Šta je novo?

Ode porez

hm hm...danas u vestima o ukidanju poreza ni k od kompjutera samo hrana i jajca :)

U ponedeljak 17.12.2001. je u Pančevu bio neki simpozijum-savetovanje nazovi ga kako hoćeš a u vezi interneta u YU. Skupu se obratio Branislav Anđelić i to ni manje ni više nego preko internet video konferencije. E, sad je tu bilo nekih problema tipa loša konekcija i nestanci struje u Beogradskim hotelima gde se pomenuti tada nalazio ali sve je to nekako prošlo.
U svom govoru Bane je pomenuo da je upravo u razgovoru sa predstavnicima Autodeska koji treba da doniraju vladu sa 5.000.000,00$ da na proleće dolaze firme Oracle, Motorola i Cisco i da vlada ima nameru da skine porez sa hardwera i softwera. Sve je to bilo, kako sam rekao još u ponedeljak ali interesantno je što taj dan nije na vestima pominjana nikakva donacija niti dolazak stranih firmi. Najverovatnije su ovi iz Autodeska pobegli glavom bez obzira kad su videli kakav je haos kod nas sa strujom ;). A porez? Ko zna? Sad kad nema donacije mora da ostane porez? ;)

Stvarno neznam zasto toliko price oko poreza. Kao sto vec rekoh ako kupujem za firmu kupujem uz izjavu kao osnovno sredstvo i neplacam porez a ako ukupujem privatno kupujem za marke i opet neplacam porez jer tako odgovara i meni i prodavcu. Cujem ovde price da su ljudi kupovali neke komponente i morali da plate porez. Sta da vam kazem ja kupujem tamo gde je povoljnije znaci ne kupujem kod tih firmi.
Radim vec 10 godina i naravno redovno placam socijalno i kad odem kod lekara opet platim participaciju da bi mi lekar rekao da oni nemogu da izvrse pregled je im neradi aparat za ovo ili ono a u apoteci naravno moram da kupim lek jer ga drzavna apoteka nema.
Ko ima kola zna da prilikom registracije plati jednu uplatnicu na kojoj pise budzet, u mom slucaju 700 dinara.
Samo neki primeri gde ja placam drzavi a nista ne dobijam za uzvrat. Pa mislim da je normalno daja zakinem od njih kad oni mnogo vise zakidaju od mene.
Sto bi rekao Zoran Radmilovic: "Placam dva cuvara groblja, placam ljude sto kopaju... dokle bre?

javi mi na [email protected] kako da kupim i gde to bez poreza. Ne znam zasto je u interesu prodavcu da ti ne naplati porez. Njemu je u interesu da naplati ali ne i da plati drzavi.

Naravno da je prodavcu u interesu da ti proda bez poreza. Meni se mnogi prodavci žale (a znam ih solidan broj) da bi prodaja mnogo bolje išla da nema tih 20%. Pre je porez znao da bude i veći (čak i 36%) ali ga niko nije plaćao. Ovako se svede na to ili da kupuješ komponente lošijeg kvaliteta da bi izbegao tih 20% ili da ideš na vezu (poznanstvo, zadužio si nekoga itd...) pa da ti on nekako skine tih 20%. Kod mene to funkcioniše. Ne može ti niko reći idi tu i tu da bi izbegao porez.

Da stvarno ako znate neke firme koje rade bez poreza bacite mi na mail,posto ja ne znam.

Istinu zborite .........ako neko zaista zna neke firme kod kojih se moze kupiti bez placanja poreza ......... neka mi posalje na mail kako i gde jer sam trenutno u sred velike kupovine , treba mi novi monitor (19") , ovaj stari 15" koristim vec 5 godina , nov procesor i ko zna sta jos .....ali cak i da skrpim nekako pare za dobar 19" treba mi jos 150-200 dem za porez .......pa kad sve saberem ne daju mi se pare uopste.

Pa sve cene koje vidite po oglasima su u markama i BEZ poreza na promet. Kod većine firmi kupujete bez tih 20% ! Jedino sa čime imaju problema trenutno su štampači koje će te retko naći bez uračunatog poreza. U globalu ta kabasta roba se teže švercuje pa samim tim mora da je prate odgovarajući papiri prilikom uvoza tako da je porez (skoro) neizbežan.

Kada bi ukinuli porez na računare najviše bi se obradovali prodavci koji omogućavaju kreditno plaćanje u saradnji sa nekom od banaka jer bi se onda cena opasno približila onoj koju vidite u oglasima. Za kupce koji kupuju i plaćaju u kešu ne bi bilo nikakvih dodatnih povoljnosti jer su i do sada sav hardware kupovali bez uračunatog poreza na promet. Jedino što bi se mnogi prodavci dodatno rasteretili u razgovoru sa vama jer ne bi morali da vas zagledaju razmišljajući o tome da li vam brat ili sestra možda rade u finansijskoj.

Uzgred, čim su pustili buvu o eventualnom ukidanju poreza na računare to znači da je moguće da u nekoj bliskoj budućnosti to i stvarno urade što može kasnije biti od velikog značaja jer se bliži vreme kada će sve više firmi prelaziti iz sivog tržišta u legalne tokove jer država tako zahteva a i vreme je da završimo sa deset godina mraka i bezvlašća. U svakom slučaju i kupac i prodavac će biti mnogo zadovoljniji kvalitetom usluga i cena.

Genghis Khan je napisao(la):
Pa da sad sam skontao : sad ce da ukinu ovaj porez a onda za par dana dolazi porez na posedovanje rachunara - tako ce sigurno izvuci vishe kinte zbog velikog broja vlasnika slabih rchunara pa ce onda taj porez glasiti da zbir trenutnih cena komponenata treba podeliti sa mozda 20 i tako ce nas odrati ... A sad samo da mineko objasni ako nije problem koliko odpilike dileri imaju popusta (video sam stvarchicu od 650 koja je kod dilera 500 ???) ???

Proverena informacija - jedan nas uvoznik je imao nabavnu cenu odredjenih ploca po 160DM koje su zavrsavale kod dilera za 200DM - pre nego sto je uveden porez na promet od 20%!!! Pa ti racunaj na 300 primeraka kolika je zarada po turi!

a ja mislio da se time bave iz dobrocinstva. cccc
pa ti jos uzmu 20% a ne plate drzavi.

Nego hteo sam da kazem jedno. Kada neko zakuka o porezu mnogi se javljaju i govore kako to nije strasno jer oni ne placaju. Nije u tome stvar. I ulje je bilo 12 din al' nisu svi mogli da kupe. I primedba da vecina prodavaca ne trazi porez (osim za kabaste stvari tipa monitori i stampaci) nije tacna. A ako jeste onda vec jednom recite GDE. A ne samo price postoji negde neka firma koja to radi.

[/QUOTE]
Nego hteo sam da kazem jedno. Kada neko zakuka o porezu mnogi se javljaju i govore kako to nije strasno jer oni ne placaju. Nije u tome stvar. I ulje je bilo 12 din al' nisu svi mogli da kupe. I primedba da vecina prodavaca ne trazi porez (osim za kabaste stvari tipa monitori i stampaci) nije tacna. A ako jeste onda vec jednom recite GDE. A ne samo price postoji negde neka firma koja to radi.[/QUOTE]

Lazo,
pazi dobro,
I da ima firmi kod kojih sitnije komponente (po gabaritima)
mozes da uzmes na crno one se ne smeju javno nigde reklamirati, pa stoga nije pametno da ti bilo ko ovde na Benchu kaze idi tamo i tamo kod njih ne moras da platis porez.

A zasto nije pametno se sad sigurno pitas, e pa :

Zamisli da u tu firmu odjednom uleti 20 kupaca koji bi da uzmu
memoriju, procesor ili sta vec a da ne plate porez. I ako to ta
firma moze da odradi, sumljam da smeju da to rade previse
chesto (da ne posumnja finansijska ili da se ne naljute konkurentske firme jer nikome se ne daje neka kinta extra, ako se bash ne mora, zar ne)

Ili ne daj boze prochita (nachuje) neko iz finansijske ( na bilo koji nachin, a najbolje nesto tipa: Eh, ja sam to kupio tu i tu bez poreza, a ti si puko neku xxx sumu maraka) da u toj firmi muvaju sa porezom (tj izbegavaju ga) i zatvore ih i shta posle?
Pa posle od njih niko vise ne moze da kupi (ikako) a druge
firme se "uplase=opamete" i one prestanu (delimicno ili skroz)
sa tim "ukidanjem" poreza.

A u mnogim slucajevima te komponente na koje ne moraju da
(na)plate porez ili ostave za sebe ili sklapaju celu konfiguraciju bez poreza, pa cekaju musteriju za celu konfig, a ti mozes i da dubis na glavi i da molis kolko oces za neku komponentu(e), ma zasto da oni reskiraju 100,150 ili ko zna kolko maraka zbog 10-ak,
20dm i da time rasparcaju neku konfiguraciju...

Dakle, da rascistim josh jednom za sigurno ti tvrdim,
u Kg-u ima firmi kod kojih sitnije komp mozes da uzmes bez poreza. (verovatno ih ima u Bg, ali to ces morati da cujes
od nekog i Bg-a)

Ali pazi, ne mozes sad ti da kazes: okej ocu GForce3 bez
poreza ili P4 na 2Ghz ili sta vec, nego se ipak moras uskladiti sa njihovom ponudom (ne uvek ali uglavnom). I pogotovu nista neces uraditi sa stavom meni to treba odmah..., jer im najcesce moras dati dan-dva (veoma, veoma retko vise od toga) da nabave ili "operu" to sto si im trazio.

A mnoge firme se prave "pametne" , pa imaju dvojne cene, pa jedne vaze ako placas preko rachuna a druge su od 5-10(i vise)
% vece i one vaze za kupovinu u keshu. (tu razliku uzimaju na
konto mucenja oko "nabavke" tih komp bez poreza tj ona ostaje njima)

Kao sto vidis neko taj porez moze da izbegne uvek, neko ponekad, al neko ce ipak morati i da ga plati, inache bi bilo smesno (u odnosu na taj zakon) da ga sad svi izbegavaju ko od shale.

Izvinjavam se svima zbog duzine posta,
ali mislim da je bolje da se jednom za svagda razjasni
kako stvari stoje u ovoj nashoj zemlji Srbiji.

Pozdrav,
Sasha

O tome ti pricam!!!!
Kao i ulje u prodavnici.
Ne mozes da se hvalis da se moze kupiti. Ima za malo ljudi, nikako za sve!!!

Kod 95% firmi mozes kupiti bez poreza. Jel neko probao ili pricate napamet. Ja nepamtim da mi je neko trazio da platim porez na sitnu ili krupnu robu. Prekjuce sam kupio disk a pre toga 19" monitor. Pa ljudi uzmite oglase okrenite broj i pitajte koliko nesto kosta.

Podigao si temu staru 13 godina? Zašto?

Promasio je topic, to je trebalo da ide u onaj sa filmovima i serijama. Nije namerno posto tamo diskutujemo :)

Vrh Dno