferences (kextove, pluginove i ostale zezalice)... Nisam to spomenuo, ali CleanMyMac2 takođe ima opciju za uninstall, premda mislim da Appcleaner to malo bolje odrađuje.

Međutim naravno, ono što sam i ja primetio je da ne ume da pronađe baš sve... Neke logove ne vidi i to je zbog programskih zaštita, jer sam primetio da kad recimo obrišem neke programe pa ih posle vratim, odmah su automatski registrovani. Da je Appcleaner apsolutno sve uklonio, program bi me pitao da ga ponovo registrujem, što ovde nije slučaj...

Zato sam i rekao prvo CleanMyMac2 pa onda Onyx i 99% đubreta bi trebalo da ispari. Naravno uvek nešto sitno može da ostane...

A Jobsa ne vredi više ništa da moliš. Završio je on svoju karijeru, heh... :sceptic:

evo konkretnog primera: kako da uklonim MacFUSE ?

da li je jedini nacin da ponovo skinem instalaciju i molim s. jobsa da su programeri ubacili opciju za deinstaliranje?

(MacFUSE ima opciju za deinstalaciju u System Preference panelu ali NE RADI!!! grrrrr)

Heh, eto vidiš, upravo si skontao jednu od solidnih mana OS X-a. Fali mu obavezni Uninstall...

Druga mu je ta što ume da napravi zbrku u raspodeli prioriteta jer vidi i one aplikacije koje se ne nalaze u Applications folderu. Mislim da je bolje da su napravili celu stvar da funkiocniše tako da Applikacije moraju da budu smeštene u Applications folder pod obavezno, iliti neće raditi ili da ih sistem razvrstava isključivo i samo kada stoje u tom folderu. Ovako imamo kupus na kvadrat, plus je deinstalacija ponekad mission impossible...

Za macfuse uradi sledeće:

Kod:
cd /Library/Filesystems/fusefs.fs/Support/

sudo ./uninstall-macfuse-core.sh

Zatim manuelno ili preko Appcleanera ukloni prefpane iz System Preferences panela.

ne volim to da radim... to je tako windows-like ... :D

Možda je windows like, ali bolje radi nego Apples like, pošto je Apples like daleko od savršenog ko što rekoh... Reinstalacija sistema traje 15tak minuta i da nabacaš programe koji ti trebaju i konfigurišeš ih, aj neka bude 2 sata, ali tu je kraj... Posle toga si barem 100% siguran na čemu si kada su perfomanse tvoje mašine u pitanju, što apsolutno ne važi kada primeniš Apples like manevar, naročito posle 5 godina i sijaset mašina koje si izmenjao!

In short: u tvom slučaju reklo bi se da je to pod obavezno! :eyebrows:

Drugim rečima, meni izgleda da sa svim ovim ovde nepotrebno gubiš dosta vremena...

Poslednja izmena:
Kod:
ls /e*
Sluzi za prikaz sadrzaja svakog foldera u root-u a da mu ime pocinje sa "e", kao npr. /etc
tako da isto bi dobio sa
Kod:
ls /etc

/etc folder sadrzi konfiguracione fajlove.

Da to sam i ja pomislio u jednom momentu... Proletela mi je kroz glavu ta asocijacija, da je e* zapravo skraćenica za nazive foldera koji počinju sa e, jer na tom principu funkcioniše preimenovanje više fajlova u pojedinim programima...

I sad mogu i da potvrdim da onaj spisak koji je kovač zakačio gore predstavlja grupu fajlova koji se nalaze u etc folderu. Dakle nije lsiting komandi kako mi se učinilo na pravi pogled, već kompletan sadržaj etc foldera...

Poslednja izmena:
A da li čista instalacija važi kao ultimativna ako sam promenio 3 verzije OS X na sličnom hardveru? Od hardvera (MBP 13 C2D 2.4 Middle 2010) sam umesto HDD ubacio SSD, umesto super drajva ubacio HDD i umesto 4 ubacio 8GB memorije. Samo to :)

I dalje radi dovoljno brzo ali postoje neke stvari koje ako ne restartujem sistem dovoljno često (recimo jednom nedeljno) prestanu da rade, kao iMessage, Mail i FaceTime (prijavljuje da nema kameru). Da li je do sistema ili do drugih programa nisam uspeo da ukapiram.

Pa ja bih rekao da kod tebe ne mora, jer to je ista mašina sa malim doradama. Te sitne anomalije bi se možda javile i da nisi ništa menjao jer OSX nije savršen (pogotovo sleep funkcija nije)... Ili jednostavno, probaj da preko onyx-a odradiš čišćenje svega što skoro nisi... dakle malo mu ispucaj pršljenove i to je to. Ja ti ne bih preporučivao da radiš clean install jer mi se čini da u tvom slučaju to neće imati nekog bitijeg efekta. Umesto toga bolje ga ponekad izgasi umesto što ga konstantno zanesvešćuješ, heh.. :p

Umesto toga bolje ga ponekad izgasi umesto što ga konstantno zanesvešćuješ, heh.. :p
Navika je najgora karakteristika ljudi :) Kada sam prešao na OS X pre par godina, restartovao sam sistem jednom u 2 meseca. Eto sada moram da te poslušam i jednom nedeljno to da uradim... a šta ću :)

Čekam Meverik pa ću pre instalacije Onyx da pustim.

Instaliraj sistem od nule, to je mnogo prakticnije i jednostavnije plus ces potrositi znacajno manje vremena.

gluposti, to je najneprakticnija stvar koju mozes da uradis. ako si poweruser - a jesi, to znaci da ces trebati svih xyz programa da instaliras i tweakujes po zelji, sto moze (i mora) da traje danima. najgluplje resenje. bas sam to objasnjavao nekom prepametnom (citaj lenjom) tipu iz servisa.. (radili su mi migration, posto nemam kabl, i lik krene da ***** (a pojma sa zivotom i mekovima nema) kako je bolje da radim clean instal..)

gluposti, to je najneprakticnija stvar koju mozes da uradis. ako si poweruser - a jesi, to znaci da ces trebati svih xyz programa da instaliras i tweakujes po zelji, sto moze (i mora) da traje danima. najgluplje resenje. bas sam to objasnjavao nekom prepametnom (citaj lenjom) tipu iz servisa.. (radili su mi migration, posto nemam kabl, i lik krene da ***** (a pojma sa zivotom i mekovima nema) kako je bolje da radim clean instal..)

Eto vidiš, ja napr takođe smatram da je to bolje rešenje a nisam neko ko pojma nema. Generalno Clean Install je problem samo ako imaš potrebe da instaliraš i tweakuješ gomilu programa i to zbog vremena. A generalno jeste bolje rešenje… Mož da pričamo ovde o tome do sutra, ne verujem da to možeš potkrepiti referentnim informacijama niti nekakavom statistikom i pride dokazati da je bolje rešenje od clean install-a nekakva nadogradnja. Uostalom ne zove se reinstalacija od nule džabe CLEAN install!!! :guitar:

A to dal je neko napredni user, običan ili neobičan najmanje je bitno kada su ovakve stvari u pitanju… Iz mog ugla gledano to su obične predrasude, a pravo je pitanje zapravo dal se nekome isplati da radi Clean Install ili ne?

Poslednja izmena:
filozofski gledano - clean instal je najbolja opcija, ali prakticno - nije.

jer, ako koristis kompjuter za bilo sta ozbiljnije od fejsbuka - naravno da ces imati 100 programa, koji su svi tvikovani po tvojim navikama. clena instal je nesto na sta sam se navikao na windowsu, i brzo se odvikao na meku. inace na windowsu sam primetio tendenciju da sa svakom novom instalacijom sve manje tweakujem sistem - sve do trenutka kada sam poceo sve da koristim u default modu, jer me je prosto mrzelo da "opet iznova podesavam sve". ali rezultat toga je smanjena produktivnost.

Pa ne bih rekao da je samo filozofski gledano to bolje rešenje, jer se ovde radi o gomili sistemskih fajlova koji u nekom trenutku mogu da naprave problem. Sreća te je ovo zbilja jako dobro napravljeno i jednostavno rečeno funkcioniše pod OS X-om, no bez obzira na to kad počneš da primećuješ da ti je sistem postao sporiji (a to se dešava ljudima) i da neke aplikacije više ne rade dovoljno fluidno kao ranije ili ne rade propisno, svakako da je bolje da odradiš Clean Install nego li da dalje nadograđuješ takav postojeći sistem.

Što se tiče tweakovanja, mislim da si i tu čak malo preterao. To što si rekao za windows ima logike, ali to je windows, a ovo OS X koji se zbilja jako retko reinstalira od nule! I evo konkretno, kada je reč o twekovanju, za ovo je meni recimo potrebno nekoliko sati a imam gomilu toga nabacano, ali čak i da je potrebno čitav dan izdvojiti za to, pa pobogu ja lično mislim da ni to u ovom slučaju nije ništa strašno! Ako će ti posle godinu dana minimum sistem raditi kako treba, pa odradi ga brate valjaće ti! :)

I o čemu mi ovde realno pričamo ponekad se zapitam kada vidim ovakvu temu! Zar smo svi postali toliko razmaženi i neurotični da nam ovakve jednodnevne operacije predstavljaju baš toliki problem??? Ne bih rekao i realno ovaj manevar neće nasekirati nikoga osim možda ponekog Apple geeka kome je ovo ispod časti da napravi… ;)

vlado, shvati me molim te - bas onako kako mislim ovo sto cu reci : "deb*lno idi*tski i retardirano je reinstalirati sve iz pocetka svakih godinu dana. na to smo se navikli zbog loseg nekvalitetnog i bagovitog softvera, ali to je pogresno koliko i babe koje se tuku za mesto u gsp-u"

Sve je to do korisnika. Ja ne volim da reinstaliram sistem i aplikacije jer mi posle treba mnogo vremena da podesim sve kako mi odgovara. Iz tog razloga xp na starom laptopu ima već 7 godina i preživeo je sve i svašta.
Ponavljam, sve je do korisnika. Ako umisli da nesto ne valja, reinstalirace OS po nekoliko puta godišnje. Ko zna sta radi i ko koristi racunar za ozbiljan posao trudiće se da nikada ne dodje u situaciju gde je reinstalacija jedino rešenje.

Ja konkretno koristim, evo sada već OSX 10.9 Mavericks, a u pitanju je OS koji je u startu bio OSX 10.5 Leopard koji je inicijalno instaliran i radio u Macbook Alu, seljen, kloniran i update-van po nekoliko puta, ali i dan danas radi bez ikakvih problema (bar ja ne vidim razlog zašto bih uradio clean install).

filozofski gledano - clean instal je najbolja opcija, ali prakticno - nije.

jer, ako koristis kompjuter za bilo sta ozbiljnije od fejsbuka - naravno da ces imati 100 programa, koji su svi tvikovani po tvojim navikama. clena instal je nesto na sta sam se navikao na windowsu, i brzo se odvikao na meku. inace na windowsu sam primetio tendenciju da sa svakom novom instalacijom sve manje tweakujem sistem - sve do trenutka kada sam poceo sve da koristim u default modu, jer me je prosto mrzelo da "opet iznova podesavam sve". ali rezultat toga je smanjena produktivnost.

Иако се слажем са тобом да би Clean Install требао да се ради само када заиста имаш неки озбиљан проблем са самим ОЅ-ом, никако ми није јасно да ниси, као ”power user” открио да је 95% подешавања свих апликација се налази у /users/user-name/Library/Application Support/* директоријуму или у самим апликацијама(пошто су оне саме по себи заправо архиве/директорјуми).

И те како је могуће урадити Clean Install и после вратити сва подешавања у апликацијама без превише муке и проблема. Оно што би морао(нпр ја да урадим) је поновна инсталација новије верзије Ruby, RVM, Gems, NodeJS, NPM... али то су најчешће поприлично аутоматизовани процеси, па и није толико мукотрпно.

Poslednja izmena:
Znam za to naravno, ali sam pod clean install - podrazumevao potpuno clean install.

No i ne vezano za to, moj osx je bio leopard, i i to sa hackintosha. Sad je mavericks na imacu i mbpro-u. Sve radi perfektno

Ja sam sada prvi put uradio čistu instalaciju Meveriksa a pre toga sam 2 puta radio nadgradnju tj tri "lava" je terao ovaj moj MBP. Meni je sve to uzelo subotu popodne, skoro celu nedelju i malo ponedeljak. Previše vremena. Ali... stari sistem je zauzimao 95 od 120GB prostora. Ne znam kako se nakupilo ali tako je, očigledno da deinstalacije su ostavljale svoje "đubre" po disku a i Xcode se raširio svuda po disku. Nakon instalacije od nule Meveriksa i svih programa koji su i ranije postojali odjednom sve to zauzima 75GB!!! Znači 20GB sam pronašao :)

Valjda sam miran 3 godine ponovo :)

I ja sam upravo zbog ovog razmišljao da uradim novu instalaciju, pa da ručno vratim sve što treba, ali sam skontao da će mi trebati dosta vremena za kompletnu egzibiciju i unapred sam odustao.
Imam SSD od 250GB i za sada mi nije frka oko prostora, kad/ako bude odvojiću jedan vikend za ovo i to je to.

Ja sam sada prvi put uradio čistu instalaciju Meveriksa a pre toga sam 2 puta radio nadgradnju tj tri "lava" je terao ovaj moj MBP. Meni je sve to uzelo subotu popodne, skoro celu nedelju i malo ponedeljak. Previše vremena. Ali...

Lafe šta si to tweakovao 3 dana, leba ti? Ja tweakujem dosta toga, pa sam opet u stanju da ovo odradim za jedno popodne. Instalcija OS X-a traje 20 minuta i da pripremiš za Hackintosh USB fleš pre toga, treba jedno 15tak minuta. Znači pola sata. I nadogradnja da se odradi jedno 20-25min, znači za sistem treba jedno sat vremena. I da nabaciš sve programe treba jedno sat, sat i po vremena sa svim nadogradnjama za iste. Znači ostaje ti za twekovanje ako to kreneš da radiš oko 12 popodne recimo jedno 8 do 10 sati. Pa mislim ej…?!! :trust:

Nek je prosek po programu za tweakovanje 15minuta i neka ima neko 20 programa da podesi, to je 5 sati. Kraj priče… S tim što bude i manje vremena na kraju, jer dok se instalira jedno ja twekaujem drugo predhodno instalirano, prema tome - dabome! :d

A da ne pričamo što za tweakovanje postoje raznorazni backup progrmčići sa kojima je moguće sve settinge predhnodno bekapovati i onda sve to lepo vratiti u dva klika mišem za 5 minuta.

vlado, shvati me molim te - bas onako kako mislim ovo sto cu reci : "deb*lno idi*tski i retardirano je reinstalirati sve iz pocetka svakih godinu dana. na to smo se navikli zbog loseg nekvalitetnog i bagovitog softvera, ali to je pogresno koliko i babe koje se tuku za mesto u gsp-u"

Rekao sam najmanje godinu dana, a u načelu kada je OS X u pitanju to obično znači mnogo duže… Ali nije ni bitno. Što reče Yooyo, sve je to individualno i do korisnika i sa ovim se apsolutno slažem. Lično mislim da clean install ima svoje benefite, ali kao što sam i napisao, svako će da proceni dal mu to vredi da odradi ili ne vredi, tj. dal je spreman da žrtvuje za ovaj manevar malo vremena ili jednotavno nije. I to je to… ;)

Poslednja izmena:
Nije mi dao đavo mira i posle ove prepiske uhvatih da uradim clean install Mavericks-a, pa da onda instaliram i sve aplikacije i uradim transfer sistema za primaran boot disk.
I samo sam izgubio par sati bezveze, pošto sam uleteo u par problema koje nisam mogao da rešim i odustao sam.
Dakle, instalirao sam regularno Mavericks na jednu particiju sekundarnog hard diska.
Onda sam uradio update Mavericksa (iTunes) i krenuo da instaliram aplikaciju po aplikaciju.
Prvi problem - iStat neće da radi, i to poslednja verzija 4.10, a aplikacija je regularno kupljena (nije "narodna")
Drugi problem - mkvtoolnix takođe neće da radi, isto poslednja verzija
Treći problem - skype pobrljavio skroz, počeo da mi se ruši random, pa sam ga ugasio
Četvrti problem - HP laserski štampač P1102 koji je radio kada sam uradio update sa ML na Mavericksa sada nije hteo da radi; isti drajveri

Eto, nekad i nije bolje uraditi clean install.
Ja ostajem na ovoj "krpljenoj" koja radi za medalju.

Lafe šta si to tweakovao 3 dana, leba ti? Ja tweakujem dosta toga, pa sam opet u stanju da ovo odradim za jedno popodne. Instalcija OS X-a traje 20 minuta i da pripremiš za Hackintosh USB fleš pre toga, treba jedno 15tak minuta. Znači pola sata. I nadogradnja da se odradi jedno 20-25min, znači za sistem treba jedno sat vremena. I da nabaciš sve programe treba jedno sat, sat i po vremena sa svim nadogradnjama za iste. Znači ostaje ti za twekovanje ako to kreneš da radiš oko 12 popodne recimo jedno 8 do 10 sati. Pa mislim ej…?!! :trust:
Pa prvo, aplikacije su mi na externom USB disku, dok instaliram, to već traje duže, ne baš sat, sat i po. Samo Adobe CS i MS Office potraju, pa onda ukapiram da nemam instalaciju za nešto pa moram da skinem, a brzina je bila užas sa Apple Stora tih dana a i imam fajlove koji čuče na SSD pa sa USB kopiranje na SSD potraje jer ima 15-20 GB pa dok se to vrati. A i ne sedim ja uz računar nego pustim pa radim nešto drugo, pa se vratim nešto treće da uradim, pa opet odem... pa onda bekap iPada, iPhona, indeksiranje dva diska.... pa Time Machine na kraju... pošto mi se nagomilao folder za TM i pojeo mi prostor, obrisao sam ga celog pa ponovo uradio bekap a to je trajalo skoro 3 sata... ima posla i traje.

Ne koristim dodatne programčiće pa i ne znam kako uštedeti vreme pomoću njih.

@RingeRaja

Šta očekuješ, sistem je iskočio jučer na market, logično je da neke stvari ne rade kako treba jer nisu još uvek za 10.9 podržane.

Treba sačekati još malo, pa tek onda prešaltavati se na 10.9.

@Jopopo
Imaš bukvalno čitavu gomilu sitnih backup programčića koji ti mogu to završiti. Ja pošto u početku nisam imao disk niti slobodnu particiju za tm, morao sam da pribegnem ovakvim programčićima sa kojima je inače moguće selektivno odrediti šta tačno želiš u fajl da backapuješ, što je svakako odlično. Prvi takav koji mi pada na pamet je recimo Apple-ov Backup 3, a ja konkretno koristim Get Backup 2 jer ima integrisanu opciju za sinhronizaciju fajlova između dva foldera na različitim particijama. Kada ovo odradiš, nema zime i ja zbilja ne razmišaljam previše dal ću raditi clean install jer mi je čak i u toj situaciji potrebno pola sata maksimalno da vratim sve kako je bilo...

Prilozi

• Screen Shot 2013-10-27 at 3.01.33 PM.png
    Screen Shot 2013-10-27 at 3.01.33 PM.png
    74 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
@RingeRaja

Šta očekuješ, sistem je iskočio jučer na market, logično je da neke stvari ne rade kako treba jer nisu još uvek za 10.9 podržane.

Treba sačekati još malo, pa tek onda prešaltavati se na 10.9.

Izgleda da nisam bio jasan, pa me nisi shvatio.
Ja jesam trenutno na Mavericksu, ali je urađen update sa Mountain Lion-a i sve radi, čak i gorepomenute problematične aplikacije.
Kada sam uradio clean install, pa krenuo da instaliram aplikaciju po aplikaciju, one 4 pomenute nisu htele da rade, iako trenutno rade besprekorno na Mavericksu koji je update-ovan.
Hteo sam samo da kažem da nije uvek clean install dobitna kombinacija, bar u mom slučaju nije.

Vrh Dno