Šta je novo?

Odabir inverter klime za stan povrsine 70m2

Shami

Cenjen
Učlanjen(a)
12.03.2012
Poena
170
Pozdrav svima, potreban mi je savet u vezi odabire klime za stan od 70m2, pvc stolarija, stiropor izolacija spolja, 3. sprat, moze se reci da je dobro izolovan, stan sam tek kupio, klima mi treba i za grejanje i za hladjenje, klima je vec bila u dnevnoj sobi i prethodni vlasnici su je skinuli, raspored prostorija je kao na slici, stara klima je bila gde je obelezeno crveno. Da li da uzmem 12cu ili 18cu. Budzet je do nekih 80-90k, znam da necu moci sa jednom klimom da grejem sve prostorije, ali recimo da bude ok u dnevnoj sobi i da u sobi 2 ne bude bas ledara.

WhatsApp Image 2024-10-19 at 22.52.57_115c65e9.jpg

Tebi tu trebaju 3 klime. Za dnevnu sobu jedna, soba 1 i 2 svaka da ima svoj klima uredjaj. Posto vidim da ti je budzet ogranicen krenes lagano sa tim budzetom pa uzmes jednu klimu za dnevnu sobu, skupis dalje za sobu 1 ili 2 pa lagano ubacis sve 3 klime. Posto za taj budzet tesko da mozes uzeti i dva klima uredjaja sa kojima ces se dobro grejati, a kamoli 3.

Pa pozicija je dobra,duvace ka hodniku i zagrejace i sobe jer to je stan,ako je dobra izolacija moras neku sa niskom modulacijom.
Mozda ti je i bolje sa neke dve jeftinije 12 jer imas dobru izolaciju i nije zahtevno,naprimer dve aeri klime ti izadju 90.000.

Hvala na odgovorima, znaci mislite da je bolje dve 12, nego da stavim jednu 18cu, mislim da bih svakako probao prvo sa jednom klimom, i da vidim kako ce biti ove zime, pa ako nije dovoljna, da ugradim jos jednu.

Ma moze i 18 ali se plasim da zbog dobre izolacije i posto je stan da ce da ti u dnevnoj bude prevruce a u sobama onako i da ce da se pali gasi
Probaj sa aeri prvo,to ti je najbolja klima od jeftinih po meni sa dobrom modulacijom.

Baktao sam se sa slicnom problematikom, pa da podelim iskustva. U ovoj sekciji foruma ima (ODLICNA) tema o toplotnim pumpama (TP skraceno), a uveliko mogu nacela iz nje da se ovde prenesu. Svetinja odabira TP, slicno/isto i inverter klime (koja je vazduh/vazduh TP) je da znas da pravilno dimenzionises sistem, a Bogu fala, evo kalkulatora kao prva ispomoc: https://microma.rs/kalkulator/ . Znacajno mogu pomoci ChatGPT i sl u proracunu ako se mudro koriste.
Za stvarni komfor, potrebno je da imas grejno/rashladno telo za svaku (vecu) prostoriju. Recimo da ovde mozes da se provuces odlicno da 3 klime i nekom grejalicom za kupatilo. Idealno bi bilo da su svi uredjaji "pametni" pa da ih kao celinu kontrolises preko aplikacije. Ima tu "izazova" kako izvesti ovu situaciju, jer nije lako naci 3 uradjaja koji zajedno nisu prejaki za 70 kvadrata (ako je zgrada mladja od 10ak god mora biti energetski razred C i to je vrlo vrlo pristojno). Moze da se desi da su 3kom 9k BTU klime sasvim dovoljne, verovatno i prejake.
Jasno je da nisam bas odgovorio na tvoje pitanje jer ono nosi odredjenu pretpostavku da jednim uredjajem sve postignes, a tu neces naci pravi komfor. Ako hoces sistematski da resis pitanje, moje iskustvo je pokazalo da je gorenapisano pravo resenje. Ponavljam, nije mi ovo struka, niti eksplicitno tvrdim, delim iskustvo. :)

može objašnjenje? kad sve podatke u kalkulator unesem, dobijem za svoju prostoriju od 30m2 ukupne toplotne gubitke 1900W

sta mi to konkretno kaže za odabir klime?

Probacu :)
Na kalkulatoru obavezno postavi temperaturnu razliku (spoljasnja i unutrasnja) prema onome sto ocekujes od klima uradjaja (u ovom slucaju).
NPR, hoces da ti klima iskljucivo i samostalno pokriva grejanje do -5 C (ispod toga dolaze u obzir suplementacija sa jos nekim sistemomg grejanja) i da hoces da ti u tom slucaju bude u stanu recimo 23 C. Onda uneses (to si verovatno uspesno i uneo) parametre svog objekta. Rezultat koji dobijas je, kako kaze, toplotni gubitak u Kilo Watt-ima, i u idealnom slucaju toliko grejno telo bi ti bilo dovoljno da odrzavas zeljene paramtere.
Klima uredjaji su kolokvijalno kod nas obelezeni sa XX KBTU sto se lako konvertuje u kilovat casove (google, ChatGPT i sl), a samim tim u Kilo Watt / Watt, samo zanemari vremensku odredinicu (1 KW/h je jelte portosnja od 1KW tokom 1h). U slucaju gubitaka 1900w prevedeno u BTU ti je dovoljan kapacitet 6500 BTU klima uredjaja, znaci cak i 9ka je i vise nego dovoljno jaka.
Iskustveno, ovo zaista radi i kada se adekvatno sve dimenzionise, uredjaji optimalno rade - citaj najmanje trose.

Problem je malo da ti stigne topao vazduh kroz dvoje vrata ali nece ti biti ledara svakako. Ako stan ima 1 spoljni zid bice ti ok skroz. Bice 2-3 stepena manje u spavacoj, taman za spavanje. Samo usmeri da duva ka vratima. 18-ica ce ti biti prejaka za to a nema ti tu lufta s cenom za bas dobru klimu. Ako je stan ususkan sa ok izolacijom i sa PVC-om kupi 12-cu za sve pare pa ako skontas da ce ti faliti snage lako ces staviti neko grejno telo. Ako uspes da se pruzis nekako da uzmes Gree amber zavrsio si posao.

Nazad
Vrh Dno