Šta je novo?

Odlican free image viwer & editor - zbogom ACDSee

Što se mene tiče još uvek je dobitna kombinacija Irfan view + Picasa 2.0

Cynic je napisao(la):
Sporo ti radi jer skenira direktorijum po prvi put... Posle toga ucitava mnogo brze.
Haha... pa vi stvarno ne razmisljate :)
Pa normalno da sporije radi kad po prvi put cita direktorijum, ako poslije toga ne cita direktorijum nego vuce thumbnails iz casha. Po defaultu je cash u Faststone ukljucen pa je to objasnjenje cinjenicu da mu prvi put treba dugo a kasnije ne. Ali i dalje stoji da mu prvi put treba daleko duze nego sto treba ACDSee ili XnView (takodje prvi put citaju dir tj. obrisan cash).
Pa probajte brate. Ne kosta vas nista. Osim promjene pogleda na stvari... a to je vidim nama Balkancima nesto najteze, cak i je ocigledno da nismo u pravu ;)

Poslednja izmena:
Filo je napisao(la):
znaci nema ni potrebe da ja predjem na faststone jer nista ne dobijam sem
fenomenalnih barova koji izlecu sa strane

Bar-ovi su fenomenalni ne zato sto izlecu sa strane nego zato sto su vise nego korisni, tako da u isto vreme imas i exif i browser i masu komandi pri ruci dok pregledas slike u full screenu u viewer-u (a ne zauzimaju mesta i ne vide se), sto nema nijedan drugi image viewer (koji sam ja probao). Inace, apsolutno te podrzavam u ideji da nikad i ni po koju cenu ne predjes na Faststone. Drzi se ti xnview-a...

Ne kapiram zasto ljudi mesaju picasu ovde kad to uopste nije image viewer, vec je zamisljena za pravljenje albuma i katalogiziranje slika. Za obican pregled slika je preglomazna i trapava, posto stalno nagoni na nekakvo katalogiziranje koje mene ne zanima.

A oko sporosti ucitavanja thumbnail-ova kad se prvi put otvori direktorijum, mislim stvarno.... Pa AcdSee je jedno 3x sporiji kad prvi put uleti u direktorijum sa 1000+ slika. Moze komotno da se ode na pice negde dok zavrsi sta je naumio.

Poslednja izmena:
vizionar je napisao(la):
Haha... pa vi stvarno ne razmisljate :)

Hehe :)

Nema potrebe da se nerviraš (i da mi persiraš).

To sam otkucao upravo jer nisam primetio nikakvu razliku u brzini između ACDSee i Faststone.

Poz

Nijedan od pomenutih programa nije u stanju da prikaze vektorske fajlove -> CDR, AI, EPS... ili ako prikazu to je tako jadno da nikada ne biste rekli da su to vektorski fajlovi. Dakle, JAUP.

leksa je napisao(la):
Inace, apsolutno te podrzavam u ideji da nikad i ni po koju cenu ne predjes na Faststone. Drzi se ti xnview-a...
bravo
hvala hvala
sad kad imam tvoju moralnu podrsku i dozvolu....gde ce mi kraj biti
samo sam to cekao i sad sam kompletna licnost :banana: :eyebrows:

Poslednja izmena:
@leksa: kod mene ACDSee daleko brze kreira thumbnails nego Faststone (koji je stvarno prespor za moj ukus u ovom aspektu). Ili meni ne radi FastStone kako treba, ili tebi ne radi ACDSee kako treba (ili koristis stariju verziju?). Sto se barova tice, slazem se da su odlicna ideja (jedini razlog sto ga drzim jos uvijek na disku). Samo da nisu sve komande underlined, gubi se na preglednosti dosta, a nema potrebe za tim.

@Cynic: Imati drugacije misljenje od tebe ne znaci nervirati se :) I ne persiram te. A to sto ti nisi primjetio razliku u brzini izmedju ACDSee i FastStone, ne znaci da ta razlika nije prisutna.

FastStone je na dobrom putu, ali je tek na pocecima razvoja. Moze da izraste u odlican viewer. Ali jos uvijek to nije

Slušajte, kod mene je Faststone default image viewer, a to znači da je najbolji. :d Thread zaključen. :smoke:

wiz, pa stonisi odma' rek'o da ne tupimo dzaba zube :)

Sto bre niko ne koristi Irfana, kad je najbolji? Jes' da nema browser, ali ***** browser :)
Ima sve ostalo, podrzava sve zive formate (kad se instalira dodatni plugin pack od 5 MB), ima odlican resize, najbolji batch processing i sve ostalo... totalno mi niste jasni sa ACDSee-jem i slicnim bloatwareovima...

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Sto bre niko ne koristi Irfana, kad je najbolji?
Po čemu je najbolji? 90% komandi moram da tražim po nekim menijima ili da pamtim 200 shortcuta sa tastature, slika u viewer-u ne može da stoji na centru ekrana (osim u full screen-u, ali tu s njom ništa ne može da se uradi), preview za filtere je toliko mali da je neupotrebljiv, zaboravlja lokaciju filtera, uopšte nema keširanje thumbnailsa, nema "preučitavanje" slika...

Poslednja izmena:
E, da, zaboravih... Irfan ima samo jedan undo korak, ako nehotice još nešto kliknem piši propalo i učitavaj sliku iz početka. Katastrofa!

Šta mi vrede filteri kad nema šanse da eksperimentišem sa višestrukim filterima zbog tog jednog jedinog undo koraka. Nego "primeni filter" -> "snimi sliku pod drugim imenom" -> "primeni drugi filter"... Pa ako je loša kombinacija učitaj ponovo originalnu sliku i tako u krug.

Što se edit funkcija tiče, Faststone je Photoshop u odnosu na Irfan (gde su freehand selekcije u Irfanu?)

Poslednja izmena:
Ovde se vec prosiruje prica na neke druge kategorije. Sto se tice editovanja, mislim da cemo se svi sloziti, photoshop je neprevazidjen. Prema tome, svako editovanje obavljam u Photoshopu, a sa druge strane mi je potrebam cist view-er za brz pregled slika, sto je u potpunosti ispunio FastStone. Tako se i moja prica ovde odnosila upravo na taj zadatak. IrfanView sam koristio jedno vreme, medjutim, prakticno za svaku opciju treba dodati plugin, i prilicno me nervira sto prikazuje slike ne centrirano. Ipak, koristio sam ga umesto AcdSee-ja dok nisam presao na FastStone.

leksa je napisao(la):
Ovde se vec prosiruje prica na neke druge kategorije. Sto se tice editovanja, mislim da cemo se svi sloziti, photoshop je neprevazidjen. Prema tome, svako editovanje obavljam u Photoshopu, a sa druge strane mi je potrebam cist view-er za brz pregled slika, sto je u potpunosti ispunio FastStone.
Ja se ne bih složio... U 95% slučajeva meni upravo treba neko sitno editovanje za koje je najbrže i najidealnije da se obavlja u samom viewer-u. Sačuvaj bože kad bih za svaku sliku koju hoću malo da posvetlim ili potamnim, sredim joj gamu ili izbalansiram boje morao da dižem Photoshop.

Upravo tako wiz. Browser je A MUST za viewer. Cemu ce mi viewer ako nema browser? Za fullscreen moze i onaj windowsov default posluziti :) A za browser... e ne mozeee!
Sto se tice sitnih podesavanja, i tu se slazem sa wiz. Ko jos ceka da se digne Photoshop da bi odradio neki sitni "tweak" slike? Viever to radi daleko brze i hasslefree, sto bi rekli ameri.

Enjoy!

Ne mogu da se slozim nikako sa tim. Sto je suptilnije editovanje, to je veca potreba za Photoshopom. A ne kapiram o kakvom se tu cekanju radi? E taster u FastStone i eto ga za 10-ak sekundi photoshop.

Porediš software od par stotina $ sa freeware-om? :d

Da ne otvaram drugi thread....

Jel zna neko kako da u Picasi 2 dobijem sa leve strane stablo sa diskovima i folderima (kao npr u ACD-ovom broweru, Xn-u i sl.) a ne foldere sortirane po godinama?

kUdtiHaEX je napisao(la):
Nijedan od pomenutih programa nije u stanju da prikaze vektorske fajlove -> CDR, AI, EPS... ili ako prikazu to je tako jadno da nikada ne biste rekli da su to vektorski fajlovi. Dakle, JAUP.

za preview CDR i sl fajlova ja koristim TotalCommanderPowerPack. Meni radi odlicno ;)

@ivo.r

View>Sort Folder List by> Name

e sad koliko je i to to i koliko je pregledno :zgran:

Novi IrfanView 3.97 donosi u sebi i browser.

Nije nesto namunjen, ali eto, cisto da se kaze da ima (za vas smarace sto ne znate da li hocete image viewer ili windows explorer :) ).

Prilozi

• Clipboard01.gif
    Clipboard01.gif
    91.7 KB · Pregleda: 112
ivo.r je napisao(la):
Da ne otvaram drugi thread....

Jel zna neko kako da u Picasi 2 dobijem sa leve strane stablo sa diskovima i folderima (kao npr u ACD-ovom broweru, Xn-u i sl.) a ne foldere sortirane po godinama?

Ovo i mene interesuje, chini mi se da ne moze, drugachiji koncept.

Vrh Dno