Šta je novo?

odgovarajuca grafika

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Cao, evo sam kupio dobar monitor, ali mi je specifikacija prilicno zastarjela, pa me interesuej sljedece..
Kupio bih jacu grafiku, da mogu koristiti performanse ovogo novog super displeja...
Jednostano, pri kupovini mi se omaklo, pa sam uzeo nesto za ciju upotrebu nemam valjanu konfiguraciju...
Prvo bih pojacao graficku, koja je sad 64mb.
Pa me interesuje, kakva kompatibilnost treba da postoji sa ostalim komponentama..
Moj procesor je duron, radi na 1200mhz, a rama imam 2x256 rade cini mi se na 133 mhz..

Sta od grafike treba da trazim.
ploca mi je msi ms-6712..

Kakvu grafiku da uzmem i sta da ocekujem....
Da monitor kome ovo sve prilagodjavam je benq fp202w.

pozdrav

Poslednja izmena:
Uf, prijatelju, lakše bi ti bilo da kupiš novu mašinu.
Ako ti monitor radi dobro sa sa tom tvojom grafičkom - bolje nemoj da bacaš pare.
E sad, ako tvoja grafa ne može da prikaže tu rezoluciju . . . Čisto sumnjam - ja sam lično probao GeForce4MX400/64MB na 1680x1050 i radila je ok.
Neki Radeon HD2600 pro AGP bi te koštao oko 6000din, HD3850 za AGP oko 7500din ali ja to ne bih uradio da sam na tvom mestu jer je krajnje besmisleno.
Najbolje je da pojuriš nešto iz oglasa tipa nV 7300GT ili 7600GS ili Radeon x1600 za AGP.

A što se tiče kompatibilnosti - pre nego što kupiš, ti sa prodavcem isprobaj da li će raditi kako treba na tvojoj matičnoj.

Poslednja izmena:
6600 obicna ili 6600GT maksimum, sve ostalo bi ti bilo bacanje para.

Konfiguracija ti je vrlo stara, tako da ne mozes da ocekujes nista narocito.

Prvo sto treba da znas da su sada aktuelne graficke kartice za PCIe, dok tvoja ploca ima AGP slot za graficku. To dalje povlaci da su nove AGP kartice skuplje od PCIe verzija zbog odnosa ponuda/potraznja. Ostaje ti neka polovna varijanta, ja iskreno ne bih davao vise od 20e za neki ATI 9600Pro, a ako imas jace napajanje mozda i 6600GT.

Za napajanje kazem jer sam sestri od ujaka nabavio jeftino 6600GT (20e) za neki AMD na oko 2GHz i zakucavao je u igricama dok nisam spustio klokove na kartici. Sad i ne radi nista brze od 9600Pro :wall:
:wave:

Poslednja izmena:
Mislim da bi nova graficka bila skuplja od ostatka racunara.

U stvari - kad malo bolje razmislim, moguće je kupiti novu integrušu + najjeftiniji CPU + 1GB RAM-a za samo 100e.

Ja imam laptop, koji je jacih performansi FS, mada ni on nije sad bas nesto, ali ja nisam uopste zahtjevan korisnik, tako da sad izgleda da sam mozda u neku ruku i pogrijesio sto sam uzeo monitor sa dvi, jer to ne podrzava moja konfiguracija....
Ja imam nekoliko opcija, koje se sada namecu, jer iako nisam htjeo da ga budzim, razum kaze, da bi valjalo nesto promjeniti, a sve u svrh koristenja full performansi displeja...
Na it svet, sam vidio grafike za 25 evra, ali sad me buni ta kompatibilnost, jer ne znam da se najbolje nadjem a i oznake koje ste ispisali me vise bune, nego sto mi pojasnjavaju..
Na srpskom, koliko te grafike imaju megabajta, i da li to nesto znaci ili treba da gledam i megaherce..

Naravno, polovno nije uopste problem..
Moj cilje je da ne prodajem ovaj racunar, vec da mu kupim procesor, nov ili polovan, tipa 2,2ghz, za 25 evra, onda grafiku, i da mu ove ramove od 133 mhz utopim, tj. prodam, a onda kupim neku koja radi na 400mhz i da ga tako koliko toliko upristojim...
Inace, neko je pomenuo prikazivanje na ekranu, tj. rad ekrana sa ovom grafickom..
Ja ne znam sta znaci da li podrzava tu rezoluciju..
Meni je slika preko cijelog ekrana, igrice su takode dobre, tipa batlefield 1942, jedino sto prikazi malo izduzeni, jer ranije nisam imao wide ekran..
To sam primjetio kada sam igrao bilijar online, i kada sam gubio na istom, jer mi ni jedan potez od martinelu nije upalio, iz prostog razloga sto je sto malo izduzen, pa stvara pogresnu procjenu..

Znaci, moj plan je 2,2ghz prcesor,nova ili polovna grafika i upgrade rama...
Stare komponente mozda i ne prodam, jer ne bih volio da se puno trosim, jer imam i laptop star godinu i po, a ne volim da dupliram funkcije...
O kakvoj vrsti korisnika se radi, mozda docara i moja ideja,pred cijom realizacijom sam, a to je instaliranje linuxa, (nabavio sam mint i on ide u laptop, a ostaje samo da narezem potrebne podatke) kako bih rasteretio rad sistema, jer je njegova sama arhitektura jednostavnija, a samim tim i manje zahtjevna..

Znaci taj upgrade ne bi trebao da dodje vise od 75 evra, gruba procjena, i to pod uslovom da prodam ova dva rama za 15 evra, sto mislim da je izvodivo, jer se trazi 10.

pozz

Ja imam laptop, koji je jacih performansi FS, mada ni on nije sad bas nesto, ali ja nisam uopste zahtjevan korisnik, tako da sad izgleda da sam mozda u neku ruku i pogrijesio sto sam uzeo monitor sa dvi, jer to ne podrzava moja konfiguracija....
Ja imam nekoliko opcija, koje se sada namecu, jer iako nisam htjeo da ga budzim, razum kaze, da bi valjalo nesto promjeniti, a sve u svrh koristenja full performansi displeja...
Na it svet, sam vidio grafike za 25 evra, ali sad me buni ta kompatibilnost, jer ne znam da se najbolje nadjem a i oznake koje ste ispisali me vise bune, nego sto mi pojasnjavaju..
Na srpskom, koliko te grafike imaju megabajta, i da li to nesto znaci ili treba da gledam i megaherce..

Moj cilje je da ne prodajem ovaj racunar, vec da mu kupim procesor, nov ili polovan, tipa 2,2ghz, za 25 evra, onda grafiku, i da mu ove ramove od 133 mhz utopim, tj. prodam, a onda kupim neku koja radi na 400mhz i da ga tako koliko toliko upristojim...
Inace, neko je pomenuo prikazivanje na ekranu, tj. rad ekrana sa ovom grafickom..
Meni je slika preko cijelog ekrana, igrice su takode dobre, tipa batlefield 1942, jedino sto prikazi malo izduzeni, jer ranije nisam imao wide ekran..
To sam primjetio kada sam igrao bilijar online, i kada sam gubio na istom, jer mi ni jedan potez od martinelu nije upalio, iz prostog razloga sto je sto malo izduzen, pa stvara pogresnu procjenu..

Stare komponente mozda i ne prodam, jer ne bih volio da se puno trosim, jer imam i laptop star godinu i po, a ne volim da dupliram funkcije...
O kakvoj vrsti korisnika se radi, mozda docara i moja ideja,pred cijom realizacijom sam, a to je instaliranje linuxa, (nabavio sam mint i on ide u laptop, a ostaje samo da narezem potrebne podatke) kako bih rasteretio rad sistema, jer je njegova sama arhitektura jednostavnija, a samim tim i manje zahtjevna..

Znaci taj upgrade ne bi trebao da dodje vise od 75 evra, gruba procjena, i to pod uslovom da prodam ova dva rama za 15 evra, sto mislim da je izvodivo, jer se trazi 10.

pozz

Imas praistorijski socket za procesor, prevazidjeni slot za graficku (na tom ITSvetu prvo pogledaj koliko ima AGP grafickih ;)), memorija na 400MHz je skuplja od DDR2 memorije na 800MHz. Bacices pare ako ostanes pri tim planovima, ako hoces da ustedis, kupi novo. Zvuci cudno, ali je tako. :wave:

EDIT:
http://www.itsvet.com/proizvod/apacer-1gb-800mhz-ddr2/comp_comp_ram/62/563
http://www.itsvet.com/proizvod/amd-sempron-le-1100-1.9ghz-65nm-fsb800-am2/comp_comp_cpu/47/232
http://www.itsvet.com/proizvod/biostar-ta780g-m2+/comp_comp_mboard/178/1082
Cene verovatno nisu tacne, ali nadam se da je jasno sta hocemo da ti dokazemo...

Poslednja izmena:
A jel ta kombinacija sa integrisanom grafikom u ploci, bolja od ovog sto sam ja mislio da izvedem a to je cpu2,2ghz , ram 512 ili 768 na 400mhz ili mozda cak i gigabajt u sva 3 slota i graficka 128mb..
Da li sam ja dobro razumio, da jedna od grafika koje su nudjene ima i 256mb...

poz..

PS. odlicni ste , i znanje i blagovremen odgovor:wave:

Poslednja izmena:
A jel ta kombinacija sa integrisanom grafikom u ploci, bolja od ovog sto sam ja mislio da izvedem a to je cpu2,2ghz , ram 512 ili 768 na 400mhz ili mozda cak i gigabajt u sva 3 slota i graficka 128mb..
Da li sam ja dobro razumio, da jedna od grafika koje su nudjene ima i 256mb...

poz..

PS. odlicni ste , i znanje i blagovremen odgovor:wave:

1000000000000% je bolja, evo samo nekih primera:
-mozes da prikljucis i nove hard diskove i optiku zbog novog SATA2 standarda
-mozes u bilo koje vreme da kupis zasebnu graficku za PCI Express slot
-Memorije su smesno jeftine, mozes da imas 2GB sistemskog RAMa a da ne osetis novcano
-po sirovim performansama/brzini je jako bolje
-integrisana graficka ima DVI i solidno je brza od svega sto mozes da nabavis za 20-30e
-...

Racunaj da ces verovatno trebati da kupis i novo napajanje, cisto da budes bezbrizan :wave:

Moje napajanje je ms 300w atxP4.

PS. mozda ne razumijete ovu moje sentimentalnost.
Ovo mi je bio prvi racunar..
A svima je valjda jasno kako se pamti taj prvi put :)

pozz

Koliko ja vidim tebi je cilj da zadrzis jedino plocu, koja je u celoj prici najveci tvoj problem za upgrade? Sve si drugo nabrojao kako bi da utopis sem ploce. Sto lepo ne utopis i plocu pa na lovu koju uzmes dodas tih 60e koliko planiras da dodas i uzmes lepo kombinaciju koju su ti ljudi vec predlozili, tako ces najvise dobiti a najmanje ces se cimati.
Ako si bas sentimentalan onda ostavi kuciste, pod uslovom da nova ploca moze da stane u njega.:D

Da li ja na tu novu plocu mogu da ugradim i svoj HDD, iz 2003ce, 40gb...
Ako ne ondai njega moram u djelovima da prodam ili da ga dam odjednom..
Koliko novca, odokativno se moze dobiti za 1,2cpu,2x256mb 133mhz ram, 40GB HDD i ta msi ploca...
Eto izgleda da sam ne planirano usao u upgrade, i da je bilo bolje da sam uzeo acer 22inca, za 2000 manje para u metrou, ali dobro...

pozz

izgleda da sam mozda u neku ruku i pogrijesio sto sam uzeo monitor sa dvi, jer to ne podrzava moja konfiguracija....

Nisi, naprotiv - dobro si uradio! ;)

Svoj stari računar moći ćeš da koristiš uporedo sa novim računarom na monitoru koji si kupio.

PS. mozda ne razumijete ovu moje sentimentalnost.
Ovo mi je bio prvi racunar..
A svima je valjda jasno kako se pamti taj prvi put :)

Nemoj ga za malo novca prodavati ako ti je drag!

Malo je off, ali moram da pitam..
Jel znate, da li postoji neki kofigurator, gdje bih ja slagao komponente, ali tako da kada klikenem npr. na grafiku, da vidim model , ali i kolko kosta....

Imas onaj nas program, ali ne znam koliko su tacne cene. Konfygurator se zove. A uvek mozes i da gledas po azurnim cenovnicima kao sto je Imtel-ov i eventualno Atom-Computers cenovnik, mada tamo ima i stvari kojih nema na trzistu...

Treba mi pojasnjenje...
Znam, da je slot za moju maticnu plocu, AGP, sto je pored pci-e jedna od dvije vrste slotova..ali pri pretrazi, ja nalazim i na jos neke podatke koji me bune..kao sto je ddr2 ili ddr3.
Sta te oznake znace i da sta konkretno od tih oznaka treba da ima kartica za moju plocu...

Takodje bi volio da me neko ispravi ako grijesim.Graficka kartica ima i procesor i memoriju gdje obe stavke imaju svoju brzinu, koja je bitna, dom memorija ima i svoju kolicinu...

Meni je znaci bitno, za moju plocu da ima AGP slot, i DVI, a jos me interesuje, da li treba da obacam paznju i na to ddr2 ili ddr3 i sta to konkretno znaci...

pozz...

Verzije sa DDR3 memorijom su brze od onih sa DDR2... Ali sve je to bacanje para. Bas sve. Kao sto su ti ljudi rekli, orijentisi se na celu novu masinu. Jasna mi je sentimentalnost, evo i ja imam Durona na 800MHz koga necu da prodajem zbog toga sto ne bih mogao da dobijem nista za njega, ali isto tako ne planiram da ulozim ni dinar vise u tu masinu.
Znaci, nova konfa bazirana na ploci za 780G cipsetom je ono sto bi ti odgovaralo.

Cao,
Ipak sam u operaciji nabavke polovne grafike, jer kako citam, nove komponente su poskupile zbog divljanja dolara i pada dinara, tako da je ovo jos najisplativije..
Ovako, kod specifikacije grafika sam primjetio jednu stavku a to je interfejs gdje je brzina 64 i 128 bita, pa me interesuje , ako je moja masina 1,2GHz cpu i 2x256 Mb na 133MHz rama, mene interesuje da li takva konfa moze da iskoristi ovih 128 bita ili je sasvim dosta i ova od 64 bita..

Jos me interesuje, za koliko se mogu kupiti takve kartcice od 128 , a za koliko od 256Mb.
Da li je realno, da za tu karticu dam montior Samsung 753s i 10evra..

pozz.

Poslednja izmena:
Ipak uzmi neku 128-bitnu. Za tvoju masinu je najbolje da nadjes neki Radeon 9200/9250/9550/9600 (ne SE). Nema nikakve veze da li ima 128 ili 256MB memorije. Takvu kartu nemoj da placas vise od 10-12e, tako da se ne isplati da dajes monitor +10e.

<Peja, jel ta kartica koju ti predlazes ima 128 ili 256 ili je to sasvim ne bitno...
Sto se tice doplata, ja eto nesto gledam cijene na pc berzi, i jos milslim da je malo 10 evra na monitor za grafiku..
Nije problem tih 10 evra, samo da radi i da je valjana...

To je sasvim nebitno zbog sporosti procesora na tim kartama. Max, ali zaista max koji mozes da das na neku od tih karti je 15e, mada realno ne vrede ni toliko. Koje si ti cene video?

Imas onaj nas program, ali ne znam koliko su tacne cene. Konfygurator se zove. A uvek mozes i da gledas po azurnim cenovnicima kao sto je Imtel-ov i eventualno Atom-Computers cenovnik, mada tamo ima i stvari kojih nema na trzistu...

ja sam par puta zvao atom iiiiiiiii samo jednom su imali ono sto mi treba, al da porucim pa da dodjem nekad popodne po to....
nije da ih pljujem ali tako je....:S:

Nazad
Vrh Dno