Šta je novo?

Odosmo na robiju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Стварно смејурија... Али морају некако да се рекламирају, а изгледа не знају боље.

Што се самог филма тиче, мени је био стварно одличан, и са визуелне стране и са стране карактеризације ликова. Има америчке пропаганде, али 95% филмова је сада такво.

Sada su im torrenti krivi sto je film nezanimljiv americkoj publici.

Стварно смејурија... Али морају некако да се рекламирају, а изгледа не знају боље.

Што се самог филма тиче, мени је био стварно одличан, и са визуелне стране и са стране карактеризације ликова. Има америчке пропаганде, али 95% филмова је сада такво.

Da, ali film nema americke propagande... Ja ne znam kako ste je uopste videli u ovom filmu.:trust: Film je popljuvan bio od strane vecine "vojnih veterana" i americkih patriota. Ko je gledao K19 zna kakav fazon ima Ketrin, a ovaj film samo onaj ko ne zna nista o filmu i koji gleda kroz film, ce da prica o nekoj propagandi. Za takve ovakvi filmovi i nisu vec oni "jednokratni" filmovi.

Ja sad ukucah naziv filma u search, kad ono iskoči na hardu, i taman se zamislih da li sam ga skinuo sa neta ili sa nekog flash-a, videh da je u folderu downloaded :) Kada da očekujem da mi ovi iz odeljenja za visoko tehnološki kriminal zakucaju na vrata :D:D:D:D

Mislim da ovakve propagandne mašinerije nije bilo još od Hitlerove nemačke . Ja sam stvarno voleo marvela , transformerse i sl sada je to postala smejurija u svrsi reklame američke vojske . Nadam se da će i ovo zlo propasti kako su propala i ostala i nadam se da će nas ovaj put nekao obići .

Da, ali film nema americke propagande... Ja ne znam kako ste je uopste videli u ovom filmu.:trust: Film je popljuvan bio od strane vecine "vojnih veterana" i americkih patriota. Ko je gledao K19 zna kakav fazon ima Ketrin, a ovaj film samo onaj ko ne zna nista o filmu i koji gleda kroz film, ce da prica o nekoj propagandi. Za takve ovakvi filmovi i nisu vec oni "jednokratni" filmovi.
Upravo. Ko prati rad Kathryn Bigelow, zna da je ona oštra kritičarka spoljne politike U.S.A. Takođe, režirala je i dva izuzetna filma: "Point Break" (1991), odličan triler, i "Near Dark" (1987), koji je meni jedan od najboljih filmova ikada snimljenih a u vezi s vampire tematikom...

Njen rad, filmovi koje je ona režirala, može biti okarakterisan na mnoge načine (estetski...), ali ona je neko ko se sigurno ne oslanja na plitke stereotipe ("američka" propaganda...).

[омањи спојлери] Па шта знам, ипак међу војницима није било никог претерано агресивног, жељног крви, никог ко је изразито нетрпељив према локалном становништву... Све у свему, сви људи у филму су реално написани, њихови животи, оно што их тера напред, и оно чега се боје, све је то одлично урађено. Али, на крају, сви су позитивни ликови. Можда и није пропаганда, али ни не говори нешто критички.

Елем, да није пиратерије, односно, скидања са нета, нико из Србије не би био у могућности да на било који начин гледа квалитетне филмове. У биоскопима се 99% времена врте љубавне комедије и безумне акције. Да постоји Netflix, или нешто слично, са великим избором, ја сигурно не бих уплаћивао Rapidshare.

to mi je i devojka rekla: "idealna prilika da odem u ameriku" :D :D

@RCW sad si me zainteresovao da skinem jos nesto :d tj. "Near Dark"... pa da vidimo...
Ne laži. Ti nisi u vezi sa nijednom devojkom. :D

Drago mi je. Takođe, uzmi u obzir da je "Near Dark" film snimljen pre skoro 25 godina.

ma ljudi u filmu glumi Evangeline Lilly, dovoljan razlog da se odgleda iako se pojavljuje na dve minute.
Inače film je super i baš mi je drago što je takav dobio oskare a ne Avatar. a realno je i bolji od avatara. to samo govori da za filmove nisu važni novci.

хахаха

ајде филм је ту и тамо, ок за убијање времена али мислим да је пиратерија у овој каубојштини од земље најмањи проблем.

Nakon odgledanog filma mogu da kažem da sam mogao mnogo bolje da utrošim 2 h i 10 min.

Jedino što sam zaključio iz ovoga je da su Ameri nekad snimali mnogo bolje filmove na ovu temu ,)

Posle ovog recenog pametnije je onda da ne gledas filmove, trosi vreme na nesto drugo.

Posle ovog recenog pametnije je onda da ne gledas filmove, trosi vreme na nesto drugo.

Posle:

The Longest Day (1962),
The Deer Hunter (1978),
Apocalypse Now (1979),
Platoon (1986),
Full Metal Jacket (1987),
Schindler's List (1993),
The Thin Red Line (1998),
Saving Private Ryan (1998),
Band of Brothers (2001),
Letters from Iwo Jima (2006),
The Pacific" (2010)

i mnogih drugih koje nisam napisao o filmu The Hurt Locker (2008) zaista nema šta da se kaže ;)

Posle:

The Longest Day (1962),
The Deer Hunter (1978),
Apocalypse Now (1979),
Platoon (1986),
Full Metal Jacket (1987),
Schindler's List (1993),
The Thin Red Line (1998),
Saving Private Ryan (1998),
Band of Brothers (2001),
Letters from Iwo Jima (2006),
The Pacific" (2010)

i mnogih drugih koje nisam napisao o filmu The Hurt Locker (2008) zaista nema šta da se kaže ;)

Jedini film na toj listi koji bi mogao da bude slican ovom je Apokalipsa, ali opet i on ima neki svoj "nerealni smek" rata. Ostali predstavljaju nesto drugo. U ovom filmu nije predstavljen nijedan sukob, tj. bitka, vec je na originalan nacin prikazan zivot coveka koji je svaki dan na ivici smrti, kome to predstavlja posao i kome je to nesto sto ga proganja kroz normalan zivot.
Pricao si o patriotizmu, a pogledaj sve te filmove, sem Ivo Jime i mozda Longest Day-a sve su filmovi maximalno americkog patriotskog tona. opet su gledani, ali ono sto ih razlikuje od ovog filma je nemilosrdnost prikazanih dogadjaja u filmu, kada umiru nije bitno da li je to americki vojnik ili blisko-istocni gradjanin (vojnik). Nema muzike koja ce da prati stradanje marinca, kadrovi koji se usporavaju, da propratimo svaki momenat njegove tragedije. Ovaj film je rezija za medalju, zasluzeno dobio neke oskare, mozda najbolji film godine, ali svakako vredan gledanja i kolekcije za prave ljubitelje kinematografije.

I da, Sindlerova lista je remek delo, ali nema ratnih sukoba u njemu, tako da ne stoji na ovoj listi, a Deer Hunter je za mene uvek bio jadan film, ko zna koje Majkl Cimino i gledao sve njegove filmove, zna da je to covek koji je odveo United Artists u bankrot jos 80-ih godina i izgubio status rezisera prvensveno zbog uzasnih filmova. To koliko mrzim Deer Hunter i vecinu njegovih filmova mogao bih u nekoj drugoj temi, jer i ovo sto sam pisao je otislo u veliki off.

@Gdin_M: Kag god neko uputi kritiku za ovaj film ti se ponašaš kao dete kome su oteli čokoladu iz ruku.

Ovaj zadnji post mogu da smatram kao konstruktivan ali opet, ti vidiš jedno a ja vidim borbu za slobodu iračkog naroda protiv zlog i omraženog okupatora. Kažeš da tamo nije predstavljen nijedan sukob, a šta je s okupacijom? S te tačke gledišta nimalo mi nije žao "sirotog" marinca niti saučestvujem s njim u bilo čemu.
Pricao si o patriotizmu...
Za zapisnik ću još da izjavim da ja uopšte nisam pominjao patriotizam, to si ti pomešao nešto.

S druge strane ja sam samo rekao da su Ameri nekada znali da snimaju mnogo bolje filmove na ovu temu - RAT. Ona lista filmova je napravljena "iz glave" uz pomoć IMBD (za godine). Ti filmovi nisu ređani po nekom specijalnom redosledu a zajednički pojam za sve je RAT.

Ne znam više šta da kažem čoveku koji za Deer Hunter kaže da je jadan film. To je tvoje subjektivno mišljenje i kao takvo ću ga prihvatiti. :)

Ok, svacije misljenje moze se prihvatiti i sa tim recenim, mozda najgori film vecini kriticara ce nekom da bude najbolji, svako trazi nesto u filmu pa makar to i bilo sto svi mrze taj film a on ga voli. Ukusi su razliciti ali opet ako vec hoce da se kaze da postoji kvalitet filma, mora da postoji neka granica. Sve je to ok ako se nekome ne svidja film, ali ako se promasi poenta filma, tj. nesto sto je ocigledno i jasno na sta film cilja, onda mi takva kritika ne predstavlja nista. Nisu oni meni oteli cokoladu, vec me eto nervira ovo sto sam rekao u ovoj prethodnoj recenici. Zbog toga sam se i uhvatio patriotizma, neko ga je spomenuo, a greskom sam mislio da si to ti, pa zato poceo da odgovaram na komentare koji su bezvezni. Da dodam da je ovde RAT tema filma zato sto je takva postavka filma, ali vise je film neka vrsta ratne drame, ali ne na klasican Holivudski nacin, vec ispricana i prikazan kroz objektivnost sukoba i zauzimanje neutralnog stava po tome ko je kriv i zasto se taj rat vodi. Iako je zena reziser ona je majstor "realnih" akcionih scena. I njen prethodni film k19 je isto odlican film ali zbog same postavke filma, hladni rat i pracenje filma iz ugla Ruske strane film nije doziveo nikakav uspeh u Americi i popljuvan je od strane "velikih" kriticara bez trunke objektivnosti.

Kažeš da tamo nije predstavljen nijedan sukob, a šta je s okupacijom? S te tačke gledišta nimalo mi nije žao "sirotog" marinca niti saučestvujem s njim u bilo čemu.

E vidis zato i ne mozes da shvatis ovakve filmove, isto kao sto i Black Hawk Down predstavlja skoro isto to, samo skriveno dobro reziranom akcijom pa ljudima je lakse da progutaju. Iza ovog filma se krije prica ljudi iz rata a ne onoga ko ih je poslao da se tamo bore. Pusti mozak malo u sferu objektivnosti i postavi se u poziciju pracenja karaktera u filmu i shvatices zasto je dobar.

Ne znam više šta da kažem čoveku koji za Deer Hunter kaže da je jadan film. To je tvoje subjektivno mišljenje i kao takvo ću ga prihvatiti.

U zivotu, koji mi je jos mlad, odgledao sam na hiljade filmova i samim tim sam stvorio neki filmski ukus zasnovan na nekoj objektivnosti, kao sto se i u zivotu trudim da budem objektivan. Razloge za kritiziranje trazim iz mog licnog ugla a obogacujem ih argumentima ostalih. Evo i par argumenata sto se tice Deer Huntera ( inace da komentarisem ovaj film mogao bih dugo) i njegovog velicanja. Editing filma je uzasan, scena svadbe koja traje skoro sat vremena i ne doprinosi nicemu u daljem razvoju filma, isto bi bilo kao da je i bila 15 minuta (scena rata za ciji je simbol se vezuje film traje svega 10 minuta, a mozda ni toliko); besmislenost same glavnog desavanja filma, Ruski rulet u Vijetnamu(!?)) za koji ne postoji metafora sta prestavlja a mislim da i sam reziser ne bi mogao da objasni a da se ne uhvati u pricu o efektima rata na ljude. Ovaj film je samo na brzinu pokupio slavu zhvaljujuci osudjivanja tog njihovog rata a nikakve vrednosti filma nikad nisu isplivale ne povrsinu a film se i dan danas slavi kao nesto sto je predstavljalo taj period i tragedije tog vremena. Film je supalj na sve strane i uhvacen u slavljenje kao ratni film koji u sustini ne prikazuje nista od toga, shvatanje ovog filma i zasto je los pokazuje samo dalji napredak Majlklove karijere kao scenariste i rezisera. Ako ste odlgedali i te filmove znacete na kom mestu lestvice pripada on, verovatno negde na sredini ili mozda ispod.

Poslednja izmena:
Uh, ako tako gledamo (kao ti na Deer Hunter) onda mi molim te objasni sledeće:
  • prvi susret glavnog junaka sa minama (granatama) - vadi jedan upaljač a nako toga izvlači pet granata iz zemlje kao da vadi kofe iz bunara
  • mačo pesničenje u stomak
  • šutiranje gepeka punog granata koje mogu da raznesu ceo blok
  • odmah nakon toga oficir mu čestita na tome
  • izigravanje superheroja, kao iz Marvelovih stripova, kada izlazi iz kasarne sam, upada iračaninu u kuću i kao vrhunac pešice se vraća u kasarnu
  • sledeća scena je da sa svoja dva ortaka opet izigrava superheroja i vija iračane kroz razne sokake
  • itd

To su samo neke stvari zbog kojih sam izneo onakvo mišljenje o filmu. Ima toga i u drugim filmovima ali ovo je oskarovac :smash:

Iza ovog filma se krije prica ljudi iz rata a ne onoga ko ih je poslao da se tamo bore.

Ja to tako nisam doživeo ;)

Edit: Meni u petak stiže crveni pasoš, tako da sad samo čekam poziv za US :D

Poslednja izmena:
Da li ste mogli dalje od teme da odete.

Closed.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno