Šta je novo?

Održavanje objektiva

HowlingWind

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2004
Poena
309
Kupio sam Olympus C-760 pre neki dan i iako sam ga pažljivo stavljao u torbicu, stavljao navlaku za sočiva i čuvao, već ima prašine na objektivu. Plašim se da ne izgrebem staklo, a opet ako ovako nastavi vremenom će početi primetno da utiče na kvalitet slike. Zanima me kako održavate čistoću sočiva na svojim aparatima (i preporučene i "partizanske tehnike" su dobrodošle, sa obrazloženjima, ako nije problem).
Takođe bi me zanimalo i održavanje LCD displeja (već ima otiske prstiju i nosa, ***. ja sam levoruk i levook :D )

Hvala!

Ja kineskom svilomk od naocara :))

Out of topic: ali, oduševljava me na primer na foto berzi kad nekome kažeš kako je objektiv prljav :), pita te čovek "oćeš SAD da ga očistim", ti kažeš "hoću", a on uzme uzme objektiv, dune jednom, onda dohvati onaj kafanski čaršav iz hotela slavija, koji je bliži šmirgli nego tkanini, i stvarno skine štroku sa objektiva i kaže "evo, sad je ko nov" :D :d

Inače, za sklanjanje prašine sa objektiva koristim aplikator, to je mala četkica za šminkanje, košta tipa 50 din u bilo kojoj parfimeriji, samo uđeš i kažeš treba mi aplikator...

Za prašinu je dobar kompresovani vazduh, ili neka vrlo fina četkica poput Banetove. Nikako, ali nikako čestice prašine skidati trljanjem krpom, jer se vrlo lako naprave ogrebotine na zaštitnom sloju objektiva. Posebna priča je kada se objektiv umasti otiskom prsta :D Za takvu prljavštinu postoje specijalna sredstva za čišćenje objektiva, ali za prvu pomoć može da pomogne i razblaženi alkohol, ali samo ako je objektiv od stakla. Neko jače sredstvo za čišćenje bi verovatno oštetilo sam objektiv.

Jel siguran taj aplikator? Ne grebe sočiva? Hvala vam mnogo, već sam pomislio kako sam prevelika picajzla (moja verenica inače misli da previše pažnje posvećujem higijeni aparata) po tom pitanju i da možda ne treba ni čistiti objektiv.

ja sam tako evo vec `unistio` objektiv na svom aparatu.
trljam pamucnom krpom li trljam...

nemojte od svega praviti dramu. postoji trziste za ljude koji kupuju specijalne brisace za razne stvari...diskove, tastature, objektive...

mislim da brisanje cistim pamukom [tek ubranim :) ] i vodom nema teorije da osteti objektiv, osim ako se na njemu ne nalaze zalepljena zrna peska ili sl. materija.

u tom slucaju treba upotrebiti sapun.

najbolje je istovremeno sa aparatom kupiti i neki filter, ND ili polarizacioni [ili vec sta ima i za sta se ima u budzetu] pa nemilice `grebati` pamucnom krpom filter umesto objektiv.

Pa uzmi od verenice aplikator pa vidi da li je agresivan :). Kapiram ja da mogu da se naprave još nežnije četkice, od dlake jazavca ili šta već, ali čemu sve to? Ako su objektivi fotoaparata toliko osetljivi da će ih jedan ženski aplikator, koji se koristi oko očiju koliko se ja razumem, oštetiti, onda više fotoaparat u ruke neću da uzmem, nek se nose :).
Gledam da objektiv ne bude dodirnut prstom jer je to onda stvarno gadno jer su prsti neverovanto masni, ali za prašinu ili bilo šta slično je potrebno 10 sekundi da se skloni aplikatorom, sigurno bez posledica...

Pa sada i kod nas moze da se kupi Hama pribor i za ciscenje objektiva. Znaci superfine cetkice za prasinu i pumpice za oduvavanje iste, a za malo vece brlje, koristi se specijalni "lens" papir. Koriste ga i u laboratorijama za ciscenje sociva na mikroskopima, znaci pravac prodavnica slicne opreme.

Hame ima citav raf u Merkatoru. Jel zivi neko blizu da ode da proveri? :d

Hama proizvode imas u REPROMARKETU, u ul.Filipa Kljajica, kod HRAMA.
Za ciscenje objektiva trebalo bi da nabavis jelensku kozicu.

Bane® je napisao(la):
... Kapiram ja da mogu da se naprave još nežnije četkice, od dlake jazavca ili šta već...
Prave se od Kamilje dlake ... i to one iz usiju :d
(bez zezanja).

da li mi onda sredstvo za ciscenje naocara i jelenska kozica mogu skinuti zamrljane fleke sa objektiva, a da ga ne ostete?

HowlingWind je napisao(la):
da li mi onda sredstvo za ciscenje naocara i jelenska kozica mogu skinuti zamrljane fleke sa objektiva, a da ga ne ostete?

Skinuti sigurno hoce, e sad da li sa posledicama to proveri :)
Ja sam sa specijalnom mikorfiber krpom za objektive zadovoljan, mada cu i taj aplikator probati.

Evo ja sam drugaru koji je svim i svacim cistio foto dao parce viledine mikro krpe (ona fina, plava...) i cik pogodite sta sad JEDINO koristi... i to suvo... ceo foto se brise bez problema...

Vrh Dno