Šta je novo?

Odluka vezana za standard WiFi-ja!

original

Čuven
Učlanjen(a)
12.11.2004
Poena
619
Evo ovako, bejaše jedna porodica koja je živela u simpatičnom stanu na dva sprata. Iako je stan bio u staroj zgradi oni su živeli srećno i zadovoljno jer su imali čak dva računara i običnu UTP vezu izmedju njih, što je zadovoljavalo sve njihove potrebe za povezanošću. Ali kao što obično biva vremena su se promenila. Svi su postali šatro japiji koji šetaju laptopove i kukaju na sporost 4mbs konekcije prema internetu, zaboravljajući vreme od pre par godina kada su se kačili na dial-up sa 4KBs.

Sada ozbiljno. Googlovao sam i searchovao sam bench i jednostavno nisam našao odgovor.

Treba da "razvučem" bežičnu mrežu po celom stanu. Problem je što je stara zgrada i praktično ni jedan računar neće imati optičku vidljivost sa ruterom, a zidovi su debeli. Pošto je stan na dva sprata mislio sam da ruter postavim na stepenice i da povežem na njega direktno sbb-ov modem, jer bi na taj način prolazio signal kroz najmanje prepreka (tj. ako je tačna moja pretpostavka da je bolje da signal prolazi kroz više tanjih zidova i vrata nego kroz jednu betonsku ploču). Brzina protoka mi je važna jer koristim konekciju od 4096kbs.

E sada moje pitanje: Da li je bolje da uzmem ruter standarda "super G 108 mb" za koji mi se prodavci kunu da ima domet 100m bez prepreka, ili da uzmem standard N. Pretpostavljam da je N još uvek loša solucija ali to će verovatno da firmware sredi za par meseci! Cena rutera mi nije primarna ali opet nisam za razbacivanje :). Još nešto, ukoliko bi ikako moglo da to ide u paru sa USB portovima za desktopove. Maksimum maksimuma na kojem bi laptopovi bili udaljeni od rutera je 20 metara (ovo je čak preterivanje).

Izvinjavam se na prevelikom postu i ako već postoji ova tema jer je nisam našao.
Unapred Hvala

sa atheros superg chipom definitivno, sa sve atheros chipovima na karticama. i nemoj da brineš, dva sprata u većini slučajeva nisu baš nikakav problem, pogotovo ne u starim zgradama gde je armirani beton retkost, bez obzira na debljinu zidova. evo ti ga primerak koji deklarativno pokriva 830m na otvorenom a za koji iz iskustva znam da sasvim lepo opslužuje jednu cca 250kvm armirano-betonsku-bunker-kuću na dva sprata.

pre toga je bio korišćen linksys 150n koji je na krajevima kuće imao duplo manji signal od TL-WR642G. u konkretnom slučaju super g se pokazao kao bolji, verovatno je predajnik na 642g jači.

Poslednja izmena:
Hvala puno za odgovor. Znači razdaljina ne bi trebalo da bude problem. Interesuje me još da li bi to radilo sa usb mrežnim karticama i da li je potrebno da uzimam one rutere koji su deklarisani za 108mb\s, jer mi je važna brzina zbog interneta!

I još nešto...... mislim da je ploča izmedju dva sprata (u čijoj ravni bi bio ruter) od armiranog betona!!!

ako je samo jedna armiranobetonska prepreka, nema baš nikakvih problema. problem sa usb karticama je što one moraju da dobace do rutera, a one daju dosta slabiji signal i imaju mikro-antene. ako ti je bitno da imaš baš usb adaptere, kupi za svaki slučaj i produžne usb kablove, da bi što efikasnije poslao signal.

samo da upozorim da je deklarisanih 108mb/s u praksi nešto preko 1024kbps i da se brzina razlikuje od klasičnog "g" standarda 20ak posto, ne više od toga (sem kod velikih fajlova). ali, ono što super-g (tj atheros čipset) zaista efikasno postiže je domet signala. super-g je duplo boundovana G-veza.

zaboravih i ovo: imaš i usb adaptere za super-g vezu. svakako da ti je potrebna kartica/usb koji podržava 108mbps standard da bi ostvarivao super g konekciju.

Poslednja izmena:
kod mene je u praksi to negde oko 2MB/s transfera po jednoj wireless konekciji - znaci kada krenes da vuces sa jednog racunara na drugi.
za fiksne racunare ostavi UTP, a za laptopove wi-fi...

Koristim wifi ruter i "moj internet" koristi komsija koristeci laptop. Izmedju mene i njega ima 5 zidova sa oko 120cm, udaljenje ruter-laptop je oko 25m i os se kaci sa 54Mbs. Za internet sasvim dovoljno jer ja koristim 1Mbs! Ruter ima 802.11g++ (125 MBit/s)

Dobro..... Znači "N" otpada. Interesuje me još kako da znam da je superG standard, za koji ruter / usb adaptere da se opredelim. Na benchu sam video da ljudi uglavnom koriste TPlink i da se skoro svi kunu u njega. Jel ta firma ima i USB adaptere u ponudi (nisam ih video na IT svetu)???

Ako sam dobro razumeo, ako stavim surerG ruter samo na računarima na kojima imam superG karticu (koju laptopovi nemaju) mogu da ostvarim "108mb signal", dok ću na ostalima se konektovati standardnim 54mb???

Hvala svima na odgovorima

JEEEE :)

Još samo ako možete da mi kažete za koje konkretno switch/usb adaptere da se opredelim bio bih vam jako zahvalan!!!!

Hvala svima na odgovorima!!!

JEEEE :)

Još samo ako možete da mi kažete za koje konkretno switch/usb adaptere da se opredelim bio bih vam jako zahvalan!!!!

Hvala svima na odgovorima!!!

Nesto od Linksys,Netgear,Zyxel.
a na PM sam ti dao tacno koji model i gde da kupis da ne reklamiram prodavce

Jos samo da dodam i ovo. Ako budes imao potrebe da u mrezi koristis i neki HTC (ne znam za ostale PDA) nece moci da pronadje superG mrezu niti ce njega AP videti kao klijenta. Ne znam zasto ali HTC Touch Pro nije uopste registrovao mrezu a stajao sam sa njim na korak od rutera. Tek kada sam AP prebacio u obicni G rezim (54Mbs) sve je proradilo. Inace, sto su ti vec i rekli, razlika u transferu u lokalu izmedju G i superG je nekih 200KB/s, dakle ni 2Mbit.

iz ličnog iskustva: hp ipaq mi se uredno konektuje i pored toga što je na ruteru stalno aktivan superG (u dinamičkom modu, znači, uključen je i G i superG), takođe se i nokia e51 kači bez ikakvih problema.

kod mene je u praksi to negde oko 2MB/s transfera po jednoj wireless konekciji - znaci kada krenes da vuces sa jednog racunara na drugi.
za fiksne racunare ostavi UTP, a za laptopove wi-fi...

Ček,ček tebi je prenos podataka između dva računara wireless vezom oko 2MB/s...ako sam te dobro razumeo.
Meni nije jasno zašto je to tako, pošto i meni kopiranje fajlova sa laptopa (nakačenog na mrežu u wi-fi modu) na desktop računar (nakačen žično) iznosi tu negde oko 2MB/s. A brzina kojom je taj laptop nakačen na mrežu je 54Mb/s, što mu dođe negde teoretskih 6MB/s. :p

Poslednja izmena:
pa ruter ukupno podrzava 54Mbps, ali za nekoliko wireless uredjaja istovremeno.
tih 6MB/s je zbirno i za slanje i za primanje, tj nije full-duplex.

znaci, 2-2.5 MB/s je neki maximum...

Ja ne dobijam više od 1-1.2 MB/s a ruter i kompovi su mi udaljeni svega nekoliko metara. Tako da ako planiraš neko ozbiljnije prebacivanje fajlova kroz WiFi mrežu, na to zaboravi. U principu zgodno je čisto da ti laptopovi imaju izlaz na Net.

Žica je zakon!

Ahaaa, znači on nema 54Mb/s po računaru, već ukupno 54Mb...ali šta ako se podaci kopiraju preko wireless-a recimo sa desktopa (dakle žično) na laptop (wireless), i nema više nijednog drugog računara povezanog preko wireless-a. Dakle ne deli se veza, mislim zar ne bi trebalo tada da koristi svih tih 6MB/s ? ili ne...?

Edit: da, da sad sam video...njemu je u stvari tih 6MB/s podeljeno na 3MB/s za slanje i 3MB/s za primanje podataka i ne može više...prokletstvo :p
A jel može tu neki full-duplex da se izvuče ili je to nešto do tehnologije, rutera ili nešto sl.

Poslednja izmena:
Ne.

Prvo, da se svima zvahvalim ovde pre svega LowRadiation-u na savetima.
Uzeo sam TPlink 642g ruter i 2 USB 620g adaptere. Nakačio sam 3 kompa i 2 laptopa sa WPA2 enkripcijom i filtriranjem MAC adresa. Imam realan protok od oko 5MB/s i domet od oko 4 sprata podeljena armiranim betononskim pločama, a punu brzinu do dva sprata. Ovo mi potpuno zadovoljava potrebe za mrežom tako da sam prezadovoljan ovim rešenjem.

Vrh Dno