[/QUOTE]
Nego hteo sam da kazem jedno. Kada neko zakuka o porezu mnogi se javljaju i govore kako to nije strasno jer oni ne placaju. Nije u tome stvar. I ulje je bilo 12 din al' nisu svi mogli da kupe. I primedba da vecina prodavaca ne trazi porez (osim za kabaste stvari tipa monitori i stampaci) nije tacna. A ako jeste onda vec jednom recite GDE. A ne samo price postoji negde neka firma koja to radi.[/QUOTE]
Lazo,
pazi dobro,
I da ima firmi kod kojih sitnije komponente (po gabaritima)
mozes da uzmes na crno one se ne smeju javno nigde reklamirati, pa stoga nije pametno da ti bilo ko ovde na Benchu kaze idi tamo i tamo kod njih ne moras da platis porez.
A zasto nije pametno se sad sigurno pitas, e pa :
Zamisli da u tu firmu odjednom uleti 20 kupaca koji bi da uzmu
memoriju, procesor ili sta vec a da ne plate porez. I ako to ta
firma moze da odradi, sumljam da smeju da to rade previse
chesto (da ne posumnja finansijska ili da se ne naljute konkurentske firme jer nikome se ne daje neka kinta extra, ako se bash ne mora, zar ne)
Ili ne daj boze prochita (nachuje) neko iz finansijske ( na bilo koji nachin, a najbolje nesto tipa: Eh, ja sam to kupio tu i tu bez poreza, a ti si puko neku xxx sumu maraka) da u toj firmi muvaju sa porezom (tj izbegavaju ga) i zatvore ih i shta posle?
Pa posle od njih niko vise ne moze da kupi (ikako) a druge
firme se "uplase=opamete" i one prestanu (delimicno ili skroz)
sa tim "ukidanjem" poreza.
A u mnogim slucajevima te komponente na koje ne moraju da
(na)plate porez ili ostave za sebe ili sklapaju celu konfiguraciju bez poreza, pa cekaju musteriju za celu konfig, a ti mozes i da dubis na glavi i da molis kolko oces za neku komponentu(e), ma zasto da oni reskiraju 100,150 ili ko zna kolko maraka zbog 10-ak,
20dm i da time rasparcaju neku konfiguraciju...
Dakle, da rascistim josh jednom za sigurno ti tvrdim,
u Kg-u ima firmi kod kojih sitnije komp mozes da uzmes bez poreza. (verovatno ih ima u Bg, ali to ces morati da cujes
od nekog i Bg-a)
Ali pazi, ne mozes sad ti da kazes: okej ocu GForce3 bez
poreza ili P4 na 2Ghz ili sta vec, nego se ipak moras uskladiti sa njihovom ponudom (ne uvek ali uglavnom). I pogotovu nista neces uraditi sa stavom meni to treba odmah..., jer im najcesce moras dati dan-dva (veoma, veoma retko vise od toga) da nabave ili "operu" to sto si im trazio.
A mnoge firme se prave "pametne" , pa imaju dvojne cene, pa jedne vaze ako placas preko rachuna a druge su od 5-10(i vise)
% vece i one vaze za kupovinu u keshu. (tu razliku uzimaju na
konto mucenja oko "nabavke" tih komp bez poreza tj ona ostaje njima)
Kao sto vidis neko taj porez moze da izbegne uvek, neko ponekad, al neko ce ipak morati i da ga plati, inache bi bilo smesno (u odnosu na taj zakon) da ga sad svi izbegavaju ko od shale.
Izvinjavam se svima zbog duzine posta,
ali mislim da je bolje da se jednom za svagda razjasni
kako stvari stoje u ovoj nashoj zemlji Srbiji.
Pozdrav,
Sasha